Külső merevlemez probléma - NTFS - PARAGON

 
filmaniac
 
Avatar
 
 
filmaniac
Az összes posztok száma:  21
Csatlakozva  11-02-2012
 
 
 
11 August 2020 17:52
 

Sziasztok!

Mid 2012 13”-es Macbook Pro-m van, OS Catalina van rajta, illetve Paragon NTFS.

WD My Book külső winchestert még 2-3 éve formáztam Windows NT-ben, és tudtam írni és olvasni. Jó ideje nem használtam a winchestert, tegnap elővettem és amikor csatlakoztatom akkor hibát ír ki, hogy nem tudta megjavítani a macOS, olvasni engedi, írni nem. Fontos fileok vannak, így rögtön megnéztem a biztonsági mentéses lemezt, azzal ugyanez van…. meg másikkal is…. A számítógépen a Paragon telepítve van meg elvileg műküdik is. Most viszont ahogy csatlakoztatom a vinyót rögtön hibát ír, sőt jobb oldalon felül Paragon üzenet fül is megjelenik majd eltünik.

Ezek a lemezek Windows-os számítógépen gyönyörűen mennek…
Mac OS Journaled-ban formázott lemezekkel semmi probléma.

Mi történt? Formázzal az eredeti lemezt Mac OS-re és az NTFS biztonsági mentésről másoljam át, majd utána a másik lemezt formázom és arra meg vissza? Viszont így Mac OS formátumban lesznek és ha szükség úgy hozná akkor Windows gépen nem tudom kezelni….

Vagy mi állítódott el Paragonban?

 
opeter
 
Avatar
 
 
opeter
Az összes posztok száma:  505
Csatlakozva  24-06-2007
 
 
 
11 August 2020 19:40
 

Elvileg nem árt minden néhány hónapban legalább egyszer csatlakoztatni a mervelemezt, hogy kicsit pelpörögjön. Az állás nem tesz jót neki, ezt olvastam valahol. Na mindegy.

Én a helyedben Windowsos gépre csatlakoztatnám és azonnal csinálnék egy scandisket.
https://neosmart.net/wiki/chkdsk/#From_My_Computer-5

itt egy videó (nézd 0:13-tól):
https://www.youtube.com/watch?v=_PCk_1ldjn8

 
filmaniac
 
Avatar
 
 
filmaniac
Az összes posztok száma:  21
Csatlakozva  11-02-2012
 
 
 
12 August 2020 06:45
 

Van róla biztonsági mentésem, de az is NTFS / NT formátumú!

Tehát 1. WD My book-on van az eredeti anyag, 2.-on meg a backup. Mindkettőt csak olvasni tudja a Mac, viszont Windows-os gép meg írni is, szóval ezért gondolom hogy a lemezek rendben vannak, csak a Mac-en állítódott el valami….

Tehát ha 1.-t pl újraformatálom Mac OS Journaled-be és utána 2-ről 1-re átmásolok mindent…. Utána meg 2.-at formatálom Mac OS Journaled-be és 1-re másolok mindent….

Csak nem tudom, hogy szükséges-e ez, vagy elég lenne Macbookon átállítani valamit….

 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1353
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
12 August 2020 09:20
 
filmaniac - 11 August 2020 05:52 PM

...Catalina van rajta, illetve Paragon NTFS.

A Paragon NTFS megfelelően van aktiválva? Mi a verziószáma?
A Paragon NTFS 14-es verziójától lehetőség van arra, hogy a Rendszerbeállítások alá beépülő panelján javítást végezz az NTFS fájlrendszerű meghajtókon:

filmaniac - 11 August 2020 05:52 PM

Formázzam az eredeti lemezt Mac OS-re és az NTFS biztonsági mentésről másoljam át… ...Viszont így Mac OS formátumban lesznek és ha szükség úgy hozná akkor Windows gépen nem tudom kezelni….

Windows alá is létezik szoftver amivel a Mac OS Journaled és APFS fájlrendszerű meghajtókat írni/olvasni lehet, a neve MacDrive.

A saját tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a Paragon és a MacDrive csak alkalmi feladatokra használhatók igazán jól, folyamatos biztonsági mentések kezeléséhez nem megfelelőek. Azon kényelmetlenségen túl, hogy a lemezeket ide-oda kell hurcolni a gépek között, időnként ilyen jellegű problémákkal is szembe kerülhetsz mint a mostani. Az operációs rendszer frissítések például rendszeresen okoznak gondokat az NTFS kezelő szoftverek működésében. Ha különböző platformokon hozzáférhető mentéseket szeretnél, használj hálózati meghajtó(ka)t a biztonsági és egyéb mentéseid tárolására. Ezek operációs rendszertől függetlenül használhatóak és hozzáférhetőek. Nagyjából 8 éve vettem meg az első NAS-omat és azóta sem bántam meg. A rajta tárolt fájlok egyaránt hozzáférhetőek a helyi hálózaton macOS, Windows vagy Linux rendszerek alól is, de szükség esetén a külső hozzáférés is megoldható.

 
 
filmaniac
 
Avatar
 
 
filmaniac
Az összes posztok száma:  21
Csatlakozva  11-02-2012
 
 
 
13 August 2020 14:58
 

Nah megoldódott….. a szoftver 14-es verziója volt, és a 15-östől műküdik Catalina alatt…. 6500Ft-ba került az új változat aminek az új neve “Microsoft NTFS for Mac by Paragon”. Telepítés után minden korábbi vinyó műküdik!

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0