szerző: Nagy Konstantin | 2015 március 29. @ 09:14

Érdekességek az Apple Watch kijelzőjéről és felhasználói felületéről

Az Apple Watch egy olyan felhasználói felülettel operál, amilyet még sosem láttunk korábban. Kerek golyók cikáznak a kijelzőn minden irányba, ráadásul sok a fekete terület. Amikor ezt összehasonlítjuk az iOS 7 és 8 fehér világával, akkor könnyedén juthatunk…

Belépés
felhasználó:
jelszó (SOS):
jegyezd meg!

Miért NEM lesz 16:9-es arányú az új iPhone kijelzője?

10 hozzászólás

Mai első cikkünkben már összeszedtük az összes pletykát, ami arról szól, hogy az Apple az iPhone kijezőjének 3:2-es képarányát 16:9-esre változtatja meg. Talán a 2012-es évben jött el az ideje a nagyobb, 16:9-es iPhone kijelzőnek? A Gizmodo szerint nem valószínű. Olvass tovább az ellenérvekért!A 16:9-es képarány legtöbbször a jövő formátumaként emlegetik. Miért? Mert a HD videók is 16:9-es képaránnyal készülnek, kezdve a legtöbb TV műsortól a filmekig. Márpedig a felhasználók úgy szeretnék megnézni a HD videókat, hogy közben ne kelljen két fekete csíkot bámulniuk a képernyő alján és tetején. 

Ez persze mind igaz, de a 16:9-es képarány több problémát is felvet. Egyrészt rengeteg film és videó van, amit más képarányokkal rögzítettek, másrészt bizonyos alkalmazásokhoz és játékokhoz egyszerűen nem megfelelő ez a képarány. 

Sokan azzal érvelnek, hogy a 16:9-es iPhone kijelző nagyobb is lenne egyben, így több információ férne el rajta. Ez igaz, de ehhez nem szükséges eltolni a képarányt. Egy nagyobb, 4"-es kijelző is maradhat 3:2-es arányú, hasonlóan az iPhone 4S és az előző generációk kijelzőihez. 

Az egyetlen felbontás, aminek igazán lenne értelme 16:9-es képarány mellett, 1280 x 720 pixel, ez ugyanis megfelelne a 720p felbontású HD filmek szabványának. A probléma az, hogy ez a felbontás még egy 4"-es kijelző mellett is 367 ppi-s pixelsűrűséget jelentene, a jelenlegi, 3,5"-es kijelzőméret mellett pedig a technológia jelenlegi állása szerint valószínűleg kivitelezhetetlen. 

Ha ezen a problémán túl is lépünk, továbbra is rengeteg hátránya lenne egy nagyobb, 16:9-es kijelzőnek.

Akkumulátor

Az első problémát rögtön az akkumulátor üzemideje jelentené. Már az új iPadnél is nehézségeket okozott a nagyobb felbontású kijelző, és ez az iPhone esetében még fokozottabban érvényesülne. 

Vajon az Apple hajlandó lenne beáldozni a hosszabb üzemidőt csak azért, hogy a HD videókat a fekete csíkok nélkül tudjuk megnézni? Vagy az iPhone nagyobb akkumulátort kapna, és így vastagabb lenne? Valószínűtlennek tűnik. 

Töredezettség

Az új képaránnyal és felbontással azonnal töredezetté válna a platform, és ezzel az Apple a legnagyobb előnyét vesztené el az Android-alapú eszközökkel szemben. A fejlesztőknek el kellene készíteniük az alkalmazásokat az új kijelzőhöz, de közben több tízmillió iPhone 4S, 4 és 3GS felhasználó van, akik szintén vásárolgatnak új alkalmazásokat.

Ez pedig jelentősen megnövelné a fejlesztők költségét. Persze az alkalmazásokat meg lehetne jeleníteni a régi képarányban a nyújtott képernyőn két fekete csíkkal a kijelző két oldalán, de ezzel gyakorlatilag meg is szűnne a 16:9-es képarány összes előnye, és szembe mennénk az eredeti céllal. 

Az iPad

Az iPad kijelzőjének képaránya (4:3) eltér az iPhone-étól, de ez nem okoz problémát, mivel az iPad alkalmazások elrendezése egészen más, ráadásul a különbség nem számottevő. Azok a játékok és alkalmazások, amik mindkét platformon jelen vannak, éppen ezért könnyen átírhatók. 

Megváltozna azonban ez a helyzet, ha az iPhone képaránya 16:9 lenne. Innentől a legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, hogy az iPad képarányát is 16:9-esre cserélje az Apple a jövőben. Ezzel az egyetlen probléma az, hogy egy 16:9-es iPadnek már az ötlete is nevetségesen hangzik.

Steve Jobs

Steve Jobs (és Tim Cook is) rengetegszer hangoztatta, hogy az iPhone jelenlegi képaránya majdnem minden szempontból megfelelő. Ez alól egyedül a filmek jelentenek kivételt, de a 16:9-es képaránynak, így is több hátránya lenne, mint előnye, és kevesen néznek filmet egy apró telefonkijelzőn. A könyvekhez és a magazinokhoz például kifejezetten rossz lenne a 16:9-es képarány. 

Steve Jobs szerint az Apple rengeteget dolgozott a „mágikus képleten”, de megtalálták az optimális megoldást, amin felesleges változtatni. Ezt pedig a piac is igazolja. Tény, hogy a hatalmas kijelzővel szerelt Android készülékeknek is komoly vásárlói köre van, de az Apple egyre több és több iOS eszközt ad el. Miért kellene ezek után változtatni ezen a jól bevált formán?

A fenti érveket átnézve valószínűleg a 16:9-es képernyőnek több hátránya, mint előnye lenne mind a fejlesztőkre mind a felhasználókra nézve. Ráadásul miért akarna letérni az Apple a Steve Jobs által meghatározott útról? Ki akarnak lépni Jobs árnyékából? 

Nem valószínű, hogy Tim Cook ilyen lépésre szánja el magát. Steve Jobs nem véletlenül Cookot jelölte ki a cég új vezérigazgatójának. Az Apple továbbra is a Steve Jobs által kitaposott ösvényen fog haladni. 

Ezt gondolták mások

Oldalak száma: 1
trumi
mondta:
#1 - 2012. május 23. @ 17:21

Hurrá! :) 3:2 rulez.

Tzupi képe
Tzupi
mondta:
#2 - 2012. május 23. @ 17:53

Ha már van valaki arra veszi magát, hogy telefonon néz filmet, akkor kb mindegy, hogy van fekete csík vagy nem.

Buszon/vonaton zötykölődés közbeni sorozatnézésnél gondolom nem a 2 fekete sáv a zavaró. Más okot nem tudok elképzelni, hogy kis képernyőn nézzünk filmet.

brezo
mondta:
#3 - 2012. május 23. @ 19:13

Ettől még a filmes kiadók erőltethetik az arányváltást.

nyolc8 képe
nyolc8
mondta:
#4 - 2012. május 23. @ 19:39

Én szerintem ha nagyítják a képernyőt, azért csinálnák ezzel a nyújtásos megoldással, mert így lényegében megmaradhat a telefon mérete akkora amekkora most is.

MacBoot
mondta:
#5 - 2012. május 23. @ 21:33

Én nekem az iPad meg az iPhone az egyetlen Apple termék ami nem jön be, kicsi a képernyő, rohadt drága a tudásához képest, csak az App Store alkalmazások mennek fel van JB-zni kell ami közbe pedig tönkremehet a teló... most rootolt Androidos telómmal tök jól elvagyok... HD filmekkel stb. Az iphone képernyője már kicsinek számít, és a felbontása is...

geegggeeee
mondta:
#6 - 2012. május 23. @ 22:21

MacBoot: "Az iPhone képernyője már kicsinek számít és a felbontása is..." ??????? Lehet, hogy kicsi a kijelzője egy pingpong ütő méretű syxalaG-hoz képest, de ugye tudod, hogy a retina display jelenleg a piacon kapahtó legnagyobb felbontású kijelző!!!!

Bambalazs képe
Bambalazs
mondta:
#7 - 2012. május 23. @ 23:00

Mekkora baromságot ír a Gizmodo... Azért nem lenne jó a 720p, mert teljesen át kellene írni a programokat, 1136 pixeles magasságnál meg csak azt, a 640p szélesség maradna. Sokkal kisebb meló, könnyebben kivitelezhető. Néhány programnál át sem kéne írni, mert ott a magasság automatikus.

Ulkesh képe
Ulkesh
mondta:
#8 - 2012. május 23. @ 23:02

MacBoot:
"rohadt drága a tudásához képest"

Az iPhone első sorban szolgáltatói forgalomban van árusítva, ezt szorgalmazza az Apple. Ott meg semmivel nem drágább, mint az Androidos készülékek, sőt sokszor kedvezőbb konstrukcióban, olcsóbban meg lehet így kapni.

"csak az App Store alkalmazások mennek fel "

Szerencsére, vagy te most a vírusokat és egyéb kártékony kódokat hiányolod? (Igaz Androidon ezeket megkapod a Playből is, mert ellenőrzés nem nagyon van ott.)

"JB-zni kell ami közbe pedig tönkremehet a teló... most rootolt Androidos telómmal tök jól elvagyok..."

JB mellett nem megy tönkre a készülék, sőt a garanciát sem veszted véglegesen el, mint sok Androidos készüléknél a rootolás esetén.

"Az iphone képernyője már kicsinek számít, és a felbontása is..."

Az emberek zöme másként gondolja, sokaknak még a 3,5" is nagy.

Tamás Kassitzky
mondta:
#9 - 2012. május 24. @ 02:07

A 16:9-re csak annyit, hogy a méregdrága kéklézeres filmeken is van fekete csík, mert a MOZI nem 16:9-be megy manapság. Tehát hiába vettem meg a "szuperokos" TV-t, telefont... mindenféleképpen maradnak a csíkok...

u.i.: a Philips-nek van 21:9-hez mozis TV-je... Picit drága! :)

Oldalak száma: 1

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!

Felhasználónév
Jelszó
Megjegyezzem?
Lásson mindenki?
 
Kiemelt hirdetések
Hírek kategóriánként
Friss hírek
Új hozzászólások
Legtöbb hozzászólás
Népszerű hírek (újak)