macOS tipp: Tartalom-gyorsítótárazás

A macOS High Sierra átemelt egy funkciót a macOS Server alkalmazásból, aminek sokan örülnek majd.

A Rendszerbeállítások alkalmazás Megosztás panelének oldalsávján megjelent egy új elem a legújabb macOS-szel, ez pedig a Tartalom-gyorsítótárazás.

A funkció, mely korábban csak a Server alkalmazáson keresztül volt elérhető, lehetővé teszi, hogy a Mac-ed kiszolgálja a környezetében lévő más Apple eszközöket.

Gyakorlatban arról van szó, hogy a Mac-ed el tud tárolni bizonyos tartalmakat, amiket az Apple szervereiről tölt le és ha a jövőben bármilyen Apple eszköz (vagy iTunes Windows-on) a hálózatodon ugyanazt töltené le az Apple szervereiről, akkor a te Mac-edhez fog nyúlni.

Így gyakorlatilag egy mini Apple szerverré alakul a géped és gyorsabban jutsz hozzá a szoftverfrissítésekhez, ha sok eszköz van a házadban.

”A tartalom-gyorsítótárazás csökkenti a sávszélesség-használatot, és felgyorsítja a telepítést a támogatott eszközökön, mivel a szoftverfrissítéseket, alkalmazásokat és más tartalmakat ezen a számítógépen tárolja.” - írja a Rendszerbeállítások a funkcióról.

Alapvetően 2 beállítási lehetőség van: az egyik az iCloudban tárolt tartalmakat is gyorsítótárazza-e a szerver, a másik pedig az, hogy USB kapcsolaton keresztül iOS eszköz használhatja-e a Mac internetelérését.

A Beállítások… gombra kattintva finomhangolható a tartalom-gyorsítótárazás.

Itt látható az, hogy mennyit foglal a gyorsítótár, igény szerint üríthető a Visszaállítás… gombra kattintva, valamint beállítható a maximális mérete is.

Jó húzás volt az Apple részéről ennek a funkciónak az átemelése a Server alkalmazásból, hiszen ha sokan használják, az csökkenteni fogja az Apple szervereinek terheltségét.

Ha érdekel, hogy pontosan milyen tartalmakat tárol el ilyenkor a Mac-ed, az Apple támogatási oldalán elolvashatod a típusokat.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!