Külsõ merevlemez formázási probléma Leopard alatt

 
laximus
 
Avatar
 
 
laximus
Az összes posztok száma:  557
Csatlakozva  04-09-2006
 
 
 
23 August 2008 16:49
 

A Windows menti meg a betegnek hitt külsõ merevlemezt?
Kb 10 hónap hibátlan müködés után a WD MyBook250GB külsõ merevlemezemet - melyet back up-ra használok a Time Machine-nal - váratlanul nem látta a rendszer. Szinte mindent kipróbáltam, de többször is azt az üzenetet kaptam, hogy a lemez nem olvasható ezzel a kompjúterrel, nem tudtam újraformázni, sem particionálni. Mindenféle javaslatot kipróbáltam, Drive Manager telepítése, firmware frissítés. Semmi eredmény.
Természetesem vittem volna szervízbe, de a Mistral, ahol vettem, felszámolás alatt van és nem tudtam érvényesíteni a garanciát. Éljen!
Elvittem egy szervízbe, ahol sajnos csak Windows volt. Megnézték és azt mondták Windows alatt tökéletesen mûködik.
De otthon az újbóli próbálkozásaim nem jártak sikerrel a Leopard alatt, - csak a szokásos hibaüzenetek - így új külsõ merevlemezt vettem, gondotam késõbb eladom a MyBookot egy Windowsos felhasználónak, mivel az alatt mûködik.
Ám nem hagyott nyugodni a dolog és egész véletlenül találtam az Apple Discussionban egy topikot, amiben egy bejegyzés az alábbi linkre mutatott, mely azt taglalja, hogy a Leopardnak gondjai vannak a külsõ merevlemezek formázása/particionálása során.
De egyben megoldást is kínál, és a Windowst hívja segítségül a hiba javításához!!!
A leírásban szereplõ eljárást/tippet , melyet 3 videóval is illusztrálnak, ugyan még nem volt alkalmam kipróbálni, de hátha valaki másnak is a segítségére lehet, aki hasonló akadályba ütközött.

https://seagate.custhelp.com/cgi-bin/seagate.cfg/php/enduser/popup_adp.php?p_sid=dLEqXr6j&p;_lva=&p;_li=&p_faqid=5005&p_created=1195077097&p;_sp=

Mihelyst kipróbáltam, jelzem az eredményt.
Ha valóban mûködik, akkor a Leopardnak tényleg bugjai lehetnek ezen a téren, és reméljük az Apple mihamarabb javítja.
Kíváncsi vagyok….

 
laximus
 
Avatar
 
 
laximus
Az összes posztok száma:  557
Csatlakozva  04-09-2006
 
 
 
24 August 2008 00:16
 

Na, megcsináltam és működik. =)
De úgy látom ez sok mindenkit nem érdekel…  =)
Hát, azért szedje magát össze az Apple és készítse el a javítást sürgősen!

 
Bachman
 
Avatar
 
 
Bachman
Az összes posztok száma:  27461
Csatlakozva  08-12-2003
 
 
 
24 August 2008 00:39
 
laximus - 24 August 2008 12:16 AM

Hát, azért szedje magát össze az Apple és készítse el a javítást sürgősen!

És a többi hiba? Azokat hagyja a fenébe? Pedig van pár…

 
Iski
 
Avatar
 
 
Iski
Az összes posztok száma:  133
Csatlakozva  23-05-2005
 
 
 
24 August 2008 01:23
 

Hasonló hibába már Tiger alatt is többször belefutottam, ugyanilyen MyBook 250-es merevlemezzel is…
Tehát a hiba már elég régóta létezik.

 
cigam
 
Avatar
 
 
cigam
Az összes posztok száma:  892
Csatlakozva  13-01-2005
 
 
 
24 August 2008 01:55
 

Az nem lehet, hogy a MyBook a ludas?
Vagy mindenféle márkára jellemző, és csak “véletlen” mindkettőtöknek mybook van?

 
 
Iski
 
Avatar
 
 
Iski
Az összes posztok száma:  133
Csatlakozva  23-05-2005
 
 
 
24 August 2008 02:04
 

Nem, nem a MyBook a ludas. Más merevlemezeket is használok és a hiba ugyanúgy jelentkezett.

 
gageszka
 
Avatar
 
 
gageszka
Az összes posztok száma:  385
Csatlakozva  14-07-2007
 
 
 
07 September 2008 17:21
 

Ugyan külső mervlemzzel van gondom de nem olyan hogy nem megy…
Adott egy macbook (rossz dvd olvasóval), egy lopard telepítő, és egy usb hdd.

Hogy tudnám megcsinálni azt hogy az usb hdd ről telepítsek rendszert a macbookra?
Sajnos ilyet még nem csináltam, ezért kérem a segítségeteket.
Elég csak az első lemez használtata vagy kell a 2. lemez is?

 
Hansen
 
Avatar
 
 
Hansen
Az összes posztok száma:  454
Csatlakozva  18-09-2005
 
 
 
07 September 2008 18:06
 

eFI blogjáról másoltam.


    ”  Vegyél egy üres diszket Time Machine-nek
      Tedd be a Mac-edbe az OS X install DVD-det
      Indíts egy Disk Utility-t és válaszd a Restore opciót
      A Source boxba húzd bele a DVD-t, a Destination box-ba pedig a Time Machine lemezt.
      Indítsd el a Restore-t - kb. fél órát vesz majd igénybe a ~8 giga blokkos másolása DVD-ről a diskre.
      A System Preferences Time Machine ablakában add meg a Time Machine diskedet mentési célnak.
Kész. Mindezek után a Time Machine lemezeden ott a komplett OS X install is. Ha újra kell húznod a gépet (Mac esetén azért ez nem sűrű), akkor reboot, ⌥ (=Option, ALt) gomb nyomva tart és már bootolod is az OS X install DVD-t a Time Machine lemezedről, ami felrakja az OS X-ed, majd ugyanarról a diszkről visszahozza az életbe a géped utolsó mentési állapotát. “

 
 
xedos
 
Avatar
 
 
xedos
Az összes posztok száma:  2390
Csatlakozva  20-04-2006
 
 
 
07 September 2008 18:31
 

Nekem szintén WD Mybook firewire alatt csigatempóban megy, USB alatt meg rendessem 25-30Mbyte/sec-el…
Tiger alatt nem volt gond a régi a iMacel sőt a Macbook Proval is ment.
Most az alu iMacel és Leoparddal nem megy a Firewire :-(

 
 
gageszka
 
Avatar
 
 
gageszka
Az összes posztok száma:  385
Csatlakozva  14-07-2007
 
 
 
07 September 2008 19:01
 

köszöm a segítséget, már repül is a rendszer az usb hdd-röl.
Csak egy kicsit kellett szenvedni a szüz wincsivel, a gui miatt vagy mi volt a nyügje…

 
tszabee
 
Avatar
 
 
tszabee
Az összes posztok száma:  5
Csatlakozva  04-12-2009
 
 
 
12 April 2010 05:43
 

Hasonló problémával küszködök…vagyis a windows alatt tökéletesen megy a WD 500-as hdd-m, de mac alatt újabban írásvédettnek mutatja magát, pedig azelőtt gondtalanul működött. Az általad megadott linken sajnos semmi nem jön be. Légy olyan kedves és írd le, hogy hogy oldottad meg a problémát, mert fölöttébb idegesítő, hogy nem tudom mac alatt használni. Köszi előre is a fáradozást!

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
12 April 2010 13:04
 

Milyen file-rendszer van rajta?

 
 
tszabee
 
Avatar
 
 
tszabee
Az összes posztok száma:  5
Csatlakozva  04-12-2009
 
 
 
12 April 2010 13:54
 

NTFS fájlrendszerre formáztam mikor megvettem és 6 hónapig probléma nélkül működött. Filebuddy-val is megnéztem és nem mutatja, hogy írásvédett lenne, mégsem tudok rá másolni csak olvasni.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
12 April 2010 18:29
 

A Mac-en rázd gatyába az NTFS-t kezelő szoftvert!

 
 
mondoc
 
Avatar
 
 
mondoc
Az összes posztok száma:  98
Csatlakozva  18-07-2008
 
 
 
12 April 2010 18:46
 

NTFS-3G újratelepít - restart és hurrá!

 
 
tszabee
 
Avatar
 
 
tszabee
Az összes posztok száma:  5
Csatlakozva  04-12-2009
 
 
 
12 April 2010 19:48
 

Köszönöm a gyors válaszokat, de örülnék, ha egy kicsit bővebben kifejtenétek, hogy hogy is kell gatyába rázni az NTFS kezelő szoftvert, mert alig 6 hónapja van mac-em és nemigen vágom ezeket a dolgokat. Mondjuk eljutottam odáig, hogy valamit kell variálni a Disk utility-ben a particionálásnál és a formázásnál, de egészen pontosan még nem jöttem rá, hogy minek mi a lényege. Tény, hogy mostanában a usb stickemen is egy halom fájl elveszett ennek köszönhetően, és rengeteg munkám odalett, mert voltak dolgok, amiket máshova nem mentettem lustaságból ugyebár… :(( Mégegyszer köszönöm a fáradozásokat.

 
gollnera
 
Avatar
 
 
gollnera
Az összes posztok száma:  58
Csatlakozva  07-05-2007
 
 
 
13 April 2010 03:52
 

Sziasztok!
Az a bajom, hogy adott egy satás noti vinyó, amit egy külső házzal használnék, viszont teljesen véletlen időpontokban lekapcsol magától ez a „külső” vinyó. Most speciel nem tudom használni a MacBook-ommal, a sógorom MBPróján is épp az imént próbáltam ki, neki egyből mountolja, nekem meg semmit nem csinál, Disk Utility-ben sem jelenik meg. Szerintetek mi lehet a gond? Szerintem nem a vinyó a ludas, mert próbáltam egy másik vinyóval is, azt „szerencsésen” haza is vágta, Disk Utility sem tudta kijavítani, jelenleg egy másik vinyó van a külső házban, de ugyanaz a probléma, sőt, azóta már szereztem másik külső házat is és azzal is ugyanez van. Utóbbit ma vettem, úgyhogy ha azzal van gond, akkor azt jó lenne mihamarabb kiderítenem, mert azt mondták, hogy 3 napig visszavihetem.
Előre is köszi a segítséget!

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
13 April 2010 14:05
 
tszabee - 12 April 2010 07:48 PM

Köszönöm a gyors válaszokat, de örülnék, ha egy kicsit bővebben kifejtenétek, hogy hogy is kell gatyába rázni az NTFS kezelő szoftvert…

Mivel a Mac OS X alapból nem tud írni az NTFS file-rendszerű meghajtókra, valamit tenned kellett rá, hogy tudja. Vagy az előző tulaj - ha volt - tette rá: Paragon NTFS vagy MacFuse vagy NTFS-3G. Keresd meg, telepítsd újra!

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
13 April 2010 14:06
 

Gollnera, csak az USB-n keresztül kap naftát a cucc?

 
 
gollnera
 
Avatar
 
 
gollnera
Az összes posztok száma:  58
Csatlakozva  07-05-2007
 
 
 
13 April 2010 14:36
 

Igen, simán csak egy USB kábel van hozzá (mindkét házhoz). Az egészben az a legérdekesebb számomra, hogy péntekig semmi baj nem volt az elsőszámú külsővinyó házzal, azóta viszont teljesen véletlenszerűen jön elő a probléma, még azzal a házzal is, amit tegnap vettem. Egyébként a problémám beírása után egy órával tudtam használni, de ez is abszolút véletlen dolognak tűnik, pl. nem lehet megjósolni, hogy most működne-e (kipróbálnám, ha itt lenne). Az is érdekes, hogy ezt a problémát a sógorom, a barátnőm és az én macbookomon is csinálja, viszont a bátyám valami nem mac-jén probléma nélkül működik, az valahogy nem kapcsolja le magától a vinyót. Esetleg a kompatibilitást lehetne megkérdőjelezni, de az elsőszámú dobozára konkrétan rá van írva (gyárilag), hogy kompatibilis a mac-ekkel.

 
tszabee
 
Avatar
 
 
tszabee
Az összes posztok száma:  5
Csatlakozva  04-12-2009
 
 
 
13 April 2010 14:50
 

Köszönöm Titi a segítséget (és a többieknek is). Már kezdtem rájönni, hogy a kutya ott van elásva, de mindenképpen jól jött a megerősítés. Mindenesetre okozott pár kellemetlen órát ez a malőr. Ekkora hibákat azért nem vártam volna egy ilyen komoly cégtől. Na de remélem a jövőben nem lesz hasonló tapasztalatom. Üdv.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
13 April 2010 16:01
 
gollnera - 13 April 2010 02:36 PM

Igen, simán csak egy USB kábel van hozzá (mindkét házhoz).

A probléma ott van, hogy a szabvány szerint egy USB-port 500 mA áramot tud leadni 5 V-os feszültség mellett, ez ugyebár 2,5 W teljesítményt jelent. Egy 2,5”-os vinyó kb. ennyit fogyaszt, vagyis a ház elektronikájával együtt kb. a határt feszegeti, ezért érdemes megtámogatni külső táppal vagy Y-kábellel egy másik USB-portról. Az Apple gépei szoftveresen is igyekeznek tartani a szabványt, a PC-k valószínűleg nem, ezért azoknál ez nem jelentkezik. Esetleg vinyóvásárlás előtt érdemes megnézni a pontos fogyasztási adatokat, másrészt a filléres, “noname” házaktól sem kell sokat (jobban mondva keveset) várni. (Akinek nem inge… :))

 
 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
13 April 2010 16:08
 
tszabee - 13 April 2010 02:50 PM

Ekkora hibákat azért nem vártam volna egy ilyen komoly cégtől.

Az Apple-re gondolsz? Nem védeném túlzottan, de nem állította, hogy az OS X teljes értékűen kezeli az NTFS-t, bár a SnowLeo már megteszi, kis piszkálgatás után. Vásárlás előtt tájékozódni kell, és a win sem kezeli az Apple file-rendszerét.

 
 
gollnera
 
Avatar
 
 
gollnera
Az összes posztok száma:  58
Csatlakozva  07-05-2007
 
 
 
13 April 2010 18:53
 

Köszi a választ, eddig nem tudtam, hogy erre van az Y-kábel. Viszont most ahogy elolvastam, azonmód ki is próbáltam, hogy mindkét ágát bedugom egy-egy USB-be. Az eredmény az, hogy felpörög, lekapcsol, felpörög, lekapcsol, stb… Most éppen Win7-ben vagyok, de OSX-ben is ugyanezt csinálná vélhetően, bár említettem, hogy elég kiszámíthatatlan a probléma előfordulása, nem egyenletes eloszlással, de kb. 50%-os valószínűséggel előfordul.

 
Titi
 
Avatar
 
 
Titi
Az összes posztok száma:  13545
Csatlakozva  27-02-2004
 
 
 
13 April 2010 19:31
 
gollnera - 13 April 2010 06:53 PM

felpörög, lekapcsol, felpörög, lekapcsol, stb…

Ott valami gáz van. (Rossz a kábel?)

 
 
gollnera
 
Avatar
 
 
gollnera
Az összes posztok száma:  58
Csatlakozva  07-05-2007
 
 
 
13 April 2010 19:42
 

Hmmm… Most kipróbáltam egy másik kábellel és működik, míg azzal, amelyikkel eddig használtam, az említett probléma lépett fel, tehát valószínűleg a kábel. De ennek még utána járok úgy, hogy használom a vinyót, majdcsak kiderül. Köszi!
szerk.: lehet valahol ilyen Y-kábel csak egymagában venni? Mert ha igen, akkor azt talán mégiscsak olcsóbb, mint egy új külső ház, amit még vissza tudok vinni ma vagy holnap…

 
   
 
 
 

Apróhirdetések

Hírek

88%-on áll az iOS 12

2019. 08.12. @ 12:18
0