A cégünknél selejtezés volt, és így tényleg 3000Ft ért sikerült vennem egy MacBook Pro-t még az első Inteles szériából. A HDD-n oprendszer nem volt, az akksi pár percet bír, de működőképes. Odahaza feltoltam rá az OSX 10.7 et, ami még felmegy rá, és konstatáltam, hogy a gép hibátlan, de szomorúan vettem tudomásul, hogy már szinte semmi nem megy ezzel az OS el. Gondoltam egyet, és betoltam a gépbe a Windows 7 telepítőjét, és újra indítva a gépet, BootCamp nélkül simán feltoltam rá a Win-7 et. A BootCamp csak akkor kellett, amikor a drivereket kellett telepítenem. A gép azóta tökéletesen működik, megy rajta a Netflix, a Deezer, a HBO Go, amik a régi OSX alatt már el sem indult. Én azt nem értem, hogy ha egy gép hardvarilag ennyire jó, és szép, miért nem megy rajta a mostani rendszer? Miért kell letiltani? Van egy régi MacMinim, ami ugyanebben a cipőben járt. Ma Médialejátszóként él, a Windows10 fut rajta, a 32 bites verzió. Semmi gond vele.
Az Apple fel akarja pörgetni a Mac eladásokat, ami mindig is gond volt eddig. De majd mostantól jobban kézben tudják tartani az M procikkal a dolgot. Szerintem max 4 éves ciklusokat szeretnének, hasonlóan mint a mobil eszközöknél.
Sajnos ez a tervezett elavulás. A PPC-s időszakban is ugyanezt éltem meg. Ha windows-sal jó, akkor használd azzal. Bár annak idején rövid ideig használtam azzal is.
Azért ez elég meredek szerintem. Milliós árú gépekről van sok esetben szó, és az Apple gondol egyet, és egy mesteri húzással elavulttá teszi a drága gépet. Az M processzoros gépekkel meg egyszerűen az a bajom, hogy miután ott is kizárja a gépet a frissítésből, a felhasználónak még ez sem marad, mert az M processzoros gépre nem tudod feltolni a windowst, Például ezzel a géppel, amit windowsosítottam, már nem lehetett a skypot, a zoomot, a HBOGo-t a Netflixet futtatni. Windows alatt viszont gond nélkül mennek rajta. Pedig a win nincs optimalizálva a Mac-re. Mégis gyönyörűen fut. Vagy ott van a MacMinim, ami csak a Snow Leot tudta futtatni. Haszontalan kacat volt. De Windowsosítva klassz Multimédia központ lett. Zenét, filmet, streemet futtatok rajta. Vagyis a gép ereje alkalmassá teszi ezekre a feladatokra, de az Apple szándékosan szemetet akar belőlük csinálni. Kiváncsiságból feltettem rá a 64 bites windowst mindegyikre. Lehetséges, de azért a 64 bites rendszer már megizzasztja őket. Viszont pl. ebben a laptopban 2x2 Gb ram van. A Leo csak 3 Gb-ot használ, a win7 is. De a 64 bites rendszer mind a 4 et kezeli.
Úgy tűnik, ez a “tervezett elavulás” sajnos engem is elért. Ez azért különösen bosszantó, mert a lassan 11 éves MacPro (mid 2010) gépemmel az alatt a hosszú időszak alatt SEMMILYEN probléma nem volt, sem HW, sem SW oldalról. Jómagam azért tértem meg a Win világból, mert korábban nem volt olyan év, hogy ne kellett volna “újrahúznom” a win gépemet, annyira összeomlot hol ez, hol az miatt. Ez egyébként nem 2010-ben történt, az első komolyabb vas egy PowerMac volt - még nem Intel procival. Egy szó mint száz: ezek a vasak annak idején nekem tényleg 1 MFt körüli összegbe fájtak (és abban az időben ez kb. 5 havi fizetésnek felelt meg!), de tényleg tökéletesen működtek és működnek még ma is! A tervezett elavulás nálam SW oldalon érvényesül, a 10.1.2. Safari ugyanis bizonyos nagyobb biztonságú weboldalakat már nem tud megnyitni. Nem tudok belépni bizonyos banki felületekre, de mostanság már a wikipedia sem fut. Egy új OS újabb verziójú Safarival nyilván megoldás lehetne a helyzetre, de sajna erre a gépre már nincs frissítés. Pedig ez egy erőmű még ma is! Ha valaki tudna megoldást erre a problémára - akár a Safari turbózására, akár alternatív browserre, ami elfutkározik az OS X Yosemite 10.10.5 alatt - megköszönném a segítségét. Addig az ezen gépen problémás honlapokat a feleségem MacBook Air-jén használom, ahol macOS High Sierra 10.13.6 oprendszer és 13.1.2 Safari alatt minden száll mint a szél.
Nem csak Safari létezik a világon…
Ha 4,1-esed van (bár 2010-est írtál) 10.11-re lehet frissíteni, a 4,1-esből pedig firmware-frissítéssel könnyedén lehet 5,1-est csinálni, amire már a 10.14 is felmegy.
(Én is csak most tértem át 10.10-ről 10.13-ra, de Firefox-szal nem voltak netes problémáim.)
Szia!
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Megnéztem a “System Information” panelt, a konkrét “Modell Identifier”:MAcPro5,1. Ezen az oldalon ( https://www.tardisk.com/pages/how-to-check-your-firmware-version ) a MacPro (mid 2010)-re elérhető firmware frissítéseknél azt látom, hogy a frissítés utáni Boot Rom version a következő lesz: MP51.007F.B03. Az én “System Information” panelemen ugyanezt a karaktersorozatot látom, szóval úgy tűnik, hogy minden OK. Ezek alapján lehet, hogy csak az App Store frissítéseket kereső rutinja nem kínál erre a gépre újabb oprendszert, de egyébként ha rákeresek mondjuk a 10.13-ra, vagy a 10.14-re, akkor simán felmegy?
Mindettől függetlenül köszönöm a Firefox tippet is. Korábbn már gondoltam erre a cserére is, de én balga, azt is az Appstore-ban kerestem, és persze nem találtam. A Mozilla oldalán persze megvan, 10.10.-es oprendszer alá is. Te melyik irányba mennél tovább? Húzok az OS upgrade felé, ... de még nem tudom.
Ha 5,1-es, akkor rámegy pl. a High Sierra, a telepítő elvégzi a firmware frissítést.
Én ezt úgy csináltam, hogy egy másik HDD-re (partícióra) telepítettem a HS-t, majd használtam tovább a Yosemite-t. :)
Most amiatt tértem át, mert kapott a gép még egy PCIe SSD-t (NVMe-t), amihez minimum HS kell.
Szia Titi!
VICTORY! Fenn van a High Sierra az összes sec. update-jével, egyebével együtt! Köszönöm, hogy átbillentettél azon, hogy csak az Appstore “check for update”-jére hagyatkozzak! Egyébként hivatalos Apple support oldalon azt is olvastam (hivatkozó linkkel együtt), hogy a 10.14. is telepíthető a gépemre, csak arra hívját fel a figyelmet, hogy amely oprendszerre telepíted az ne legyen régebbi, mint a 10.13.6. ... Nos, azt még meggondolom, hogy tovább frissítek-e. Lehet hogy így lesz, mert úgy tudom a 10.13. támogatása e hónap végével végetér.
Még egyszer köszönöm a segítséget!
Ezzel a “támogatással” én úgy vagyok, hogy ez csupán egy mézesmadzag: ha nincs olyan szoftver, ami feltétlenül megkívánja az oprendszer frissítését, akkor maradok a jól beváltnál. Az újabb rendszerek általában újabb problémákat (is) hoz(hat)nak.
Szia Titi!
VICTORY! Fenn van a High Sierra az összes sec. update-jével, egyebével együtt! Köszönöm, hogy átbillentettél azon, hogy csak az Appstore “check for update”-jére hagyatkozzak! Egyébként hivatalos Apple support oldalon azt is olvastam (hivatkozó linkkel együtt), hogy a 10.14. is telepíthető a gépemre, csak arra hívját fel a figyelmet, hogy amely oprendszerre telepíted az ne legyen régebbi, mint a 10.13.6. ... Nos, azt még meggondolom, hogy tovább frissítek-e. Lehet hogy így lesz, mert úgy tudom a 10.13. támogatása e hónap végével végetér.
Még egyszer köszönöm a segítséget!
Szia !
Elfoglak szomorítani !
A 1014 -es Mojave csak “metál kompatibils” videokártyával működik ezen a gépen ! Tehát videokártyát kell cserélned ha 10.14-est szeretnél.
Üdv.