macOS 10.14 Mojave

macOS 10.14 Mojave: WOW

Az Apple este bemutatta, hogy mik a terveik a macOS-szel és ez úgy néz ki, hogy az elmúlt évek egyik legambiciózusabb macOS frissítését eredményezte.

A macOS Mojave elhagyja a hegységeket, amiket OS X Yosemite óta jártunk és inkább sivatagi tájba visz. Ez pedig sok újdonságot és meglepő funkcionalitást hoz.

Nézzük is meg, hogy az Apple mérnökei mit főztek ki a macOS számára!

Sötét mód

Az OS X Yosemite elhozta a sötét módot a menüsáv és a Dock számára, a macOS Mojave viszont ezt tovább viszi és az alkalmazások keretére és tartalmára is tovább viszi.

Ez letisztultabb és professzionálisabb kinézetű alkalmazásokat jelent, aminek sokan örülnek majd.

Dinamikus háttérképek

A macOS Mojave néhány olyan háttérképpel is fog rendelkezni, amik a napszakhoz megfelelően módosulnak.

Így reggel lehet világos háttered, ami estére pedig besötétedhet.

Paklik. Az asztalon.

A Mac OS X Leopard egyik legnagyobb újítása volt, hogy mappákat helyezhettél a Dockra, amik pakliként nyíltak ki, ha rájuk kattintottál.

A macOS Mojave automatikusan paklikat készít majd az asztalodon fájltípus alapján. Így rendezettebb lesz az asztalod és gyorsabban megtalálhatod majd, amit keresel.

Finder fejlesztések

A Finder lecseréli a Cover Flow nézetet egy új Galéria nézetre, ahol könnyebben böngészheted fotókkal teli mappáid.

Az információkat tartalmazó jobb oldali oldalsáv is fejlődik majd, gyors gombokkal gazdagodik, melyekkel gyorsan fűzhetsz egybe PDF-eket, forgathatsz fotókat vagy akár a saját Automator munkafolyamataid is beállíthatod.

A Quick Look is okosabb lesz, markup funkciókkal bővül majd, így lehetővé téve, hogy firkálj fájljaidra a Megtekintő megnyitása nélkül.

Képernyőfotók

A képernyőfotók iOS-szerűen mostantól a képernyő jobb alsó sarkán jelennek meg, ahonnan könnyen behúzhatod őket egy alkalmazásba vagy ha rájuk böksz, elérheted az új Quick Look markup funkciókat.

Újdonság, hogy ezentúl videós képernyőfotókat is készíthetsz. Ehhez eddig el kellett indítani a QuickTime alkalmazást.

iOS eszköz kamerahasználat

Ha szeretnél egy fotót illeszteni Keynote prezentációdba, vagy inkább az iPhone-oddal szkennelnéd be az előtted lévő dokumentumot, a macOS Mojave segít.

Az iPhone-od kamerája mindenhol rendelkezésedre áll, ahol eddig a Mac-ed kameráját kellett használnod.

FaceTime

Az iOS 12-höz hasonlóan a FaceTime macOS-en is megtanul egyszerre 32 emberrel hívásban maradni.

Új alkalmazások

Az Apple elkezdte az iOS felületi keretrendszerét átültetni macOS-re. Ez egy hosszas folyamat, ezért a külső fejlesztőket még nem vonják be, de saját alkalmazásaikon már kísérleteznek.

Ennek eredményeképp 4 alkalmazás átköltözött az iOS-ről a macOS-re. Ez a négy alkalmazás az Apple News, a Részvények, az Otthon és a Hangjegyzetek.

Az alkalmazások úgy néznek ki és úgy viselkednek, mint a macOS alkalmazások, de kódjukban megegyeznek az iOS alkalmazásokkal.

Ez jelenti majd a macOS jövőjét szintem minden más lehetőséget kizáróan.

Újratervezett Mac App Store

Az Apple az iOS 11-es Mac App Store dizájnját elhozza a macOS-re is.

Ez jobb alkalmazásajánlókat, gyorsabb és átláthatóbb felületet, valamint egységesebb élményt nyújt majd a felhasználók számára.

Javított adatvédelem

A Safari az iOS 12-höz hasonlóan védi majd adataidat, így nyugodtabban böngészheted a webet.

Apróságok

  • favikonok a Safari füleken
  • Emoji gomb a Mailben
  • okosabb Siri, mely ismeri a HomeKit eszközeidet és jelszavaiddal is segít, valamint hírességeket, ételeket és motorsportot is ismer
  • több nyelven beszél (brit angol, ausztrál angol, kanadai francia, tradicionális kínai és hong kongi), jobb kínai térképeket nyújt, jobb számbillentyűzetet ad a japán felhasználóknak és egy új hangot az indiai felhasználóknak

A macOS 10.14 Mojave idén ősszel érkezik az iOS 12-vel, a watchOS 5-tel és a tvOS 12-vel együtt.

6 hozzászólás
j2smith
2018. 06. 05. @ 09:20
j2smith képe

Csalódás az egész. Kozmetika. Érdemi fejlesztés nélkül.

Appleboy
2018. 06. 05. @ 10:36
Appleboy képe

Szerintem semmi csalódás nincsen, végre hajlandóak voltak legalább a Dark módra. A motorháztető alatt is nyílván van valami. Érdemi dolgok meg 1-2 verzió múlva lesznek - ugyanis HW szinten csak 1-2 év alatt lesz komolyabb változás.
Ez csak amolyan kis redesign volt. Nem is lehetett többre számítani.

qwert44
2018. 06. 05. @ 14:34
qwert44 képe

Azért a homekit nagyon hiányzott -- lehet, teszek egy kamerát vagy mikorfont végre a mac minire emiatt :)

mremil
2018. 07. 01. @ 01:43
mremil képe

A 32 bites alkalmazások működnek még?

TM@ci
2018. 07. 12. @ 22:00
TM@ci képe

(Nagyon) hosszu idö ota egy olyan MacOS amit varok! A bemutato alapjan jopofa, hasznos dolgok lesznek benne, pl. paklik az asztalon, ami a Night Shift ota nekem a leghasznosabb ujitasnak tünik. Kar, hogy a pötyikhez még mindig ennyire ragaszkodnak. Es reméljük nem lesz ugy összeganyolva az egész, mint az utobbi évek MacOS rendszerei.

TM@ci
2018. 09. 06. @ 23:05
TM@ci képe

De az nem vérciki, hogy az Apple-nal annyira kifogytak az ötletekböl, hogy egy Microsoft-os projektröl nevezik el az uj oprendszert? ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mojave_Experiment )

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!