Új szelek az Apple és a sajtó viszonyában?

Képzeljétek el, hogy egy Apple termékbemutatón ültök, mondjuk pont az OS X legújabb verziójának bemutatóján.Láttatok már ilyet, a forgatókönyvet már ismeritek kívülről. Jön Phil Schiller és más Apple vezetők, akik a korábbi sikeres termékekről és értékesítési adatokról mesélnek. Ezután jön az új termék bemutatása, szinte tökéletesen megalkotott előadással, vetítéssel vezetnek minket végig lépésről lépésre az újításokon. 

Ha ezt sikerült elképzelni, akkor most módosítsunk rajta annyit, hogy egyedül vagy, és ez az egész bemutató csak neked szól.

Ez történt ugyanis a múlt héten John Gruberrel a Daring Fireball újságírójával, miután az Apple értesítette a Mountain Lion fejlesztői verziójának közelgő megjelenéséről. 

És nem Gruber volt az egyetlen. Schiller és az Apple több másik vezetője az egész múlt hetet azzal töltötték, hogy vezető újságíróknak és bloggereknek mutatták meg az új OS X-et. 

És hogy mindennek mi az oka? Gruber szerint Schiller azt mondta, hogy „mostantól kicsit másképp csinálnak majd néhány dolgot”. 

Az igazi nagy hír a Mountain Lion körül nem is a nagyszabású bemutató hiánya, vagy az új iOS-szerű funkciók, hanem inkább az, hogy az Apple az OS X esetében is egyértelműen átállt az éves frissítési ciklusra, akárcsak az iOS-nél. 

Ez persze még nem indokolja ezeket az egyéni termékbemutatókat. Emögött valószínűleg az bújik meg, hogy az Apple egyszerűen nem akar túl sok nagy termékbemutatót tartani.

Január végén volt egy iBooks esemény, hamarosan jön az iPad 3, és már a MacBook Pro frissítés sem lehet messze. A jóból is megárt a sok, és nagy mennyiségben az Apple bemutatói is unalmassá válhatnak. 

A másik lehetőség a vezérigazgató személye. Tim Cook tavaly augusztusban vette át a céget, és már az első hónapokban érzékeltette, hogy bizonyos dolgokat máshogy fog intézni, mint Steve Jobs. Lehet, hogy Cook csak valamiféle változást indított el a cég PR stratégiájában.

Van azonban még egy érdekesség a tegnapi bejelentéssel kapcsolatban, mégpedig hogy egyetlen pletykát sem hallottunk eddig a Mountain Lionről. Se arról, hogy mikor adja ki az Apple a fejlesztőknek, se az új iOS-szerű funkciókról, sőt még az új OS X nevéről sem jöttek hírek.

Úgy látszik, van azért valami, ami biztosan nem változik Cupertinoban a tavalyi vezetőváltással sem, ez pedig a titkolózás, méghozzá magas fokon. 
2 hozzászólás
trumi
2012. 02. 17. @ 20:13

Pedig a kiszivárgásnak/kiszivárogtatásnakköszönhetõ hype nagy marketingerõvel bírt, ráadásul ingyenesen...

Chris8508
2012. 02. 20. @ 07:48
Chris8508 képe

Kétlem ugyan, de még az is lehet, hogy ezt kezdi kicsit unni az Apple, hogy az Apple-fikázók (Android fanok, Windows fanok...stb) állandóan azzal érvelnek, hogy csak azért fogynak ilyen jól a cuccaik, mert nagy a hype és sok a "fanboy". Talán szeretnének bizonyítani, hogy a termékek mindenféle "fanatizmus" nélkül is elkelnek, mert minõségi termékeket gyártanak, páratlan felhasználói élménnyel, és a legnagyobb márkahû táborral.
Igazából örülnék, ha nem lenne ennyire nagyon mainstream a márka, mert nem kicsit unom már azt hallgatni, hogy nekem azért vannak Apple termékeim, mert menõ akarok lenni... Én azért használok MacBook-ot, mert nekem az vált be legjobban a munkára, és ki merem jelenteni, hogy megéri a plusz pénzt. Amióta iPhone-t használok, nem érzem úgy, hogy létezne bármilyen más telefon, ami nekem jobban megfelelne. Tökéletesen ki tudom használni minden funkcióját, egy csomó baromi hasznos alkalmazást megvettem rá ami más platformokra vagy nem elérhetõ, vagy csak silány minõségben, és bármilyen másik okostelefonhoz képest összehasonlíthatatlanul jobb a felhasználói élmény.
De érdekel ez egyáltalán bárkit is, aki csak lehurrogni tudja az Apple-t azok alapján amit tapasztal a cég vevõivel kapcsolatban?
Gondolok itt a sok sznob majomra, akik elsõsorban tényleg a villogás kedvéért kérik Apucitól és Anyucitól karácsonyra ezeket a drága termékeket, minden mást meg csak fikázni tudnak nagyképûen. Persze lövésük nincs, miket tud a telefon, SMS-eznek, néha telefonálnak, Facebook-oznak rajta, leszednek pár játékot rá amivel elszórakozhatnak, meg jól esik kicsapni az asztalra a Starbucksban, hogy netezzen rajta kicsit, míg megissza a 2.000 Ft-os kávéját.
Nem csoda, ha általánosít a közvélemény...
Az ilyenek miatt örülnék neki, ha nem ezekkel kellene foglalkoznom, amikor Apple terméket veszek/használok/esetleg dicsérek.
...Kicsit sokat írtam. Sorry, csak kijött.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!