Nagyot bukott az alma a kínai piacon

Nagyot estek az Apple iOS részvényei a kínai piacon a Kantar Wordpanel adatai szerint. A negyedév végére, idén februárral bezárólag az iOS-es okostelefonok 8,9 százalékpontot estek a tavaly februári értékhez képest, ezzel 22,1%-ról 13,2%-ra csökkentve az Apple piaci részesedését Kínában.

Az Android változatlanul dominálja a Kínai piacot 86,4%-os részesedéssel, és évi 9,3 százalékpontot növekszik. Annak ellenére, hogy az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus a legnagyobb számban eladott okostelefonok Kínában, az Apple nem tud versenybe szállni a helyi kereskedőkkel, akik olcsó, és gyorsan, kényelmesen megvásárolható telefonokat gyártanak a kínai közönség számára.

„A 2017 februárjában lezárult három hónapos időszakban az iOS a kínai okostelefon-piac 13,2%-át birtokolta, tehát 8,9 százalékpontot esett az egy évvel korábbi 22,1%-hoz képest. Ez a legalacsonyabb részesedés, amivel az iOS a 2014 júliusával záruló negyedév óta rendelkezett” – nyilatkozta Tamsin Timpson, a Kantar Worldpanel ComTech Asia stratégiai vezetője. „Ugyanakkor az iPhone 7 és iPhone 7 Plus továbbra is a legkelendőbb készülékek az országban, és az eladott okostelefonok 8%-át teszik ki. Ha összehasonlítjuk, az iPhone 6s és 6s Plus esetében ez 14% volt a 2016 februárjában lezárult negyedévben.”

Az Amerikai Egyesült Államokban nem sokat változott a helyzet sem az iOS, sem pedig az Android számára a Kantar legutóbbi jelentése óta, habár az Android piaci részesedése a tavalyi év óta három százalékpontot esett, míg az iOS 3,7 pontos növekedéssel most az Amerikai piac 42%-át birtokolja, csak 13,9%-kal lemaradva az Android mögött.

Ahogy Kínában, úgy az Amerikai piacon is az iPhone 7 és 7 Plus vezeti az eladásokat a 2016 novemberével végződő negyedév óta. A Kantar elemzői azt remélték, hogy Google Pixel megjelenése majd helyrepofozza az esést az Android eladásaiban, amely minden évben bekövetkezik, mikor új iPhone kerül a piacra, de a Note 7 okozta zuhanás túl nagy falatnak bizonyult a Pixel számára.

Európa öt legnagyobb piacának többségén jól teljesített az iOS, Nagy-Britanniában 4,5, Franciaországban pedig 4,9 százalékpontos növekedéssel a tavalyi értékekhez képest. Kivételek persze mindig vannak, Spanyolországban például 1,7 százalékpontot esett az iOS piaci részesedése.

„A februári időszak mindig kihívást jelent az elemzők számára, ha vásárlói szokásokat vizsgálunk, hiszen nagyon sokan felfüggesztik a vásárlást az ünnepekig, és várják a legújabb telefon-bejelentéseket a Mobile World Congress-ről” – mondja Guenveur. „A várva várt Samsung Galaxy S8 márcus 29-én történő bejelentése, illetve a (PRODUCT)RED iPhone 7 és 7 Plus némileg váratlan megjelenése, amit egy héttel megelőzött az iPhone SE tárhelykapacitás-növelése, okozhatnak némi érdekes és váratlan fordulatot a piacon az első és második negyedévben.”

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook változatlanul optimista a cég jelen- és jövőbeli kínai szereplésével kapcsolatban. „Erősödött ugyan a szembeszél, de stabilabban haladunk, mint ahogy az tűnik” – mondta egy tavalyi negyedéves jelentés során. Újabban azt nyilatkozta, hogy munkát és jobb megélhetést kíván biztosítani a kínai lakosság számára, ezzel is erősítve a cég pozícióját az országban.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!