Lassuló iPhone-ok GYIK

Szándékosan lassított iPhone GYIK

Sokan felháborodtak az Apple bejelentésén, miszerint tudatosan lassítják idővel az iPhone-okat. Ebben a cikkben választ találhattok néhány felmerülő kérdésre a témában.

De miért?

Az iPhone-okban véges élettartamú lítiumionos akkumulátor van. Minél tovább használod, annál kevesebb ideig bírja majd egy töltéssel. A kémiai öregedés miatt az impedancia is nagyobb, ezért egy idő után az akkumulátor már nem képes lépést tartani a még ereje teljében lévő processzorral és grafikai processzorral. Ez alacsony töltöttségi szint és hideg környezet esetén is így van.

Ha egy magas impedanciájú aksi nem tud elég gyorsan áramot adni a telefonnak, az feszültségcsökkenéshez vezethet, ezért az alkatrészek védelme érdekében az iPhone ilyenkor kikapcsol.

Az Apple belátta, hogy ez nem a legjobb megoldás, ezért az iOS 10.2.1-től kezdve egy új energiagazdálkodási funkciót iktattak be, melynek köszönhetően ez a jelenség nagy mértékben lecsökkent.

Hogyan működik ez az energiagazdálkodási funkció?

Az Apple elmondása szerint az iOS felméri az iPhone belső hőmérsékletét, az akkumulátor töltöttségi szintjét és impendanciáját, majd ezeket figyelembe véve dinamikusan kezeli néhány alkatrész, például a processzor és a grafikai processzor teljesítményét, hogy a váratlan kikapcsolást megelőzze.

Az én iPhone-om is érintett?

Ez az energiagazdálkodási funkció minden iOS 10.2.1-et vagy annál újabb szoftvert futtató iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus és SE modellben, illetve iOS 11.2-t vagy annál újabb operációs rendszerrel működő iPhone 7 és 7 Plus modellben megtalálható.

Az iPhone 6-nál régebbi, illetve a 7 Plus-nál újabb modellek még nem támogatják.

Honnan tudhatom, hogy lassítják-e a telefonomat?

Ennek megállapítására több módszer is létezik:

  • A Geekbench 4 alkalmazás segítségével hasonlítsd össze a telefonod teljesítményét az átlaggal. Ha az eredmény az átlagnál jóval alacsonyabb, akkor lehetséges, hogy az energiagazdálkodási funkció a ludas.
  • Töltsd le a coconutBattery alkalmazást a Mac-edre, kábellel csatlakoztasd a telefonodat, majd az alkalmazásban kattints az iOS Készülék fülre. Itt megtalálod a készüléked akkumulátor-kapacitását. Ha az érték alacsony, előfordulhat, hogy az iPhone-od lassítva van, mikor szükséges.
  • Várd meg az idei iOS frissítést, ami bővebb betekintést enged majd az aksid állapotába, hogy könnyebben el tudd dönteni, erről van-e szó.

Az iPhone 8-nak és X-nek is ez lesz a sorsa?

Az Apple december 20-án azt nyilatkozta, hogy a jövőben a többi termék is támogatja majd a funkciót, de ezt 28-án úgy fogalmazták át, hogy „a jövőben is fejleszteni fogják az energiagazdálkodási funkciót”.

Ebből nem tiszta, hogy végül megteszik-e ezt lépést vagy sem, hiszen az iPhone 7 és 7 Plus is majdnem egy évvel később kapta meg ezt a frissítést.

Akkor most folyamatosan lassú lesz a telefonom?

A teljesítmény csökkentése nem állandó és nem is tartós. Csak akkor van rá szükség, mikor a készüléket épp iPhone-t próbáló feladat elé állítjuk.

Az energiagazdálkodási funkció segítségével az energia egyenletesebben oszlik meg a rendszerfeladatok között, így csökken az esélye a hirtelen leállásnak.

A Geekbench 4 eredmények alapján létezik párhuzam a teljesítménycsökkenés és az akkumulátor életkora között, de tekintve, hogy az ilyen tesztek mesterségesen feszegetik a készülék teljesítményének határait, ez nem meglepő.

Mennyire lassul ilyenkor a telefonom?

Ez attól is függ, hogy az adott készülék állapota mennyire igényli az energiagazdálkodási funkciót. A teljesítmény csökkenése lehet olyan elenyésző, hogy a mindennapi használat során észre sem vesszük.

Extrém esetekben viszont azt tapasztalhatjuk, hogy az alkalmazások hosszabb idő alatt indulnak el, görgetéskor lassabban tölt be az oldal többi része, halványul a háttérvilágítás, a hangerő maximum 3 decibellel csökken, esetleg a háttérben frissülő alkalmazásokat indításkor újra kell tölteni.

A legfontosabb funkciókat viszont, köztük a hívásminőséget, a hálózati átviteli teljesítményt, a fotók minőségét, a GPS teljesítményét, a szenzorokat és az Apple Pay-t nem befolyásolja.

Ki tudom ezt kapcsolni?

Jelenleg nem. Ha el akarod kerülni a funkciót, jobban teszed, ha nem frissítesz iOS 10.2.1-re vagy 11.2-re, attól függően, milyen készüléked van. Amennyiben már megtetted, sajnos nincs visszaút.

Az Apple szándékosan lassítja a telefonomat?

Nem ma született az első összeesküvés elmélet, miszerint az Apple mesterségesen gyorsítja az öregedő iPhone modellek elavulását, hogy a felhasználók kénytelenek legyenek újat venni, az energiagazdálkodási funkció napfényre hozatala pedig csak olaj a tűzre.

Egy vásárlónak írt válaszlevelében az Apple kategorikusan tagadta a vádakat, és határozottan kijelentették, hogy soha nem csökkentenék a felhasználói élményt ilyen aljas húzással. Épp ellenkezőleg: az a céljuk, hogy minél tartósabbá tegyék termékeiket.

Azt mindenki maga döntheti el, hogy hisz-e az Apple kijelentésének, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy rendszerleállások megelőzése mellett más hátsó szándék is áll-e az energiagazdálkodási funkció mögött.

Akkor miért kértek bocsánatot?

A bocsánatkérés arra irányult, hogy nem tették elég egyértelművé a változtatás jellegét. Tavaly februárban csak annyit mondtak, hogy apróbb javításokkal akarják megelőzni a váratlan kikapcsolást.

Mivel nem említették, hogy ez milyen mellékhatásokkal járhat, a felhasználók nem tudhatták, hogy egy egy egyszerű akkumulátor cserével visszanyerhették volna készülékük korábbi teljesítményét, és emiatt sokan akár idő előtt leválthatták telefonjukat.

Más Apple termékeket is érint a dolog?

Az Apple elmondása alapján a fent megnevezett iPhone modelleken kívül más termékek nem támogatják a funkciót.

Az iOS 10.2.1 már majdnem egy éves – miért csak most lett címlapsztori?

Az operációs rendszer megjelenésekor még csak apróbb javításokról volt szó, melyek csökkentik a hirtelen leállás kockázatát. Részleteket csak tavaly decemberben közöltek, miután egy Reddit felhasználó megosztotta, hogy iPhone 6s készüléke jobban teljesít, mióta új akkumulátort vett bele.

Mi következik ezután?

Bocsánatkérő levelében az Apple három dolgot is megemlített, melyekkel vissza akarja nyerni a felhasználók bizalmát.

Egyrészt az érintett modellek garancián túli akkumulátor cseréje jelenlegi árának kevesebb mint felébe kerül 2018 végéig.

Másrészt pedig az idei év elején új iOS frissítés érkezik majd, melynek segítségével könnyen átláthatod akkumulátorod állapotát.

Hogyan cseréltethetek aksit?

A hazai Apple még nem nyilatkozott a cserelehetőségről.

Csak akkor vagyok jogosult az akcióra, ha a telefonom elbukik a diagnosztikai teszten?

Mikor itthon is elérhető lesz, az akció mindenkire érintett modellre vonatkozik majd diagnosztikai eredménytől függetlenül. Garanciális készülék esetén ingyenes cserét is igényelhetsz, viszont ehhez 80% alatti akkumulátor kapacitás szükséges 500-nál kevesebb teljes töltési ciklus után.

Nemrég cseréltem aksit teljes áron, kérhetek részleges pénzvisszatérítést?

December 14-ei vagy az utáni akkumulátor csere esetén elképzelhető, amikor itthon is elérhetővé teszik a szolgáltatást. Ez persze csak akkor érvényes, ha hivatalos Apple szervizben cseréltetted az akkumulátort.

Forrás

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!