Siri a Fehér Házban

Csütörtökön a washingtoni Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót Josh Earnest szóvivő. Egy újságíró épp rákérdezett, hogy Obama elnököt bántja-e, hogy egyetlen republikánus szenátor sem támogatja az Iránnal kötött alkut a kongresszusban, amikor a szóvivő helyett egy gépi hang válaszolt:

– Sajnálom, nem értem pontosan, min kellene változtatnom.

A szóvivő, az újságírók és a többi jelenlévő felnevetett az egyik újságíró által épp aktivált iPhone Siri válaszán. (Az aktiválás hallható is a lenti videóban.)

A Siri az új iPhone-on mindig előhívható lesz, ahogy ezt Nagy Konstantin Az iPhone 6s-ben rejlő Siri mindig figyel  remek bejegyzésében meg is írta. Sőt, a cikk végén megválaszolta az első kérdésemet is, ami a bejelentés kapcsán felmerült: ha elkiabálom magam egy Apple Store-ban, hogy "Hey Siri!", akkor vajon hány Siri válaszol?

Hangvezérlés

Réges-régen, amikor még Apple-t nem lehetett Magyarországon forgalmazni (vö. Cocom-lista: https://hu.wikipedia.org/wiki/COCOM-lista) – mert olyan számítási kapacitása volt, ami hadicélokra használva erősen javította volna hazánk képességeit –, a 90-es évek elején kezdődött a számítógépek térhódítása, akkor került minden asztalra gép. Legalábbis a Világgazdaság napilapnál.

Egy szakújságíró fel is vetette, hogy milyen jó lenne, ha beszereznénk diktáló programot (286-os procis pécé, DOS rendszer – mához képest kőkorszak, az első pattintott eszköz). Mivel ilyen még angol nyelven sem nagyon volt – azért akadt, onnan jött az öltet –, nem hogy magyarul, az urat kénytelen voltunk elkeseríteni.

A szerkesztőség, vagy hetven ember, egy térben dolgozott. Azt mondtuk neki, hogy sajnos nem tudjuk úgy szeparálni a munkahelyeket, hogy minden diktálásnál csak a diktáló hangját figyelje a gép, így a diktálásba bármi belecsúszhat. Tegyem hozzá, máig nem tudom elképzelni, hogy működhet a hangos diktálás egylégterű irodában.

Próbáld ki!

A Macen te is diktálhatsz! Ez persze nem olyan vidám, mint elsőre gondolnád! Ennek a bekezdésnek az első két mondatát valahogy így kellene diktálni:

„új bekezdés a nagybetű Macen (ezt persze a helyesírás javító mindjárt valami másra javítja az első pár alkalommal) te is diktálhatsz felkiáltójel ez persze nem olyan vidám vessző mint elsőre gondolnád felkiáltójel...”

Én megpróbáltam és feladtam - biztos bennem van a hiba, de vagy gondolkodva írok, vagy gondolkodva beszélek, de gondolkodva diktálni – na, az nem ment.

 

A kép baloldalán a Rendszerbeállítások > Diktálás párbeszédablak látható – kicsit ronda, ez kedves Apple, kilóg a Nyelv és a Billentyűparancs.

Jobbra egy megnyitott Szövegszerkesztő, mellette az FnFn után megjelenő diktálási ablak mikrofonja, nyelvválasztója. A szöveget vagy hatodjára sikerült pár bekezdéssel feljebbről felolvasnom. Két hiba is akad, az első mondat utolsó szava végéről lemaradt az "sz" – és persze a Mac sem lett Mac.

A Diktálási parancsok ablak aktív diktálási állapotnál jelenik meg. Innen lehet kibogarászni, hogy kell a vesszőt, új bekezdést ... és minden mást hangosan megparancsolni. (Küzdelmemet látván barátnőm csak annyit mondott, mintha gyereket nevelnél: „Elmondod százszor, és semmi hatása vagy más történik.”)

Siri 6S!

Az említett beszmac post leírja, hogy Siri megtanulja felismerni a hangunkat. A puding próbája az evés – majd meglátjuk, hány hangot tud a Siri megkülönböztetni.

Amin igazán elgondolkodtam, és ezért ez az egész poszt, hogy felvenni, ahogy valaki „Hey Siri!”-zik, nem nagy feladat, még iPhone-nal sem.

És innen elég visszajátszani, az ismerős/barát/barátnő/főnök/bárki Sirije ugrik és szolgáltat. Mennyi-mennyi adathoz férhetek így jogtalanul hozzá! Küldhetek a valaki nevében sms-t, tweetet...

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!