iphoto

 
DeCuMaC
 
Avatar
 
 
DeCuMaC
Az összes posztok száma:  196
Csatlakozva  08-07-2010
 
 
 
30 October 2020 10:12
 

Sziasztok! Elővettem egy régi fehér macbookot, a gyereknek rakom rendbe. Az iPhoto alkalmazásban vannak régi képek, az iphoto már ezer éve sem működött (hiába tuningoltam a gépet). A képeket szeretném kinyerni a rendszerből, de az iPhoto könyvtára - és gondolkodása miatt - a képek össze vissza vannak. Kérdés: hogyan tudom kinyerni a képeket és egy pendrivere rápakolni, vagy akárhová... mad az iPhoto alkalmazást törölni - ezzel is helyet szabadítva fel. Nem 2 db. képről van szó, így az egyesével való másolgatás kizárt. Abba sem akarok belefutni, hogy csak indexképeket pakolok át véletlenül… tudom tudom… a gép őskövület… de még mindig szerethető gép :-) Lion van rajta, 10.7

 
 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1354
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
31 October 2020 14:45
 
DeCuMaC - 30 October 2020 10:12 AM

az iphoto már ezer éve sem működött

Ez alatt azt érted, hogy az alkalmazás már nem idul el vagy csak azt, hogy nem teljesít az elvárásaidnak megfelelően?

Alapvetően két választásod van. Amennyiben az iPhoto elindul csak annyit kell tenned, hogy a bal oldali oldalsávjában a Library-n belül a Photos-ra kattintasz, majd a File menü Export lehetőségét választod. Fontos, hogy ne legyen kijelölve egyetlen Event vagy kép sem a Library-n belül, mert abban az esetben csak annak az egy Event-nek a tartalmát vagy azt az egyetlen egy képet fogja exportálni az iPhoto. Az alábbi képen látható Export ablakban látható beállításokkal exportáld a képeket az iPhoto-ból. A piros nyíl mutatja a képen az exportálandó elemek számát.

Abba sem akarok belefutni, hogy csak indexképeket pakolok át véletlenül

Ha az iPhoto nem nyitható meg akkor nincs más lehetőséged, mint a Finder-ben megkeresni az iPhoto library-ját és manuálisan átmásolni a képeket. Alapesetben ez a Macintosh HD→Felhasználók→Neved→Képek mappában található iPhoto Library néven, kiterjesztés nélkül. Nyomj egy jobb egérgombot a library-n és válaszd a “Csomag tartalmának megjelenítése” lehetőséget. A Finder eszköztárán válts át listanézetbe (ha nem azon lenne alapból) és a közelében lévő fogaskerekes gombra kattintva válaszd a “Nézetbeállítások megjelenítése” lehetőséget. A megnyíló panelen pipáld be a “Minden méret kiszámítása” lehetőséget, hogy a Finder megjelenítse a mappák méretét. Kattints a Finder böngésző paneljának fejlécén a “Méret” oszlopra, hogy a Finder a legnagyobb méretű mappát rendezze legfelülre. A legnagyobb méretű mappa a “Masters” nevű lesz, ez tartalmazza az eredeti felbontású képeidet. Év→hónap→nap struktúrában helyezkednek el az almappák. A képek mindig az “évhónapnap-órapercmásodperc” fájlnevű mappákban vannak.

Egyébként ebben az esetben én nem vesződnék az almappákban turkálással, kimásolnám a komplett Masters mappát és alkalomadtán kiválogatnám. Esetleg az EasyFind nevezetű kis segédprogrammal a Masters mappában rákeresnék minden .jpg, .jpeg, .png, .tiff kiterjesztésű fájlra és az összes képfájl találatot kimásolnám a kívánt helyre.

 
 
Paracelsus
 
Avatar
 
 
Paracelsus
Az összes posztok száma:  21
Csatlakozva  18-08-2009
 
 
 
09 November 2020 09:22
 

Sziasztok,

Sierráról frissítettem Catalinára.
Előtte biztonsági mentést készítettem az iphotóban tárolt/használt fényképekről.
Megtörtént a frissítés, ekkor szembesültem vele, hogy a Catalinán már nem működik az iphoto….
Viszont az iphoto-ban/-ból mentett képeket a Fotók alkalmazás nem tudja megnyitni, a következő hibaüzenettel: “Ezt az elemet nem lehet hozzáadni a Fotó könyvtárhoz, mivel lehetséges, hogy fel nem ismerhető formátumban van, vagy a fájl nem tartalmaz érvényes adatokat.”

Hmmm.

A kérdésem, hogy hogyan lehet megnyitni-kezelni stb. az iphoto-ban kezelt/használt képeket a Fotók alkalmazásban?

Előre is köszönöm a segítséget :)

 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1354
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
09 November 2020 10:07
 

Ha nagyobb mennyiségű képről van szó próbáld meg úgy, hogy egyszerre nem az összes képet importálod, hanem kisebb csomagokra bontod. Egy-egy alkalommal ne legyen több a mennyiség úgy 20-25 de maximum 100 darabnál és mindig várd meg amíg a Finder betölti a kiválasztott képek kis mintaképeit.

 
 
Paracelsus
 
Avatar
 
 
Paracelsus
Az összes posztok száma:  21
Csatlakozva  18-08-2009
 
 
 
09 November 2020 12:14
 

Köszönöm, de egyetlen, korábban iphotóban használt képet sem képes megnyitni a Fotók, a következő üzenet jelenik meg, ahogy írtam:

“Ezt az elemet nem lehet hozzáadni a Fotó könyvtárhoz, mivel lehetséges, hogy fel nem ismerhető formátumban van, vagy a fájl nem tartalmaz érvényes adatokat.”

Ilyenkor mit lehet tenni?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
09 November 2020 14:47
 

Keress más alkalmazást, bár a probléma elég “hihetetlen”.

 
 
Paracelsus
 
Avatar
 
 
Paracelsus
Az összes posztok száma:  21
Csatlakozva  18-08-2009
 
 
 
09 November 2020 14:58
 

Konkrétan milyen más alkalmazásra gondolsz?

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13546
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
09 November 2020 17:37
 

Képnézegető, -rendszerező, -szerkesztő alkalmazásra, talán ezek közül: https://skylum.com/blog/best-free-photo-editing-software-for-mac-review

 
 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0