Történelem óra: 10 éves lesz az App Store

Az App Store közelgő 10. évfordulója alkalmából az Apple tegnap arra invitált minket, hogy tekintsünk vissza a szolgáltatás történtére a kezdetektől, és nézzük meg, hogyan változtatta meg az évek során nem csak a technológia világát, de rengeteg ember életét is.

Az App Store 2018 július 10-én látott napvilágot, akkor még csak 500 elérhető alkalmazással. Folyamatosan bővülő választéka minden iOS felhasználó számára könnyű hozzáférést biztosított a legjobb alkalmazásokhoz.

Első tíz éve során az App Store a legvadabb elképzeléseinket is felülmúlta” – nyilatkozta Phil Schiller, az Apple marketinges vezetője. „A forradalmi alkalmazásoktól kezdve, amiket a fejlesztők megálmodtak, egészen a felhasználókig, akik mindennapi életük részévé tették azokat – és ez még csak a kezdet! Mérhetetlenül büszkék vagyunk arra, amit a fejlesztők alkottak, és amit a következő tíz év tartogat.

Számos alkalmazás létezik, melyek az App Store megjelenésével együtt kerültek piacra, és még most is megvásárolhatóak. Keith Shepherd és Natalia Luckynova, a Temple Run fejlesztői is azt nyilatkozták, hogy az App Store és az iPhone megváltoztatta az életüket.

Első játékunk, az Imangi ugyanazon a napon jött ki, mint az App Store. Tíz évvel később már több mint tíz játékot alkottunk, többek közt a Temple Runt, ami már több mint egymilliárd letöltéssel büszkélkedhet. Kezdetben két fős csapatunk 35 fősre bővült, és mindez az App Store-nak köszönhető.

A legújabb technológiának köszönhetően már az Apple Pay, a GPS és a helymeghatározás is a fejlesztők és a vállalkozók hasznára válhat, hogy az App Store segítségével milliárd dolláros nagyságrendű vállalkozást építsenek fel.

Az alkalmazáson belüli vásárlások is jótékony hatással voltak az eladásokra. Az emberek így kipróbálhatták a játékokat, mielőtt megvásárolták őket, így sokkal motiváltabbak lettek, hogy fizessenek a további funkciókért. Ennek eredményeképp 2011-től létrejöttek az előfizetős alkalmazások, és mára már több mint 28.000 közül választhatunk.

Az iPad 2010-es megjelenése nagyobb kijelzőre tervezett alkalmazásokat hozott magával. Jelenleg 1,3 millió iPad-re készített alkalmazás létezik, ilyen például a Microsoft Office 365, a Lightroom és a Procreate.

A 2017-ben megjelent ARKit segítségével az iOS lett a legszélesebb kiterjesztett valóság platform a világon. Jelenleg több mint 3000 kiterjesztett valóság alkalmazást kínál az App Store, és ezeknél csak jobbak jönnek, hiszen az iOS 12-ben már lehetőség lesz a többszemélyes használatra is.

Az idei év júniusáig a fejlesztők összesen több mint 100 milliárd dollárt kerestek az App Store segítségével. Több mint 20 millió külső fejlesztő regisztrált az áruházhoz, melyet több mint 500 millió vásárló látogat hetente.

Az Apple 2017-ben teljesen átalakította az App Store-t. A játékokat és az alkalmazásokat két külön kategóriába sorolták, és az alkalmazások felfedezése is nagyobb hangsúlyt kapott a ’Ma’ fül és a szerkesztői ajánlás által.

Az App Store tehát rengeteget hozott és gyarapodott pályafutása során, és még szebb kilátásokkal kecsegtet. Az Apple teljes visszatekintését itt olvashatod.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!