Leszámol az Apple a VPN alapú reklámblokkolókkal

Az App Store-ban jelenleg rengeteg olyan, a rendszer VPN szolgáltatásait kihasználó alkalmazás található meg, amik harmadik féltől származó alkalmazásokban is képesek a reklámok blokkolására.

Az Apple idáig nem foglalkozott ezekkel a reklámblokkolókkal, de úgy néz ki, hogy elegük lett.

Az, ha egy alkalmazás VPN profilt telepít, ami reklámblokkolóként szolgál, könnyedén csapdába csalhat felhasználóját. A feltelepített VPN profilon keresztül ugyanis átmegy a rendszer összes mobilforgalma Wi-Fi-n és mobilneten keresztül is. Könnyen belátható, hogy az Apple-nek már biztonsági okokból is érdemes blokkolnia ezeket a reklámokat.

Persze ha a biztonsági hiányosságok nem lennének elegek, az Apple is szerez pénzt a hirdetésekből, pl. az Apple News alkalmazásban.

A VPN alapú reklámblokkolók törlését először az AdBlock, Weblock és Admosphere fejlesztő cégének, a Future Mindnak a vezetője, Tomasz Koperski vette észre.

Koperski pár Apple-lel végbevitt levélváltás után megtudta a következőket:

  • az Apple többé nem fog beengedni VPN-t használó hirdetésblokkolót az App Store-ba
  • ennek hivatalos indoklása az, hogy ezek az alkalmazások megszegik az Apple irányelveinek 4.2-es pontját, miszerint az App Store-ban lévő alkalmazásoknak alkalmazásszerűen kell működniük
  • a 4.2-es ponton belül a 4.2.1 kitér arra is, hogy az alkalmazásoknak az elérhető API-kat rendeltetésszerű célra kell használniuk
  • az Apple a Safari tartalomblokkolókra való átállást javasolta Koperskinek
  • az Apple hivatalosan telefonban is megerősítette Koperskinek, hogy a cég filozófiája változott a VPN reklámblokkolókkal kapcsolatban

Az ilyen VPN alapú reklámblokkolóknak már közeleg a vége, ez egyértelmű. A kérdés már csak az, hogy hogyan fognak ezek az alkalmazások fennmaradni ezután? Mit fognak tenni, hogy VPN szolgáltatásukat feltelepítsék iOS-re?

Vagy elfogadják a kudarcot és átállnak Safari tartalomblokkolóra? Érdekes lesz figyelni, hogy mit tesznek ezek az alkalmazások/szolgáltatások.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!