Virtuálisan csillog a gomb az iOS 6-ban, továbbá tipográfia felsőfokon

Az Apple mindig is híres volt arról, hogy a legapróbb részletekre is odafigyel, még ha azok látszólag teljesen feleslegesek vagy észrevehetetlenek is. 

Ez persze jó dolog, és ezért is szeretjük az Apple termékeket, de amit a Gizmodo egyik olvasója fedezett fel az iOS 6-ban, az már szinte a hihetetlen kategória határát súrolja.A Zene alkalmazás fémes színű csúszkája ugyanis csillog a telefon elforgatásának a hatására. Gyakorlatilag annyi történik, hogy valamelyik érzékelő figyeli, hogyan mozgatod az eszközt, és a virtuális gombon úgy csillog a fény, mintha igazi fém gomb lenne.

Hogy ennek mennyi haszna van? Semmi. Viszont baromi jól néz ki.

És ha már az apró részleteknél tartunk…

Az Apple felhasználók sajnos pont a fentihez hasonló apróságok miatt hajlamosak hozzászokni a tökéletességhez, így az olyan apró hibákra is felfigyelnek, ami a legtöbbek figyelmét teljesen elkerüli. 

Végre a fenti hibát sikerült a fejlesztőknek kijavítani, a naptárnézetben a napok nevei már a helyükön vannak az oszlopok fejlécében középen, ahogy kell.Azt a hibát viszont, hogy a Naptár app ikonjában a hónap első napján az „1” nincs a négyzetben a vizuális középpontban, azt még nem sikerült orvosolni, jelentette a Gizmodo egy kerning-fetisiszta olvasója.

naptarapp1es

Persze a különbség alig észrevehető, de ha az ember megszokja, hogy minden apróság pontosan a helyén van, akkor lehet, hogy pont ez lesz az, ami zavarni fogja. 

Az iOS 6 végleges verziójának kiadásáig még van sok ideje az Apple-nek, hogy kijavítsa! 
33 hozzászólás
Grim
2012. 06. 15. @ 20:21
Grim képe

Hogy ennek mennyi haszna van?

Semmi. Sõt csak kára ven, de az bizony sok.
Ugyanis, hogy ez mûködjön, ahhoz az érzékelõket használni nkell, ami csökketni a teljesítményt és az akkuidõt. Szal szerintem ez pont az a kategória, amivel nemhogy dicsekedni kellene, hanem nagyon eltitkolni.
Miért nem arra figyel inkább az Apple, hogy használható dolgot csináljon. Millió dolog hiányzik az iOS-bõl, amiegy normál telefonban már évek óta benne van. (pl. az MP3 használata mint csengõhang, korlátlan hosszal és még sorolhatnám). Ezzel ismét mélyebbre került a szememben az Apple. És mostanában minden egyes frissítéssel, új operációs rendszerrel, hardverrel sikerül ezt elérnie. És ahogy látom nem csak nálam. Mivé lett ez a valaha nagyszerû cég!!!

lll
2012. 06. 15. @ 20:50
lll képe

Hogyne lenne haszna, amikor emberek százezrei beszélnek róla! Sõt, háborognak, ami még jobb :D

beszmac
2012. 06. 15. @ 20:51
beszmac képe

:D :D

Régen minden jobb volt...

mangaeva
2012. 06. 15. @ 21:06
mangaeva képe

Grim :) pl a video telefonálás is benne volt már évek óta egy "normális" telefonban, mégis az Apple hozta ki belõle a legtöbbet. Szerintem az MP3 csengõhang az a semmire sem való kategória, amit leírtál. Nem akarom azt az embert megváratni aki felhív, hogy végig mehessen a szám. 40 másodperc áll rendelkezésre amire nekem van két nagyon jó csengõhangom ami pont belefér 40 másodpercbe. És 95%-ban mindig elõbb veszem fel mint ahogy végig menne. Az érzékelõ mindig be van kapcsolva és ebbõl látható hogy rohadtul nem csökkenti a teljesítményt. Az egy dolog hogy megadhatod a telefonnak hogy ne forduljon el a kép. Játsz egy kis Angry Birds-t és mégis el fog forogni a kép.
A nagyszerû céggel az lett hogy az egyik legtöbbet érõ cég a világon. Most doptak piacra egy olyan terméket ami ismét jó nagy pofont adott a laptop piacnak a formatervével. Igen sok az egyedi alkatrész benne, igen emiatt drága. De ilyen volt az iPhone is az elején. Ez az én magán véleményem.

reclipse
2012. 06. 15. @ 21:15
reclipse képe

inkább arra figyelnének az ilyen parasztvakítások helyett, hogy az új térképszolgáltatás ne legyen tele súlyos hibákkal... http://www.dailytech.com/Quick+Note+Apples+Maps+App+Flunks+at+Geography+Navigation/article24926.htm

mangaeva
2012. 06. 15. @ 21:33
mangaeva képe

reclipse: Ez egy beta verzió. Hozzá teszem az Apple elsõ térkép alkalmazása. Komolyan azt hiszed hogy nem dolgoznak rajta? Vagy azt hogy ugyan az a csapat dolgozik rajta mint akik a zene lejátszót csinálják? Komolyan eldobom az agyam. Lehet hogy rossz lábbal keltem fel ma, de ma nagyon idegesít a sok "nyafi nyafi".

reclipse
2012. 06. 15. @ 21:39
reclipse képe

meglepõdtem volna, ha nem jön elõ valaki a farbával, hogy "ez még csak béta"... egy dolog, attól, hogy valami béta, az nem jelenti azt, hogy szar, márpedig ez az alkalmazás az.

Grim
2012. 06. 15. @ 21:40
Grim képe

mangaeva
Na itt tûnik ki, hogy ki a fanatikus Apple rajongó, akinek minden amit az Apple tesz a tökéletes dolog és az Apple az Isten és ki az akinek van agya is. :9
Bocs! :)

Az MP3-at csak példának mondtam. Egyébként elég hülyeésg amit leírtál, én legalábbis nem hallgatom végoig a csengõhangjaimat és váratom aki hívott, de mindenki másmilyen. :) Ezzel arra akartam csak utalni, hogy nem mindegy az, hogy fogok egy filet és áthúzom a telefonra és használom, vagy elõtte le kell vágnom, át kell konvertálnom, hogy tudjam használni.

Igen, az érzékelõk be vannak kapcsolva mindig. Ez tény. Azonban nem mindegy, hogy a program, ami pl ezenét játszik, közben még ezer csilli-villi dologgak foglalkozik, ami már teljesítménybeli kérdés, pláne ha emiatt akad a zenelejátszás.

Ahogy reclipse is mondta. Inkább a hibajavítással és a használhatósággal törõdnének elõször, ahelyett, hogy a Vakulj Paraszt System-et növelnék. Persze, ez kell az eladásokhoz, de engem mint felhasználót nem az érdekel, hoyg az Apple mennyire sikeres, ahnem az, hogy az eszköz amit vettem (nem kevés pénzért) használható legyen és kiszolgálja az igényeimet.

adamsky
2012. 06. 15. @ 22:08

Csengohangnak ott a Marimba en imadom es nem is kell mas sztem, minel egyszerubb annal izlesesebb nem ugy mint az ilyen lady gaga meg justin bieber errol ennyitt..

Egyebkent minden rendben van ezzel szerintem nagyon cuki gomb lesz :D

fotóháber
2012. 06. 15. @ 22:34
fotóháber képe

Amióta megjelent az iPhone, azóta használom. A többi márkát nem fikázom, egyszerûen nem veszem meg. Amennyiben nem lennék megelégedve az iPhone-nal, lecserélném egy szerintem jobbra. :D

hetfield
2012. 06. 16. @ 00:09
hetfield képe

pfffff :) a 886ezredik fícsör, éljen!

mangaeva
2012. 06. 16. @ 00:45
mangaeva képe

Grim, itt tévedsz :) . Apple számomra nem tökéletes, sõt. Képzeld egy hete cseréltettem ki az iPhone 4-em Home gomb hiba miatt.
Nem szeretem a fan megnevezést. Már csak azért sem mert nemtudom Steve Jobs születésnapját sem, amit egy fan-nek illene tudni.
Én azért szeretem az Apple-t mert az õ elképzelésük áll legközelebb ahhoz a használati élményhez, amit én egy eletktronikai cikken tapasztalni szeretnék. Van nekem Xbox 360-om is és imádom.
Úgy gondolom hogy tökéletes nincs, de eddig az Apple gépeinél kellet a legkevesebbet feláldoznom az elvárásaimból.
Nekem igen fontos a design és a software is egyben mert szeretek gyönyörködni benne, úgyhogy igen is adjanak bele minden a design-ba és az apró részletekbe mint a gomb villogása a mozgásérzékelõvel. Csiszolják ameddig csak lehet ebben a kb 4 hónapban ami hátra van.
Ha a készülék amit vettél nem elégíti ki az igényeidet akkor ott nem a készülékkel van a gond. Én csak azt veszem meg ami alapból a legjobban képes kielégíti az igényeim, és nem várok a készítõre hogy késõbb belevarázsolja nekem.

mangaeva
2012. 06. 16. @ 00:53
mangaeva képe

És remélem senki sem ért félre. Sokan úgy állítják be a céget mintha menne a lejtõn lefele. Az a cég aki felforgatta a mobil ipart és aztán kétszer is felforgatja a laptop ipart, nemhiszem hogy a hanyatlás szélére kerülne.
Sokan kritizálják az új Macbook Pro belsõ alkatrészeit, amit én speciel felháborítónak tartok. Hogy a gépet belevarázsolják egy ilyen dobozba és megmutassák a világnak hogy ilyen gépet is lehet összerakni, erre mindenki rögtön azt kritizálja hogy egy vagyont kell ráfizetni ha elromlik garancia után. Audi-t sem vehet bárki. Na ez ugyan az a kategória. Gyönyörködni lehet benne, de az Audi-t sem fikázza senki hogy miért olyan rohadt drága bele egy alkatrész. Egyszerüen nem veszik meg. (Vagy igen, aztán a gatyájuk is rá megy, de ez más téma). Elnézést a kicsit off topic-ért.

Bambalazs
2012. 06. 16. @ 01:01
Bambalazs képe

tvájsz öméjzing

Bambalazs
2012. 06. 16. @ 01:03
Bambalazs képe

reclipse: ne aggódj, a google maps ezentúl is elérhetõ lesz ios-re. :)

horribleone
2012. 06. 16. @ 01:04
horribleone képe

"Azonban nem mindegy, hogy a program, ami pl ezenét játszik, közben még ezer csilli-villi dologgak foglalkozik, ami már teljesítménybeli kérdés, pláne ha emiatt akad a zenelejátszás."

Tudom, nem szép dolog kiragadni egy részt a szövegbõl, de ezen a mondaton kicsit elmosolyodtam. Azért ez a csilli-villi dolog nem egy akkora fícsör, hogy egy kétmagos 1ghz-es procit megakaszon zenelejátszás közben, amit azért a régi 100Mhz körüli nokiák is vígan megoldottak. Abban viszont igazad van, hogy parasztvakítás.

Az Apple Maps nekünk eleve szar, mivel madzsarisztán nem lesz egy prioritást élvezõ terület, hogy megkapja az összes csilli-villi design és egyéb elemet, arról nem is beszélve, hogy adatforgalom alapú, ami azért a tizenxezer forintos dijcsomagban megkapott 1-2gigát gyorsan felzabálja, persze külföldön meg ennyiért korlátlan a net, ha normális keretek közöt használod.

kRoy
2012. 06. 16. @ 01:37

Hát ez így nagyon béna, ha tényleg tökéleteset akartak volna csinálni, akkor a fényforrás mozgatása lenne hatással az effektre, nem pedig a telefon mozgatása. Szégyelhetik magukat, ez így nagyon fapados :-)

Salamander
2012. 06. 16. @ 02:17
Salamander képe

Én azt tanultam az iskolában, hogy amikor elkezdesz programot írni, akkor leütsz két billentyût és kész is a hibátlan program...
Komolyan, visszaolvassátok néha, hogy miket kommenteltek be? :D

Bredy
2012. 06. 16. @ 04:36

Szeretem, hogy mikor elõkerül egy ilyen kis rejtett fícsör, akkor jön az ürülékzuhatag az anti-almásoktól hogy: "mi a f..nak ez, lehúzza a teljesítményt, így is hiányzik egy csomó dolog, stb"
Meg lehetne sablonosra, hétköznapira csinálni mindent, közel tökéletesere, (mert ugye hibátlan program nincs) vagy teret kell engedni a kreativitásnak és ilyen apró dolgokkal egyedivé tenni egy szoftvert. Az elsõ verzió egy elég könnyen megunható (és nehezen eladható) szoftver lenne. Míg egy ilyen kis apróság mint a virtuális gombcsillogás esetén:
user: "nézd mit tud az ájfónomon a zenelejátszóóóóó :D"
programozó: "bazeeee, mekkora ötlet, eszembe jutott egy még jobb..."
samsung: "óóó bakker virtuális, nem tudjuk lekoppintani..."

norbi2k
2012. 06. 16. @ 04:49
norbi2k képe

@Grim: neked akad a zenelejátszás? mert nekem még a 3G-n sem akad, nemhogy a 4S-en...

Entersprite
2012. 06. 16. @ 13:23
Entersprite képe

Az Apple azért Apple, mert kitér olyan apróságokra, amikre az ember nem is figyelne oda. A probléma akkor kezdõdik, amikor ez másnak a rovására megy. Egyetértek Grim-el, szerintem is jó ötlet lenne, ha bármilyen számot ki lehetne választani az iTunes-ból csengõhangnak (bár én már ki tudok :D) és a Térkép alkalmazásra is fordíthattak volna nagyobb energiákat. De ez van, ezt kell szeretni, akinek meg nem tetszik, az vesz androidos telefont (ami mostanában már sokszor jobb, mint egy iPhone).

Általában az Apple fejlesztõi a Cydiára járnak ötletekért, aztán késõbb eladják mint saját fícsör, pl.: Wifi Sync, Notifications Center (Android), Volume button shot (SnapTap). Nem is lenne gond, "a nagy mûvész lop", a problémát az adja, hogy amit ezután gyárilag belelopnak a rendszerbe, az sokszor rosszabbul megy, mint az eredeti. (Pl.: Wi-fi Sync-hez iOS5-ben kábel kell. Genius.)

Szeretem az Apple-t de jó lenne végre, ha a felhasználókra is gondolnának, nem csak arra, hogy szerintük mi a jó.

fotóháber
2012. 06. 16. @ 14:55
fotóháber képe

…és és és legyen benne egy 70-200/2.8-as objektív is!

KrE
2012. 06. 16. @ 15:32

Ha már a naptár hibajavításainál tartunk. Az iOS6-ban végre megoldotta az alma azt a szánalmas, rendszerek óta meglévõ hibát, hogy ha egyedi hang van beállítva emlékeztetõnek és egy adott idõpontra két emlékeztetõ is van, akkor kérlelhetetlenül és némíthatatlanul végig kiabálja az egész dallamot, hiába nyom az ember bármit?

Engem ez akaszt. Egy olyan telefon, ami elvileg okos is, meg üzleti felhasználásra is szeretné elsózni az alma és minõsíthetetlenül ostoba a naptárja, ráadásul hihetetlen hibák szívatják még a szerencsétlen felhasználót.

Aki szerint a napok elcsúszása, valamint a 1-es jelenleg helyes megjelenítésének lecserélése egy helytelenre fontosabb hiba, mint a naptár használhatatlansága, na az elvakult almafetisiszta...

valamiamerika
2012. 06. 16. @ 18:40

Szerintem az apple nem feltétlenül a cydiából veszi az ötleteket, hanem azért nem rakják bele az ios-ba rögtön az új funkciókat, mert tesztelik. Kb. egy éve nem jailbreakelem a telómat, és azóta sokkal stabilabb, nem is kell újraindítani, mint ahogy az gyakori volt a jailbreakes idõben. A wifi sync is emlékszem, hogy a sima restore-t is megakasztotta a jailbreakes verzióban, az sbssettings miatt állandóan összeomlott minden, és még sorolhatnám. Ha az Apple át is vesz valamit a cydiából, azt általában szerintem sokáig teszteli, és általában majdnem betonbiztosra is sikerül.

valamiamerika
2012. 06. 16. @ 18:43

Akinek meg még mindig az hiányzik, hogy nem tudja mappákba rendszerezni a képeit, zenéit, stb. iphone-on, az még mindig a kõkorszakban él.

Juanito
2012. 06. 17. @ 14:37
Juanito képe

Hát nekem speciel igenis akad a zenelejátszás néha és a gombra kattintva, 2-3 mp után máris átrakja a következõ számra, vagy épp elindítja. (iPod 4G)

Szerintem is ez egy abszolút felesleges baromság, hogy még egy parasztvakítás miatt még kevesebbet bírjon az aksi. Nem vesz le sokat, de lehet a nap végén, amire úgyis lemerül a telefonod, pont az a 1,5 perc fog hiányozni...

Amúgy pedig biztos velem van a baj, hogy nekem még mindig csak alap OS igényeim lennének. Pl: multitask.... leszarom a csillogó gombot, amikor nincs normális multitask és a push is CSAK az emaillel mûködik rendesen. Nagyon dühítõ!

Entersprite
2012. 06. 17. @ 15:00
Entersprite képe

@Juanito: Mulitasking sosem lesz, mert még jobban lerövidítené az amúgy is csekély akkuidõt. A zenelejátszó nálam nem akad (iPhone 4), pedig sûrûn használom. Milyen szoft van rajta? Próbáltad már újratelepíteni?

sad_Vamp
2012. 06. 17. @ 18:23
sad_Vamp képe

iPod-on is bõven szokott akadni a lejátszás.... van X perc mire elindul van hogy egyszerûen megy a muzsika...semmi más nincs csinálva a géppel és pattan/akad 1et (az mp3 jó, nem azzal van a gond)

tomtyi
2012. 06. 18. @ 13:49

@mangaeva
Ne haragudj, de te nagyon egyenirányított aggyal rendelkezel.
Méghogy azért drága, mert egyedi alkatrészek vannak benne! Azért vannak benne, hogy véletlenül se akarj vagy tudj te magad szabványalkatrészt fele-harmadannyiért megvéve belerakni (ram, hdd, ssd). És ha a garanciaidõ alatt ez nem is kerül pénzbe a júzernek, de utána igen. Óriási tervezési koncepcionális hiba!
Az AUDI-s példád persze, hogy nem jó! Ha gyertyát vagy légszûrõt cserélsz, nem kell az egész autót szétrobbantani, hogy kicseréld.

tomtyi
2012. 06. 18. @ 13:51

@mangaeva
Ne haragudj, de te nagyon egyenirányított aggyal rendelkezel.
Méghogy azért drága, mert egyedi alkatrészek vannak benne! Azért vannak benne, hogy véletlenül se akarj vagy tudj te magad szabványalkatrészt fele-harmadannyiért megvéve belerakni (ram, hdd, ssd). És ha a garanciaidõ alatt ez nem is kerül pénzbe a júzernek, de utána igen. Óriási tervezési koncepcionális hiba!
Az AUDI-s példád persze, hogy nem jó! Ha gyertyát vagy légszûrõt cserélsz, nem kell az egész autót szétrobbantani, hogy kicseréld. És egy kis hiba miatt nem kell visszaküldeni a gyárba javítás végett, és nem cserélik ki az egész belsejét.
Környezetvédelem szempontjából is egy nagy feketepont.

zlaboncz
2012. 06. 18. @ 15:22
zlaboncz képe

@tomtyi: Inkább Te vagy egy kicsit beállva a magyar rögvalóba. Nem mindenhol divat a legolcsóbb gépet megvanni, majd a sarki bontóból memóriát venni és otthon belebuherálni. Mer' itt mindenki számítógép szervízes is, (ha meg nem, akkor a másodikon lakó 12 éves Lacika megcsinálja, mer' az ért hozzá, hiszen napi 12 órákat Wow-ozik)
Miért olyan hihetetlen, hogy a gép vásárlása elõtt végiggondolod, hogy mire kell, és úgy rendeled meg a gépet, ahogy majd szükséged lesz rá. Ha gond van vele, akkor gariban megcsinálják, a gariidõn túl, meg várhatóan majd megveszed az újabb gépet, mert úgyem tudod ma elképzelni sem, hogy mi lesz 3 év múlva...

Azt Audi-s példád is sántít, mert itt nem légszûrõrõl, meg gyertyáról van szó, hanem inkább mondjuk egy egész motorról vagy egy teljes mûszerfalról. Azt sem tudod megvenni más gyártótól utólag, vagy ha meg is veszed, akkor meg majd' az autó árát hagyod ott.
És nem tudom, hogy mikor vittél egy mai autót szervízbe, de azt sem szereli már Lajos bá' a garázsában, mert nem tudja. Egy autót is csak a gyári szervíz (vagy az azzal egyenértékû általános szervíz) tud _megfelelõen_ megcsinálni, annyira bonyolult és (túl)elektronikázott egy mai autó.

Z.

hector
2012. 06. 18. @ 20:18
hector képe

@tomty Azért vannak benne egyedi alkatrészek, hogy bele tudják préselni az egész cókmókot abba a vékony házba. Hasonlíts össze egy univerzális SSD-t az Apple-féle szerkezettel. Ordító a méretbeli különbség. Nyilván ennek az volt az ára, hogy ha szerelned kell, akkor kénytelen vagy szervizbe menni, nem állhatsz neki otthon kendácsolni.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!