imac GPU dioda meghalt és feltámadt

 
SAndras
 
Avatar
 
 
SAndras
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  04-07-2019
 
 
 
04 July 2019 20:55
 

Sziasztok!

Egy különös történet megoldását keresem, remélem itt akadnak olyanok, akik tudják a választ.

Van egy régebbi kiadású imacem. 2008-as, 24’, NVIDIA GeForce 8800 GS 512 MB videókártyával.
Tavaly december végén egyik pillanatról a másikra maximális fordulaton kezdett forogni a CPU hűtő venti. Ránéztem a hőfokokra, és a GPU diode valami 130 celsiust mutatott. Majd mínusz 6-ot… másnapra fixen beállt 8 celsiusra, és ott is maradt. A venti ettől a naptól kezdődően már rendszertöltés alatt felpörgött maximumra és csak egy Macs Fan Control nevű app tudta rávenni arra, hogy ezt ne tegye. Tudom, ez nem egészséges, de beállítottam neki a CPU diode értéket, és ehhez viszonyította a venti sebességet. Mivel régi a gép, nem akartam már költeni rá, ezért úgy döntöttem, használom így, amíg lehet, majd ha meg sül, hát meg sül… ilyen az élet.

A gépet napi szinten használom egyébként, ezért biztosan tudom, hogy a GPU diode 8C fix volt az elmult fél évben, és e miatt a ventit is szabályozni kellett.

Majd tegnap este gép használat közben váratlan áramszünet. Már nem kapcsoltam vissza…
Ma leülök, elindítom, tölti a Sierrat… és semmi zúgás, süvítés, sistergés. Feláll a rendszer, nézem a hőértékeket. GPU diode 51C. Kitettem folyamatosra a hőfokot, hogy lássam. Azóta bármit csinálok, max 67C amennyire felmelegszik.

Szeretném megérteni, hogy mi történt. Nem vagyok nagy szakértő, de tudom, hogy az ilyen dolgok nem szoktak csak úgy maguktól megjavulni.

Van esetleg ötlete valakinek, hogy mi történt?

 
Lukather
 
Avatar
 
 
Lukather
Az összes posztok száma:  1291
Csatlakozva  18-10-2008
 
 
 
05 July 2019 13:38
 

Abból, hogy egy hirtelen áramszünet után helyreállt a rend azt gyanítom, hogy nem az érzékelőnek volt baja hanem valamitől “megbolondulhatott” a gép SMC-je, ami leginkább a PC-k BIOS-ához hasonlítható és az Inteles macek alacsonyszintű funkcióiért felelős, többek között a hőszabályozásért is.
Megpróbálhattál volna egy SMC resetet csinálni mielőtt egy segédprogrammal állítod be a hőmérsékletet.
https://support.apple.com/hu-hu/HT201295

 
 
SAndras
 
Avatar
 
 
SAndras
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  04-07-2019
 
 
 
05 July 2019 15:12
 

A helyzet az, hogy két héttel ezelőttig nem igazán tudtam olyan dolog létezéséről, mint az SMC. Decemberben, amikor a probléma kezdődött, rákerestem a hibára a neten, és azok a dolgok, amik elém kerültek arról tanúskodtak, hogy ha jót akarok, cseréltessem ki a videókártyát.
Viszont két hete volt SMC reset a gépen. Akkor történt ugyanis az (erről nem írtam, mert nem olyan fura, mint a GPU dioda esete), hogy bekapcsolás után az összes hűtőventilátor elindult maximumon. Rendszertöltés után azt kellett látnom, hogy két hőmérsékleti érték kivételével az összes adat felszívódott. Olyan volt, mintha a gép hőmérséklet érzékelől egyszerűen eltűntek volna.
Keresgéltem a neten ez után is eleget - nehéz ám, amikor az ember nem ismeri az igazi kulcsszavakat a kereséshez -, és akkor találtam rá az SMC-re. Elolvastam, hogy mi is ez, mit csinál, próbáltam a leírtak szerint végigvinni a dolgot, és működött is. Az összes elveszített értéket visszakapta a gép, de a GPU diodán nem segített ez sem. Gondoltam azért, mert annak annyi. Mármint fizikailag.
De tévedtem. Mondjuk azért ezt a tévedést annyira nem bánom. :)
Köszönöm a választ!

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0