Tisztességtelen piaci versengéssel vádolta az Apple-t a New York Times

A New York Times nemrég olyan cikket osztott meg, mely szerint az Apple azért vont be számos szülői felügyeletet segítő alkalmazást az App Store-ból, hogy kisebb konkurenciája legyen az iOS 12 Screen Time funkciójának.

Több fejlesztő panaszosan nyilatkozott az esetről, olyan is volt, aki azt állította, az Apple figyelmeztetés nélkül törölte alkalmazását.

Az Apple szóvivője rövid nyilatkozatában kiemelte, hogy az Apple minden alkalmazást egyenlő módon kezel, beleértve a Screen Time lehetséges ‘vetélytársait’. Az alkalmazásokat azért törölték, mert túl sok információt gyűjtenek a felhasználóktól.

A MacRumors egyik olvasója a New York Times cikkét látva aggodalmaskodó levelet írt Tim Cooknak, melyre Phil Schiller, az Apple marketinges igazgatója terjedelmes emailben válaszolt.

Válaszában udvariasan felhívta a figyelmet arra, hogy a New York Times cikke meglehetősen egyoldalúra sikeredett, és nem ismertette a kockázatokat, melyeket az alkalmazások jelentettek a gyermekek biztonságára nézve.

Az Apple régóta támogatja a Screen Time-hoz hasonló működésű alkalmazások jelenlétét az App Store-ban, melyek segítenek a szülőknek felügyelni gyermekük technológia használatát, és a jövőben is támogatjuk az ilyen alkalmazások fejlesztését. (…) Ugyanakkor az elmúlt évben tudomásunkra jutott, hogy néhány szülői felügyeletet segítő alkalmazás egy Mobile Device Management (MDM) nevű technológiát alkalmaz, és egy MDM Profil telepítésével segít korlátozni és irányítani az eszközhasználatot. Az MDM olyan technológia, mely az egyik fél számára lehetővé teszi több eszköz külső irányítását, és azokhoz való hozzáférését” - írta Schiller.

A továbbiakban elmagyarázta, hogy az MDM eredeti célja az, hogy a céges telefonok használatát korlátozhassák vele a munkaadók, és semmiképp sem azért jött létre, hogy fejlesztők hozzáférhessenek felhasználóik személyes adataihoz, “de az alkalmazások, melyeket töröltünk pontosan ezt tették.

Schiller azzal zárta levelét, hogy elmondta, az Apple számára kiemelt fontossággal bír a felhasználók adatainak biztonsága, és azokat az alkalmazásokat, melyek biztonságos technológiát használnak továbbra is szívesen látják az App Store-ban.

Nem sokkal ezután az Apple kiadott egy hivatalos nyilatkozatot is az ügyben. Nagyrészt Schiller szavait visszhangozták, de hozzátették az is, hogy a problémás alkalmazások fejlesztői kaptak egy 30 napos határidőt, hogy helyrehozzák a bakit. Az iOS által biztosított biztonságos futtatókörnyezetben viszont számos funkció nem valósítható meg, ami szükséges lenne egy szülői felügyeletet segítő alkalmazáshoz. Erre a problémára nem tért ki az Apple, így egyelőre nem tudjuk, bemutatnak-e egy API-t, ami kiküszöböli azt.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!