Mi történt az Apple laptopokkal?

2010 óta minden évben az Apple neve díszelgett a Legjobb és legrosszabb laptop márkák ranglista tetején, idén azonban megszakadt a dicsőségsorozat. A MacBook gyártója idén elsőről az ötödik helyre csúszott.

Vajon mi történhetett?

A Laptop Mag elemzői évente értékelnek laptop márkákat dizájn, visszajelzések, támogatás, garancia és ár-érték arány alapján. A támogatás szempontjából az Apple az idei évben is kivívta az első helyet, de a lista ezzel véget is ért. Újításaival csalódást okozott a kreatív szakembereknek, ezen kívül a szűkebb költségkerettel rendelkező vásárlóközönséget is cserben hagyta.

Az Apple túl sok mindent hagyott ki a profi gépeiből.

A touch bar-os MacBook Pro 13” nem keltett túl mély benyomást. A Touch Bar újdonság ugyan, de a táblagép-laptop hibridek korában elég kicsi lépésnek számít, ráadásul az akkumulátor számára is kevesebb hely marad, így sokkal kevesebb ideig bírja a gép egy töltéssel, mint elődje.

A minél áramvonalasabb megjelenés érdekében az Apple feláldozta a hagyományos USB portokat és SD kártyafoglalatot. Ezek átadták helyüket a Thunderbolt 3-nak, így a MacBook Pro tulajdonosok kénytelenek átalakítókkal mászkálni, hogy továbbra is képesek legyenek telefonjaikat, kameráikat és egyéb eszközeiket csatlakoztatni.

A pengevékony MacBook 12” estében érthető a hagyományos portok elhagyása, de a többi Pro gép esetében túl sok minden ment a süllyesztőbe.

Az Apple érték-fronton sem jeleskedett idén. Megszabadultak a legalacsonyabb áron kapható laptopjuktól, a MacBook Air 11”-től, így most a MacBook Air 13” lett a legolcsóbb MacBook 359.990 forintos áron, ami leginkább egy pulton felejtett langyos sör élvezeti értékét nyújtja az 5. generációs Intel processzorával.

Persze mondhatjuk, hogy a Macbook 12” jó kompromisszum, de a felhasználók többsége nem fog kiadni érte 469.990 forintot, már csak azért sem, mert elsődleges számítógépnek túl kicsi, hacsak nem repülőn akarja használni az ember. A lapos billentyűzet kisebb visszajelzést ad az ujjbegyeknek, mint a konkurens Windows gépeké, kényelmetlenebbé téve a gépelést. Ráadásul m3-as és m5-ös processzorai miatt a MacBook teljesítménye is meglehetősen gyenge.

Az Asus Zenbook UX330UA, bár közel sem olyan karcsú, mint az ultrahordozható Apple gépek, 10 órás készenléti idejével és 7. generációs processzorával együtt is csak 350.000 forintba kerül. Ennek fényében érthető, miért került az Apple hatodik helyre az ár-érték arány ranglistán.

Arról már nem is szólva, hogy a 224.990 forintos iPad Pro-ra mondják, hogy az Apple legolcsóbb számítógépe. A billentyűzeten nincs tapipad, ráadásul az iOS-nél sokkal praktikusabb a macOS azok számára, akik egyszerre több műveletet szeretnének végezni rajta.

Egy sajtótájékoztató során az Apple vezetői elismerték, hogy a számítógépmárka gyengélkedik mostanában, és 2018-ra komolyabb újításokat ígérnek.

Nem csak a profi felhasználók örülnének ennek, hanem bárki, aki a biztonságos, egyszerű felhasználás miatt kedveli az Apple gépeket.

Forrás

6 hozzászólás
j2smith
2017. 04. 18. @ 10:20
j2smith képe

Már a kérdés is sértő! Évek óta harsogja mindenki, hogy sz@r az irány.

- Portok elhagyása, például
Firewire
Kártya olvasó
- bővíthetetlenség,
horror árú memória és SSD
- portok káosza.
USB-C, TB2, 3, Lightning, USB össze vissza fordítós, telefon, TV csatlakoztatás
- Retina MacBook billentyűzet egy kalap f@s,
Ha a fentieken nem változtat az Apple, csak tovább fog csúszni a béka segge alá.

ugoka
2017. 04. 18. @ 12:00
ugoka képe

j2smith
Ezzel mind együtt tudok érteni de szerintem a retina MacBook billentyűzet nagyon jó.

TM@ci
2017. 04. 18. @ 13:35
TM@ci képe

Nem tudom ki lepődött meg ezen. ÉBRESZTŐ! Ezzel együtt még mindig nem tudnám másra cserélni a 15-ös Retinámat a piacon, mint egy másik MacBook Pro-ra... Ahogy látom rájár a rúd az Almára : http://hvg.hu/tudomany/20170406_megbizhato_mobiltelefon_okostelefon_hiba_problema

j2smith
2017. 04. 18. @ 17:54
j2smith képe

@Fehér:
Nincs ezzel semmi gond. Én nem szeretem.
A kollégám most vett Asus Zenbook-ot, hasonló, mint MacBook. Na annak jó a billentyűzete..

https://www.asus.com/hu/Notebooks/ASUS-ZenBook-3-UX390UA

Csak hát Winfos....

Rotstewart
2017. 04. 18. @ 20:28
Rotstewart képe

... azért a microfos elég szépen teljesít a 10. helyen

garaig
2017. 04. 19. @ 00:03
garaig képe

15-ös Macbook Pro... Billentyűzet: egy kis adaptációs idő után már nem cserélném le. Gyorsabban lehet rajta írni, mint a nagyobb úttal és puha érzettel rendelkező elődjénél, a billentyűk is nagyobbak lettek, kényelmesebb az egész. A hangja sem zavaró, gyermekeim szerint nagyon cool. Ami a billentyűnél hiányzik az az, hogy a réginél a magasabb építés miatt a ledek alul kivilágítottak, egészen ragyogóvá téve a teljes billentyűzet környezetét. :-)
Portok: USB nem férne el, jött az USB-C. Tény, hogy maradhatott volna legalább az SD (a minidisplayben nem vagyok biztos, hogy elférne). A Magsafe elhagyásától féltem, sokszor repült a csatlakozó az elődjénél, de az, hogy bármely oldalra dugható a töltő, nagyon nagy királyság. Egyébiránt az elődjénél kisebb akksival lényegesen nagyobb az üzemideje, a kijelzője hihetetlen fényes, a gép könnyű, gyors, a touch bar zseniális, igazán megkönnyíti a rutinszerű munkát. A nagy touchpadet ugyan tovább kell szokni, mint a billentyűzetet, de aztán már rossz visszaülni a régihez.
Gyönyörű az asztroszürke ház...
Szóval nem lett ez olyan rossz. Mindössze 1 db USB-USB-C átalakítót vettem, nem is gondoltam, hogy mennyire elég egy USB a mai wifis világban. Annak idején mekkora cirkusz volt az optikai meghajtó elhagyása az Airmél, meg az első retinás Macbook Pro-nál. Vettem is egy külsőt, 5 év alatt biztosan használtam vagy kétszer... Valahogy mindig bejön az Apple elgondolása, számomra egynél nem: lightning csatlakozó vs. jack. Az tényleg kényelmetlen szar, arról nem is beszélve, hogy az új Macbook Pro-ban is jack van. Azt jobban át kellett volna gondolni.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!