iMac 2008 24” Lcd probléma

 
Posta Sándor
 
Avatar
 
 
Posta Sándor
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  10-08-2018
 
 
 
16 August 2018 06:51
 

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni Lcd kijelző ügyben. Kb 1 hete vásároltam használtan egy 2008-as kiadású 24”-os iMac-et. Az akkori legerősebb modell. Sajnos a kijelzőjével vannak gondjaim. Rádugtam a gépre még egy külső ledes Samsung 27”-os monitort és a kettő közötti különbség finoman szólva is siralmas. Az iMac képe sokkal halványabb és gyengébb a fényereje, pedig maximálisra van húzva. A fehér cseppet sem fehér hanem inkább sárgás. A kijelzőbe szerelt csövekre gyanakszok. Oké, hogy egy ledes monitornak sokkal brutálisabb képe kell legyen, de ez a samsung nélkül is nagyon szembetűnő és kevés. A kijelzőt már szétszedtem és kipicoltam az lcd panel előtt és mögött is. A helyzet változatlanul sárgás és kevés a fényerő. 
Van esetleg valakinek tapasztalata ez ügyben? Vagy megérett a kijelző a cserére? A csövek lehetnek már megsárgulva? Fölöslegesen nem vennék bele a kora miatt amúgyis lutri és cseppet sem olcsó másik lcd panelt.
Köszi ha valaki esetleg tudna ebben a dologban tanácsot adni.

 
jenes
 
Avatar
 
 
jenes
Az összes posztok száma:  535
Csatlakozva  07-02-2005
 
 
 
06 September 2018 13:34
 

Próbálkoztál már a képernyő kalibrálásával? Azt hiszem ez a neve annak a folyamatnak, amikor a színeket illetve ezek arányait egyéni módon be tudjuk állítani a Mac képernyőjén…
Emlékeim szerint vannak előre beállított értékek is, amiket ki lehet próbálni.

 
 
Posta Sándor
 
Avatar
 
 
Posta Sándor
Az összes posztok száma:  2
Csatlakozva  10-08-2018
 
 
 
06 September 2018 13:49
 

Köszi a segítséget. Közben már előre léptem a dologban. A sárgulás sajnos a diffúzor miatt van. Mivel az iMac nem csak egy monitor hanem egy számítógép ami nem is kevés hőt termel, egy bizonyos idő után a diffúzorlap elkezd megsárgulni a folyamatos hő miatt ami normál monitorok esetében nincs. A megoldás diffuzorlap csere. Ez azonban nem olyan egyszerű, mivel egy elég rideg és pillanatok alatt tőrő és repedő 1,5 mm vastag lapról beszélünk. Ráadásul nem is egyszerű diffúzorlapról van szó. Elég sokat kinlódtam vele mire megtaláltam a megoldást. Kb 30-szor szedtem atomjaira az lcd panelt mire minden apróságra rájöttem magamtól. A megoldás az lett, hogy kerestem bontásra váró ccfl-es lcd tv-ket ami méretben nem sokkal nagyobb lcd kijelzővel rendelkeznek, mint az iMacem. Jelen esetben 32”-ost. Kibeleztem öket és kiszedtem a diffuzor lapokat. Ez után átjelöltem az iMac diffúzorját és nagyjából kivágtam ugyan azt a formát. Azért nagyjából mert pillanatok alatt elpattanik és akkor kuka. Lényeg a lényegben hogy igy ki tudtam cserélni és teljesen jó lett. Sajnos gyári hozzá való diffúzor beszerzése esélytelen. Ráadásul a tökéletes fényelosztás érdekében nem is sima egysuerű homogén a diffúzorlap felülete, hanem speckó módon be van csíkozva. Lényeg hogy megoldható a dolog de kell hozzá gyakorlat, mert hamar tönkre lehet vágni az lcd kijelzőt. Nagy vonalakban az a menete az amit leírtam, de azért az egész művelet ennél sokkal bonyolultabb.
Mivel számítógép szervízes vagyok legalább most már ezt is meg tudom csinálni. Ha valakinek ilyen problémája van akkor keressen nyugodtan.

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0