Nah, szal ma jon meg a 250-es vinyom. A mostani 80-asomon egy particio van, azon van minden. Nem tudom, hogy a 250-es is mehet e egybe vagy tobb kisebbre kell e particionalni a gyorsabb mukodes miatt. Ehhez kernek tanacsot. Elore is koszonom.
Nah, szal ne particionájj!
Felesleges, hacsak nem akarsz Time Machine-t használni.
Mehet egybe, bár a több partíciónak is megvannak az előnyei (több oprendszer lehetősége, rendszerpartíció lemezképbe mentése a másik partícióra, rendszerpartíció visszaállításának lehetősége másik merevlemez nélkül, stb.), igaz, a többség nem így vélekedik.
Nah, szal nyugodtan particionálhatsz, ha biztosan tudod mit kell tenned és nem csak egy windows-os userként kezelz mindent összevissza.
Ajánlom: PartedMagic (Linuxos boot)
iPartition
vagy az OSX DiskUtility-ét
Két partíció esetén, ahol a másodikon van a biztonsági mentés, mindkét rész megy a levesbe HW hiba esetén. Hamis biztonságérzetet ad.
Nagyon menteni sem kell ha archiven & installt nyomsz a telepítőnek.
Ja igen, az én tanácsom külső HDD-re vonatkozott, mármint a Time Machine-es. Ha rendszervinyónak szánod, akkor az úgy valóban nem ésszerű, ahogy Bachman mondja.
Van olyan progi (ha lehet free) amivel lehet partíciókat egyesíteni anélkül , hogy adatvesztés történne vagy formázna?
Nem akarok új topikot nyitni a saját kérdésemnek, és talán passzol egy kicsit ide:
Egy külső USB2-es 250 GB HDD-t lehetne úgy partícionálni vegyes fájlrendszerre, hogy az egyik (mondjuk 80GB) partíciót NTFS-re és WinXP gép használhassa, a másikat (maradék 150GB) HFS Extended (Journaled)-ra, Tiger/Leopard alóli használatra? Fogja látni a WinXP így a neki “szánt” partíciót?
Sziasztok. Lenne egy kérdésem, hogyan lehet egy 250GB merevlemezt megparticionálni, hogy kb 150GB mac osx legyen a maradék 100Gb pedig ntfs partició. Próbáltam már a disk utility -vel és sikerült csak a 100Gb -ost nem tudom átkonvertálni. Valakinek valami ötlete? köszi.
Átkonvertálni? Mit, mivel, mivé? (DU nem ismeri az NTFS-t, csináld win alól a formázást!)
Ok. köszi.
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok háth van valakinek használható ötlete.
A lényeg, hogy szétszedtem kedvenc Minim, és egy kis ram + HDD bővítést kapott. (Sikeresen, evvel semmi gond nincs)
A régi vinyát a SuperDuper-el átklónoztam, majd használtam egy ideig, és semmi gond nem volt mostanáig.
Szerettem volna a BootCamp-et használni, de kiírja, hogy ahhoz Mac OS Extended (Journaled) FS kéne. A gond az, hogy Disk Utility szerint az van rajta.
Nézegettem, iPartition-nal, és arra tippelnék, hogy az a gond, hogy a partíciós tábla az APM (Apple Partition Map), és nem MBR (PC style), de ezt csak úgy tudom megváltoztatni, hogy a disken az összes jelenlegi partíció ugrik.
A kérdésem az lenne, hogy tud-e valaki olyan progit ami zúzás nélkül át tudja alakítani a map type-ot. (Szerintem ez a kulcsa a dolognak).
Előre is köszi.
Az inteles Mac-ek nem tudnak APM-ről bootolni, GUID kell nekik. Partíciót nem lehet konvertálni. Marad az újbóli klónozás, partícionálás, visszamásolás, bútkempelés.
Nem csak egy partíció van a vincsin?
Sziasztok kiollóztam a az about-ból, hátha segít. (1 disk, 1 partíció)
Várom a további ötleteket, hátha…
Hardware Overview:
Model Name: Mac mini
Model Identifier: Macmini2,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 1.83 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 2 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 667 MHz
Boot ROM Version: MM21.009A.B00
SMC Version: 1.19f2
Serial Number: YM8100HAYL1
Intel ICH7-M AHCI:
Vendor: Intel
Product: ICH7-M AHCI
Speed: 1.5 Gigabit
Description: AHCI Version 1.10 Supported
SAMSUNG HM320JI:
Capacity: 298.09 GB
Model: SAMSUNG HM320JI
Revision: 2SS00_01
Serial Number: S16LJD0Q909612
Native Command Queuing: Yes
Queue Depth: 32
Removable Media: No
Detachable Drive: No
BSD Name: disk0
Mac OS 9 Drivers: Yes
Partition Map Type: APM (Apple Partition Map)
S.M.A.R.T. status: Verified
Volumes:
OSX:
Capacity: 297.97 GB
Available: 87.69 GB
Writable: Yes
File System: Journaled HFS+
BSD Name: disk0s10
Mount Point: /
Kösz, elég lett volna csak a lényeges részeket bemásolni.
(Viszont ezek szerint mégiscsak elindul az inteles gép APM-ről.)
Javaslatom lásd feljebb. (BootCampnek is inkább az a baja, hogy APM és nem GUID, csak takarékoskodtak a korrekt hibaüzenettel.)
Van olyan progi (ha lehet free) amivel lehet partíciókat egyesíteni anélkül , hogy adatvesztés történne vagy formázna?
Ha a második, megszüntetendőn nincs adat, lehet.
Azt gondoltam hogy lehet, de mivel?
Dobozos leóm nem megy fel, sztem azért mert a jelenlegi tigrisen van 2 partíció. (vagy hülyeség?)
Nemtom mivel lehetne egyesíteni. Nem is tom miért van 2 partícióm.
A Leo telepítésének nem kizáró oka a 2 partíció.
A Leo telepítőjén lévő Disk Utility-vel próbáld meg, vagy van egy iPartition nevű program.
kösz szépen!
De a leo disk utility-vel nem tudom ezt elintézni, mert a telepítés el sem indul, a tigrincs indul el – illetve ha option gombbal választhatok is a tigris és a leo-telepítő lemeze között, az utóbbi nem indul el.
+ a leo lemeznek semmi baja, ugyanezt a mabookomat már leósítottam egyszer – egy másik vinyóval.
Esetleg van erre ötleted?
C-gomb? Vagy beteszed a DVD-t, elindítod az “Install Mac OS X” programot, ami felad egy ablakot - Restart, és elindul a telepítő.
pont így tettem, de nem indult el (ezért gondoltam hogy lehet h a partició zavar be).
bocs, hogy itt is felteszem!
Sziasztok
Segítségetekre számítok!
Van egy MacBookom 80GB-os lemezzel két partícióval:
-65,8GB Macintosh
-8,3 Win
Szeretném a Win partíciót megnagyobbítani a Mac kárára. Sajnos tele van majdnem teljesen mindegyik partíció.
A héten lrkezik meg az 1TB-os USB-s külső tárolóm. Erre kellene valahogy T.M.-mel lementeni mindkét rendszert, majd visszatölteni.
A kérdés, hogy álljak neki? A külső tárolót szeretném majd, hogy Win alatt is működjön. Tehát két partíció kell rá, ha jól gondolom. Egy a T.M.nek a mentésekhez, és egy az összes adatnak, amit el szeretnék majd érni mindenféle rendszeren!
Várom ötleteket, tanácsokat, tapasztalatokat!
Tájékozódni szeretnék alaposan mielőtt belekezdek!
Köszönöm a segítséget előre is!
Tat
ha mind a kettő tele van akkor nem nagyon értem, hogy hogy szeretnéd megvalósítani a dolgot
TM nem fogja menteni a win-t
ha nem lényeg a graf teljesítmény, akkor miért nem használsz vm megoldást a win futtatásra, akkor pl arról is lenne mentés?
amúgy ha meg akarod csinálni akkor a külső hdd-re le kellene clonozni a mostani aktív rendszert, win-nel is megoldható pl ghost
aztán particionálás után mindent vissza
esetleg megpróbálhatod még ezt
http://gparted.sourceforge.net/livecd.php
Hello!
A Mac-es partíción van olyan adat, ami eltávolítható. Hely gond nem lesz. Csak a folyamatot nem tudom milyen sorrendben végezzem…
ÉS AMI MÉG MINDIG KÉRDÉS, HOGY OSSZAM MEG AZ 1TB-OS KÜLSÕ LEMEZT??? DISK U-VAL TUDOM, FAT32+MAC-RE FORMÁZNI?
THX
mire kell a windows?
arch view, AXIS, autocad..
VMware-t használj - szerintem
szerintem is, az egyszerűbb volna a vmware
a mentés meg carbon copy cloner, vagy disk util.
a mentés meg carbon copy cloner
ebben vitatkoznék, mert flag-eket nem másol megfelelően, a superduper viszont mindent átvisz, szó szerint mindent tükröz
a disk utility is - azt hiszem, ráadásul nem kell érte fizetni :)
azaz lépésenként, hogy?
a mentés meg carbon copy cloner
ebben vitatkoznék, mert flag-eket nem másol megfelelően, a superduper viszont mindent átvisz, szó szerint mindent tükröz
a disk utility is - azt hiszem, ráadásul nem kell érte fizetni :)
töltsd le és nézd meg, szerintem pofonegyszerü
a rendszert told át a külső hdd-re, átrakás után le is tesztelheted, be tudsz róla bootolni
aztán gyalulhatod a mostanit és particionálhatsz újra
Megérkezett a lemez! NTFS-re formázva. Mit tanácsoltok, hogy partícionáljam? Mekkorák legyenek a méretek és milyen fájlrendszerrel? Az új Snow leopard már képes lesz elvileg az NTFS-t is olvasni. Nemde?
Két vagy három partíció? 1db Fat32 1db Machintosos 1db NTFS?
Vagy csak kettőt? Kérlek segítsetek hozzáértők, tapasztaltabbak!!
Köszi!
egybe
hfs+
2 partici
hfs+
ntfs
fat32-t felejtsd el
akkor inkább használj külsö programot ntfs írásra
amúgy a mac most is olvassa az ntfs-t
Köszönöm a segítséget!
Disk Ut. a barátom?! Formáz NTFS-t is? Nyavajgok még, ha nem sikerülne…
SZép napot!
csak ha van fent külsö program hozzá
paragon ntfs pl
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy nekem a laptopomra xp van telepítve és 2 particiora van osztva.
A kérdésem a következő: Hogyan tudnám mind a két particiom megszüntetni, majd egyesíteni úgy hogy a jelenlegi op rendszer is teljesen eltünjön. Vagyis kapjak egy “nyers” HDD-t??
Aki tudja a választ és van ideje az légyszíves szájba rágosan írja le, hogy milyen programmal és hogyan kell.
Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy nekem a laptopomra xp van telepítve és 2 particiora van osztva.
A kérdésem a következő: Hogyan tudnám mind a két particiom megszüntetni, majd egyesíteni úgy hogy a jelenlegi op rendszer is teljesen eltünjön. Vagyis kapjak egy “nyers” HDD-t??
Aki tudja a választ és van ideje az légyszíves szájba rágosan írja le, hogy milyen programmal és hogyan kell.
Előre is köszönöm!
Milyen laptopról van szó egyáltalán?
Azt hiszem, hogy darázsfészekbe nyúltál, mert ha jól sejtem nem Macintosh laptopról lenne szó.
Első kérdés: mit szeretnél az üres lemezzel? Ha XP-t tenni rá, akkor
1, beteszel egy XP telepítőt és arról bootolsz
2, elolvasod, mit ír ki a gép és értelemszerűen követed. Telepítés során lehet kiválasztani lemezt, meg partíciót, hogy hova akarod.
3, törlöd a jelenlegieket,/kiírja, miként lehet/
4, létrehozod, azt az egyet lehetőleg NTFS!!! formáz és telepít
Ha Mac OS X-et szeretnél akkor az illegális…
erről bővebben itt:
http://www.osx86.hu/
szép estét!
Sziasztok!
Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Előre is köszönöm!
berakod az XP lemezt: bootolás CD-ről (asszem F11) aztán mikor megkérdez, hogy hova telepítheti az XP-t akkor elkezded törölni hátulról a partíciókat. tehát a lényeg, hogy először D: -t utána C-t töröld. ha jól emlékszem L a törlés? ez nem biztos, de hát írja az XP, úgyhogy ne kapkodj, hanem olvass.
Attól függetlenül, ez nem az a fórum
Sziasztok,
Van egy usb-s HDD, azon két partíció. Az egyiken a leopard rendszerlemeze, hogy ha kell arról boot-oljon, a másik rész sima adattár. Szeretném a snowleo-t is rátenni arra a partícióra, amin a sima leo van. Ez lehetséges, hogy nem csinálok a snow-nak egy új partíciót, hanem a két rendszer indítólemeze egy partíción van? Nekem az az érzésem, hogy nem lehet, de hátha nem kell újra partícionálni a hdd-t.
Nem, nem lehet. Az újabb rendszer felülírná a régi dolgait. Sőt, egyetlen Unix alapú rendszer sem fér meg egy partíción a Mac OS X-el, az is az.
köszönöm a választ, akkor partícionálok.
Nos én az 1TB-os külsö HDD-mböl szeretnék egy Lion particiót táblát,amikor már szépen mindent beálligatok és úgy müködnek a programjaim ahogy kell.
Úgy szeretném,ha netán valamikor valami gebasz lesz a géppel akkor csak szépen áttmásolom a szép tiszta rendszert a beállitásokkal együtt.
Le tudná valaki nekem,hogy mit és hogyan. Csak a lényeget.
Próba képp csináltam már egyet CCC-vel.(fenti fotó) Simán kivágtam belle 250GB-ot és átklónoztam. Ez a megoldás jó,müködne a fent leirtakhoz,vagy ne nevettesem inkább ki magam :)
Jól működne.
Köszi a megerösitést.
Hello!
Volt egy windows particióm, de most töröltem.
Ott egy kihasználatlan rés a lemezen, és ha disk utility -ben lehúzom jobb sarkánál, hogy ismét az egész lemez a mac-é legyen, majd elfogadom, particionálni akarja, persze ha ok-ézom nem tudja megtenni.
Hogyan állíthatom vissza a teljes wincsi méretet a mac-nek???
Előre is Köszönöm!!!
Ja: SL-om van