Tim Cook büszke melegségére

Az ADL (Anti-Defamation League, vagyis rágalmazás ellenes liga) múlt héten bejelentette, hogy Tim Cook (az Apple vezérigazgatója) kapja idén a “Courage Against Hate” (Bátorság a gyűlölet ellen) díjat. A díjat Cook december 3-án fogja átvenni New Yorkban a liga “Never Is Now Summit” eseményén.

Ennek a díjnak a célja, hogy felismerje azokat a bátor és látnoki vezetőket a magánszektorban, akik elkötelezetten küzdenek a gyűlölet ellen.

Az ADL szerint Cook bebizonyította, hogy egy vállalat nyilatkozhat a közösségi problémákról, anélkül hogy abbahagyná a növekedést és az innovációt. A szervezet külön kiemelte, hogy Cook mekkora szerepet fordít az LGBTQ problémáknak, miközben adományoz és folytatja az Apple kapcsolatát a (RED)-del.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója is pozitívan nyilatkozott Cook olyan irányú törekvéseiről, amik nehezebbé teszik a technológia gyűlöletterjesztésre való felhasználását:

Olyan időkben, ahol a technológiát a gyűlölet terjesztésére használják, Tim úttörőként küzd az Apple platformjain (…) Ő egy rendíthetetlen híve az LGBTQ közösségnek és a bevándorlók jogainak, miközben elítéli a kegyetlen rasszista történéseket, mint például azt, ami Charlottesville-ben történt. Büszkék vagyunk és izgatottak, hogy Timnek adhatjuk át ezt a jutalmat.

Ennek kapcsán érdemes lehet megtudni azt, hogy miért is döntött úgy Tim Cook, hogy felfedi másságát. Ebben segíthet nekünk a CNN előző havi interjúja, melyben Christiane Amanpour, a CNN riportere faggatta az Apple vezérigazgatóját a másságáról.

Az interjút itt olvashatod:

CNN: Meleg vagy és büszkén vállaltad fel. Ez elég ritka és bátor vezérigazgató létedre, főleg Szilíciumvölgyben. Ilyesmi nem történik mindennap. Hogy gondolod, szerinted a környezet jobb lett, elfogadóbb lett a melegek felé, az iparágadban? Valamint mit gondolsz a kormány transzneműek újradefiniálásával kapcsolatos vitájáról? Most úgy gondolják, hogy el kell felejtenünk, ami egy éve történt és mostantól a születéskori nemi szervek alapján definiálunk.

Cook: Igen. Az én határozott véleményem az, hogy mindenkit méltósággal és tisztelettel kell kezelnünk. Én így nézek mindenkire, szexuális orientációtól, vallástól, nemtől, etnikai háttértől, nemi identitástól és mindentől függetlenül, érted? Szóval én így szemlélem a dolgokat. Azért hoztam nyilvánosságra a másságom, mert leveleket kaptam gyerekektől, akik olvasták az interneten, hogy meleg vagyok. És őket szekálták, úgy érezték, hogy a családjuk nem szereti őket, kitagadták otthonaikból és közel kerültek az öngyilkossághoz. Ezek a történetek megviselték a szívemet. Először úgy voltam vele, hogy én egy magánember vagyok és a saját énem egy zárt körnek mutatom meg. Aztán úgy gondoltam, hogy ez egy önző dolog manapság. Ennél többnek kell lennem. Tennem kell értük és meg kell mutatnom nekik, hogy lehetsz meleg és közben lehet menő állásod az életedben, mert ez egy elérhető út. Ezért csináltam és nem azért, hogy más vezérigazgatók is felvállalják. Őszintén, meg sem fordult a fejemben. Én voltam az első, ami igazából meglepő…

CNN: És erre büszke vagy.

Cook: Nagyon büszke vagyok rá! Igen, abszolút. Számomra ez Isten legnagyobb ajándéka, mert ennek köszönhetően megtudtam, hogy milyen kisebbségben élni. Persze nem minden kisebbség egyforma, hiszen mindenkinek megvannak a saját élményei. De az érzés, hogy kisebbség tagja vagyok, empátiát adott mások felé, akik szintén nem a többséghez tartoznak. És emiatt elkezdesz egy picit máshogy gondolkodni. Ezen felül számomra, az Apple vezérigazgatójaként nagyon jó volt, mivel sok különböző emberrel volt már dolgom és vastag bőrt kellett növesztenem és ebben is segített a melegségem felvállalása.

CNN: Te is átélted ugyanazt a szekálást és nehezebb életet, amit mások leveleiben olvastál?

Cook: Szerencsés voltam, mert egy szerető családban nőttem fel.

CNN: Ők tudták ezek szerint.

Cook: Idővel megtudta mindenki. Nem akarok belemenni, hogy ki mikor, meg ilyesmi. De a lényeg, hogy nem volt olyan szituációm, mint amiket olvastam vagy élőben hallottam ezektől a gyerekektől, akiket kitaszítottak otthonukból. Ezt nem kellett átélnem. Szóval személyesen nem mondhatom el, hogy lettek volna ilyen élményeim. Szekálni persze szekáltak, nyilván. Nyilván. Ez majdnem mindenkivel megtörténik és nem is csak a melegekkel. Alapjában véve mindenkivel, aki kisebbséghez tartozik valamilyen szempontból.

CNN: Bárki, aki egy kicsit is más.

Cook: Így van. És ezen túl kéne lendülnünk társadalmi szinten, hiszen ezek irreleváns tények az embereknél, amik igazából nem számítanak.

CNN: Lenyűgöző megnézni, hogy mekkora kulturális vita alakult ki a transznemű probléma kapcsán. Elég csak a mellékhelységeket megnézni. Szinte már ez is hatással volt a választásokra. Ezzel egy kicsit túlzok, de ez óriási. Ez egy óriási, óriási téma. Kíváncsi vagyok, hogy ez meglepett-e téged vagy hogy hogy állsz ehhez, amit mondtam és a lehetőséghez, hogy a kormány a transzneműség definiálásában a születéskori nemi szervek alapján döntsön?

Cook: Nem lep meg engem, sajnos, mert úgy nőttem fel, hogy láttam a kirekesztést egész életemben. Érted? Láttam az afroamerikaiaknál és az ő jogokért való küzdelmüknél. Láttam a nőknél is. Tudod, csak 100 éve volt, hogy a nők számára megadták a szavazati jogot. Ha ebbe belegondolsz, igazából megdöbbent. A nőknek nem volt szabad szavazni? Ki a fene találta ezt ki? Szerintem minden generációnak megvan a felelőssége, hogy növelje és kiterjessze az emberi jogok definícióját. Én így érzem. És úgy hiszem, hogy amit megtehetek, azt nem csak a meleg közösségért vagy a transznemű közösségért teszem. Segíteni akarok a nőknek is. Segíteni akarok az afroamerikaiaknak is. Segíteni akarok a hispániaiaknak. Segíteni akarok a bevándorlóknak és a többi kisebbségnek is. Hiszen végülis a probléma egyetlen egy dolog: minden embert tisztelettel és méltósággal kell kezelni. Alapjában véve csak ennyi az egész. Amikor ebbe belegondolok, isteni sugallatom lesz. Ha egy nap valaki ki tudná kiáltani, hogy mindenkinek mindenkit méltósággal és tisztelettel kell kezelnie, a teljes világ megváltozna. Nem lenne az nagyszerű?

13 hozzászólás
A hun
2018. 11. 21. @ 00:13
A hun képe

...
PS: ...úgy ide írnám a véleményemet, de úgy ide írnám...

- de nem teszem, mert jönnek az okostojások, és elmagyaráznák, miért is jobb záptojásnak lenni, mint rendesnek...

Titi
2018. 11. 21. @ 05:31
Titi képe

"…egy kicsit túlzok, de ez óriási. Ez egy óriási, óriási téma."

dino
2018. 11. 21. @ 08:47

"CNN: És erre büszke vagy.
Cook: Nagyon büszke vagyok rá! Igen, abszolút. Számomra ez Isten legnagyobb ajándéka,"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A homoszexualitas az egy betegseg. (gen hiba)
A betegsegere, pedig nem igen szokott buszke lenni az ember.
Buszke csak akkor lehet ra, ha ennyi penze van, es divatot csinalhat ebbol...
Manapsag mar nagyon divatos buzinak lenni...

Appleboy
2018. 11. 21. @ 10:36
Appleboy képe

Kurvéra nem betegség, mindössze egy módosulás - az állatvilágban is jelen van, genetikusok szerint ez van, és kész. (Kérdeztem erről egy biofizikus és genetikus ismerősöm)
Amúgy nem erre büszke, hanem arra hogy felvállalta, illetve arra, hogy ez erőt adott neki sokmindenhez.

A gyűlöletkeltők meg bojkottáljanak.... ha valakit ezért gyűlölnek, akkor ne használjon olyan cuccot, amihez egy melegnek köze lehet... így Dennis M. Richie és Alan Turing miatt ki is húzhatja a számítógépet a falból...

dino
2018. 11. 21. @ 11:10

"Kurvéra nem betegség, mindössze egy módosulás"

Modosulas=rendellenesseg ,a rendellenesseg abnormalis , vagyis sehogy sem egeszseges, egy abnormalis genhiba, ha nem egeszseges, akkor beteg, de olyan "modosulasnak" hivhatod az osszes genetikussal, amilyennek csak akarod...:) lehet szepiteni, de ugyan az a gyerek neve...
Mint ahogy a rakot is lehet tumornak hivni es forditva...
Engem aztan nem erdekel, csak leirtam a velemenyem. Tudom, hogy ez erzekeny tema a tarsadalomban, de hogy ez "Isten legnagyobb ajándéka," lenne ???? Na ez is eross tulzas...

Exkalibur150
2018. 11. 21. @ 12:43

Ha nem Isten akkor az ördög ajándéka, de legalább következetes hiszen az évszázadok alatt végig hasonló arányban ajándékozta meg az embereket ezzel az irányultsággal. Az ember amúgy is hajlamos akár erőszakkal is nyomatékosítani nemtetszését más emberek életvitele, vallása, bőrszíne vagy bármi más miatt ami kicsit eltér a megszokottól. Nálunk szerencsére már nem lehet kardélre hányni a nekünk nem tetszőket, legfeljebb virtuálisan.

Romolo
2018. 11. 21. @ 14:52
Romolo képe

Kedves előttem szólók! A fenti kommentekhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ha számára ez a legnagyobb ajándék, akkor törheti a fejét Jézuska, hogy mit tegyen neki a fa alá meglepi gyanánt. Számomra viszont - aki 25 éve csak Apple termékeket használ munkára és szórakozásra egyaránt - évek óta gyűlnek a Tim Cook vezetési stratégiájához köthető negatív benyomások. Jobban tenné, ha kicsit kirázná magából ezt a csodás melegséget és igyekezne végre nem romlásba vinni a csodálatos Steve Jobs hagyatékát.

R2
2018. 11. 21. @ 19:59
R2 képe

Gyerekkoromban a nyár volt meleg.
A szótár szerint:
meleg [e-e] melléknév és főnév
I. melléknév -en, -ebb [ë, e]
1. Általában a hideggel ellentétes hőmérsékletű
főnév -et [ë], -e [e] v. (ritka) -je [e]
1. Vminek viszonylag magas hőmérséklete

buzeráns [ë] melléknév és főnév -t, -ok, -a (durva)
Homoszexuális (férfi)

Ha büszke lenne rá, akkor nevén nevezné, mellesleg a társadalomban betöltött szerepe szerint a szexuális "identitása" nem játsszik szerepet.
A "megbecsülése" nem ez miatt van, nem ezért "híres", felhasználja a lehetőségét egy érdemtelen dolog hírdetésére.

gbart
2018. 11. 21. @ 20:01

Az biztos, hogy melegebb mint a Mac Mini-m processzora. Valahogy attól a rengeteg csodás frissitéstől, már alig tudok dolgozni a gépen. Sajnálom, de megfogok tőle vállni, több évnyi macozás után. Strandlabdát csak a Palatinusszon szeretem. Búcsúzom, ha nem is meleg baráti üdvözlettel, inkább hüvösen. Pá' mac-ek, jobs-ok, cook-ok!

visva
2018. 11. 25. @ 17:43
visva képe

...úgy gondolom az előttem felszólalókat érdekelne egy tanulmány : http://www.tradicio.org/kvintesszencia/trad99buji.htm Mindenkinek ajánlom!

Egyébként a kva mac is azóta melegszik (túl) amióta ez a szégyen van az élén... :( :( :(

Appleboy
2018. 11. 25. @ 21:36
Appleboy képe

Bullshittelés.... semmi több.

Viviien
2018. 11. 27. @ 02:13

Nektek egyébként ezzel mi a bajotok? Miért kell más életébe beleszólni, vagy rosszabb esetben BŰNCSELEKMÉNYT elkövetve zaklatni másokat, csak mert nektek valami nem tetszik?

Igen, a zaklatás(nem az itteni kommentekről, viszont feltehetően néhány kommentelő viselkedik így) interneten keresztül is büntetendő cselekmény.

Nektek mitől jobb/rosszabb az életetek? Konkrétan más életébe pofáztok bele. Milyen alapon? Ha én odamegyek holnap és elmondom, hogy akkor a fizetésed 99.9%-árt beadod szépen egy alapítványnak, akkor mit szóltok hozzá? Már azért hisztiztek, ha valaki az egyébként káros szokásért rátok szól(t. a kivételnek), azaz ne dobd el az utcán a szemetet, vagy részegen ne hányd szét az utcát.

Egyébként nem, a génmutáció nem feltétlen betegség, hiszen akkor te is beteg vagy. Bezony, nem vagy pont ugyan olyan, mint a szüleid.

j2smith
2018. 11. 29. @ 21:16
j2smith képe

Bakker, azt hittem a kurucinfon vagyok. Aztán rájöttem, csak sokan átkattintottak...

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!