Boldog 35. születésnapot Macintosh!

35 éve mutatta be az Apple azt a számítógépet, ami megváltoztatott mindent.

1984 január 24-én Steve Jobs felállt a cupertino-i Flint Center színpadára és az Apple részvényeseinek tartott találkozón kihúzta egy táskából az eredeti Macintosh számítógépet:

A Macintosh egy módosított modell volt 512 KB memóriával (az első piacra kerülő modellben csak 128 volt), így képes volt bemutatni magát:

”Helló. Én vagyok a Macintosh. Jó, hogy végre kikerültem abból a táskából.

Nem vagyok még hozzászokva a közönség előtti beszédekhez, de megosztanék egy mondást, ami akkor jutott eszembe, amikor az IBM számítógépét láttam: SOSE BÍZZ EGY OLYAN SZÁMÍTÓGÉPBEN, AMIT NEM TUDSZ MEGEMELNI!

Nyilván, tudok beszélni, de most egy kicsit háttérbe szorítom magam és hallgatok. Enyém a megtiszteltetés, hogy bemutassam az embert, aki számomra olyan volt, mint egy apa… STEVE JOBS.”

Az eredeti Macintosh 2495 dollárba került, ami mai árfolyammal körülbelül 6000 dollár lenne. Nagy dobás volt, mert elérhető áron hozzáférhetővé tette a grafikus felhasználói felületet és az egeret.

Ahogy azt már fentebb említettem, belsejében 128 KB memória volt, a processzor pedig egy 8 MHz-es Motorola 68000 volt. Belső tárhely hiányában egy 400 KB-os floppy lemezről működött a gép.

A szülinapnak az Apple jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook is örül:

35 éve a Macintosh beköszönt. Megváltoztatta azt, ahogy a számítógépekről gondolkodunk és utána megváltoztatta a világot. Az Apple-nél szeretjük a Mac-et és ma büszkék lehetünk, hogy többen használják, mint valaha vágyaik teljesítésére és a jövő alakítására.

Boldog szülinapot Macintosh!

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!