macOS High Sierra

macOS 10.13 High Sierra

Az Apple ma este a WWDC-n bemutatta a macOS új változatát, a macOS High Sierra-t.

Az Apple először 2009-ben a Mac OS X Snow Leoparddal csinált olyat, hogy a korábbi rendszeren csak apróbb módosításokat végeztek végfelhasználói szemmel, miközben a rendszert alkotó technológiákat nagyban átalakították.

A második ilyen rendszer az OS X Mountain Lion volt, majd az OS X El Capitan. Most pedig itt a macOS High Sierra, melyet az Apple úgy pozicionál, hogy egy jobb Sierra lesz. Nézzük is meg, hogy mit jelent ez a gyakorlatban!

APFS – Az Apple fájlrendszer

Az Apple tavaly jelentette be, hogy áttérnek HFS+-ról egy modernebb fájlrendszerre. Az APFS először az iOS 10.3-ban debütált, mint rendszerfájlrendszer és mivel ott jól bevált, egyértelmű volt, hogy az Apple Mac-re is el fogja hozni.

Az APFS sok előnnyel jár majd a felhasználóknak és még többel a rendszergazdáknak és egyéb profi felhasználóknak.

Az APFS-t a kezdetektől a 64 bites rendszerekre és a flash tárolókra tervezte az Apple. Így, hogy az architektúra tervezésekor a modern technológiákra alapozhattak, sokkal fejlettebb fájlrendszert tudtak alkotni.

Az új fájlrendszer sokkal gyorsabb, a fájlkeresés, a fájlok megkétszerezése és a mappaméretek kiszámítása jelentősen kevesebb időt vesz majd igénybe az új rendszer alatt.

Az APFS persze biztonságos is lesz, a beépített titkosításnak, összeomlás-védelemnek és egyszerűbb biztonsági mentéseknek mindannyian élvezhetjük előnyeit idén ősszel.

Jobb videós képességek

Az Apple (bizonyos Mac-ek esetén) hardveres gyorsítást épít be a H.265 videók kezelésére. A HEVC/H.265 akár 40%-kal jobb tömörítést tesz lehetővé, melynek a videoszerkesztők igazán örülhetnek majd.

Metal 2

A Metal 2 sokkal gyorsabb, mint a Metal és sok izgalmas lehetőséget rejt magában. A legnagyobb újítás valószínűleg az lesz a végfelhasználóknak, hogy az Apple az ablakkezelő Window Servert is átemelte a Metalra, így az ablakok mozgatása és a Mission Control sokkal gyorsabb lesz High Sierra alatt.

VR – Virtuális valóság

A virtuális valóság, röviden VR egyre népszerűbb terület a számítástechnikában, így nem meglepő, hogy az Apple is nagy figyelmet szánt neki. A macOS High Sierra a Metal 2-nek és a HEVC szabvány támogatásának köszönhetően kiválóan alkalmas lesz megfelelő hardveren a VR tartalmak előállítására.

Fotók

A Fotók alkalmazás óriási frissítést kap High Sierra-ban. Az Apple átalakította az oldalsávot, hogy időrendi sorrendben megjelenítse az importált képeid, valamint új rendszerezési lehetőségeket vezettek be. Így sokkal egyszerűbben meg tudod majd találni a fotóid.

Miután megtaláltad a keresett fotót, a Fotók alkalmazás jobb szerkesztési lehetőségeket ad majd. Visszatértek a görbék és a kép egy adott részletét is tudod mostantól külön szerkeszteni. Ha pedig élő fotóról van szó, akkor mostantól mókás effekteket is adhatsz hozzájuk és meg is vághatod őket.

Az emlékek jobb újraélésében is segít a Fotók. macOS High Sierra alatt az alkalmazás összegyűjti háziállataid és gyerekeid egy-egy emlékalbumba, hogy egyszerűbben idézhesd fel velük legkedvesebb emlékeid. Emellett az eseményekre is nagyobb hangsúlyt helyez majd, így az esküvőket, szülinapokat, sporteseményeket és még sok mást is is külön gyűjti majd.

Nagy öröm azoknak, akik több Apple eszközzel rendelkeznek, hogy a Fotók mostantól szinkronizálni fogja Mac-ek és iOS eszközök között az arc-adatokat, így ha egyszer megtanítottad a Fotóknak, hogy ki kicsoda egy fotón, akkor az a többi eszközödre is átszáll majd az iCloudnak köszönhetően.

Az ráadásul ezentúl még jobban kiterjeszthető. Ha külső alkalmazásban szerkesztesz egy fotót, annak módosításai automatikusan visszaíródnak majd a Fotók könyvtárába és így könnyen láthatod a változásokat, valamint az App Store-ban kereshetsz beépülő szerkesztőmodulokat is.

Az pedig csak hab a tortán, hogy az alkalmazás támogatni fogja a GIF fájlokat is.

Safari

Az Apple nagy figyelmet szentelt böngészőjének is. A Safari mostantól megpróbálja megakadályozni, hogy az oldalak követni tudjanak böngészési szokásaid alapján. Így ha vásárolsz egy kerékpárt ebay-en, High Sierra-n Safariban utána nem kapsz majd kerékpárral kapcsolatos hirdetéseket.

Téged is zavarnak az önműködően elinduló videók? High Sierra alatt a Safari le tudja tiltani őket. Így semmi sem zavarhat meg olvasás közben.

Amennyiben egy oldal támogatja cikkeknél az olvasónézetet, ezentúl automatikusan bekapcsolhatod rajta, valamint könnyebben állíthatod, hogy mely oldalon legyenek aktívak a tartalomblokkoló bővítmények.

A Safari természetesen gyorsabb is lett, az Apple állítása szerint a High Sierra-ban található Safari leelőzi az összes többi asztali böngészőt.

Siri

Siri okosabb lesz macOS High Sierra alatt. Az Apple személyi asszisztense macOS Sierra alatt képes lesz Apple Music mixeket készíteni hangulatod alapján, valamint új hangokat is kap majd, hogy kevésbé emlékeztessen egy robotra.

iCloud Drive fájlmegosztás

A Finderből egy kattintással oszthatsz meg ezentúl fájlokat ismerőseiddel. A fájlok módosításai automatikusan megjelennek nálad is, így nem lesz többé olyan, hogy “Prezentáció végleges most már tényleg végleges 2.ppt” egy csapatprojektnél.

Spotlight

Spotlight most már képes járatadatokat megjeleníteni térképnézettel, valamint több Wikipédia találatot is megjelenít egyszerre.

Mail

Az alkalmazás mostantól megpróbálja eltalálni, hogy milyen levelek érdekelhetnek és azokat a Beérkező postafiókod tetejére helyezi majd.

Aminek azonban még jobban örülsz majd, az valószínűleg az, hogy mostantól 35%-kal kevesebb helyet foglalnak leveleid a gépeden.

A szerkesztő, melyben új leveled írod, mostantól osztott nézetbe tehető egy kattintással. Így egyszerre láthatod a leveled és azt is, amire válaszolsz.

Jegyzetek

A fontos jegyzeteket kézzel a lista tetejére tűzheted. Így nem kell többé módosítanod egy fontos jegyzetet, hogy mindig fenn maradjon.

Hasznos lehet az is, hogy mostantól táblázatokkal is díszítheted jegyzeteid és az alkalmazás keresés közben felajánlja, hogy mire kereshetsz.

FaceTime

Nem kell többé képernyőfotót csinálnod, ha barátnőd viccesen grimaszol FaceTime hívás közben, az alkalmazásban található egy kamera gomb, mely élőfotót készít a túloldali személyről. Erről természetesen a másik fél értesítést kap.

Üzenetek

Az üzeneteid mostantól minden eszközödön szinkronban vannak. Így ha törölsz egy beszélgetést a Mac-eden, az eltűnik majd az iPhone-odon és iPadeden is.

iCloud tárhelyek

Az Apple mostantól lehetővé teszi, hogy megoszd iCloud tárhelyed családtagjaiddal. Így elég lehet egy 2 TB-os előfizetés mindenkinek.

Nyelvi támogatás

Az Apple-nak továbbra is fontos, hogy a világ minden táján használhatóak legyenek rendszerei. A macOS High Sierra ilyen irányú törekvései:

  • új arab rendszerbetűtípus (San Francisco Arabic)
  • Angol/Japán kombinált bevitel
  • hindi opció a rendszernyelvek közt
  • javított japán videofeliratok

A macOS 10.13 High Sierra előreláthatóan valamikor idén ősszel érkezik, az előző évek alapján feltehetően októberben.

Neked hogy tetszik?

7 hozzászólás
rockjano
2017. 06. 05. @ 23:15

Háááát...Valami info arról milyen gépeken megy majd és min már nem???

Amúgy értem én hogy szebb meg jobb de inkább a finder rengeteg idegesítő hibáját javítanák ki.

Az új filerendszer érdekes de fogadok lesznek vele gondok... szoftverkompatibilitási gondok.

Hmmmm.. felmegy vajon Hackintoshra???

Nagy Konstantin
2017. 06. 06. @ 00:19
Nagy Konstantin képe

@rockjano a rendszerkövetelmények nem változtak Sierra-hoz képest.

Miután ez egy hibajavító kiadás, ahogy azt az első két bekezdésben le is írtam, elképzelhető, hogy javítják a számodra idegesítő hibákat.

Az Apple már tavaly bejelentette az APFS-t a fejlesztőknek, így bőven volt idejük a kompatibilitási hibák kijavítására.

Hackintossal kapcsolatban lehet, hogy nem itt érdemes tájékozódnod ;-)

rockjano
2017. 06. 06. @ 00:24

Bocs itt én nem látok még bejegyzéseket.

Hibajavítónak azért nem nevezném ez egy teljes verziószámú új oprendszer szerintem nem egy 10.12.X. A finder hibák sokszempontból koncepcionális problémák legalábbis engem sokminden zavar de mindegy. Azért jó hogy még van MacOS egyáltalán ;-)

Az APFS érdekes de az már tudható hogy ez csak opció lesz tehát felmegy majd HFS-re is a 10.13 ami a biztonság kedvéért azért jó...

idanka
2017. 07. 12. @ 13:56
idanka képe

Hát 2x is felküzdöttem, egy elkülönített partícióra. Sajnos sehogy nem sikerült az APFS-re varázsolni. Teljesen ellentmondóak a hírek. "Csak teljes merevlemezt lehet formázni, csak SSD-t lehet, csak külső SSD-t lehet és nem lehet a boot partíciót APFS-re formázni" ..stb

Engem a fájlrendszer (HDD-n) nyújtott teljesítmény javulása érdekelt volna kimondottan.
Külső SSD-n próbáltam, ott döbbenetes volt a teljesítménye. De 5 percig sem bírta az ékezetes fájlnevek miatt:)

rockjano
2017. 07. 12. @ 15:50

@idanka

Köszi ez fontos info... szóval gondok vannak az ékezetes karakterekkel (miért is nem vagyok meglepődve :-)

idanka
2017. 07. 12. @ 19:06
idanka képe

rockjano

Most nem próbáltam a külső SSD-n, ez 1/2 évvel ezelőtti probléma volt.

Szerintem ilyen gond már nem lehet vele. A képeket nézve ha már felkúszott az OP rendszer pont annyi változatban formázható a további meghajtó mint a HFS+.

rockjano
2017. 07. 12. @ 19:14

Köszi a képet szuper... és mik a tapasztalatok tényleg érezhetően gyorsabb a működése és ha igen akkor mi?? Filemásolás?? Programok nyitása???

Én még nem tettem fel sehova mert nincs szabad volume....

Köszi

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!