Több pénzt akarnak a zeneszerzők és kiadókA zenekiadók és zeneszerzők egy csoportja növelni szerené a digitális eladásokból kapott részüket, íjra a CNet. Az Amerikai Zeneszerzők, Írók és Kiadók Szövetsége (ASCAP) és a Broadcast Music, Inc. (BMI) már folytatott néhány sikertelen tárgyalást ezügyben az Apple-lel és most az amerikai kongresszust szeretnék rávenni arra, hogy lépjenek közbe.

Az iTunes Zenebolt vásárlói még most is gyakran panaszkodnak az árak korábbi emelése miatt, de az ASCAP és a BMI újabb emeléseket szeretnének elérni Egyesek szerint mindezt pusztán kapzsiságból tennék.

A vita tárgyát egy un. "fellépési díj" képezi, amit a zeneszerzők és kiadók azután kapnak, ha a szerzeményeket tömegek előtt, publikusan játszák. A csoport úgy gondolja, hogy az iTunes Zeneboltban hallható 30 másodperces előzetesek is ebbe a kategóriába tartoznak és ezek után is licensz díjat kell fizetni. Tárgyalás útján erre nem tudták rávenni az Apple-t, úgyhogy most a kongresszusban lobbiznak az ügy érdekében.
"Ha műsorokat néznek a TV-ben, kábeles vagy szatellit adókon, azok után mindig megfizetik a fellépési díjat, de ha ugyanazt a műsort az iTunes-on keresztül töltik le, akkor nem. Szerintünk törvénybe kell foglalni, hogy bármilyen módon is nézik a műsort, a fellépési licenszet meg kell fizetni." mondta David Israelite, az Országos Zenekiadók Szövetségének (NMPA) igazgatója.

A probléma elég bonyolult, mert többfajta díj is szó van. Ott van pl. a "szinkronizációs díj" is, amit előre ki kell fizetni , ha egy dalt szeretnének egy filmben vagy műsorban használni. Emellé hozzácsapódik a "fellépési díj". Több zeneszerző lemondott a "szinkronizációs díjáról" annak reményében, hogy később a "fellépési díjakkal" megtérül a befektetés. Viszont a digitális letöltésekkel kicsit megváltozott a helyzet és a zeneszerzők bevétele csökkenni látszik.
"A jövőért kell harcolnunk" mondta Israelite. "Minél többen nézik a műsorokat az interneten, annál jobban zsugorodik a bevételünk. A készítésben résztvevő munkatársak ebből élnek."

Jonathan Potter, a Digital Media Association (DMA) képviselője a másik oldalért felel. Õ többek között az Apple-t képviseli. Szerinte a disztribútorokat a szerzői jogok törvényei védik a "fellépési díj" befizetésétől.
"Az Apple-t vették célba, mert szerintük az Apple sokat keres" mondta Potter. "Pedig inkább örülniük kellene annak, hogy az Apple és a többi zeneszolgáltató szolgáltatása milliókat vagy inkább több tízmillió dollárokat keres nekik jogdíjakban."

A zenei csoportok kongresszusi lobbi próbálkozásai egyelőre sikertelenek voltak. A bíróságok is úgy döntöttek eddig, hogy a letöltések nem tartoznak a nyílvános előadások kategóriájába. De a zeneszerők és kiadók nem fogják feladni a harcot.

Forrás: macrumors
52 hozzászólás
R2
2009. 09. 21. @ 12:27
R2 képe

Szánalmas

reclipse
2009. 09. 21. @ 13:47
reclipse képe

David Israelite - no comment :P

bondi
2009. 09. 21. @ 13:52
bondi képe

A sok s.ggfej nm is gondol bele, h. ha tovább verik felfelé az árakat, akkor cs. még kevesebb vásárlójuk lesz. Az iTunes (és társai) képviselik sztem az egyedüli normális megoldást a legális-illegális fronton.
Mertugye nm veszünk CD-t 6000-é', de ha az ember megtalálja sokadrészéért egy ien boltban, azért elgondolkodik, h. annyit talán megér...
De ha itt is drágulás lesz, akkor sztem snki sm fog zenét venni...
Torrent4ever...
Itt

iNtelligent inside
2009. 09. 21. @ 13:53
iNtelligent inside képe

"mondta Israelite" - a vér kötelez :-)

Phulos
2009. 09. 21. @ 14:23

Szerintem is érdekes, ettõl a hírtõl csupán irredenta megszólalásokat sikerült kiizzadnotok magatokból.
Itt eddig ilyen nem volt, javaslom kimoderálni, hogy eztán se legyen! Van bõven más felület ahol kiélhetitek magatokat...

Hozzáteszem, nekem is elegem van, hogy ebben az országban ez az elsõdleges és lassan az egyetlen szempont!
Indítványozom; induljatok csak, ha vár az "Armageddon" hát menjetek, ne tétovázzatok, hagyjatok minket magunkra!

unregistered
2009. 09. 21. @ 14:26
unregistered képe

Én azt csinálnám az Apple helyében hogy bezárnám próbaképpen (persze ez beláthatatlan károkat okozna a store-nak) és utána pattogjanak a szaros jogaikkal...

Azért az elképesztõ hogy egy film (DVD) olcsóbb mint egy "sza*os" akármelyik együttes CD-je és egy filmnek hányszor magasabbak a költségei mint akármelyik kokainos vadállat stúdiómunkái?!

IDIÓTÁK!!! TORRENTET AZ ARCUKBA!!!

pUNk@$$
2009. 09. 21. @ 14:39

betöltési díjat! akinek lassabban indul az iTunes, többet fizet!

Toth Mihaly
2009. 09. 21. @ 14:42
Toth Mihaly képe

De azért tényleg felhábórító ez az egész! Remélem Steve odapörköl a majom pénzeszsákoknak!

tinte
2009. 09. 21. @ 15:03
tinte képe

a "fellépési díj" szerintem az elõadói jogdíj... persze ennek semmi jelentõsége. szánalmas és undorító ez a vita. az a része is, hogy még többet akarnak csapolni egy olyan vállalkozásból, amit éveken keresztül elleneztek, és az a része is, hogy neki állnak az emberek zsidózni rögtön, mert történetesen, tök véletlenül David Israelite a fõcsóka neve, és az is, hogy ez rögtön átalakul "ne zsidózzá má" fórummá, mikor a cikk arról szól, hogy valakik lopnak és még azt sem tudjuk, hogy ki lop kitõl... miért kell rögtön zsidózni? fogalmam sincs, de a lényegrõl nagyszerûen eltereli a figyelmet. miért kell rögtön védeni õket? na, errõl sincs fogalmam, de a lényegrõl nagyszerûen eltereli a figyelmet.

a cikk a jogdíjakról szól és nálunk nagyon rossz a helyzet ezzel kapcsolatban. errõl kéne beszélnünk. itt vannak a döntéshozóink

szerintem

dombi
2009. 09. 21. @ 15:36
dombi képe

Sracok, felhivnam a figyelmeteket az oldalforum szabalyzatara.

A nemzeti, etnikai, vallasi, kulturalis, nemi es faji alapu eloiteleteknek semmi keresnivaloja ezen az oldalon.

Kerlek, hogy erre figyeljetek oda es terjunk vissza az eredeti temahoz.

@ndrás
2009. 09. 21. @ 16:41
@ndrás képe

Amúgy én egyszerûnek látom a helyzetet: a zenész körök minél több pénzt szeretnének látni, az apple meg miél kevesebbet adni. Kinek mekkora a (lobbi)ereje, úgy alakul az állás. Nem negyon hiszem hogy lenne "tisztességes" arány. Nem nagyon hiszem, hogy (tisztesség szempontjából) számítana melyik zenésznek/kiadónak mennyi pénze van.
Zenészek/kiadók "védelmében" annyit, hogy nyilván öt-tíz éve nem a digitális/letöltõs piacra koncentráltak. Most, hogy ez a jelen/jövõ, szerintem természetes, hogy itt próbálnak érvényesülni.
És nekem azt se mondja senki, hogy az apple-t nem piaci érdekek mozgatják.
Amúgy meg... tõlem harcoljanak. Egyrészt mindig lesznek kis lelkes kiadók/zenészek alternatív megoldásokkal, másrészt meg nem nekem csörög a kassza, akármelyik oldal is kerekedik felül.

treffhetes
2009. 09. 21. @ 16:58
treffhetes képe

dombi, ha már moderálsz, légyszi vedd le az ostobaságokat is.
Nagyon rossz trendnek tartom, hogy valaki fontos fogalmakat kever össze, ezzel is negatív irányba befolyásolja a közhangulatot. (lásd: irredenta, aminek semmi köze a zsidózáshoz)

nagysandor
2009. 09. 21. @ 16:59

A kiadók és zenészek egyébként szánalmasak. Ennyi erõvel akár a tvcsatornák spotjai után is lehetne fizetni a stúdióknak, mert akkor is lement egy pici a filmbõl.

unregistered
2009. 09. 21. @ 17:02
unregistered képe

nagysandor spot hasonlatáról jutott eszembe, hogy véletlenül ez nem ingyen reklám nekik? A 30 másodperc? Mert ugye ha netán nem ismerem xy elõadót akkor a szép lemezborító miatt még nem veszem meg!

tms
2009. 09. 21. @ 17:28
tms képe

gyerekek, már elnézést, de mi a f*sz van????

engem moderáltok ki, holott más zsidózik, én meg finom felhívtam rá a figyelmet, elég érdekes....

unregistered
2009. 09. 21. @ 17:30
unregistered képe

tms: és ezen te még meglepõdsz? :P

Lemezlovas
2009. 09. 21. @ 17:35
Lemezlovas képe

Israelite - Ilyen névvel mi mást várhatunk?....

Lemezlovas
2009. 09. 21. @ 17:40
Lemezlovas képe

Szánalom amúgy az egész. A digitális korban én megkérdõjelezném a kiadók létjogosultságát is egyébként. Egy felesleges láncszem.

tnacsak
2009. 09. 21. @ 17:54
tnacsak képe

Azt meg tessék már észrevenni, hogy az 'ún' etnikai piszkálódás nem az etnikum, hanem az azzal kapcsolatos pejoratív viselkedésmintákat megvalósító egyénekrõl szól szerintem úgy most mint általában. Akinek nem inge ne vegye magára.
A gáz inkább az, ebbõl megint simán áremelés lesz, mindaddig amíg ez nem vezet forgalomcsökkenéshez.

dombi
2009. 09. 21. @ 17:54
dombi képe

tms: ne vedd a szivedre. Nem teged moderalunk... hanem az arra a temara vonatkozo osszes hozzaszolast.

Terjunk vissza az eredeti temahoz.

ugoka
2009. 09. 21. @ 17:57
ugoka képe

#17 :)

Szerintem az Apple senkit nem kotelezi az elodokat arra, hogy csak naluk lehet arulni a cd-ket, vagy szamokat. Ha nem eri meg, akkor nem kell uzletet kotni. Ahogy a sorokbol kiolvasom, azert eddig senki sem menne el.....
Gondolom itt van irasos szerzodes, amit nem lehet csak ugy egyoldaluan modositani mert nem eleg a penz ami bejon....
Tessek nalunk nyitni egy ilyen boltot, es akkor ez sem lesz gond...

"A jövõért kell harcolnunk" mondta Israelite. "

Az ilyen harcosok miatt ter at szep lassan mindenki a torrenre. Gondolom elobb vagy utobb csak kikonyokolig valahogy a dolgot

unregistered
2009. 09. 21. @ 18:06
unregistered képe

de lehet az lenne a megoldás ha az apple lenne a zenei kiadó lehet hogy kicsit jobban is járnának a zenészek mint így... látva az appstore sikereit... szerintem a zenészek nem kapnak sehol 70%-ot a bevételbõl... vagy igen?

szm
2009. 09. 21. @ 19:01

Több pénzt akarnak az építészek és az építészeti modellezõk is !!!

;-)

Atkoo
2009. 09. 21. @ 19:37
Atkoo képe

Próbaképp akkor emelje meg az Apple a számok árát mittomén 2-3-4 $-ra, majd meglátják a kiadók, h mennyit veszítenek egy kicsi plusszal. Utána meg mutassák meg, h ha elveszik a 30 mp-es reklámot, szintén sokkal kevesebben fognak zenét venni... Majd visszasírják a 30 mp-et
No mindegy, sztem az iTMSt legnagyobb elõnye a belehallgathatóság, én pl ez alapján találok új zenéket és sztem más emberekkel is megismertet más mûfajokat, elõadókat is, úgyh hajrá Apple!

Lemezlovas
2009. 09. 21. @ 20:13
Lemezlovas képe

Most jut csak eszembe ahogy Wolfcore-t olvasom, ez a 30 másodperces dolog csak vicc? Hogy azt felhasználja valaki valamire? Hogy azért pénzt? HÁHÁHÁÁÁÁÁÁ Ez már valóban golyót érdemel! Vagy legyen 56 kbit/sec az a 30 másodperc ha már ennyire nem bírnak magukkal ezek a megaszarrágók!

tabisz
2009. 09. 21. @ 21:57
tabisz képe

Lemezlovas mondta:#18 - 2009. szeptember 21. @ 13:40
"Szánalom amúgy az egész. A digitális korban én megkérdõjelezném a kiadók létjogosultságát is egyébként. Egy felesleges láncszem."

Én is úgy gondolom, hogy az internetes zeneletöltés - amely nyilván olcsóbb a zenehallgatóknak - a jövõ a zeneszerzõk számára, már most is van jónéhány zenész akinek esze ágában sincs lemezt kiadni - gazdagítani ezzel a kiadókat és a CD-gyártókat...

De szerintem fölsleges a létjogosultságukat megkérdõjelezni, elõbb-utóbb úgyis kiszorulnak a piacról, mert olcsóbb az e-zenebolt... És ha olcsóbb és egyszerûbb a vásárlás, akkor több is fogy majd belõle, amely megintcsak jó lesz a zenészeknek...

Én leginkáb azt nem értem, hogy valóban a zenészek "lázadoznak" avagy a zenekiadók?

iNtelligent inside
2009. 09. 22. @ 00:12
iNtelligent inside képe

Kedves Mindenki!

Viccnek szántam, elnézést kérek.

galgogergo
2009. 09. 22. @ 03:03
galgogergo képe

Hirtelen most nem tudom, de ki is volt az az együttes, aki a kiadók mellõzése nélkül, saját honlapján keresztül árusította a zenéit? Asszem ráadásul úgy, hogy az fizetett érte, és annyit, amennyit akart.
Állítólag (saját bevallása szerint is) elég szép összeget ért el vele. (egészségére!)

tinte
2009. 09. 22. @ 03:32
tinte képe

a Radiohead volt az és tényleg sikeres volt a dolog, bár ez a cikk nem pont ezt írja: itt egy cikk

MiC
2009. 09. 22. @ 04:00
MiC képe

tms, vedd a szívedre, mert az én hozzászólásaim is kimoderálták, pedig nem nagyon volt benne kivetnivaló. azt is törölte dombi, amiben megkérdeztem, hogy komoly-e, hogy engem töröl, miközben megy a jezsuitásás.
kétszer.

ezt is ki fogja.

nem értem, mi folyik itt.

jó, hogy van ez a bmac, de még jobb lenne, ha meg lehetne fizetni vkit, aki tud helyesen írni, a cikkek fordításánál nem vét durva stilisztikai hibákat és értelmesen moderálni is képes.

Atis76
2009. 09. 22. @ 04:17
Atis76 képe

jól van elég a lázadozásból..
amugy a témához, én pl többnyire májszpészen szoktam inkább keresgélni..
90százalékban mindenki felteszi az addig megjelent albumait és meglehet hallgatni is azokat..
támogatni öket meg ilyen koncertre járásokkal probálkozom:)

wanamac
2009. 09. 22. @ 06:31
wanamac képe

be kéne vezetni a windows újraindítási díjat is, meg aki 5.1-el nézi a filmeg legyen drágább, sõtt a bkv buszokhoz mindenki vigyen üzemanyagot

az állam meg azért van hogy elosza maga közt az adókat, és új adókról döntsön ugye?

na nemár:D

annyi szép állás van nem kell mnidnenkinek zenészenek lenni... kevés a pénz menjen fátvágni, a legtöbb nem is ért máshoz... és közben mégis ott rázza magát a szinpadon...

Vezuka
2009. 09. 22. @ 13:14

Igazándiból némely zenészre tényleg ráférne a nagyobb kereset. Azoktól ugyanis, akiknek már van egy jó nagy közönsége, de még nem szupersztár, a kiadók jó vastag összegeket tesznek zsebre. A többitõl is, csak az egyik még örül, hogy egyáltalán koncertezhet, vagy albuma jelenik meg, a másiknak meg már nem hiányzik annyira.
Nálunk ráadásul itt van az ARTISJUS, aki valami furcsa rendszer szerint osztja el a furcsa módon beszedett jogdíjakat.

only_T
2009. 09. 22. @ 16:59
only_T képe

...mi aza epülsztór? egy új torrent oldal? :D:D

horribleone
2009. 09. 23. @ 17:06
horribleone képe

Nem bezárni kéne a store-t. Egy napra ingyenessé tenni, mondjuk a renszeres vásárlók számára, vagy pl. a napi/havi átlag letöltését ingyen megkapná. Abból látszana mennyi a bevétel kiesés egy nap alatt a reális letöltési adatok mellett. Ettõl talán kussolnának. És még a júzerek is örülnének.

Peter T.
2009. 09. 27. @ 13:17
Peter T. képe

A 30 mp nem fér bele a szabadon használható kategóriába? Úgy tudom, van vmi ilyen idõlimit, amikor egy zeneszámból x mp-et még jogdíj fizetése nélkül használhatok (reklámfilmben pl.). Vagy ilyen már nincs?

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!