PRAM újraindítás (reset)

Néha az Apple számítógépek beállításai összekavarodnak, és ilyenkor a számítógép furcsa dolgokat művelhet. Például gondok lehetnek a hangerő beállítással, vagy az időzóna változik meg hirtelen. Ilyenkor érdemes a hardveres beállításokat újrainditani, amik az ún. PRAM-ban (Parameter Random Access Memory) találhatóak. Ez nem károsítja a számítógépek semmiféle tekintetben, inkább csak megszabadul bizonyos még kikapcsolás után is tárolt beállításoktól. De először is, mi is található a PRAM-ban? Ez operációs rendszerenként változik, így

OSX alatt:
időzóna, hangerő, indítólemez, Kernel Panic információk (rendszer összeomlásakor), DVD régió beállítása.

OS 9 alatt:
AppleTalk hálózati, soros port konfiguráció, ébresztő óra, program betűtípus, soros nyomtató hely, billentyűzet sebesség és késleltetés, hangszoró hangerő, figyelmeztető hang választás, dupla kattintás sebessége, kurzol lüktetési sebesség, egér sebesség, indítólemez, monitor színek, 32-bites címzés, vituális memória, RAM lemez, cache.

PRAM újraindítás után az eredeti beállításaid el fognak veszni, de valószínű, ha újra beállítod őket akkor meg oldódik majd a problémád. Amennyiben a géped régi, és ezek a beállítások még PRAM újraindítás után sem javulnak meg, akkor lehet hogy lemerült a számítógéped belső eleme. A legjobb példa erre, ha újraindítás után a rendszer dátum mindig valami nagyon régi időpontra áll vissza (OSX alatt: 1970, Jan 1; OS9 alatt: 1904, Jan 1).

PRAM újraindítás lépései:
1, kapcsold ki a számítógépet
2, keresd meg a P, R, Option, Alma gombokat, mert kelleni fognak a 4. lépésben
3, indítsd újra a gépedet
4, tarsd nyomva a P, R, Option és Alma gombokat (mindezt még mielőtt a szürke képernyő megjelenne)
5, tartsd nyomva a gombokat mindaddig amíg másodjára nem hallod a bekapcsolási hangot
6, elengedheted a gombokat és várd meg míg teljesen újra nem indul a géped.

Ennek a leírásnak a megfelelője az Apple oldalán itt található meg:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=2238
Még valami, ezt angolul "PRAM reset"-nek hívják, és sokan erre hivatkoznak.
0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!