MacBook Pro (9.2) telepítés után véletlenszerű ideig hibátlan, aztán újraindul és nem találja a telepített OS-t

 
szuper
 
Avatar
 
 
szuper
Az összes posztok száma:  4
Csatlakozva  27-11-2020
 
 
 
27 November 2020 08:44
 

MacBook Pro (9.2) telepíthető (automatikusan a Catalina települ föl rá), rendben el is indul a telepítés után, aztán egy nem kiszámítható idő után, véletlenszerűen újraindul és nem találja a telepített OS-t.
RAM modulok bővítve, kicserélve (2*4 GB, SoDIMML), korrektül működnek. (RAM teszt Windows 10 alól lefuttatva! 100%-os)
SSD: Crucial MX500 250 GB. Ez a harmadik típus amit végre elfogadott telepíthető SSD-nek!
Az újratelepítés elindításával a lemezkezelőben megjelenik egy újabb partíció, ami ha az eredeti partíció pl. “Kovacs_L” volt, akkor az új, a rendszertől a “Kovacs_L_adat” nevet kapja.
Az elsődleges probléma a random “rendszerelfelejtés”.
Hardverhiba lehet?
A másik, amit nem értek, hogyan miért jön létre az “Xyz_adat” partíció, amely ugyan olyan méretű mint az “eredeti” partíció?
A harmadik, hogy miért nem engedi az újratelepítés során törölni a “régi” partíciókat (rendszeresen kidobja, hogy hiba történt a partíció törlése során) csak harmadik féltől származó boot eszközről történő indítás után lehet törölni a partíciókat?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13539
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
27 November 2020 13:59
 

System.log-ban vagy “diagnostic report”-ban kellene megtalálni az újraindulás okát.
Az “_adat”-partíció az új APFS műve, utána kell olvasni.

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1353
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
27 November 2020 14:50
 

Valamilyen hardveres problémára gyanakodnék és a legelső tippem az SSD adatkábele lenne, talán megsérült amikor a meghajtókat cserélgetted a gépben.
A második kérdésedre a válaszom az, hogy Catalina és az APFS fájlrendszer alatt ez természetes. A Catalina egyik újdonsága volt az írásvédett rendszerkötet, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy telepítéskor két kötet jön létre a rendszermeghajtón. A Macintosh HD kötet, amelyre az operációs rendszer kerül és biztonsági okok miatt írásvédett, valamint a Macintosh HD - Data, ahová a felhasználó fájljai kerülnek. Az azonos kötetméret az APFS fájlrendszer lényegéből fakad, ugyanis APFS fájlrendszer alatt az adott partíció APFS konténerének kötetei osztoznak a partíció teljes tárhelyén, a rajtuk tárolt adatok mennyiségétől függően változó méretűek az adott partíció kapacitásának határain belül.
A harmadik kérdésre a válasz pedig, hogy magát a fizikai lemezt próbálod törölni, ezért a hibaüzenet mint az alábbi képen látható:

Telepítéskor a Lemezkezelő ablakának bal felső részén a “Nézet” menüben pipáld be az “Összes eszköz megjelenítése” opciót, és ezután ne a fizikai lemezt jelöld ki hanem az APFS tárolót.

 
 
szuper
 
Avatar
 
 
szuper
Az összes posztok száma:  4
Csatlakozva  27-11-2020
 
 
 
27 November 2020 15:04
 

@Lukather
A szalagkábel nagyítóval átnézve, sértetlen.
Nem a fizikai lemezt kezdtem törölni, hanem az “_adat” és az “alap” meghajtót, arra is az általad beillesztett képen lévő üzenetet dobja…
A fizikai hibára visszatérve, nekem is hardvergyanús, a teljesen véletlenszerű OS “eldobás”...