Starcraft II Mac-en: hibák és lehetséges megoldásokMár lassan egy hete kint van a Starcraft 2, ám sajnos nem minden problémától mentesen érkezett meg. A hosszú bétatesztelési időszak ellenére még mindig van egy pár idegesítő hibája, ráadásul az NVIDIA hardvert használó Mac userek gyakrabban futhatnak bele ezekbe.

A következőkben az ismert hibák listáját olvashatjátok, és ami fontosabb néhány lehetséges javítását is ezeknek a gondoknak.

Nincs felhasználói kezelőfelület vagy menü
Ha hiányzik a felhasználói kezelőfelület néhány eleme, akkor érdemes újraindítanunk a játékot, vagy a teljes rendszert.

Véletlenszerű összeomlások fordulnak elő a Mac OS X 10.6.4-et használó, NVIDIA grafikuskártyás gépeken.
Jelenleg nincs rá semmilyen orvosság, a Blizzard tisztában van a hibával és dolgozik a megoldáson.

Az NVIDIA hardver drasztikusan alulteljesít Mac OS X-ben
Ez egy potenciális driver gond, vegyük vissza a grafikai beállításokat a hivatalos javítás érkezéséig.

A Mac OS X alulteljesít ugyanazon a hardveren a Windows-hoz képest
Hasonló, mint az fenti probléma, a feltételezések szerint Mac OS X videó driver gond áll a háttérben. A teljesítmény különbség mértéke rendszerről rendszerre változik, ami tovább erősíti a gyanút. Vegyük vissza a grafikai beállításokat, vagy futtassuk a játékot inkább bootcampen.

A MacBook Pro túlmelegszik és a játék akadozik a küldetések és az átvezető videók alatt
Feltehetően szintén a fentebb említett driver gondhoz köthető hiba. Néhány felhasználó a következő két sor környezeti változókhoz való hozzáadását hasznosnak találta: (a változók itt találhatók: ~/Documents/Blizzard/Starcraft II/variables.txt):

frameratecap=40
frameratecapGlue=30

Ezzel a megoldással a framerate-et állandó szinten tarthatjuk. Ez a megoldás másfajta hardvereken is használhatjuk, ahol ez a túlmelegedéses probléma felmerül.

Fekete képernyő az indításkor, de a zenét lejátsza
Váltsunk a teljes képernyős módból kisebb ablakba (Command+M), vagy indítsuk újra a rendszert.

Hatalmas teljesítmény csökkenés USB-s fejhallgató használata esetén néhány NVIDIA hardverrel(különösen a GeForce 9400M-nél)
Húzd ki a fejhallgatót, a Blizzard már dolgozik a javításon.

Az egér beragad a kettős monitoros beállításokban
IHa ez történik, váltsunk ablaknézetre (Command+M), majd vissza teljes képernyőre. Ez általában megoldja a problémát.

Ez csak egy része volt Mac-es verzió Blizzard által is hivatalosan elismert hibák listájáról. Remélhetőleg hamarosan érkezik a gondokat kijavító patch:
http://us.battle.net/sc2/en/forum/topic/145754783

Mi is tesztelhetjük otthon a Starcraft 2-őn belül a saját gépünk teljesítmény adatait a kép per másodperc arány megjelenítésével. Csak nyomjuk meg a Option+Control +F gombkombinációt bárhol a játékban, és már a számláló azonnal megjelenik a képernyő bal felső sarkában.

Habár a Starcraft 2 Mac-es követelményei viszonylag alacsonyak, azonban a fenti problémák miatt ez fenntartással kezelendő. Hiszen még a legjobb gépek között is akad, amelyik alulteljesít a Mac OS X alatt. Ha azt szeretnénk, hogy a játék a lehető legjobban teljesítsen, óvatosan vizsgáljuk meg, hogy az egyedi grafikai beállítás változtatásokra miként reagál a kép per másodperc mutató, a nem szükséges képességeket ki is kapcsolhatjuk. A képernyőfelbontást hagyhatjuk a natív beállításán, a játék textúráit közepes részletezettségen, ezekkel még megfelelő élményt kapunk.
20 hozzászólás
By
2010. 08. 05. @ 12:12
By képe

Lassuk a listat:

15" MBP 2.4GHz i5, 4GB RAM, 256MB nvidia 330M - SL 10.6.4

Nincs felhasználói kezelõfelület vagy menü. - Ilyennel nem talalkoztam.
Véletlenszerû összeomlások fordulnak elõ a Mac OS X 10.6.4-et használó, NVIDIA grafikuskártyás gépeken. - Szerencsere ilyennel sem.
Az NVIDIA hardver drasztikusan alulteljesít Mac OS X-ben. - talan egy friss driver a 10.6.5-ben majd javit a helyzeten.
A Mac OS X alulteljesít ugyanazon a hardveren a Windows-hoz képest. - Vajon miert? :-)
A MacBook Pro túlmelegszik és a játék akadozik a küldetések és az átvezetõ videók alatt. - A csucs nalam kb. 5500as fordulatszam a ventillatoroknal es melle 70 fokos CPU es GPU. A gep haza a billentyuzet es a zsaner kozt a bal oldalon forro.
istat pro widgettel mertem.
Fekete képernyõ az indításkor, de a zenét lejátsza. - Szerencsere ilyet sem lattam.

Talan egy friss driver majd segit a dolgokon, de nagy csodakat nem varok.

By
2010. 08. 05. @ 12:33
By képe

"A képernyõfelbontást hagyhatjuk a natív beállításán, a játék textúráit közepes részletezettségen, ezekkel még megfelelõ élményt kapunk."
1440*900-as, nativ felbontasban, "Medium" grafikai beallitasokkal jatszom. Nagy palyakon, meg nagy balheknal amikor sok egyseg van akkor be-be szaggat, de meg nem tul bosszanto. Relative nem tul bosszanto, mert amugy eleg bosszanto, hogy egy felmillios gep ennyit tud. Oh well... :)

Hypo
2010. 08. 05. @ 13:19

Hat igen kerem felmillios csilli villi de mondjuk nem is jatekra valok ALLITOLAG bar nehez elhinni hogy felmillioert errol is le kell mondani kb mint iphone 4 elmegy a terero 200 ezerert hat tarsd mashogy:))))))

-jul-
2010. 08. 05. @ 13:57

Nekem az a gond, h campaign-ben az ablakon kívüli villódzás keretében irányíthatatlanná válik a gép, a játék ablaka fekete, a kurzor mozog, a zene megy, és persze a szolgáltatások is mennek pl. ssh, de ebbõl az állapotból csak a reboot billenti ki a gépet. Teljes képernyõre kirakva persze megy, akár windowed módban is.
Jah, mid2009 15" MBP 9400/9600, 4g ram, 2.8GHz proci.

kpbendi
2010. 08. 05. @ 14:17

A WoW a megjelenése óta rosszabbul fut osx-en, mint windowson, a macbookpro durván túlmelegszik vele, ennek ellenére azóta sem javítottak sem az nvidia driveren, sem a játékon. A starcraft esetében is a szokásos blizzardos maszatolás várható, azaz marketing duma cselekvés nélkül, az apple meg egészen biztosan nem ad ki új drivert emiatt, eddig sem tette. Jobb megszokni a játékot olyannak, amilyen, mert nem nagyon fog javulni.

FooLman
2010. 08. 05. @ 14:27
FooLman képe

A nem jatekra valo ervet utoljara az IBMtol hallottam a pc speakerrel kapcsolatban :)
Nekik sem jott be...
Hamarosan az apple is kapkodni fogja magat, hogy jobban fussanak a jatekok. Bar gyanitom ahhoz az oprendszeren is nem kicsi valtoztatasokat kell eszkozolniuk.

By
2010. 08. 05. @ 14:32
By képe

"Bar gyanitom ahhoz az oprendszeren is nem kicsi valtoztatasokat kell eszkozolniuk."

Itt ideznek magamtol:

A Mac OS X alulteljesít ugyanazon a hardveren a Windows-hoz képest. - Vajon miert? :-)

malito
2010. 08. 05. @ 15:09

Nálam olyat csinál, hogy a belépési képernyõn a password form-ban felcseréli a "Z" és az"Y" billentyûket. Természetesen a kódomban van y egy nap volt mire rájöttem mi a baja. Ugyanez van a barát hozzáadásánál. Az e-mail cím mezõben nem lehet @-ot írni és fel van cserélve a két billentyû. Alatta az üzenet form-ban mûködik rendesen. Macbook prom van.

malito
2010. 08. 05. @ 15:10

De ettõl nem fog kigyulladni ugye?

By
2010. 08. 05. @ 15:15
By képe

Szerintem elobb kapcsol le a gep, minthogy elegesse magat. Egy bizonyos hofoknal amikor mar gaz lenne, egyszeruen lelovi magat.

MacBoy01
2010. 08. 05. @ 16:23

Azért az eléggé cink, hogy egy szar 120 ezer forintos PC-n elmegy röhögve, itt meg a többszázerzres gépekkel gond van...

Pedig mintha Jobs azt mondta volna, hogy a játékok teljesíményes is fontos szempont lesz...

By
2010. 08. 05. @ 16:27
By képe

Mikor mondott ilyet? :D

-jul-
2010. 08. 05. @ 16:35

@MacBoy01: nemtudom, nekem már volt pár 120k-s gépem, és nem gyõztek meg. Jah, futott rajta a játék, ez kétségtelen, de nem ez az egyetlen dolog, amire használom a masinkát. A mostani MBP-m irgalmatlanul letolja az összes más gépet használhatóságban. Ráadásul munkaeszköz is, és inkább ezt nyomkodom, mint a company spyware-rel teletömködött alulteljesítõ céges gépet. Számszerûsíthetõ a produktivitásbeli különbség.

kpbendi
2010. 08. 05. @ 17:07

Túlmelegedés ellen egyébként jó módszer valamelyik ventillátor vezérlõ szoftver telepítése. Ha még a játék elindítása elõtt felnyomod a ventillátorok fordulatszámát magasra, akkor nem forrósodik fel a hardver olyan szintre, ami már zavarna a mûködésben.
Alapból ugyanis a ventillátorok csak akkor gyorsulnak, ha már felforrósodott a gép, így a terhelés további növekedését már nem tudják kellõ gyorsasággal követni, azaz a már eleve meleg gépen pár fok ingadozás is a játék rovására megy, mert a gép csak a processzor teljesítmény visszafogásával tudja megvédeni magát a kiégéstõl.
Ez kb. úgy néz ki, hogy ahogyan a hõmérséklet a határérték körül ingadozik, úgy gyorsul vagy lassul a gép teljesítménye. Ha viszont a ventillátorok eleve maximumon hûtenek, akkor a határértéket nem, vagy csak nagyon ritkán éri el a rendszerhõmérséklet.

zenorbi
2010. 08. 05. @ 17:15
zenorbi képe

Natívon, kivéve 27-es iMac-en, mert ott a native kicsit dúrva, ott elég a "csak" full HD :D. High beállítások mellett tök jól megy, ultrán is, annyi, hogy vannak pályák, ahol különleges effekteket alkalmaztak, amit az OpenGL nem támogat, így trükközniük kellett, ezért drasztikus fps csökkenés. Nekem Mac-en ultrán full HD-n 30-35 fps, Win-en 45 fps. iMac 27" i5 6 GB RAM

fusionfan
2010. 08. 05. @ 17:59
fusionfan képe

Talán ha engem is bevettek volna béta teszternek a macbook pro-mmal osx-el meg nvidiával akkor ez kiderült volna. GG blizzard tököm. megjelenése óta toltam a starcraftot mind a mai napig, de ez nekik nem elég ahhoz hogy béta teszter légy.

Sándor Makány
2010. 08. 05. @ 20:38
Sándor Makány képe

Fusionfan: Teszteltem a bétát, ment is hibajelentés, mégse javították :(

HoildUNC
2010. 08. 05. @ 20:53

Én a legjobb megoldásnak azt találom, hogy útálom a péécéégamezokat, és nem tartok péécéét. Almásat se.

MacBoy01
2010. 08. 05. @ 21:34

Havernál.

AMD Phenom 2 x4 2.8 ghz simán futott a cucc 52 fps...

Ati 5 ezres kártya volt.... de cak 2 gb ram.

James Cage
2010. 08. 06. @ 09:34

meg jo, hogy 12 evig keszult a jatek... ennyi ido alatt nem jutott ido ezekre a csipcsup dolgokra :D

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!