MapKit JS

Az Apple Music után az Apple Maps is webre megy.

A héten már írtunk róla, hogy az Apple új eszközöket adott a webfejlesztők kezébe a frissített MusicKit segítségével, de a másik M-betűs Apple szolgáltatás se maradt ki a jóból.

A MapKit segítségével a fejlesztők weboldalaikba rakhatnak kicsi Apple Maps modulokat, vagy akár Apple Maps adatokat használó komplett oldalt is készíthetnek.

Az Apple saját maga is MapKitet használ az iCloud.com-on az iPhone keresése és a WWDC 2018-as oldalaikon.

A MapKit egy JS könyvtár, ami legtöbb függvényében és változójában az iOS-en található MapKitre próbál hajazni, hogy az olyan fejlesztőknek kedvezzen az Apple, akik már használták korábban beágyazva térképüket.

A beágyazott térképeken működik a csippentéssel nagyítás és a 2 ujjas forgatás is.

Új hardveren vektoros WebGL-t használ a megjelenítéshez, míg régebbi gépeken raszter képekre esik vissza – ahogy azt elvárnánk egy modern böngészőbe ágyazható térképtől.

A legtöbben átgondolás nélkül a Google Maps beágyazása mellett döntenek, de lehetséges, hogy az Apple Maps-ben is van ráció, például ha a felhasználói bázis nagy része iOS/macOS felhasználó.

A MapKit JS jelenleg még béta, ezért az Apple korlátozza, hogy a fejlesztők hogy férhetnek hozzá. 250 ezer térképbetöltést és 25 ezer függvényhívást ad ingyen az Apple, de azt mondják, hogy a fejlesztőkkel egyéni megoldásokon és tarifákon is hajlandóak alkuhoz fordulni, ha arra szükség lenne.

Összehasonlításképp a Google csak 100 ezer térképbetöltést engedélyez ingyenes beágyazható térképén.

Kíváncsian várjuk, hogy mennyire terjed el a MapKit JS, amikor ősszel megjelenik végleges változata.

Az Apple fejlesztői oldala a MapKit JS-ről.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!