Tim Cook: a technológia szolgálja az emberiséget, nem pedig fordítva

A 2017-es WWDC befejeztével Tim Cook meglátogatta a Massachusettsi Műszaki Egyetemet (Massachusetts Institute of Technology), hogy beszédet tartson a diplomaosztó ünnepségen. Látogatása során interjút adott az MIT Technology Review magazinnak.

Az interjú alatt kifejtette, hogyan alkalmazza termékeiben a gépi tanulást az Apple, például arra, hogy az Apple Music ízlésünkhöz igazodva tudjon zenéket ajánlani, az akkumulátor töltöttsége pedig felhasználási szokásunkhoz mérten minél tovább tartson. Arról viszont nem beszélt, mit terveznek a jövőre nézve:

„Arra nem fogok kitérni, hogy mivel fogunk előhozakodni 2019-ben, 2020-ban vagy 2021-ben. Nem azért, mert nem tudjuk, hanem mert nem akarunk róla beszélni.”

Cook azt is megemlítette, hogy nem tartaná bölcs ötletnek, ha bizonyos területeken túl nagy szerepet tulajdonítanánk a mesterséges intelligenciának. A döntéshozó szerepnek elsősorban az ember kezében kell maradnia.

„Tekintve, hogy a technológia rohamos fejlődésre képes, nem szabad elfelejtenünk, hogy a technológia szolgálja az emberiséget, nem pedig fordítva.”

Rosalind Picard, az MIT egyik kutatója azon dolgozik, hogy okostelefonokból szerzett adatok alapján fel lehessen ismerni a depressziót, vagy annak kezdeti jeleit a felhasználókban. Mikor Cookkal találkozott, felhozta, hogy az Apple erős adatvédelme miatt az iPhone és a HealthKit segítségével sajnos nem tud adatot gyűjteni a kutatáshoz. Az interjú végén az Apple vezérigazgatója írt magának egy emlékeztetőt telefonjába, hogy szóljon fejlesztői csapatának az ügy érdekében.

Íme Tim Cook diplomaosztó beszéde az MIT-n:

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!