Mikor lesz új iWork csomag?

Az iWork irodai programcsomagot az Apple 2009 januárjában frissítette utoljára. Hogy egy kicsit érzékeltessük, milyen régen is volt ez, akkor még a Leopard volt a legfrissebb OS X, és a Snow Leopard csak 8 hónappal ez után jelent meg. Az iPad bemutatása még sehol sem volt, az aktuális iPhone pedig a 3G volt. 



Nem kérdés tehát, hogy elérkezett az iWork frissítésének az ideje, és az Applebitch.com véleménye szerint idén júliusban az OS X Mountain Lion megjelenésével együtt megérkezik az iWork ’12 is.

Nem nehéz megindokolni a sejtést. Jelenleg bármelyik iWork alkalmazásban lehet a megosztás gombra kattintani, így a dokumentumokat, táblázatokat vagy prezentációkat elküldhetjük az iWork.com béta weboldalra.

Ezzel az egyetlen gond az, hogy július végével megszűnik az iWork.com, így ha az iWork nem frissül legalább iCloud kompatibilitással, akkor egy nagyon fontos funkciótól esnek el a felhasználók. 

Persze az Apple lehet, hogy csak egyszerűen kiegészíti az iWork ’09-et iCloud támogatással, de lehetséges, hogy ennél is továbbmennek Cupertinoban.

De a Mountain Lion július végi megjelenése, illetve az iWork.com bezárása nem lenne kitűnő alkalom az iWork frissítésére? 

Továbbra is kérdés azonban, hogy az Apple miért nem jelentette be az iWork ’12-t a WWDC-n, ha július végén tényleg megérkezik az új programcsomag?
20 hozzászólás
Tamás Kassitzky
2012. 07. 06. @ 22:14

Tényleg jó lenne, mert a Full Screen mód is hagy némi kivetnivalót maga után! :)

brezo
2012. 07. 07. @ 03:37

Meg még pár apróság (pl. helyesírás, elválasztás, elemek beszúrása, stb.), noha remek kis progicsomag lenne egyébként.

Appleboy
2012. 07. 07. @ 04:46
Appleboy képe

Elviekben külön csoportok felelnek ott egyes progikért nem ?

Le van maradva a Logic Studio is, iWork is... stb...

iNtelligent inside
2012. 07. 07. @ 15:24
iNtelligent inside képe

Office > iWork sajna

Most, hogy legyûrték az MS-t, nem is akarják riogatni saját termékkel szvsz.

Tamás Kassitzky
2012. 07. 07. @ 16:57

Így ven, ezért van, hogy fenn van az MSO2011 is, de többet használom az iWork-ot!

Qstagi
2012. 07. 07. @ 19:58

Az iPar-re készült verzió is pont ezért sánta.

Juanito
2012. 07. 08. @ 03:37
Juanito képe

Össze nem lehet hasonlítani az iWork-öt és az Office-t... eljátszogatni el lehet vele, de másra használhatatlan! A keynote az, amivel én speciel könnyebben tudok látványos elõadásokat csinálni, mint a régi powerpointtal, de a pages még az én amatõr munkámra is használhatatlanul hiányos, a numbers pedig még egy gyenge ingyenes viccnek is rossz lenne...

Szerintem ez az iWork is csak ezért van, hogy ne lehessen mondani, hogy az Apple-nek semmilyen irodai munkára alkalmas programja nincs... ezzel ki van pipálva, hogy van. Igaz egy kalap sz.r, de van. A iPhone és iPad mellett hülyék lesznek ilyenre pazarolni az energiájukat. Sajnos.

Balii
2012. 07. 08. @ 07:35
Balii képe

Juanito, kivancsi lennek, hogy mire gondolsz mint hianyossag.
En nem igazan hasznalom egyiket sem, csak egy ket report irasara, de arra a pages tokeletesen fegfelel es sokkal egyszerubb a hasznalata mint a wordnek.

iNtelligent inside
2012. 07. 08. @ 13:51
iNtelligent inside képe

@balii: hogy õ mire gondol nem tudom. Hogy én mire gondolok azt tudom.
Elõször is tetves lassú az Office-hoz képest. Pláne, ha a Wineshez mérem. De maradjunk csak OSX-en. Iszonyú nehézkes használni. Shortcutok gyakorlatilag nincsenek. A numbers olyan lassú, hogy az leírhatatlan, nem tud a háttérben újraszámolni rendesen. Nem lehet billentyûzettel navigálni, amit meg kitaláltak képlethivatkozás címszó alatt, az sírni valóan használhatatlan.

Csináljunk még körlevelet, esetleg egymásba illesztett dokumentumokat és vége a dalnak. Adatbázis lekérdezésrõl, pivotról jobb, ha nem beszélünk.

iWork egyetlen értelmes része a Keynote. Na az tényleg odacsap. Látszik, hogy Steve kedvenc játékszere volt, meg is lett írva rendesen.

Tigerclaw
2012. 07. 09. @ 03:04

Kis off: Aki vesz új idei MacBook Airt, az ingyen frissíthet a Mountain Lionra, ha megjelenik?

Juanito
2012. 07. 09. @ 04:08
Juanito képe

Én mondom nem használom profi szinten egyiket sem, csak a keynote-ot próbálom minél jobban kihasználni. De amikor csinálok egy dokumentumot (mondjuk 5000 szó), elküldöm valaki(k)nek, hogy olvassák át, javítsák ki, akkor szeretném összehasonlítani, hogy mit/hol/hogyan/mire javítottak ki. Erre teljesen képtelen a Pages. Office-ban ez 2 kattintás és érhetõen, látványosan nagyon szépen megjelenik. A Pages "hitvallása" szerint nekem át kellene olvasnom az egészet és közben összehasonlítani a 2-3-7 verziót. Ez komolytalan.
Az inspector nem lenne rossz ötlet, de túl zsúfolt és kár, hogy mindent abba akarnak beleerõltetni.
(amúgy az Apple-nél ez kb. nyílt titok, hogy magasról tesznek erre vásárlói körre...)

Appleboy
2012. 07. 09. @ 07:39
Appleboy képe

Nem tudom egy ilyennek mit kell tudnia annyira..
Azt tudom, hogy ha behúzok egy képet, akkor a Pages szépen elrendezi a szöveget mindig, akárhogy húzom a képet, a word meg szétdobja a szöveget és egy szopás az egész... igaz nekem 2008-as word van fent a gépen.
A pages fél pillanat alatt betölt, a word meg 2 perc legalább....

Nem tudom az újak mit tudhatnak, amit mondjuk egy StarOffice nem pl...

Azt sem értem miért nõ a gépigénye, amikor ugyanaz a szar elmentett doc file gyorsabban megnyílt 1998-ban is egy szar Cyrix processzoros foson, mint ma..

Appleboy
2012. 07. 09. @ 07:41
Appleboy képe

Szintén érdekesnek találom, hogy a Microsoft Office egyes verziói nem kompatíbilisek egymással... vagy csak alig, win és mac esetén egyaránt...
Elmentettem ott valamit, másik gépen meg nem úgy nyílik meg...
Ezeknek ma már semmi huszadrangú profin mûködõ dolgoknak kellene lennie... nem szopásnak!!

Appleboy
2012. 07. 09. @ 07:44
Appleboy képe

És mi van a többivel?
Libre Office, StarOffice, Open Office, IBM Lotus... stb. ???
Azok annyira rosszak ???

FooLman
2012. 07. 09. @ 14:42
FooLman képe

Appleboy:
"Libre Office, StarOffice, Open Office, IBM Lotus... stb. ???
Azok annyira rosszak ???"

Igen.

Zoly
2012. 07. 10. @ 00:30
Zoly képe

@FooLman: "Igen."
És miért? Én már kb. 7 éve Open, Neo, Libre Office-t (idõrendben így jöttek sorban) használok szövegszerkesztésre és prezentáció készítésre. Néha muszáj MS Word-ot (2011) indítanom, de az elõzõ hármas nekem lényegesen egyszerûbb-kezelhetõbb OS X-en.

Appleboy
2012. 07. 10. @ 01:32
Appleboy képe

Hát ez az... nem értem mi a franc az a nagy dolog, ami egy kis gépeléshez kell és nem tudja a másik.
Azt tudom, hogy ami az Pages templatek között vannak.. ilyen kis jópofa példaoldalak - olyat vagy hasonlót könnyen össze lehet benne egyedit is csapni és látványos lesz.... ehhez képest ezt a Wordben egy szopás megcsinálni, ha egyáltalán meg lehet... lehet arra már az Indesign vagy a Quark kellene...

Sima text esetén meg nem értem mi a franc az a nagyon komoly amiért az MS egy halom lóvét kér... mert a többi X másik nem tudja.

Senor
2012. 07. 10. @ 05:02
Senor képe

Juanito mondta:#11 - 2012. július 08. @ 22:08
Én mondom nem használom profi szinten egyiket sem, csak a keynote-ot próbálom minél jobban kihasználni. De amikor csinálok egy dokumentumot (mondjuk 5000 szó), elküldöm valaki(k)nek, hogy olvassák át, javítsák ki, akkor szeretném összehasonlítani, hogy mit/hol/hogyan/mire javítottak ki. Erre teljesen képtelen a Pages. Office-ban ez 2 kattintás és érhetõen, látványosan nagyon szépen megjelenik. A Pages "hitvallása" szerint nekem át kellene olvasnom az egészet és közben összehasonlítani a 2-3-7 verziót. Ez komolytalan.
Az inspector nem lenne rossz ötlet, de túl zsúfolt és kár, hogy mindent abba akarnak beleerõltetni.
(amúgy az Apple-nél ez kb. nyílt titok, hogy magasról tesznek erre vásárlói körre...)

Juanito te félrebeszélsz. Nem ismered a Pagest, mert itt tényleg két kattintás.

1 kat: Edit menü -> Track Changes
2 kat: View menü -> Show Comments and Changes pane

Ugyan úgy mûködik mint a Word-ben.

Sokkal gyorsabban össze lehet rakni egy rendesen kinézõ doksit benne, mint a Word-ben. A fõnökasszonyom oda van, meg vissza, hogy amikor kér egy beszámolót, vagy egy jelentést, akkor az enyém van meg leghamarabb, és még ki is néz valahogy, míg a Word-ben készült cuccok rondák mint a bûn. Persze ott is meg lehet mindent csinálni, sõt, csak túl sokat kell tökölni vele.

Szerintem a Pages jobban használható mint a Word. Az, hogy te nem tudod, vagy nem akarod megismerni a programot, az nem a program hibája.

A Numbers az már más tészta. A táblázatkezelõk királya az Excel, és nagyon komoly dolgokat össze lehet hozni benne, fõleg, ha értesz a Visual Basic-hez. Viszont a Numbers alapvetõen prezentáció központú. Ha táblázatokat akarsz közzétenni nyomtatva, vagy PDF-ben, igényes külsõvel, kevés vacakolással, akkor a Numbers jól használható. Azok a dolgok vannak benne, amit a felhasználók 90%-a az esetek többségében használ. Tény, hogy ez nem úgy mûködik mint az Excel. De ha megismered, akkor rájössz, hogy nem rossz. A többi táblázatkezelõ meg egyszerûen az Excelt utánozza.
Egyébként a Numbers VLOOKUP, meg a HLOOKUP függvényéhez hasonlót nagyon kerestem az Excelben, de nem találtam.
Sok dologban nem veszi fel a versenyt az Excel-el, de nem is arra készült.

A Keynote pedig csúcs. Konferenciákon gyakran lehet látni PowerPoint egyen kék alapon, egyen sárga betûkkel készült bûn randa slideshow-kat. Valami rettenetes. A fiam meg 5. általánosban anélkül, hogy a prezentáció készítõ programokkal korábban megismerkedett volna, olyan prezentációt rittyentett össze Poseidon-ról, azt hiszem töri órára, hogy csodájára jártak a suliban. Annyit kérdezett, hogy van-e olyan program a MacBook-on, mint amivel a tanító néni csinálja a bemutatókat. Megmutattam neki a Keynote-ot. A Safari-ból rángatta a képeket a diákra. Egyszer-kétszer kérdezett. Megmutattam neki, hol érheti el az áttûnéseket, meg az animációkat, aztán már õ variált.

attys79
2012. 07. 23. @ 03:21

Señor, nagyjából egyet is tudok Veled érteni, de VLOOKUP meg HLOOKUP olyannyira van az Excelben, hogy pont ugyanígy is hívják õket. :)

Senor
2012. 07. 24. @ 00:09
Senor képe

Hát én nem találtam, de minden bizonnyal így van. Igaz én a magyar Excelben kerestem valami hasonlót. Kíváncsi lennék, hogy milyen magyar nevet voltak képesek adni a függvényeknek.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!