Imac 2013 lassú

 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
09 January 2021 17:14
 

Segítséget szeretnék kérni! Nagyon le van lassulva a gépem. Bár mit csinálok vele (ablak bezárás 30 mp.) lomha.
Rá kattintok a képekre az kb. 5 perc mire betölti őket. Ugyanez az Ipadon 1 sec.
Kérlek segítsetek!
Köszi!

 
opeter
 
Avatar
 
 
opeter
Az összes posztok száma:  506
Csatlakozva  24-06-2007
 
 
 
09 January 2021 23:07
 

Szia,
mi van benne, klasszikus (forgó) merevlemez/HDD vagy pedig SSD? Mennyi a szabad hely? Amúgy lehet, hogy búcsúzik.
Mikor volt utoljára fríssen telepítve az op. rendszer?

Mennyi RAM/memória van a gépben?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13539
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
10 January 2021 08:56
 

Activity monitor és a Console – system.log tanulmányozása talán segít.

 
 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
10 January 2021 16:10
 

Modellnév: iMac
  Modellazonosító: iMac14,1
  Processzor neve: Quad-Core Intel Core i5
  Processzor sebessége: 2,7 GHz
  Processzorok száma: 1
  Magok teljes száma: 4
  L2 gyorsítótár (magonként): 256 KB
  L3 gyorsítótár: 4 MB
  Memória: 8 GB
  Boot ROM verziója: 429.0.0.0.0
  SMC verzió (rendszer): 2.14f24
  Sorozatszám (rendszer): C02NPABBF8J2
  Hardver UUID: 31B4765D-568B-504A-B572-6FA866DB3A48

 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
10 January 2021 16:13
 

Olyan érzésem van mint ha a memória fogyna el.
Néha azt írja, hogy a face sok memóriát használ.
nem raktam újra soha a gépet.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13539
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
10 January 2021 19:11
 

Csináltass egy “safe-boot”-ot (bekapcsolás vagy újraindítás után nyomd le a “shift”-et), várj kb. 10 percet, majd indítsd újra a gépet normál módban.
De tényleg lehet, hogy a HDD halódik. (Disk Utility-ben a SMART-státusz mit jelez?)

 
 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
11 January 2021 11:01
 

Köszönöm a tanácsot meg fogom próbálni.

 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
11 January 2021 18:47
 

Smart állapot: ellenőrzött.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13539
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
11 January 2021 19:29
 

Console-ban “Diagnostic report”-ok között nincs valami feltűnő?
System.log-ban gyakran ismétlődő hibaüzenet?

 
 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
11 January 2021 19:34
 

Megpróbáltam a bootot is de ott is lassú!

 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
11 January 2021 19:42
 

Diagnosztika jó.

 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
11 January 2021 19:44
 

Rendszer tápellátási beállításai:

  Tápellátás:
  Rendszer-elaltatás időzítője (perc): 10
  Lemezelaltatás időzítője (perc): 10
  Kijelző-elaltatás időzítője (perc): 10
  Altatás bekapcsoló gombbal: Igen
  Automatikus újraindítás áramkimaradásnál: Nem
  LAN hálózati ébresztés: Igen
  AutoPowerOff Delay: 259200
  AutoPowerOff Enabled: 1
  Aktuális energiaforrás: Igen
  DarkWakeBackgroundTasks: 1
  Kijelző-elaltatás halványítást használ: Igen
  GPUSwitch: 2
  Hibernate Mode: 0
  High Standby Delay: 86400
  PrioritizeNetworkReachabilityOverSleep: 0
  Standby Battery Threshold: 50
  Standby Delay: 0
  Standby Enabled: 0

Hardverkonfiguráció:

  UPS telepítve: Nem

 
K Péter
 
Avatar
 
 
K Péter
Az összes posztok száma:  18
Csatlakozva  25-09-2013
 
 
 
11 January 2021 19:46
 

7 éve azért vettem imacet, mert úgy gondoltam, hogy bekapcsolom és működik. Így is volt.
Most meg tök hülye vagyok a rendszeréhez!

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13539
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
11 January 2021 20:48
 

Azt látom :), keríts egy hozzáértőt (vagy egy szakembert).

 
 
opeter
 
Avatar
 
 
opeter
Az összes posztok száma:  506
Csatlakozva  24-06-2007
 
 
 
12 January 2021 11:32
 
K Péter - 11 January 2021 07:46 PM

7 éve azért vettem imacet, mert úgy gondoltam, hogy bekapcsolom és működik. Így is volt.
Most meg tök hülye vagyok a rendszeréhez!

Hát ezért ez nem egészen úgy van.

Ami mondjuk, hogy működik, az a TV-készülék, amíg be nem döglik. Bár manapság már az sem biztos, hogy gond nélkül működnek hosszútávon. Főleg ezeknél az okos TV-knél sokszor valami megkavarodik. Eleve már önmagukban is kicsi számítógépek.

Visszatérve a te gépedre:
1. azt mondod, hogy jó a HDD. Rendben, akkor én újra próbálnám telepíteni a rendszert
2. ha nem változik a sebesség, akkor cserélném a merevlemezt (SSD-re)

Ennyi.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13539
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
12 January 2021 11:53
 

Először meg kellene nézni, mi a bibi, ehhez adtam tanácsokat. Ha nem érthető, utána kell olvasni, ha nem megy, szakemberre van szükség.
(Merre van a gép?)

 
 
Jula2246
 
Avatar
 
 
Jula2246
Az összes posztok száma:  1
Csatlakozva  18-01-2021
 
 
 
18 January 2021 16:29
 

Ugyanez volt a problémám. 1 TB-s winchester volt a gépben. Javaslatra SSD-re cseréltem. Azóta (közel egy éve) olyan, mint az új! Komplett “javító-készletet” rendeltem hozzá. A rendelt SSD-n a klónozáshoz szükséges eszközök előre telepítve voltak. Nem mondom, hogy pikk-pakk megvolt, de aki “járt már” iMac-ben, meg tudja oldani.