Komoly hibák a macOS Sierra PDF kezelésében

A macOS Sierra őszi megjelenése után olyan hírek röppentek fel, hogy a Fujitsu ScanSnap alkalmazással készített PDF-ek hibásan jelennek meg az új rendszer alatt. Akkor az Apple gyorsan javította a hibát a macOS 10.12.1-gyel, de mostanra kiderült, hogy az új rendszer PDF hibái sokkal mélyebben gyökereznek.

Adam Engst, a TidBITS-től összefoglalta egy írásban, hogy mi a gond a PDF-ekkel és a Preview alkalmazással az új macOS alatt.

A probléma forrása a PDFKit, az Apple keretrendszere, amit a PDF-ek megjelenítéséhez és kezeléséhez használ macOS-en. Az Engsttel konzultált fejlesztők szerint az Apple újraírta a PDFKit részeit, hogy egyesítse a kódokat iOS és macOS között. Ebben az újraírásban azonban az Apple komoly bugokat tett a keretrendszerbe és használhatatlanná tett már meglévő funkciókat. Ennek eredményeképp bármely alkalmazás meghibásodhat, ami a PDFKitet használja PDF fájlok megjelenítésére és módosítására.

A macOS 10.12.2-ben található Preview alkalmazás például egy olyan bugot tartalmaz, mely törli a PDF-ekről az OCR rétegeket szerkesztéskor. Mivel a hiba a PDFKitben van, így a többi PDF szerkesztőben is problémák léphetnek fel.

A megoldás az, hogy olyan PDF szerkesztőt kell használni, ami nem az Apple beépített keretrendszerét használja, hanem egy sajátot. Ilyen pl. a PDFpen vagy az Adobe Acrobat DC.

Szomorú ilyenről írni, hiszen az Apple célja egyértelműen jó volt a PDFKit újraírásával. Csak míg az iWorknél elviseltük, hogy az Apple újraírta az alkalmazásokat iOS-en és macOS-en, hogy közös alapokon legyen a két rendszeren az irodai alkalmazáscsomag, addig a PDFKit újraírásával az Apple nem csak saját alkalmazását csorbította, hanem más fejlesztők alkalmazásait is. Ráadásul a hibák még adatvesztéssel is járhatnak, ami tovább súlyosbítja a fiaskót.

A lényeg, hogy ha fontos PDF-ekkel dolgozol, érdemes lehet elkerülnöd a PDFKitet használó alkalmazásokat, mint pl. a beépített Megtekintő (Preview) alkalmazást és ideiglenesen válts olyanra, ami nem használja az Apple keretrendszerét.

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!