Az Apple válaszol a Spotify vádjaira

A Spotify vezérigazgatója, Daniel Ek nemrég panaszt emelt az Apple ellen az Európai Bizottság előtt, ugyanis szerinte a cég túl magas adót vet ki az App Store vásárlásokra, ami miatt a többi fejlesztő jelentős anyagi hátránnyal indul a piacon.

Az Apple válaszul a következőképp nyitotta múlt csütörtöki sajtóközleményét:

“Úgy hisszük, a technológia akkor teljesedik ki igazán, ha emberi kreativitással és találékonysággal ötvözzük. A kezdetektől úgy alkottuk meg a készülékeinket, szoftvereinket és szolgáltatásainkat, hogy segíthessünk az előadóknak, zenészeknek és alkotóknak azt csinálni, amihez legjobban értenek.

Tizenhat évvel ezelőtt azzal a szándékkal indítottuk el az iTunes Store-t, hogy legyen egy hely, ahol a felhasználók jó zenéket fedezhetnek fel és vásárolhatnak meg, és az alkotók is ugyanabban a jogos bánásmódban részesülhetnek. Az eredmény forradalmasította a zenei ipart, és az Apple zene és a zenészek iránti szeretete igen mélyen gyökerezik,

Tizenegy éve az App Store ugyanezt a kreativitás iránti szenvedélyt hozta el az alkalmazások számára. Az elkövetkező évtized során az App Store több millió munkahely teremtésére adott lehetőséget, több mint 120 milliárdos hasznot hozott a fejlesztők számára és új iparágakat hozott létre olyan vállalkozások által, melyek az App Store ökoszisztémáján belül jöttek létre és terjeszkedtek.

Lényegét tekintve az App Store egy biztonságos platform, ahol a felhasználók hihetnek az alkalmazásokban melyeket felfedeznek, és a tranzakciókban melyeket végrehajtanak. A fejlesztők pedig, a kezdő mérnököktől a nagyobb cégekig biztosítva vannak, hogy mindenki ugyanazok a szabályok szerint játszik.

Ez így van rendjén. Több alkalmazásfejlesztő vállalkozás gyarapodását akarjuk látni - beleértve azokat, akik cégünk bizonyos aspektusaival versengenek, hiszen fejlődésre ösztönöznek minket.

A Spotify követelése valami egészen más. Miután évekig arra használták az App Store-t, hogy drasztikusan megnöveljék a vállalkozásukat, most az App Store összes előnyét - beleértve az App Store felhasználóitól származó jelentős bevételt - a piachoz való bármilyen hozzájárulás nélkül akarják megtartani. Úgy terjesztik a zenét amit szeretsz, hogy közben egyre kevesebb részesedést számolnak az előadók, zenészek és zenei írók számára, és még bíróság elé is állítják őket.

A Spotifynak minden joga megvan hozzá, hogy meghatározzák saját üzleti modelljüket, de késztetést érzünk reagálni, ha pénzügyi törekvéseiket félrevezető csomagolásban tálalják arról, hogy cégünk mit képvisel, mit építettünk fel és mit teszünk, hogy támogassuk a független fejlesztőket, zenészeket, zenei írókat, és mindennemű alkotót.”

Az Apple itt nem állt meg, az erős kezdést követően pontról pontra szétszedték a Spotify “Time to Play Fair” című weboldalán található vádakat.

Elmondták például, hogy a Spotify állításai ellenére az alkalmazás frissítéseik csak akkor kerültek elutasításra, ha meg akarták kerülni az App Store szabályzatát. A Siri és az Air Play 2 támogatással kapcsolatban többször felkeresték a Spotify-t, akik azt mondták, még dolgoznak rajta. Az Apple Watch alkalmazással kapcsolatos panaszt nem is értették, hiszen a Spotify ugyanolyan sebességgel és eljárással kapott Apple Watch támogatást, mint bármely más alkalmazás, és kategóriájában jelenleg az első helyen áll. Az Apple kihangsúlyozta, hogy a Spotify szabadon fejleszthet alkalmazásokat Apple eszközökre, sőt, remélik, hogy az egészséges versengést is fenntartják.

A Spotify azt is nehezményezte, hogy az App Store 30 százalékos részesedést kér az éves előfizetés első évében. Az Apple elmagyarázta, hogy ez jelentős ferdítés a részükről, hiszen ez csak az első évre vonatkozik, és a továbbiakban már csak 15 százalékról van szó.

A Spotify az ingyenes alkalmazások összes előnyére pályázik anélkül, hogy ingyenes lenne” - folytatta az Apple. Megjegyezték, hogy a Spotify felhasználóinak többsége az ingyenes, reklám alapú terméket használja, amiből az App Store egy fillért sem kap. “Csak abból a bevételből kérünk részesedést, ami az alkalmazáson belül megvásárolt virtuális termékekből és szolgáltatásokból származik a saját biztonságos alkalmazáson belüli vásárlás rendszerünk használatával.

Amit a Spotify az Apple szerint kér, az az, hogy a bevétel 100%-át bezsebelhessék, miközben továbbra is kiélvezik az App Store által nyújtott biztonságos fizetést, és a kapcsolatteremtést köztük és felhasználóik közt.

Az Apple azzal zárta a közleményt, hogy a Spotifyhoz hasonlóan terjeszteni akarják a zenét, de nagyon különböző nézeteket vallanak a módszereket illetően.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!