PTGui: panoráma készítő szoftver

Számos panoráma készítő szoftver létezik Mac-re. Az egyik ezek közöl a PTGui. A program a következő képességekkel bír:
- tetszőleges számú fényképet képes összefűzni egy panoráma képpé.
- képes több sorban készített képekkel is dolgozni
- 360 fokos, körkörös panorámákat, illetve lapos panoráma részleteket is kezel
- lehet vele 360 x 180 fokos félgömb panorámákat is készíteni
- a fényképezők nem kell szintben tartani, mert a PTGui képes elforgatott, bedőlt képekkel is dolgozni
- a végső panoráma mérete nincs korlátozva, akár több száz képpel is dolgozhatunk
- lehetőség van teljesen automata összefűzésre, de kézzel is be lehet javítani bármely lépésbe
- képes nehezen kezelhető panorámákat is tökéletesen összedolgozni.

Ára 79 Euro: http://www.ptgui.com/
15 hozzászólás
silicosaur
2008. 05. 22. @ 15:32

Ha nem akarsz 79 dollárt kiadni egy panoráma készítõ programra, javaslom nézd meg a hugint. Rövid leírást itt találsz: http://www.fotonlog.hu/2008/03/panorma-kp-ksztse-huginnal-tutorial.html

phenomenon
2008. 05. 22. @ 18:23
phenomenon képe

Én napi szinten használom a PGui-t, és ismerem, tudom hogy mit tud. A leírás egy nagyon-nagyon elnagyolt leírás, hogy azért mégiscsak legyen valami, de sértõdés ne essék, nem leszólásból mondom. Egyébiránt az a 79€ az csak az alapverzióra érvényes. Van a programnak egy Pro verziója is, ami többek között HDR képek készítésére is alkalmas. A programon belül van korrekcióra lehetõség (HDR), de tud akár hdr kimeneti file-t is csinálni, amit profibb (pl. Photomatix) programmal tovább lehet maszírozni. A pro verzió egyéb plussz funkciója, hogy egy úgynevezett Viewpoint (nézõpont) korrekciója van. Ez miért kellhet, miért lehet ez fontos? Nos aki mondjuk a kép aljáról (nadír) el akarja tûntetni az állványt eddigi munkamenet többnyire az volt, hogy vagy kiexportálta a panoráma bizonyos részét (pl. PTeditorral) majd Photoshop-ban mûvészkedett, vagy megcsinálta a panorámát, kocka lapokra "vágta" szét a képet, majd retus, újraösszefûz, még talán egy kis Levels, stb, és akkor volt kész. Most viszont akár egybõl is elkészíthetõ minden, csak be kell tölteni.
Ami pedig a szintezést illeti: úgynevezett kontroll pontokkal vagy illesztési pontokkal megadhatjuk egy képre a vízszintes és függõleges tengelyt is. Több képre megadva mégjobb a hatása. Ahhoz képest, hogy a piacon kapható legjobb illesztõ program messze menõen nem a legdrágább. Sõt ha azt vesszük, hogy ettõl szinte csak drágább illesztõk vannak amiknek nem is nagyon van meg ez a funkciója... a másik pedig akár rétegeket is ki tudunk exportálni, hogy PS-ben lehessen retusálni, TIFF (rétegelt, alfa csatorna) tiffekkel is tud dolgozni. Különbözõ BLEND-er kiegészítések vannak hozzá (EnBlend, SmartBlend) különbözõ interpoláció alkalmazható. Utóbbiakat a Hugin is tudja. Az ingyenes. Érdemes kipróbálni.

Hd
2008. 05. 22. @ 18:29

ezt a kettõt, és még több másikat is kipróbáltam a közelmúltban, a PTGui a legjobb, és megéri az árát.

A Huginnel szenvedés van csak, pld. az automatikus referenciapontokat csak egy olyan pluginnel lehet megtenni, ami jelenleg nincs Macre. Persze egy-két panoráma összerakására jó, de aki ennél komolyabban gondolkodik a dologban, annak vagy ez, vagy a PTMac, de a legütõsebb az Autopano.

bendzso
2008. 05. 23. @ 15:25
bendzso képe

Tényleg nagyon jó ez a program. Egy dologgal akadtam el: Összefûzöm a 360 fokos panorámát, de nem találom, hol lehet megvágni a végeredményt. QT-ban alul és felül fekete sáv van visszajátszáskor. Mi a megoldás?

phenomenon
2008. 05. 23. @ 15:40
phenomenon képe

Bendzso: akkor ez most nem 180°x360°-os gömbpanoráma amirõl beszélünk, hanem a gömb és körpanoráma (cilindrikus) közötti. Windows/Linux/Mac alá már megvehetõ az úgynevezett Pano2VR program, ez a Pano2QTVR 2.x változata. Annó még azt lehetett ingyenesként bizonyos korlátozásokkal használni, de pl. egy egyenderékszögû (equirectangular) képbõl lehetett quicktime mov-ot csinálni, szépvágni kocka lapokra, retusáláshoz is, vagy DevalVR/SPi-V megjelenítéshez. Ha windowsod van akkor szerencsésebb vagy, mert ahhoz az 1.6 vagy nem is tudom már melyik volt a legutolsó verzió használható. Annyi csak a lényege, hogy amikor legenerálta, megcsinálta a MOV file-t akkor még tudsz neki határokat beállítani (látószög, nyitó kép, és persze az általad is problémás fekete sávos részeket a döntési határok beállításával tudod variálni). A másik megoldás, hogy HTML file-t készítesz, azzal jeleníted meg a panorámát, akár elõbb említett SPi-V vagy DevalVR segítségével, és ott paraméterezni tudod, gyakorlatilag ugyanúgy mint a az elõbb említett módon. Megvan mindkettõ elõnye, hátránya. Ha a MOV-ot egyszer már beállítottad onnantól kezdve nem kell a html file-ok paramétereinek módosítgatásával próbálkozz. Ha további kérdésed van, vagy akákinek kérdése van, akár itt akár magánban keressen meg, szívesen válaszolok, próbálok segíteni.
üdv P

Hd
2008. 05. 23. @ 16:49

vagy Cubic Converter. valami 10 dolcsi, és tök egyszerûen paraméterezhetõ a QT exportja. Egyszerûen csak le kell korlátozni hogy fel-le is lehessen nézni...

Hd
2008. 05. 23. @ 16:52

bocs, 50 dolcsi.
ingyenes a MakeCubic, próbáld ki.

DigitalMan
2008. 09. 15. @ 16:54

Sziasztok!
Most kezdtem el használni a PTGui-t és egy pár kérdésem lenne. Nem vagyok nagy PS-es de tudok benne egy pár dolgot, viszont ez nekem most egy teljesen új terület.
Elsõ kérdésem az lenne, hogy mikor milyen formába kell rendezni a panorámát? Teljeset szeretnék padlóval és plafonnal egy szobáról, melyik a jobb gömb, vagy henger? A henger tetszik, mert PS-ben könnyen javítható és látok benne mindent
Második kérdés: Ha a hengert PS formátumban ki exportáltam javítottam rajta a dolgokat, és visszatettem TIF-ben vagy más PS formátumban a PTGui ba, akkor nem látja a layereket és az egyik végét nem fûzi össze a másikkal, egy fotónak hiszi. Hogyan lehet összetenni? Illetve PS-bõl az összefûzöttet visszahozva milyen objektívet kell neki megadni? Maradjon az amivel csináltam?
Harmadik kérdés: Hogyan érdemes a padlót és a mennyezetet beletenni? Tehát Nadir és Zenit?
Még azt sem tudom, hogy a layereket PS-ben miért teszi máshová, mint egyébként az összerakott panorámán vannak?
Egyelõre egy 400D-vel dolgozom, a kittobjektívvel (18-35, +az 1,6-os szorzó), mert egyébként csak teléim vannak. Érdemes egy nagylátoszögûbe fektetni? Mondjuk egy új tamron 10-... -ba? vagy így is lehet teljes értékû pano-kat csinálni? Igazából a lapka mérete miatt nagy a szorzó így gondolkozom azon, hogy vagy egy pro-gép nagy lapkával, vagy egy filmes erre a célra, amivel könnyebb megcsinálni, csak scannelni kell.
Még az is érdekelne, hogy hogyan lehet egy szobát kockára képezni, mert akkor könnyebb lenne a PS-es utómunka, és úgy a nadirt, meg a zenithet én is meg tudnám egyszerûen, relatíve kis tudással csinálni.
A válaszokat elõre is köszönöm.

DigitalMan
2008. 09. 15. @ 17:14

Azt még elfelejtettem megkérdezni, hogy mi a jobb sok fotót csinálni nagyobb közös mezõkkel, vagy keveset kisebb közös mezõkkel? És a nagy felbontás segít valamit a PTGui összeillesztésén, precízebb lesz tõle? Az gondolom egyértelmû, hogy lasabb, de az számomra másodlagos szempont.

pal007
2008. 09. 30. @ 14:29

Digitalman,

Szerintem ezeket a kérdéseket egy másik fórumon tedd fel, nevezetesen az index Panorámafotózás topicjában. Ott számos kérdésedre választ várhatsz.

a link: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9058453

Georgi156
2013. 07. 13. @ 21:18

Sziasztok!

Most kezdtem ismerkedni a programmal és ezzel együtt a panoráma fotózással és egybõl az elején problémákba ütköztem és segítséget szeretnék kérni.
Arról lenne szó, hogy összeillesztettem a képeket és amikor elmentem a panorámát .mov formátumba és megtekintem QuickTime lejátszóval a kép nagyon szemcsés vagy nem is tudom minek nevezzem.
Gondolom valami beállítás kérdése, de nem jövök rá mit és hol rontottam el.
Valaki tudna ez ügyben segíteni nekem?

Üdv: G

phenomenon
2013. 07. 15. @ 06:57
phenomenon képe

Az van, hogy be tudod külön állítani, hogy mozgatás közben milyen legyen a kép és az álló (tehát nem mozgatás közbeni). Ott én általában high-t állítok mindkettõre, a legtöbb esetben a nadír és zenit kockák képeinek a tömörítését visszaveszem, hacsak nem egy csodálatos szép helyen vagyok ahol azoknak is jó minõségûnek kell lenni, ezzel lehet a file méreten spórolni. Dobj privit nyugodtan ha elakadtál valahol.

Georgi156
2013. 07. 15. @ 07:40

Köszönöm a választ!
Te melyik verziót használod?
Én a 8.3.3-ast. Nem igazán találom, hol kell beállítani az említett paramétereket! :-(
Privit próbáltam küldeni, de azt írta, hogy egy címzettet állítsak be. (annak ellenére, hogy beírtam...)
Elõre is köszi!

mersereg
2013. 11. 28. @ 21:03

Sziasztok! Jelenleg van jó és ingyenes panoráma készítõ megoldás OSX alá? A Calico 2-rõl mi a vélemény? Azt le lehet tölteni ingyen, de nem világos, hogy mit tud, mert elvileg van update pénzért, viszont az most megszûnt a honlap szerint. A Hugint van még, de azt nem akarom felrakni, mert könyveket írnak róla, hogy nem lehet legyalulni késõbb.

Georgi156
2013. 11. 30. @ 09:14

Hali!
Igaz én még nem próbáltam eltávolítani a géprõl a Hugint, de teszi a dolgát.
Vagy egy ismerõsöm ezt ajánlotta: Panorama Maker 5
(vagy ha gömb panorámát készítenél: PtGui vagy Kolor Panotour)

Üdv: Gy

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!