Java dev OSX alatt.

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
20 January 2005 03:22
 

Sziasztok,

Szeretnek Java-ban fejlesztgetni OSX alatt, de nekem egyelore ez nagyon idegen (a suli miatt kell majd), es kivancsi lennek hogyan lassak hozza, mit tudnatok ajanlani.

- fejlesztoi kornyezet (mit, honnan, hova)
- jo dokumentacio a kezdethez

(a programozas nalam elvezetszamba megy, csak a java -t nem ismerem)

 
ben
 
Avatar
 
 
ben
Az összes posztok száma:  798
Csatlakozva  22-11-2003
 
 
 
20 January 2005 03:52
 

az oprendszerhez járó DevToolshoz adott Xcode környezet (ingyenes) jól használható Java fejlesztéshez ha jól tudom, én speciel Cocoa-ban nyomom inkább

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
20 January 2005 08:16
 

viszont amit XCode-dal csinalsz, az nem fut PCn.

ha PCt, ha Mac-et hasznalsz, MINDENKEPPEN a NetBeans-t javaslom, mert ez azon keves toolok egyike, amelyek 100%osan standard Java kodot generalnak (ellentetben pl a JBuilder-rel vagy a Visual J++szal):

http://www.netbeans.info/downloads/download.php?a=b&p=1
ingyenes.

 
Greg
 
Avatar
 
 
Greg
Az összes posztok száma:  694
Csatlakozva  26-06-2004
 
 
 
20 January 2005 09:21
 

Õőőő... amit Xcode-ban csinálsz, az nagyon szépen fut PC-n. Senki nem kötelez, hogy használd a Aqua bindingokat. Ha mezei kommand line programot, Swinget vagy AWT-t használó alkalmazást írsz, akkor bármilyen J2SE plarformon futni fog. Egyszerűen kerülni kell a com.apple package-eket. De akár írhatsz szervleteket is, vagy fejleszthetsz JSP használatával szerver oldali alkalmazásokat mac-eden és futtathatod azokat linuxon vagy windows-on csak legyen rajtuk tomcat. De egyébként mit kell majd írni a suliban?

IDE-nek szerintem is nagyon jó az Xcode, de java körökben a defacto open source IDE az Eclipse. Az Apple oldalán van is róla cikk. Ime.

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
20 January 2005 09:29
 

“Senki nem kötelez, hogy használd a Aqua bindingokat.”

hat ez az. a NetBeans-ben viszont eselyed nincs hibazni, az mindenkeppen standardot general. Eclipse-tol meg a JDeveloper-tol nem vagyok elajulva.

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
20 January 2005 10:08
 

Na koszi meg is lesem. Igazabol nem tudom meg mit kell irnom, csak szeptembertol megyek suliba, es Java-val kezdunk, es nem akarok sik hulyen kezdeni. Lecsekkolom a Netbeans-t. Az XCode-ot mar nezegettem. A cocoa fejlesztes is nagyon erdekel, lassan annak is nekifekszem, de szerintem azt obj-C-re fogom hasznalni.

 
segabor
 
Avatar
 
 
segabor
Az összes posztok száma:  1863
Csatlakozva  25-11-2003
 
 
 
20 January 2005 10:21
 

Macc: mit tapasztalt Java fejlesztő mondom: vagy NetBeans vagy Eclipse. Az Xcode sem rossz, viszont szerintem gyengébben felkészített a Java fejlesztésre (de attól persze még lehet 100%-osan jó Java progit írni benne - nemcsak Macre!).

NetBeans: talán az egyetlenegy IDE, amelyiknek “használható” GUI form tervezője van. Kicsit bugos, kell rá tanulni, de jó. Másik előnye a CVS kezelés (verziókövetés). Ha a forráskódot rendszeresen frissítve tárolod egy CVS szerveren, akkor egy esetleges projektvesztést is tudsz élni, mert CVS-ből 100%-át vissza tudod állítani.

Eclipse: gyenge a GUI tervező része (NetBeans ebben ütős), viszont a refaktorálós része mindenkit keresztbe ver. Ma a legjobb ilyen. Hogy mi az a refaktorálás: az a rengeteg “szövegszerkesztés” a kódban, amikor pl. kódrészletet kivágsz egy osztályból és átemeled egy újba, átnevezel egy függvényt és át kell írni a hivatkozásokat mindenhol, stb. Ebben EGYÉRTELMÛEN az Eclipse a legjobb!!!

Na ennyit az eszközökről :)

UI.: szerintem kezdésnek az Xcode is megteszi, ha kicsi progikat írsz csak úgy, magadnak :)

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
20 January 2005 10:31
 

“NetBeans: talán az egyetlenegy IDE, amelyiknek “használható” GUI form tervezője van. Kicsit bugos, kell rá tanulni, de jó. Másik előnye a CVS kezelés (verziókövetés). Ha a forráskódot rendszeresen frissítve tárolod egy CVS szerveren, akkor egy esetleges projektvesztést is tudsz élni, mert CVS-ből 100%-át vissza tudod állítani.”

ebben maximalisan egyetertek. a tobbi tool GUI tervezoje szerintem botranyosan szar es kezelhetetlen. illetve ami kezelheto, az nem general standard kodot.

nalunk az osszes Java projektnel a NetBeans az elso valasztas, hacsak az ugyfel mast nem akar. tenyleg jo vele dolgozni.

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
20 January 2005 10:34
 

Nagyon koszonom! A netbeans-t mar meg is neztem, elsore szimpatikus, de hat ugye komolyan lovesem sincsen a Java-rol:( egyelore. Eddig ami megy eleg jol az a Assembly (C64, Amiga MC680XX, GB Z80, GBA ARM7) ezek ugye eleg alacsonyszintu dolgok, ezen kivul amiben meg otthon vagyok az a Javascript, Actionscript, PHP… na ezt csak azert irom, hogy valamihez azert ertek, es ennek tudataban tudnatok-e ajanlani jo kis doksikat amibol el lehetne indulni… Sajnos komoly fejlesztoi kornyezeteket nem hasznaltam meg soha, csupan kostolgattam (MS Visual C++, XCode).

 
Greg
 
Avatar
 
 
Greg
Az összes posztok száma:  694
Csatlakozva  26-06-2004
 
 
 
20 January 2005 11:30
 

Pont ezért kérdeztem, hogy miket kell majd írkálni a suliban, mert a célnak megfelelően érdemes toolt választani. Java-val ismerkedni bőven elég az xCode, főleg ha az ObjC is érdekel. (De xcode 1.5 a minimum, mert korábban elég sok kívánni való volt a java IDE támogatásával.)
Én egy ibook G3 700ason kezdtem el ismerkedni a mac-es Java IDE-kel és ott azért érezni lehetett az xcode natív mivoltát. Egy G4-en 1GB RAM-mal persze az Eclipse és a NetBean is vígan szaladgál. Ha esetleg érdekel a mobilos java (J2ME/MIDP), akkor a NetBeans lehet az egyetlen esélyed. Ha jól emlékszem az támogatja egyedül és nem nagyon van (ingyenes) használható MIDP package és emulátor mac-re. :( Szóval tényleg a célhoz kell eszközt választani. :)

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
20 January 2005 20:21
 

Koszi, majd utananezek mi a tananyag, de addigis ha tudnatok valami korrekt “ismerkedjunk meg a Java-val” c. konyvet (pdf v. html) annak orulnek, termeszetesen az angol verzio tokeletes. De azert majd korulnezek konyvesboltokban is…

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
20 January 2005 21:48
 

“Pont ezért kérdeztem, hogy miket kell majd írkálni a suliban, mert a célnak megfelelően érdemes toolt választani.”

iskolaban 5-600 sornal nagyobb programot ugysem irnak, refaktoralas nem lesz, ergo Eclipse ugrott. marad tehat a NetBeans.

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
20 January 2005 22:16
 

Valami olyan doksi kellene, amiben a nyelv szintaktikaja, kulcsszavak, osztalyok/objektumok kezelese le van irva. Ennyivel sztem mar boldogulok…

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
20 January 2005 22:25
 

volt nekem egy franko Java tutorialom PDFben, ha erdekel.

Teach Yourself Java in 21 Days (SAMS Publishing)

eloassam?

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
20 January 2005 23:39
 

huhhh kiraly lenne, ha nem gond:) koszonom

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
21 January 2005 00:02
 

Mi a Java1 ill Java2 kozott a kulombseg?

 
segabor
 
Avatar
 
 
segabor
Az összes posztok száma:  1863
Csatlakozva  25-11-2003
 
 
 
21 January 2005 02:33
 

Macc: verziószámban. Meg a Java2 platform kiterjeszti az egyet (lásd: pl. Swing). A Java2 eredetileg az 1.2-től indult. Aztán lett belőle Java 2 :)

 
 
segabor
 
Avatar
 
 
segabor
Az összes posztok száma:  1863
Csatlakozva  25-11-2003
 
 
 
21 January 2005 02:35
 

Itt van egy magyar nyelvű anyag. Nem mindig könnyed, de magyar :) Java 2 útikalauz programozóknak 1.3

 
 
Greg
 
Avatar
 
 
Greg
Az összes posztok száma:  694
Csatlakozva  26-06-2004
 
 
 
21 January 2005 03:02
 

Jól van gecó, legyen NetBeans. :) Én csak az opciókat akartam ismertetni, nem pedig rábeszélni. Peace! Ha már nem lehet igazam, had legyen az enyém az utolsó szó! :)))

Ha tanulni akarsz, akkor érdemes körülnézni a bme-s java site-on is. Van tutorial meg forráskód, sőt egy rakás diplomamunka is. :)

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
21 January 2005 04:00
 

Teach Yourself Java in 21 Days:
http://docs.rinet.ru/J21/

ha offline verzio kell, leszeded Adobe Web Capture-rel PDFben, vagy SiteSucker-rel HTMLbe.

ez a konyv eddig a legegyszerubb es legvilagosabb, amit lattam. a magyar szamitastechnikai konyvek altalaban egy kalap szart nem ernek.

 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
24 January 2005 23:46
 

JBuilder 2005-t próbáltad már? Sokkal jobb..

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
24 January 2005 23:50
 

JBuilder egy szar, amint generalsz vele egy projektet, belepakolja a sajat szaros library-jait, amit aztan kezzel kell kigyomlalni. akarcsak a Visual J++.

raadasul beepitett CVS klienst sem latok a feature matrixban.

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
24 January 2005 23:50
 

meg aztan tanulokent nem hiszem hogy szeretne maganak a srac licencet venni tobbszaz dollarert.

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
24 January 2005 23:52
 

hopp a CVSt visszavonom, azt idokozben raktak bele.

 
Macc
 
Avatar
 
 
Macc
Az összes posztok száma:  2704
Csatlakozva  20-12-2003
 
 
 
25 January 2005 00:42
 

:)

 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 03:33
 

Hacc ez igy nem fedi a valóságot, ugyebár ott a fundation verzó, ami ugye INGYEN van.. csak le kell tölteni.. A másik meg, hogy csak a bénák forgatnak bele mindent… ki lehet kapcsolni… Meg ugyebár JB alatt oda fordiatsz ahova csak akarsz, akár titkosithatsz, csinálhatsz nativ (igaz JVM-et) igénylö alklamzást… a beáhgyazott az alkalmazásodat segitóő UML tervezőröl nem is beszélve…
Ja a full eval is 30 napos teljes értékü, és azért se kell fizetni… de ha tanuló, akkor nagy valószinüséggel a suli amugy is megvette Xezer példányban..csak el kell kérni az IT.stöl…
747.. kcisit jobban nézz utána jo?....

 
 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 03:34
 

747… még valami… még jobban nézz utánna… a CVS már a JBuilder 2 ben is benne volt (anno 1998ban… amiböl ugyebár JDeveloper lett, ala Oracle..)
Egyáltalán tudod te mi az a Java vagy csak okoskodx? :-)))

 
 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 03:36
 

CVS, StarTeam, Caliber Together for Java, meg a csöcs tudja még mi van bele épitve..

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 03:41
 

“ki lehet kapcsolni…”

hol?

“Egyáltalán tudod te mi az a Java vagy csak okoskodx?”

igen, tobb Java/JSP/Struts/JSF projektet csinaltam mar. tobbek kozt a Vodafone Live!-ot.

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 03:43
 

“CVS, StarTeam, Caliber Together for Java, meg a csöcs tudja még mi van bele épitve..”

ClearCase?

 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 03:55
 

“ClearCase?”
arra ott a StarTeam, de ha van Clear Case-ed akkor alá tudod tenni.
Én meg a T-Mobilenál a Jazz-t szal nyugi…

 
 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 03:56
 

Én meg Corba, EJB Projekteket csináltam elég rendes mennyiségben.

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 04:01
 

mi az a T-Mobile Jazz?

 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 04:06
 

A T-mobil üfi nyilvámntartó és számlázó rendszere…

 
 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 04:08
 

Egyébként ott is ki lett próbálva mindenféle fejelsztőeszköz, nagyon sok ingyenes is (és nagyon jók is..) viszont a gazdag komponens választék meg a tudása miatt (pl. integrált ant stb..) a JB vitte a pálmát..

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 04:15
 

a Sun One Studio-t is probaltatok?

 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 04:22
 

Igen, akárcsak a Corvinus egyetemen.. és nekik se jött be :-9 szal nem én vok az egyedüli aki kiábrándult belöle.. ezért is irtam a Jb-t… egy bizonyos szakaszig jók a fee cuccok, de csak egy bizonyos szintig, utána sajna használhatóságuk erőteljesen megkérdőjeleződik nagyobb projektekben, és sokszor csak gond volt a free cuckcokkal.

 
 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 04:33
 

hat, a BEA-s tagok (WebLogic) akikkel beszeltem, igencsak el voltak ajulva a Sun One-tol, es nekik eleg nagy webes projektjeik vannak.

“egy bizonyos szakaszig jók a fee cuccok, de csak egy bizonyos szintig, utána sajna használhatóságuk erőteljesen megkérdőjeleződik nagyobb projektekben”

konkretan miert? mi eleg nagy projekteket csinaltunk NetBeans-szel. egyedul a hulye holland posta ragaszkodott a JDeveloper-hez (aminek szerintem eleg szar a kezelese).

 
Zorro
 
Avatar
 
 
Zorro
Az összes posztok száma:  3422
Csatlakozva  11-09-2004
 
 
 
25 January 2005 04:41
 

Hacc persze mert a BEA alapból uzgy csinálta meg a cuccát hogy a Sun One-al heggesztette össze. A Jdeveloper amugy is elég régi darab.. irtam az elöbb mikor.. a Borland már rég elfelejtette 4szer átdolgozta a cuccot.

A felsorolás nem egy termékröl, hanem általában szól:
Pl. Projektszemlélet, konténermenedzserek széles skálájának majd/komplett hiánya, komponensek silány mennyisége, minösége, support teljes értékü hiánya, verziómenedzsment komplett hiánya/hiányosságai, team menedzsment komplett hiánya/hiányosságai, sokszor nem Java alapuak, Jabva alá történö fordiások inhomogenitása (pl fut winfos alatt, de nem fut Linux vagy Solaris alatt és/vagy forditva) Installerek hiányosságai…

 
 
WoOh
 
Avatar
 
 
WoOh
Az összes posztok száma:  65
Csatlakozva  17-03-2004
 
 
 
25 January 2005 06:07
 

Hu megvan mar az a tutorial..?:) Epp most kezdtem nekik az elso OO nyelvemnek.. es eleg idegem tolem.

En leragadtam az ANSI C-nel :PP

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 06:11
 

wooh, mar belinkeltem. vagy offline verzio kell?

 
WoOh
 
Avatar
 
 
WoOh
Az összes posztok száma:  65
Csatlakozva  17-03-2004
 
 
 
25 January 2005 06:40
 

Ize azt olvastam azthiszem, csak az a baj vele, h nagyon regi es nagyon sok class mar regen deprecated..:/

 
WoOh
 
Avatar
 
 
WoOh
Az összes posztok száma:  65
Csatlakozva  17-03-2004
 
 
 
25 January 2005 06:41
 

Nincsen valami jo kis specifikacio a teljes cuccrol valahol? :)

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
25 January 2005 06:56
 

“Ize azt olvastam azthiszem, csak az a baj vele, h nagyon regi es nagyon sok class mar regen deprecated..”

az osztalyok lenyegtelenek. a lenyeg az, hogy megtanulj programozni. es az a doksi pontosan erre valo. mivel az abban leirt OOP elmelet nem igazan “deprecated”.

“Nincsen valami jo kis specifikacio a teljes cuccrol valahol?”

http://java.sun.com/reference/api/index.html

 
WoOh
 
Avatar
 
 
WoOh
Az összes posztok száma:  65
Csatlakozva  17-03-2004
 
 
 
25 January 2005 09:11
 

Annyira bena vagyok most…valahogyan nem akar menni ez a cucc… nah nem lenyeg. :) csinalom tovabb..most a swing-et probalom..:) es koszi a cuccokat.

 
Greg
 
Avatar
 
 
Greg
Az összes posztok száma:  694
Csatlakozva  26-06-2004
 
 
 
27 January 2005 10:23
 

Ha most barátkozol az OO-val, lehet nem kell egyből az ablakozó rendszerrel, annak mindenféle okosságával, event kezelésével kezdeni. Bár nem tudom ansi C-ben milyen produkciókat követtél már el. :) Ansi C királyság!

A többieknek meg nagy helló. A végén kiderül, hogy aki Javaval foglalkozik, az legalább egy nagyobb projektet csinált vmi telecomnak. :) Részemről nokia. Anno Clearcase, Jbuilder alapokon. A renegátok meg Forte/Netbeans-szel nyomultak, ugyanabban a környezetben. Nagyon szépen együttműködtek. A JBuilder okos package-eivel nem találkoztunk :) sok bajt nem okoztak.

Apple Developer Tools telepítése nélkül fel lehet rakni a NetBeanst? Vagy a JDK csak a dev tools-szal együtt megy fel?

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
27 January 2005 11:06
 

“A végén kiderül, hogy aki Javaval foglalkozik, az legalább egy nagyobb projektet csinált vmi telecomnak.”

hat ez LOL :D
udv a “klubban”, Greg!

“Apple Developer Tools telepítése nélkül fel lehet rakni a NetBeanst?”

nem. ADCrol letoltod a JDKt, NetBeans-tol a NetBeans-t, aztan uzsgyi.

 
Greg
 
Avatar
 
 
Greg
Az összes posztok száma:  694
Csatlakozva  26-06-2004
 
 
 
27 January 2005 22:51
 

Ehh. Még egy kevesebb kifogással kevesebb… de még egy kicsit nyafogok, mielőtt felteszem. Amint lesz egy kis szabadidőm majd előszedem aztán csinálok vmi újgyakorlatot, mert már singleton osztályt sem tudnák megírni fejből. :)

 
Greg
 
Avatar
 
 
Greg
Az összes posztok száma:  694
Csatlakozva  26-06-2004
 
 
 
27 January 2005 22:53
 

Mármint, ha jól értem, a JDK-t fel lehet rakni xcode nélkül is, ugye? Nem kell cocoa doksi, cocoa UI tervező, xcode IDE, stb…

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
27 January 2005 22:57
 

“Mármint, ha jól értem, a JDK-t fel lehet rakni xcode nélkül is, ugye?”

igy van. egyebkent most jon a poen: holnap meg EN megyek a Nokiahoz :D

(igaz nem Java melo, hanem valami Solaris-os nyavajat akarnak a nyakamba varrni)

 
747
 
Avatar
 
 
747
Az összes posztok száma:  6263
Csatlakozva  06-05-2004
 
 
 
27 January 2005 22:59
 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0