2019 Q3: több bevétel, jó hírek

2019 Q3: újabb rekordokat állított fel az Apple

Az Apple eddigi legjobb júniusi negyedévét zárta és több pénzt szedtek össze szolgáltatásokból, mint eddig valaha.

Kezdjük a szokásos megjegyzésekkel:

  • az Apple egy ciklikus cég, ezért a negyedéves eredményeit a korábbi évek azonos negyedéveivel érdemes összehasonlítani
  • a tőzsdei negyedévek számozása eggyel el van tolva a naptárihoz képest

Most, hogy ezeket tisztáztuk, vágjunk is bele!

Pénzügyek

Az Apple 2019 Q3-as negyedévében 53,8 milliárd dollár bevételre tett szert, amiből a nettó profit 10 milliárd dollár. A részvényesek ebből 2,18 dollár részesedést kapnak papíronként. Összehasonlításképp a tavalyi Q3-as negyedévben 53,3 milliárd dollárból 11,5 milliárd dollár nettó hasznot sikerült összehozniuk és a részvényesek 2,34 dollárt kaptak.

Megjegyzés: A képen hibásan a tavalyi Q4-es negyedév van kiemelve

Ahogy látható, a bevételek növekedtek, de a bruttó árrés csökkent. Tavaly 38,3% volt, míg idén “csak” 37,6%. Az Apple azt is bejelentette, hogy azon részvényesek, akik augusztus 12 előtt hozzájutnak a részvényükhöz, augusztus 15-én 0,77 dollár elosztott bónuszt kapnak.

Eladások

Az Apple már harmadik negyedéve nem fedi fel, hogy pontosan mennyit adott el termékeiből, így csak egy csinos diagramon nézhetjük meg, hogy melyik üzletág mennyit hozott a cégnek:

Ami izgalmas, hogy a Szolgáltatások üzletág óriásit nőtt és így már az iPhone a torta felénél kevesebbet visz el. Tavaly még 56%-ért felelt a cég okostelefonja, most pedig csak 48-ért. Ehhez hozzájárult az is, hogy az iPad 9%-ról 11%-ra nőtt, a Mac pedig 10%-ra emelkedett a tavalyi 9-ről.

Ezek alapján az Apple úgy sejti, hogy a negyedik negyedévben 61-64 milliárd dollár bevételre fognak szert tenni 37-37,5%-os bruttó árrés mellett.

Érdekességek

  • bevételek alapján ez volt eddig az Apple legsikeresebb júniusi negyedéve
  • a nemzetközi eladások feleltek a bevétel 59%-áért (a nemzetközi ebben az esetben természetesen az Egyesült Államokon kívüli területeket jelenti)
  • ebben a negyedévben az Apple több mint kétszer annyi pénzt generált, mint az Amazon és a Facebook kombinálva
  • az Apple többet költött kutatásra és fejlesztésre, mint a korábbi negyedévben, a mostaniban a bevételeik 7,9%-át, míg tavaly csak 6,9%-ot
  • utoljára 7 éve volt olyan, hogy az Apple-nek nem az iPhone hozta a legtöbb pénzt egy negyedévben
  • az Apple Card augusztusban fog elrajtolni az Egyesült Államokban
  • Tim Cook elárulta, hogy szeretné, ha a Mac Pro-t továbbra is tudnák az Egyesült Államokban gyártani

A tájékoztató után az Apple részvényárai 3,25%-kal emelkedtek, vagyis úgy néz ki, hogy elégedett a tőzsde az eredményekkel.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!