Már folyik az iPhone SE indiai gyártása

Az Apple azt nyilatkozta a Wall Street Journal-nek, hogy az indiai gyártópartnerei megkezdték az iPhone SE hazai gyártását.

Eddig majdnem az összes iPhone Kínában lett előállítva, bár néhány korábbi modellt Brazíliában állítottak össze. A készülékek előreláthatóan egy belső “Made in India” (Indiában összeállítva) feliratú matricával lesznek ellátva. Az Apple nagyon igyekszik növelni eladásait, ezért keményen nyomul az indiai piacra.

A jelentés szerint Bangalore-ban már folyik az iPhone SE gyártása, és május végére készen állnak a kiszállításra. Az első helyben gyártott készülékek már a jövő héten polcra kerülnek, egyelőre ismeretlen áron.

Itthon jelenleg kétféle változatban kapható az iPhone SE: a 32GB-os modell 158 990, a 128GB-os pedig 197 990 forintba kerül. Néhány indiai viszonteladó cég azonban jócskán ez az ár alá célzott, és 320 dollárnak (kb. 86 480 Ft) megfelelő összegért árulja a telefont.

Az Apple kénytelen volt beleegyezni a helyszíni gyártásba, hogy tudjon boltokat nyitni, ugyanis India törvényei szerint csak akkor lehet jelen egy cég a kiskereskedelemben, az ott árusított termékeik legalább 30%-át helyben gyártják.

A Wall Street Journal szerint a helyi kormány úgy véli, hogy az indiai iPhone SE hazájában akár 60 980 forintnak megfelelő áron is árusítható. Tekintve azonban, hogy az Apple nem igazán szereti országtól függően másképp árazni a készülékeit, az árra még nem vennék mérget.

Az indiai piacon egy átlagos okostelefon ára nem igazán haladja meg a 200 dollárt (kb. 55 435 Ft), így ha valami miatt elképzelhető, hogy az Apple kicsit elnézőbb lesz a végleges ár kiszabásakor, az az, hogy szeretne piaci részesedést.

Feltételezhetjük, hogy amennyiben az iPhone SE sikert arat, az Apple ezen felbátorodva az újabb készülékeinek helyi gyártását is megkezdi majd.

Eközben az Egyesült Államokban is törekednek a hazai gyártásra: a Foxconn már kóstolgatja az Amerikai gyárakat, az Apple pedig milliárd dolláros befektetéssel alapozta meg terveiket.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!