Snow Leopard: ZFS

[ZDNet] Az Apple nemrég jelentette be a Snow Leopard operációs rendszerét, amely egy újabb file-rendszert is tartalmazni fog. Ne felejtsük, hogy a most használt HFS+ is először az Apple rendszerének szerveres változatában lett bemutatva és csak később került át a kliens változatba is.

Kit érdekel!?
Mindenkit, akinek van tárolni való adata.
Vegyük például a Microsoft NTFS rendszerét. 20 éves technikáról van szó, amelyet a DEC-től vettek kölcsön. Kiválóan működik kis méretű tárolókon és régi számítógépeken. A mai modern adat-centrikus programokhoz és rendszerekhez viszont már nem a legjobb. Ráadásul előfordulhat rajta, hogy az adat sérül a felhasználó tudta nélkül. Vagyis a felhasználó előbb utóbb tudni fog róla, de valószínű más dolgokra fog gyanakodni, mint pl. hiányzó DLL fileok.

ZFS: nyílt forráskódú rendszer a Sun-tól
A ZFS az első olyan file-rendszer, amely az adat-központi gondolkodást követei az elejétől a végéig. A fejlett checksum folyamatainak köszönhetően felismeri és helyrehozza a "néma adatsérüléseket" bárhol is történjelenek (a tárolón, kábelek miatt, interfészben, stb.). A checksum-ot egy felsőbb blokkban tárolja, így a file-rendszer mindig tudja, ha az alá tartozó blokk megsérült és helyre is tudja hozni a hibát. Ez csak egy példa a ZFS előnyeire, amire a régi rendszerek mint az NTFS, vagy HFS+ képtelenek.

A Sun 7 éve kezdte a ZFS fejlesztését. A file-rendszert tároló kezelő képeségekkel is felruházták. A rendszer nem egyedi tárolókat kezel, hanem blokkok csoportját. A többi elvégzi a rendszer.

Adatvesztés
Sajnos PC-ken és Mac-eken is előfordulhat adatvesztés. Áram-kimaradás, hibás memória, helytelen földelés, haldokló merevlemez, szoftveres meghajtók hibája, fantom írások és sok minden más is előidézheti.

A ZFS azonban ellenáll mindennek. Az összes blokk-hoz tartozik checksum és a checksum-ot egy felsőbb szintű blokkban tárolják. A ZFS mindig tudja, ha egy blokk megsérült, vagy meghibásodott. Tulajdonképpen az adathalmaz saját magát hitelesíti. Ezzel a rendszerrel sosem kell azon gondolkoznunk, hogy az adataink helyesen lettek-e eltárolva.

Nem kell RAID kártya, vezérlő
A ZFS nagyon gyors RAID-et tartalmaz, amely megoldja a mai szoftveres RAID-ek teljesítménybeli hiányosságait. ZFS alatt az írások a leggyorsabb módon történnek: "full stripe" írás. És a RAID a rendszer leggyorsabb processzorán fut (a Mac-en), nem valamilyen 3-5 éves vezérlőn. Elég a tárolókat rácsatlakoztatni a rendszerre és máris működik a gyors RAID.

Nem lesznek többé tárolók
Ma, ha egy új merevlemezt csatlakoztatunk a rendszerhez külön ikonként jelenik meg az íróasztalon. Ha RAID-be szeretnénk kapcsolni a lemezeinket, a Disk Utility-vel kell összekötnünk őket. Ez elég lassú, kényes folyamat, többeknek komplikált lehet.

ZFS-sel ez az egész másképp működik. Csatlakoztathatunk egy, vagy 5 tárolót a rendszerhez, amelyek automatikusan beilleszkednek a tároló csoportunkba. Megnő a kapacítás, de nem kell a kezeléssel bajlódnunk.

Biztonsági másolatok
A ZFS-ben van egy ún. "snapshot" másolat (a snapshot magyar neve lehetne pillanatfelvétel) funkció. Segítségével bármikor készíthetünk másolatot az adatunkról. Ez a "snapshot"-ot átmásoljuk egy másik médiára, hálózati egységre, stb. és készen is vagyunk. Akár írásonként is lementhetjük majd az adatbázisunkat, így ha valamelyik írást követően összeomlana, egyszerűen visszatérhetünk a működő változatra.

De ez még nem minden!
A ZFS ennél sokkal több hasznos képességgel rendelkezik. Érdemes őket átnézni:
http://storagemojo.com/zfs-threat-or-menace-pt-i/
http://storagemojo.com/zfs-threat-or-menace-pt-ii/

Az Apple figyel
Úgy tűnik az Apple lépést szeretne tartani a felhasználói növekvő igényeivel. A ZFS a következő operációs rendszer része lehet.
17 hozzászólás
Abzu_bird
2008. 06. 23. @ 11:21

Ígéretes, csak teljesüljön is be!

kaito
2008. 06. 23. @ 13:20
kaito képe

Hiszem, ha látom.

tnacsak
2008. 06. 23. @ 14:38
tnacsak képe

Azért én szeretem, hogy a pendrive-om nem illeszkedik be a teljes tárolórendszerbe :-)

taklert
2008. 06. 23. @ 14:52
taklert képe

Már a Leora is ezt igérgették, aztán sehol semmi....

pontscho
2008. 06. 23. @ 14:52

És még a kavét is lefõzi, reggel elindítja a gyerekeket az iskolaba. Csak a szõke nagy mellû titkárnõt nem tudja helyettesíteni... :(

Iski
2008. 06. 23. @ 15:07
Iski képe

Linux alatt már próbálkoztam ZFS fájlrendszerrel, de nem mûködött tökéletesen.
Akkor az indok az volt, hogy ez még "fejlesztés" alatt áll, tehát vannak benne hibák.
Szóval kíváncsi leszek, hogy ha megjelenik OS-X alatt, akkor milyen lesz.

Northway
2008. 06. 23. @ 15:11
Northway képe

Vagány! Érdeklõdéssel várom!

gautama
2008. 06. 23. @ 15:13
gautama képe

Én elsõsorban a hiányzó dll fájlokra gyanakodom.

ccolombe
2008. 06. 23. @ 17:41

Várom nagyon, mert az én rendszeremmel is gond lehet, mert nincs egy darab dll-em sem...

gollnera
2008. 06. 23. @ 18:52
gollnera képe

És mi van, ha a checksum-os blokk sérül?
(bár nem tudom, hogy mi az a "felsõbb szintû", pedig szerdán ilyenekbõl vizsgázom... ;P)

BandiG
2008. 06. 23. @ 19:02
BandiG képe

Kezdjunk peticiot a szoke nagy mellu titkarnot helyettesito fajlrendszerert!

Ata
2008. 06. 23. @ 19:19

"Kezdjunk peticiot a szoke nagy mellu titkarnot helyettesito fajlrendszerert!"

Sajnos nem tudom támogatni a kezdeményezést. Valahogy a pendrive-om nem olyan tetszetõs külsejû.
Nem beszélve egyéb feature-ökrõl.
Igenis maradjanak a szõke nagymellû titkárnõk (is) :)

zsoltika007
2008. 06. 23. @ 20:56
zsoltika007 képe

"De ez még nem minden!" Tv Shop?! :D

RasTasi
2008. 06. 24. @ 00:42
RasTasi képe

és még az orrodat is tisztíccsa.

RasTasi
2008. 06. 24. @ 00:48
RasTasi képe

amúgy meg süllyedjen el az apple, a win2k3 server undorító, 20 éves, lopott, orrot nem tisztító fájlrendszerében legalább van normális jogosultságkezelés és nem egy 40 éves szisztémát követnek.

A zfs felsorolt funkció (bár a cikket olvasva, látom magam elõtt a porondmestert ahogy mondja, "tessék, csak tessék") nagyon ígéretesek, igaz, nekem ne csatolja egybe a köteteket és ne akarja a raid vezérlõt leváltani.

Crusader
2008. 06. 24. @ 05:20

De ezt csak a szerverbe tervezik egyelõre sajnos:
http://www.apple.com/server/macosx/snowleopard/

A kliens oldalon nincs feltüntetve ez a funkció. Viszont:

"All features on this page are subject to change."

bithalver
2008. 06. 24. @ 15:50

egyetlen szo: marketing. a ZFS meg nem bizonyitott, az osszes komoly helyen (ertsd: nem PC meretu adattarolas) ellene vannak; elsosorban nem azert, mert hibakat tartalmazhat, hanem mert nincs multja.

emlekszik meg valaki a ReiserFS-re ? az is el meg, azt se hasznalja (gyakorlatilag) senki.

szoval, meg sok kell ahhoz, hogy a ZFS "szamitson".

Ps.: az, hogy a RAID-et kivaltja, lol. a hardware RAID-et nem lehet szoftveresen kivaltani; adni hasonlo funkcionalitast szoftverbol persze mukodo megoldas.

Bocs, ez a cikk csak mokusvakitas.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!