Melyik jobb? A matt, vagy fényes kijelző?

Kedden este új MacBook és MacBook Pro számítógépeket mutatott be az Apple. Sokak panaszkodtak az üveg borítású, ún. fényesebb kijelzők miatt. A következő cikket egy professzionális videós, grafikus szakember írta, összehasonlítva a matt és fényes kijelzőket.

[MacScoop] Mások tapasztalataira voltam kíváncsi a fényes kijelzőkkel kapcsolatban, de úgy vettem észre legtöbb személynek nincs ilyenje. Sokan hasonlítgatják a MacBook Pro fényes kijelzőjét PC laptop-okéhoz, de olyanokhoz, amelyek minősége elég siralmas. Engem egyébként nem a MacBook kijezője érdekel, hanem a 17 collos MacBook Pro-é. Világ színvonalú hang és videó stúdióm van. Számomra a legfontosabb, hogy valós, életszerű színeket lássak és ne "szépen kinéző", túlzott színeket.

A legtöbb ember, aki ezekről a fényes kijelzőkről nyilatkozik, a lehető legrosszabb helyzetben látta csak őket. Például valamilyen üzletben, ahol mindenféle megvilágítás miatt csillogott-villogott. Egy üzletben ugyebár az a fontos, hogy a termékeket jól lehessen látni. Tehát kivilágítják. Ugyanez a helyzet egy ékszerüzletben is. Ott bármelyik alsó kategóriás gyémánt a legtökéletesebbként tündökölhet a fények miatt. Professzionális grafikus, fényképész és videó szerkesztő munkahelyeken azonban sosem hagyatkoznának ilyen típusú megvilágításra. Az ilyen fényforrások eleve más színben világítják meg a tárgyakat.

Jelenleg kettő MacBook Pro számítógép ül az asztalomon. Az egyik matt, míg a másik fényes kijelzős. A következő cikkben ezekkel szerzett tapasztalataimat osztom meg:

A matt kijelző:
Amikor megkaptam az első 17 collos MacBook Pro-mat, ezzel a kijelzővel szállították. Mást nem is tudtam volna rendelni. Viszont azonnal feltünt, hogy a korábbi 17 collos PowerBook-om kijelzőjénél sokkal kontrasztosabb lett. A kijelző fényereje is jobb volt, talán egy picit túlzottan is. Egymás mellé raktam akkor őket. A színek nagyjából megegyeztek, de az Inteles gép fényesebb kijelzőjén szebb volt minden. A fekete egész jó volt, bár a PowerBook-on sokkal gazdagabbnak tűnt. Van egy mondás: "nézd meg kikapcsolt állapotban is". Tehát kikapcsoltam mindkettőt és akkor láttam, hogy a MacBook Pro kijelzője egy picit zöldes színben játszott, míg a PowerBook-é teljesen fekete volt.

Bár a MacBook Pro-nak számos technikai előnye volt a PowerBook-kal szemben, mégis úgy éreztem, hogy a kijelzőjét inkább azoknak szánták, akik fényesebb környezetben dolgoztak. Az olyan helyzetekben biztosan nagyon előnyös. De számomra, pl. videós munkára szinte használhatatlannak találtam. Persze hozzászokhattam volna, csak el kellett volna fogadnom a "valós" és a MacBook Pro kijelzőjén látott dolgok közti különbséget.

A fényes kijelző:
Mivel a munkám főleg DVD, filmek, videók, fényképek és grafikus munkákból tevődik össze, rendeltem egy másikat, ezúttal fényes kijelzővel. Be kell valanom először magam is megkérdőjeleztem ezt a döntést, de még mindig ott volt a matt kijelzős számítógép, ha ez nem vált volna be.

Már itt az elején el kell mondjam, hogy a tükröződés abszolut nem probléma, pedig gyakran használom a számítógépet a szabadban. A kijelző sokkal erősebben világít annál. Pedig engem kifejezetten zavar, ha a kijelzőben valami külső fényt pillantok meg.

A színek nagyjából megegyeztek mindkettő gépen, de a kontraszt aránya jelentősen jobb volt a fényes kijelzőn. A fekete színek is sokkal jobban néztek ki. Gondoltam, hogy ezt fogom majd magamnak választani. Aztén az győzött meg amikor láttam, hogy a munkámat milyen jól át lehetett ültetni más helyzetekbe, projektorokra, vagy filmre. Sokkal jobb eredményeket értem el vele, mint a matt kijelzővel, amelyet állandóan túl kellett korrigálni ugyanazokért a fekete színekért.

Később beszélgettem egy fényes kijelzős HP laptop tulajdonosával is. Mindketten egyetértettünk, hogy a visszatükröződés abszolut nem probléma. Aztán összetettük a kettő számítógépet egymás mellé és érdekes módon a Mac-ek kb. 75%-kal kevesebb tükröződés látszódott, mint az övén. Nekem a HP kijelzője már zavaró lett volna. A MacBook Pro képe élesebb és fényesebb volt, ráadásul a HP-n a színeket eltúlozták és túltelítették. Mint mondtam már, nekem az nem vált volna be.

Összefoglalva:
Mindkettő kijelző jó. Az Apple jó kijelzőket használ. Mindkettő kijelzővel el tudtam volna dolgozni, de számomra a fényes vált be igazán. A tükröződés nem probléma, legtöbben csak túlpörgik ezt az egészet. Akinek a szakterülete nem a videózás, és állandóan extrém megvilágítású környezetben dolgozik, akkor a matt kijelző jó választás lehet.

Én megbíztam az Apple-ben, amikor a fényes modellt rendeltem., mert évről évre megbizonyosodtam róla, hogy náluk a minőség és a design egy picit mindig jobb a többiek kínálatánál. Gyakran előfordul, hogy valamelyik PC-s felhasználó megirígyli a laptop-om kijelzőjét. Azonnal észreveszik, hogy mennyivel fényesebb és élesebb az övéknél. Az Apple továbbra is ezt a vonalat követi. Nem ugyanazokat a kijelzőket használják, mint a HP, vagy mondjuk a Dell.
74 hozzászólás
gabor.szantai
2008. 10. 16. @ 13:08
gabor.szantai képe

Sajnos eddig glossy kijelzokon kellett dolgoznom fotoskent, vegre a MBP-ben matte kijelzom volt, igy a szinek (koztuk a fekete) vegre a helyere kerultek.
Sajnos mivel a glossy "rasegit" a kontrasztra es a feketere, ezert becsapja az embert a fotok szerkesztesekor.
A kijelzon lathato szinek nyomtataskor joval laposabbak, es a kontraszt is gyengebb.
Egy baratom, aki London egyik legnagyobb nyomdajaban grafikus, otthoni munkakra 24"-es iMac-et hasznal - mikor meglatta az MBP matte kijelzojet, azonnal cserelni akart, mert sokkal hitelesebb munkafeluletet kapott vissza...

Egyszoval, ertem en a marketinget, meg kell magyarazni, ha valamit elb*szunk, es szerencsere erre van megfizetheto ember is, de nekem senki nem magyarazza meg, hogy sportautoval jobb IKEA-ba menni vasarolni, mert azt tobben megnezik, mint a kombit...

zephyr2000
2008. 10. 16. @ 13:25
zephyr2000 képe

Mint írta, hogy fõleg TV-s területen dolgozik, ezért neki a "TV-szerû" kijelzõhöz hasonló "glossy" MBP jön be.
Te, mivel nyomdai termékeket készítesz (és ugyebár a papír nem világít), értelemszerûen a matt MBP a megfelelõ.

johnny-blu
2008. 10. 16. @ 13:50
johnny-blu képe

"Az Apple jó kijelzõket használ."

Ez nevetséges! Az új 20-as imacek kijelzõit a kukából szedték, vagy ingyen adták az eppölnek, mert már senki nem akarta beépíteni a készülékébe azt a sz*rt.
Eddig 3 imac-em volt. Ebbõl kettõt már másnap cserélni kellett, annyi pixelhiba volt rajta. (inteles volt az összes).
A legújabb alun volt a legtöb pixelhiba (kb. 14-16) TN panel egy majd 300ezres gépben!!!
Gratulálok!!!

Egyre gagyibbakat gyártanak.
Lásd iphone!
Az elsõ gen. alu hátlap, jól összerakott konstrukció.
3G szifon: szar repedezõ mûanyag hátlap, ami még meg is olvad a proci hõjétõl esetenként.
A reklámokban meg: olcsóbb mint az elõzõ. Hát persze!
Mivel az alu drágább, mint a fröccsöntött mûanyag.
Meg az alaplapot is egybe tervezték, így ha beszar a kommunikációs board, cserélheted az egészet.
Egyre olcsóbbak lesznek, hogy fel tudják venni a versenyt a többi gyártóval.
Ezért valahol be kell hozniuk ezt az olcsóskodást.
Részemrõl inkább fizetnék kicsit többet, minthogy egy rakat kakit vásároljak.

Muschu
2008. 10. 16. @ 14:12
Muschu képe

Nekem egy 20 colos alu iMacem van az irodában és sajnos csak úgy tudtam elrendezkedni hogy az abalkot állandóan látom a kijelzõn!
nem valami szembarát dolog de már megszoktam. De az biztos hogy huzamosabb idõ után nagyon bántja a szemet!

balcsiarc
2008. 10. 16. @ 14:14
balcsiarc képe

Dobjatok rám követ, de nekem a glossyról a 80 ezres Fuji belépõ laptop jut az eszembe... Fotós munkára szerintem alkalmatlan. Ez olyan, mintha egy rosszul kalibrált monitoron dolgoznál és azt várnád, hogy a nyomat színhelyes legyen.

Gummiboy-Reloaded
2008. 10. 16. @ 14:19
Gummiboy-Reloaded képe

Jó szar PR duma... ennyi. Nekem már nem jönnek be az apple agymosó dumái meg reklámjai.

" Világ színvonalú hang és videó stúdióm van. " hát ez is :D LOL

Grim
2008. 10. 16. @ 14:22
Grim képe

Egyrészt biztosan nem mindegy, hogy mivel dolgozol. Lehet, hogy a videó szerkesztéshez jobb a fényes, a fotóhoz meg jobb a matt, DE

1. Ha egy terméket veszek, pláne ilyen áron, akkor hadd döntsem én el, hogy milyen legyen. Sajnos a MacBook-nál eddig sem volt döntési lehetõség, a Pro-nál legalább lehetett mattal kérni, de itthon azt sem. Ez is nagy gond szerintem.

2. Nem csak a színek a lényeg, hanem az is, hogy hogyan tudok dolgozni rajta. Azért veszek laptopot, hogy BÁRHOL tudjak dolgozni, ne csak a jól megvilágított, félig sötét irodámban/stúdiómban. Igenis igény szeirntem, hogy a legnagyobb napsütésben, vagy a csilli-villi bolti megvilágításban - ahogy arta fentebb - is lássam amit csinálok és ne a saját tükörképemet. Pláne, ha valahová viszem a gépet, akkor természetesen nem akarom teljes fényerõvel járatni, hiszen nem biztos, hogy tudom, mikor jutok legközelebb áramhoz, hogy töltsem.

Én viszonylag gyakran használom a gépemet (MacBook, most mr, elõtte iBook volt, sokkal jobban szerettem mint a MacBookot, szerintem szebb is volt maga a gép, de ez már szubjektív, meg használhatóbb is a kijelzõje) szabadban, vagy vonaton és nagyon idegesítõ, hogy forgatnom kell, hogy ne a saját tükörképemet lássam, hanem ami a képernyõn van. Ez ráadásulmég azzal is jár, hogy erõltetnem kell a szememet. Szzerintem ez is egy szempont.

Összefoglalva:
Szerintem hagyni kellene, hogy mindenki magának eldönthesse, hogy milyet szeretne, mattot vagy fényeset és azzal kérhesse bármelyik gépét, legyen az MacBook, MacBook Pro, vagy akár iMac.

Gurti
2008. 10. 16. @ 14:29
Gurti képe

Nekem egy 20 colos alu iMacem van az irodában és sajnos csak úgy tudtam elrendezkedni hogy az abalkot állandóan látom a kijelzõn!
nem valami szembarát dolog de már megszoktam. De az biztos hogy huzamosabb idõ után nagyon bántja a szemet!

Muschu, rendezd át az irodádat, önmagad ellensége vagy?

Gurti
2008. 10. 16. @ 14:38
Gurti képe

most a marketing lenyomja a leendõ tulajok torkán, hogy jó neked a glossy is. :-D
A leendó tulajok meg beszlopálják, mert be is akarják, nincs más választásuk,
mivel nincs matt.

Macdor
2008. 10. 16. @ 14:38
Macdor képe

Én meg kivárom még a minibe is belepakolják ezt az Nvidiát, és akkor jól meg is veszem. És akkor olyan monitort veszek hozzá ami nekem tetszik. És meghagyják rajta az FW-t, és akkor veszek hozzá egy bazi nagy fw-winyót és kész.
...és akkor beleértem a bilibe

Grim
2008. 10. 16. @ 14:40
Grim képe

"Én meg kivárom még a minibe is belepakolják ezt az Nvidiát, és akkor jól meg is veszem. És akkor olyan monitort veszek hozzá ami nekem tetszik. És meghagyják rajta az FW-t, és akkor veszek hozzá egy bazi nagy fw-winyót és kész."

Ez mind szép, csak azt mond meg , honnan lesz akkorra hosszabbítód, amivel bárhova el tudsz menni. :) Illetve tolod az asztalodata magad elõtt az utcán? :)

Egyébként igazad van, csak ez nem hordozható. Ez is szempont néha.

johnny-blu
2008. 10. 16. @ 14:45
johnny-blu képe

Megszületett a nagy ötlet(em) :)

Kelle gy olyan fóliát gyártani, ami mattítja a golssyt.
Olyan lenne, mint egy iphone védõfólia, csak matt és nagy képernyõkre.

Mekkora királyság!
Megyek is és bejegyeztetem a szabadalmi hivatalban! :)

tnacsak
2008. 10. 16. @ 14:49
tnacsak képe

Egyszerû irodai munkákra használom a macemet, nem vagyok sem grafikus, sem videós. Nekem a fényes kijelzõ jobban bejön. Egyrészt elegánsabb, másrészt sokkal nagyobb a háttérvilágítás fényereje, valamint jobb a kontrasztaránya. Nem mondom, hogy ezt mattal nem lehetne megcsinálni, de napsütésben az iBookkal nem lehetett mit kezdeni még az árnyékos teraszon sem, mert gyakorlatilag semmi nem látszott a kijelzõn, az Air viszont ilyen helyzetekben is tökéletesen használható.
Akku szempontjából persze rosszabb a nagyobb fényerõ, de adott esetben az ember korrigál rajta és kész.
Sokkal zavaróbb a fényes billentyûzet. Hiába a háttérvilágítás, ez sokszor nem tudja lenyomni a külsõ fény által okozott tükrözõdést!

Macdor
2008. 10. 16. @ 14:51
Macdor képe

Áááá, nem akarom én tologatni hehehe
Csak titokban reménykedtem hogy belekerûl a minibe is a GE-ERÕ. Nem lett volna nagy megterhelés számukra. ejj.. majd legközelebb...
De együtt érzek veletek Laptopos barátaim. Halál a glossy-ra, halál-halál-halál.

holiday
2008. 10. 16. @ 14:53
holiday képe

SZVSZ az Apple a gytáris költségeket leszorítandó döntött a csak egyfajta kijelzõ mellett. Ezt viszont nem fogja lenyomni a grafikusok/fotósok torkán (mozgókép vágására SZVSZ jó a glossy), a MB-ból kivett FW-t meg a 'kis DJk' szemét szúrhatja. Kérdés, hogy mit akarnak: elveszteni a tábort egy bizonytalanabb jövõért (gondolom azt várják, hogy majd valaki megveszi a szép terméküket), vagy egy kb gépenként $50-el drágább árréssel dolgozni, ami fedezi az opciós költségeket és megtartani a 'keménymagot' is. Egyelõre az elõbbi mellett döntöttek. A növekvõ eladásaik mellett kezd egy kicsit rossz útra térni a cég, mondván úgyis lesz olyan, aki megveszi, amit csinálunk.

Aztán meg lehet, hogy két hónap múlva a sajtótájékoztatón bejelentik a tvájszezeméjzing matt kijelzõt, a 4 úesbé portot, a beépített 3G kártyát/kártyahelyet, a memóriakártya olvasót és a plusz FW portokat.

Igaz, ezeket a csatolókat/kártyahelyeket a dizájn oltárán áldozták fel, de reménykedni lehet. Nekem a matt kijelzõ sem csapás, én csak zenére/házi fotók 'sminkelésére'/'közepesen profi', tehát nem házi, de nem is hollywoodi stúdióbeli filmvágásra használnám a notimat. Mindemellett nem tudok dönteni a régi/új MBP között. Illetve az új MB is jó lenne, pár kiegészítéssel :(

Grim
2008. 10. 16. @ 14:57
Grim képe

"Megszületett a nagy ötlet(em) :)

Kelle gy olyan fóliát gyártani, ami mattítja a golssyt.
Olyan lenne, mint egy iphone védõfólia, csak matt és nagy képernyõkre.

Mekkora királyság!
Megyek is és bejegyeztetem a szabadalmi hivatalban! :)"

Elkéstél. Már régóta van ilyen. Például a 3M-nek a Vikuiti névre hallgató fóliái ilyenek, meg még több mindent is tudnak, van egy cso belõle, mindenféle méretben.

Egy a baj, nem találok sehol olyan céget, aki itthon árusítaná. :( Pedig már menne is szépen fel a MacBookomra.

subbee
2008. 10. 16. @ 15:06
subbee képe

1000es csiszoló papírral át kell sikálni a fényes kijelzõt, máris matt lesz ;-)

balcsiarc
2008. 10. 16. @ 15:18
balcsiarc képe

Ezaz! Smirglit neki! :)

Northway
2008. 10. 16. @ 15:27
Northway képe

Kicsit el gondolkodtat, hogy vegyek-e iMac-et vagy sem.

Szeretnék egy jó használnható asztali gépet, és az legyen Mac. Mac Pro + cinema display az megfizethetetlen, tehát marad az iMac. Nem vagyok fotós se videós. Diák vagyok és programozónak készülök. Nekem arra kellene amire egy primary gépet lehet használni + programozás. A jelenlegi macbook-om is nagyon fasza, de a nagyobb és állítolag szebb kijelzõ ami nagyon csábít a vásárlásra.

Akiknek van és lehuzzák az iMac kijelzõjét azoktól kérdezem, hogy ha kissé színvak vagyok akkor nekem már jó lehet nem?

uTomi
2008. 10. 16. @ 15:28
uTomi képe

Mekkora link duma. Vajon melyik unatkozó Apple marketinges írta ezt a marhaságot. Ami tény az tény a glossy baszottul idegesítõ persze mindent meg lehet magyarázni és meg is lehet szokni de, hogy ezt miért kell kikényszeríteni? Néha az az érzésem, hogy Steve bácsinak elgurult a gyógyszere és mire megtalálta már minden kész lett.
Az meg külön poén, hogy itt egyesek a glossy kijelzõt az iBook antiglare kijelzõjéhez hasonítják, azért a kettõ nem egy korban született.

iGunner
2008. 10. 16. @ 15:31
iGunner képe

Ez ilyen PR kamu, nem veszem be:P
En azt mondom, tobbek kozt attol volt/lenne.. PRO, hogy kiszolgalja a kulonbozo igenyeket... Azet, aki napsuteses parkban akar regenyt irni, es azet is aki fotokat szeretne szerkeszteni... etc.

JamesTKirk
2008. 10. 16. @ 15:56

kéne csinálni egy reklámot az apple 1984 videójából, amiben a glossy kijelzõbe dobja bele a csaj a kalapácsot :-)
szerintem baromi egyszerû, sokkal több bevétel van/lesz abból ha sok új vásárlót csábítanak a csillogó marketinggel, minthogy egy viszonylag szûk réteget szolgálnak ki.
de szeretem az apple-t, mert lebeszél a költekezésrõl, nem cserélem le a gépeimet, nekem sajna nem jön be ez a fekete keretes alu dizájn, pedig most már ilyen lesz minden...

(iMac iSight 20", MBP 2.2 matt, asszem maradnak egy ideig)

johnny-blu
2008. 10. 16. @ 16:03
johnny-blu képe

Vakondgyar!

Ha imacet akarsz, akkor a white 20"-as ami nagyon jó, de ezt már csak használtan kapsz.
Mondjuk a 2.1Ghz-est ajánlom, mert abban még mva, vagy pva panel van.
Ha újat akarsz, akkor a hd2600pro-s szerintem amit venni lehet (2.6ghz, 20")
Nekem is ilyen van. Kis color profile állítás után nem olyan rossz a kép.
Fõleg ha még nem láttál PVA/MVA paneles lcd-t.
Én sajnos láttam, mert a másik monitorom olyan,ami rá van kötve.
Hát ott elég ég-és föld a különbség.
De ha csak a maci lenne simán, vagy mellette még egy gagyi TN paneles lcd, akkor észre sem venném.

johnny-blu
2008. 10. 16. @ 16:06
johnny-blu képe

Ja és, ha lehetõséged van rá, akkor megvétel elõtt bontasd ki, és nézd meg a pixelhibákat!!! (az ingyenes monitorfriend-el pl.)

Northway
2008. 10. 16. @ 16:13
Northway képe

johnny-blu!

Köszi infókat, ha veszek akkor megnézetem a pixel hibákat tuti.

Amit errõl a PVA/MVA dologról írtál arról gõzõm nincs micsoda. Color profile-t sem nagyon piszkálom mert nem értek hozzá...!

Ha lesz rá pénzem akkor a nagyobbik 20"-at veszem meg nekem az jobban tetszik. Az XMS-ben ált. be kapcsolják a gépet mielõtt elviszem szóval ez is megoldva.

johnny-blu
2008. 10. 16. @ 16:25
johnny-blu képe

Vakondgyar!

Nincs mit.
Van az átlag lcd montiro, amiben a panel TN.
Ezek kb 30-50E ft-ba kerülnek(20").
És vanak a minõségi mva/pva panelek, amik kb. 80-tól kezdõdnek(20")
Ezeknek a látószöge is sokkal nagyobb, mint a TN-nek.
A reakcióidejük is nagybb kicsit, tehát nem 3-5ms, hanem 15ms körül van.
Ezek azért is drágábbak, mert tényleg 16millió színt tudnak.
A TN általában 8bites, ami azt jelenti, hogy baromira nem 16 millió színt tud megjeleníteni.
Csak szoftveresen rá vans segítve egy kicsit,hogy több színt tudjon.

Color profilet tölthetsz le netrõl is (alu imac ICC profile fix re keress rá)
ezt bemásolod a többi icc közé a gépre, aztán kiválasztod a montior tulajdonságainál.
Több is van, lehet próbálkozni :)

holiday
2008. 10. 16. @ 16:38
holiday képe

azt valaki meg tudja nekem mondani, hogy az új MBP csak egy, azaz ey darab külsõ monitort tud meghajtani össz-vissz? vagy ez eddig is így volt és csak én aludtam el egy csöppet?

Northway
2008. 10. 16. @ 16:39
Northway képe

Értem!

Köszi a helpet!

gyzsolt
2008. 10. 16. @ 17:27
gyzsolt képe

Nekem meg jobban bejön a glossy, mert sokszor megyek ki a szabadba a géppel, meg vonaton is elõveszem, ha kell... mivel nem vagyok fotós/dtpés/videós, a színeket hatalmas ívben (... szóval megvárom amíg beesteledik, ha színekkel kell dolgoznom). A szövegeket pedig csodálatosan lehet olvasni glossy-n még akkor is, ha hátból kapom a napot. (ellenben a mattal)

judgement
2008. 10. 16. @ 17:34
judgement képe

Használatra egyértelmû, hogy a matt a jobb.

gyzsolt
2008. 10. 16. @ 17:35
gyzsolt képe

Vakondgyar:
én is programozok. ahhoz nekem tökéletes a glossy. (egyébként mindkettõ van itt az asztalon)
szerintem szobába:
- ha mögötted van az ablak -> matt
- ha elõtted -> glossy
a lámpák nem zavaróak.

a betekintési szögekbõl elég jól lehet következtetni a panel típusra, 160-as szögei szoktak lenni a TN filmes paneleknek, és 170 felettiek a MVA/PVA/S-PVA paneleknek... így az apple specifikációiból már ki lehet következtetni, hogy milyen modellekbe mit pakoltak. (asszem most a 20-as iMac-ben TN van, csak a 24-esekben van jobb panel)

gyzsolt
2008. 10. 16. @ 18:23
gyzsolt képe

még egy gondolat:
vajon létezik olyan monitor (akár matt, akár fényes), amin a fotósok/dtpések stúdión kívül is tudnak korrekt color proofingot csinálni?

bazsade
2008. 10. 16. @ 19:15

ezt a szar dumát. "világszínvonalú studióm van", persze, akkor biztos fényelt már filmet glossy-s monitoron, majd levilágította lézerrel celluloidra és moziban visszanézve ugyanolyannak látta a színeket, az abszolút fekete és fehérpontot. (de bárki próbálja ki egy átlagos projectorral) vagy a fentebb említett fotónagyítás papírra, ott is ugyanazt az eredményt kapta kézhez.
mindegy, nagy igényûeknek ott van eizo, meg még vannak crt-k. a cd sem lehet rossz az ips-ével.
jobb irány lenne, ha laptopokba is inkább *va panelek kerülnének idõvel, nem pedig csillogóssá válna az tn+film.. borzasztó kombináció

Tom(alias t@m)
2008. 10. 16. @ 19:15
Tom(alias t@m) képe

GyZsolt:

Szerintem nem véletlen, hogy a nagy, komoly kijelzõgyárak a grafikusoknak külön gyártanak komoly LCD, TFT, egyéb monitorokat FÉNYVÉDÕ PALÁSTTAL IS AKÁR...
Könyörgöm egy profinak ezt tudni kéne....
Nem kötelezõ Apple monitort használni a MacBook, vagy MacBook Pro mellé, ha jl tudom mással is használhatjuk, használjuk is(már aki)
Aki meg tényleg egy 13,3" VAGY 15,4" gépen akar profi fotos, vagy grafikus lenni... hát annak tényleg külön úgy kell....
EGY "NORMÁLIS STUDIO" HASZNÁL MELLÉ NEKI MEGFELELÕ KALIBRÁLT MONITORT. MERT TELIK RÁ, MERT EBBÕL ÉL.
MINT AZT MÁR MONDTAM, EGY GRAFIKUSNAK MEGÉRI AZT A PLUSZ BEFEKTETÉST EGY NEM APPLE KÜLSÕ ESZKÖZ, HA MEG MÉG NEM MEGY ANNYIRA A BIZNISZ, AKKOR MAJD BEINDUL :-D
iMac mellé is lehet kötni akár másodiknak egy ugyanakkora Viewsonic-ot, vagy valami ilyen kaliberû terméket.
Az apple ráment most a sulira meg az iLife-ra, és az ITMS által nyújtotta lehetõségekre. A sok hitetlenkedõnek meg annyi, hogy akkor miért nem IBM T sorozatot használnak, miért akarnak olyan terméket mindig amilyen épp nincs.
Amikor bejött az iPhone, és megjelent a "gyászkeret" az iMacen, simán lehetett következtetni az új egyendesignra.
Komolyan nem értelek benneteket.
NAGY GRAFIKUSOK! AMIKOR CRT-KEN NYOMTÁTOK NEM ZAVART, HOGY GLOSSY???

bazsade
2008. 10. 16. @ 19:25

Tom:
nem vagyok nagy grafikus, de crt-n nyomok mindent. cad-et is (full fekete háttér tudna tükrözõdni), fényelést, ps-ot is. nem tudom miért, hisz ugyanúgy üveg van a képernyõ elõtt, de egy kolléga 17es laptopján mindig látom magam, itthon pedig sosem.
a fényvédõ palást valóban hasznos tud lenni.
azért lenne fontos, hogy jól használható legyen a mbp kijelzõje, mert míg dolgozol rákötheted ugyan a monitorodra, de ha elviszed megmutatni a munkád ne kelljen már szabadkozni, hogy nincs is beégve, nem ennyire telített és a fekete sem bukik be satöbbi.

@ndrás
2008. 10. 16. @ 19:28
@ndrás képe

Mikor még csak CRT volt, akkor a matt nem volt opció. Akkor az volt a megoldás, hogy úgy forgattuk, hogy ne tükrözõdjön, esetleg sötétített szobában nyomtuk. Mikor bejött a matt lehetõség, az egy elõrelépés volt, onnantól volt választás. Most megint nincs.

gyzsolt: korrekt color proofing alatt mit értesz? Aminek/akinek eddig sem kellett matchprint, vagy más színhelyes próbanyomat, annak mind1, hogy matt vagy fényes a monitorod. Illetve be lehet azt sz*pni, hogy a (fényes) monitoron mennyivel szebb volt.!.

Grim
2008. 10. 16. @ 19:29
Grim képe

"akkor miért nem IBM T sorozatot használnak"

A válasz nagyon egyszerû: OS-X

Én egyre többet csalódom az APpl etermékeiben sajnos. Mind minõség, mind design, mind használhatóság terén. Már nagyon rég otthagytam volna a termékeiket, ha az OS-X elenne mindenféle hekkelés meg EFI emulátor meg akármi nélkül normál PC-n. Akkor már rég egy X200-ast, vagy valami hasonlót használnék. Szerintem az OS-X ugyanis jól használható, és elég biztonságos.

Ez az egyszerû válasz.

Tom(alias t@m)
2008. 10. 16. @ 19:36
Tom(alias t@m) képe

Akkor meg menjetek és vegyetek már végre az új Apple laptop mellé egy franko monitort, és ne nyavalyogjatok már! :-D

Grim
2008. 10. 16. @ 19:40
Grim képe

"Akkor meg menjetek és vegyetek már végre az új Apple laptop mellé egy franko monitort, és ne nyavalyogjatok már! :-D"

OIlvasd el egy kicsit feljebb! :) Azt nem lehet hordozni magaddal. Az is szempont sokszor, de az utcán/parkban/vonaton/... nem játszik.

Gummiboy-Reloaded
2008. 10. 16. @ 19:49
Gummiboy-Reloaded képe

" "akkor miért nem IBM T sorozatot használnak"

A válasz nagyon egyszerû: OS-X

Én egyre többet csalódom az APpl etermékeiben sajnos. Mind minõség, mind design, mind használhatóság terén. Már nagyon rég otthagytam volna a termékeiket, ha az OS-X elenne mindenféle hekkelés meg EFI emulátor meg akármi nélkül normál PC-n. Akkor már rég egy X200-ast, vagy valami hasonlót használnék. Szerintem az OS-X ugyanis jól használható, és elég biztonságos.

Ez az egyszerû válasz."


Grim ! ott a pont totál ugyan igy vagyok én is ezzel.

uTomi
2008. 10. 16. @ 20:19
uTomi képe

" "akkor miért nem IBM T sorozatot használnak"

A válasz nagyon egyszerû: OS-X

Én egyre többet csalódom az APpl etermékeiben sajnos. Mind minõség, mind design, mind használhatóság terén. Már nagyon rég otthagytam volna a termékeiket, ha az OS-X elenne mindenféle hekkelés meg EFI emulátor meg akármi nélkül normál PC-n. Akkor már rég egy X200-ast, vagy valami hasonlót használnék. Szerintem az OS-X ugyanis jól használható, és elég biztonságos.

Ez az egyszerû válasz."

Azért ez nem ennyire egyszerû. Még így (fekete keret, meg glossy meg FW400 hiánya), hogy megy a rianya még így is az egyik ha nem az egyetlen minõségi laptop a piacon. Legalábbis ami az alu házat, a vastagságot, a billentyûzetet, a háttérvilágítást, a csendességet illeti. Amikor megvettem az MBP-met akkor én is elgondolkodtam egy Sony Vaio-n mert azok még iszonyat jó minõségûek de sajnos az sem Macbook Pro. Megnéztem, kipróbáltam de nem jött be. A Dell, HP, Asus hasonló. Egyszerûen ha ránézek egy Apple laptopra, használom, kezembe veszem azt mondom ez igen. Ha meg megnézek egy Vaio-t vagy egy Stuido-t akkor azt mondom hát nem rossz de ez akkor is egy PC. Úgyhogy nekem senki se mondja, hogy csak a soft a lényeg mert bizony az Apple Hardwarek még mindig nagyon ott vannak. A hibaszázalék meg nõtt persze egyenes arányban az eladásokkal, úgyhogy ott vagyunk ahol a part szakad.
Manapság inkább egyfajta érdekes divat lett a "férges az alma(SolaEclips)" ,"rohad a csutka" és stb. kifejezések de sokan nem is tudják mirõl beszélnek. Sajnos ami tény az tény ma már ritkán tudunk úgy egy elektronikai eszközt megvenni, hogy ne kelljen legalább 1x kicserélni.(Én pl. legutóbb egy merevlemezes dvd felvevõt vettem 3.x-ra sikerült is venni egy normálisat. Kész vicc.) A minõség rohamosan romlik mindenhol. A cégek sorra hozzák ki a cumókat nem törõdve azok kiforrottlanságától pl. XBOX360, de sajnos pl. Apple Macbook white. Most ezt a korszakot éljük és attól tartok ez jobb nem is lesz.

Grim
2008. 10. 16. @ 20:29
Grim képe

uTomI

Nem értek egyet veled. Én használtam régebben IBM laptopot. Nagyon jók, megbízhatóak, könnyûek, nagy az akkuidejük (nagyobb mint az Apple-é). Szal van alternatíva. Minõségileg is és más szempontok szerint is. Persze van akinek nem mindegy, hogy szép, csilli-villi cucca van-e, amivel villoghat, vagy használható. Én az utóbbira szavazok. :) Persze legyen szép is valamilyen szinten, hiszen ezt nézem a munkaidõm alatt meg utána is néha. A szépség meg már szubjektív...

macz
2008. 10. 16. @ 20:30
macz képe

Több mint egy éve létezik az iMac glossystúl mindenestúl ,mi tartott ennyi ideig hogy csak most jut eszébe szidni mindenkinek a glossy-t ?

@ndrás
2008. 10. 16. @ 20:38
@ndrás képe

gondolom a hordozható pro vonalat ért veszteség az új elem. a laptopos pro-k eddig választhattak kijelzõs. a nem hordozósok meg vagy mac pro-t vettek nekik tetszõ monitorral, vagy iMac-et, annak minden kompromisszumával.

@ndrás
2008. 10. 16. @ 20:39
@ndrás képe

"választhattak kijelzõt" bocsi!

gyzsolt
2008. 10. 16. @ 21:13
gyzsolt képe

@ndrás:
igazából arra gondoltam (valszeg a color proofing rossz kifejezés volt), hogy egy rendesen (akár nyomtatóhoz) kalibrált monitort nem lehet úgy kivinni a szabadba (lévén itt most laptopokról van szó), hogy a színeket ugyanolyan normálisan láthasd, mint elõtte bent a korrektül befényelt szobádban, amin ablak sincsen, csak megfelelõ színhõmérsékletû ambiens világítás.

azaz hogy nincs a világon olyan monitor, amivel ezt meg lehetne tenni.
akkor most mi a frászért kéne ezzel szórakozni pont egy laptop esetében?
meg a másik, hogy mi a frászért kéne matt kijelzõ, ha egyszer a fényest jobban látni virító napfénynél, sötétben meg tökmindegy... (mondjuk ez már vallás/ízlés kérdése)

gyzsolt
2008. 10. 16. @ 21:18
gyzsolt képe

Mondjuk én nem félek tükörbe nézni sem... :D

BLAiSE
2008. 10. 16. @ 22:27
BLAiSE képe

A cikk egy bena marketingduma. Ha valaki eleg fanatikus, mindig meg tudja magyarazni maganak, hogy a sz*r, amit eppen lenyomnak a torkan, tulajdonkeppen finom es az o erdekeben tortenik az egesz. Hogy neki jobb legyen...

mangaeva
2008. 10. 16. @ 23:10
mangaeva képe

iMac-re lehetne MOD unglossy kijelzõ üveget csinálni mivel elég könnyen levehetõ szóval hajrá fiuk! az iMac-eseknek még van remény!. Egyébként nekem nincs bajom a glossy screennel. De a szobám elrendezését tuti nagyban befolyásolja.

holiday
2008. 10. 16. @ 23:28
holiday képe

BLAiSE amit te szarnak nevezel, az a vásárlók kb 97&#xna;k tökéletes, sõt jobb, mint a matt megoldás. Vagy nem tudom az arányokat, de kb ennyire - bocsánat a kifejezésért - mérvadó ez a sok nyavajgás.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!