Először esett vissza az Apple az iPhone bemutatása óta

2019 Q1: befutottak az Apple negyedéves eredményei

Az iPhone bemutatása óta az Apple minden karácsonyi negyedévben képes volt több pénzt szerezni, mint az előzőben. Ennek a sorozatnak most lett vége.

Először is a szokásos megjegyzések:

 1. A tőzsdei negyedévek el vannak tolva eggyel a naptári negyedévekhez képest, tehát a 2019 Q1 valójában az előző év utolsó 3 hónapját jelenti
 2. Az Apple egy ciklikus cég, így összehasonlításokkor általában a korábbi évek azonos negyedéveivel érdemes felmérni teljesítményüket

Ha ezekkel megvagyunk, vágjunk is bele!

Pénzügyek

Több oldalról is meg lehet közelíteni a kérdést. Egyrészt mondhatjuk, hogy ez volt az Apple valaha volt második legjobb negyedéve, de a baj az, hogy a legjobb negyedév pedig a 2018 Q1 volt. És az Apple bevételei nem csökkentek még a karácsonyi időszakban az iPhone bemutatása óta.

Idén 84,31 milliárd dollár bevételre tettek szert, melyből hasznuk 19,965 milliárd volt, ezért a részvényesek 4,18 dollár osztalékot kapnak. Összehasonlításképp tavaly ilyenkor 88,3 milliárd dollár bevételt sikerült összelapátolniuk, amiből 20,1 milliárd dollár lett a nettó haszon és a részvényesek 3,89 dollárt kaptak papírjaikért.

A bruttó árrés is csökkent, 38%-ra esett vissza a tavalyi 38,4%-hoz képest. Ez alapján az Apple 0,73 dollár extra osztalékot fizet majd a február 11 előtt vásárolt részvények tulajdonosainak február 14-én.

Eladások

Korábbi években az Apple elárulta, hogy hány iPhone-t, iPadet és Mac-et adtak el, de ezt többé nem teszik meg. A hivatalos indoklás az, hogy az eladási számok szerintük nem tükrözik az Apple üzletágainak sikereit. Sokan azonban úgy érzik, hogy a cég már nem magabiztos és ezért nem fedi fel az adatokat.

Egyedül a szolgáltatások és az egyéb eladások adatait tudjuk. A szolgáltatások kategóriában nagyot nőtt a cég, tavaly ilyenkor még csak 8,47 milliárd dollár folyt be nekik, idén viszont sikerült 10,88 milliárdra emelniük. Úgy fest, hogy az iCloud, az App Store és az Apple Music továbbra is sikeres bevételi forrást nyújtanak az Apple számára.

Az egyéb kategória is nőtt, ott 5,49 milliárdról 7,31-re történt az ugrás. Ebbe a kategóriába esik az AirPods, az Apple TV és az Apple Watch is, melyek pont olyan dolgok, amiket bátran teszünk a fa alá, így nem meglepő, hogy sikerült az Apple-nek növekednie.

Érdekességek

Szomorkodhatunk azon, hogy csökkentek az Apple bevételei és feltételezhetően az iPad, Mac és iPhone eladások is, de azért nézzük a dolgok derűs oldalát is!

 • 1,4 milliárd Apple eszköz van használatban világszerte
 • 360 millióan fizettek elő valamilyen Apple szolgáltatásra
 • Decemberben az Apple Music előfizetők száma átlépte az 50 milliót
 • Az Apple Pay 1,8 milliárd tranzakció létrejöttében segített már
 • Havonta 85 millióan használják az Apple News-t
 • Az iPad bevételek 17%-kal nőttek
 • A viselhető eszközök önmagukban már majdnem egy Fortune 200 cég
 • Már 506 Apple Store van világszerte 22 országban
 • A Kínából származó bevételek 26,7%-kal estek a tavalyihoz képest
 • A nemzetközi bevételek 62%-ért feleltek
 • Az iPhone-ból származó bevételek 15%-kal csökkentek

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta hogy a felhasználók tovább tartják meg iPhone-jukat és érti, hogy a magas árak sok embert elijesztettek, ezért a jövőben figyelni fog a cég arra, hogy az árfolyam-ingadozások ne vigyék fel az iPhone árakat az egekig az Egyesült Államokon kívül.

Furcsa módon a bejelentés után az Apple részvényei 6%-kal emelkedtek. Ki érti ezt?

1 hozzászólás
Hd
2019. 03. 07. @ 13:42

https://www.youtube.com/watch?v=MKJjLwMUPJI
És lehetne még sorolni az okokat.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!