Jonathan Ive titkos birodalma

A világ talán leghíresebb ipari tervező-műhelyét az Apple cupertinoi központi épületének fölszintjén találjuk. Valószínűleg ezek a világ legjobban védett irodái.

Ez az a hely, ahova Steve Jobs hivatalos életrajzi könyvének írója, Walter Isaacson sem tehette be a lábát szinte soha, akkor sem, ha az Apple dizájnrészlegének vezetőjével készített interjúkat. Egy napon azonban 2010-ben Jonathan Ive végigvezette Isaacsont ezen a bunkeren.Ahogy Ive mondta az írónak „itt készül akövetkező 3 év”. A nemrég kiadott könyv szerint a létesítmény olyan modern, amennyire az csak elképzelhető.

Először is senkit nem enged be az őrség a speciális beléptetési kártya nélkül. Az ajtókon hatalmas zárak vannak, az üvegek pedig színezettek. Az irodák megjelenésére a fémes szürke díszítés jellemző, és mindenhol hatalmas hangfalak vannak, amikből techno vagy jazz zene szól a jövő formáit megalkotó tervezőknek. Mindenfelé prototípusok láthatók, illetve különböző festőgépek és számtalan habmodell az elkövetkező évek tervezett termékeiről.

Természetesen Steve Jobs is rendszeresen megfordult a dizájn műhelyben, és aktívan részt vett a tervezési folyamatokban.

„Egy sor vállalat, egy sor nagy ötlet és dizájn bukik el a tervezési folyamaton. Az én és a csapatom ötletei Steve nélkül semmit nem értek volna. Õ volt az, aki velünk dolgozott, és segített átlendülni az összes akadályon, amik lehetetlenné tették volna, hogy az ötleteinkből termékek szülessenek.” – mondta el Ive.

Az Apple dizájn guruja arról is mesélt, hogy milyen megszállottan ügyeltek mindenre, még a csomagolásra is: „Rengeteg időt töltöttünk Steve-vel a csomagolások tervével. Imádom, amikor először csomagolok ki valamit. A kicsomagolási rituálét úgy kell megtervezni, hogy a termék már attól különlegesnek tűnjön. A csomagolás olyan mint a színház, egy kész sztorit képes létrehozni.”

Persze nem volt mindig rózsás a hangulat, mikor Steve ott volt. Komoly tekintély követelt magának, amit Ive a befelé forduló személyiségével nehezen viselt. Ive mindig ügyelt arra, hogy a csapata erőfeszítéseit tartsa szem előtt: „Végignézte, hogy hol tartunk, megnézte az ötleteimet és rögtön hozzátette, hogy „Ez nem tetszik”, „Ez így nem jó”, „Ez tetszik” stb. Később pedig ott ültem a közönség előtt, és ő úgy adta elő az ötleteket, mintha a sajátjai lennének. Én a magam részéről kínosan ügyelek arra, hogy egy-egy ötlet honnan is jött, sőt van egy jegyzetfüzetem tele ötletekkel. Szóval egy kicsit fájt, mikor az én terveim után aratta le a babérokat.”

Idővel Ive megtanulta elkerülni a munkahelyi konfliktusokat, intrikákat a cégnél, és ez segített neki abban, hogy az Apple egyik legértékesebb tagjává tudjon válni az évek során.

Csak hogy egy példát említsünk a cég vezetőinek viszonyáról, nem rég közöltük a BusinessWeek Scott Forstallról szóló cikkét, aki állítólag kimondottan rosszban van nemcsak Ive-val, de az Apple hardver részlegének vezetőjével, Bob Mansfielddel is. A viszony állítólag annyira rossz, hogy kerülik vele a találkozást és csak olyan megbeszéléseken vesznek részt, amelyiken Tim Cook is ott van. Ennek ellenére az Apple mégis a tankönyvi példája annak, hogy hogyan működhet jól együtt a hardver és a szoftver.

Steve Jobs és Jony Ive a munkahelyi viszony mellett egyébként barátok is voltak. Steve többször nyilvánosan hangoztatta, hogy Ive „az egyik legjobb barátja a Földön”. Megtette ezt például az eredeti iPhone bemutatásakor, majd három és fél évvel később az iPhone 4 bemutatóján.Ugyanezt múlt hét szerdán, a hivatalos Steve Jobs megemlékezésen Ive is megerősítette: „Õ volt a legközelebbi és leghűségesebb barátom. Közel 15 évet dolgoztunk együtt, de még mindig tudott azon nevetni, ahogy az „alumínium” szót mondom. Imádtam, ahogy feszülten figyelt. Imádtam a felfogását, a hihetetlen érzékenységét és a műtéti pontosságú véleményét.” – hangsúlyozta ki Ive az utolsó három szót, amin többen elmosolyodtak.

Ive szerint azonban Jobs ilyen részletekbe menő figyelmének nagy ára volt:

„Komoly ára volt, mindannyiunknak. De tudjátok mit? Õ fizetett ezért a legtöbbet. Õt érdekelte a legjobban. Õ volt az, aki állandóan aggódott, aki folyamatosan csak azt kérdezte: – Elég jó ez így?”

A dizájnguru szerint mindig magát az utat élvezték, ahogy megszületett egy-egy új termék, és nem később a munka gyümölcseit:

„A hatalmas sikerek ellenére sosem hittük, sosem hihettük, hogy bárminek is a végére jutunk. És ha nem jöttek az ötletek, nem sikerültek a prototípusok, ő hatalmas akarattal és hittel elhatározta, hogy ennek ellenére is végül valami nagyot fogunk alkotni.

De a legnagyobb öröm az út volt, amin eljutottunk oda. Imádtam a lelkesedését. Az egyszerű örömét, amibe gyakran keveredett egy kis megkönnyebbülés: igen, végre elértünk oda, ahova akartunk, elértünk és valami jót hoztunk létre. Ismeritek a mosolyát, nem? Amivel azt ünnepeli, hogy mindenki számára sikerült létrehoznia valami hatalmasat. Ahogy élvezi a cinizmus vereségét. Ahogy megtagadhatja, amit már százszor hallott: „nem tudod megcsinálni”. A szépség és letisztultság győzelme volt ő. És ahogy ő mondaná: „For giving a damn.”

Jony Ive teljes beszédét megtekinthetitek az Apple honlapján, az október 19-ei megemlékezésről készült videóban 48:30-tól.8 hozzászólás
mobbo 
2011. 10. 25. @ 20:16
mobbo  képe

hmm, sokban hasonlítok steve-re

iRon
2011. 10. 25. @ 22:37
iRon képe

Azért annyi értelme legalább van Steve halálának (ha szabad ilyet mondani/gondolni egyáltalán), hogy a többieket is megismerjük valamennyire.

Bírom ezt az embert, a másik kedvencem pedig Scott Forstall.

Medogazda
2011. 10. 25. @ 22:56
Medogazda képe

@iRon: irónikus.:)

hetfield
2011. 10. 25. @ 23:19
hetfield képe

„Végignézte, hogy hol tartunk, megnézte az ötleteimet és rögtön hozzátette, hogy „Ez nem tetszik”, „Ez így nem jó”, „Ez tetszik” stb. Késõbb pedig ott ültem a közönség elõtt, és õ úgy adta elõ az ötleteket, mintha a sajátjai lennének.

azt hiszem nincs mit hozzáfûzni.

tabisz
2011. 10. 26. @ 05:01
tabisz képe

Mindketten magukénak vallják ezeket az ötleteket, holott közösek voltak... Steeve megálmodta, beszélt sokat errõl Jonynak, aki aztán készített (-tetett a csapatával) néhány/sok kézzel fogható ötletet, prototipust, stb-t, majd Steeve kiválasztotta, hogy melyik a legjobb irány, Jony pedig addig tökéletesítette, amíg Steeve azt nem mondta, hogy ez már "elég" jó lesz...

Na, most mondjátok meg, kinek az ötlete...? :)

Cirby
2011. 10. 26. @ 14:13
Cirby képe

Azért kíváncsi lennék a CNC gépek vezérlésére, a CAD/CAM programokra is. Gondolom, Ive nem Windows elé ül le nap mint nap. :)
(Azt vártam volna ettõl a cikktõl, hogy errõl is szól, nem csak Steve és Jon kapcsolatáról.)

Nadilas
2011. 10. 27. @ 03:05
Nadilas képe

Szerintem az benne volt Jobs szerepvállalásában, hogy egy személyként képviseli a céget és akkor igenis az õ ötlete, még akkor is ha 200 mérnök 100 órás munkája van mögötte. :) Szomorú, de én ezt tapasztalom más cégeknél is.

h23
2011. 10. 27. @ 07:13

Stay hungry, stay foolish..., ebben minden benne van. Egyértelmû a zászló cipelõ arat, ez így volt a történelemben is. Ive, nem lenne ott ha nincs Steve, és az Apple Marketing büdzséje. A marketingre talán még nagyobb hangsúlyt fektettek, csak ezt nem hozhatják nyilvánosságra, mert az már nem lenne szimpatikus nekünk.
Ive kreativitása alkotó elem, ezt nem veheti el senki tõle, egyben NAGYRA ÉRTÉKELEM Ive munkáját, viszont amikor ezt valaki megálmodta, és véglegesítette az nem más mint Steve Jobs. Ha csak az MP3-ra utalnék, akkor már azt lehet mondani, hogy egy designer nem lenne akkora ha nem kerül bele ebben a vérkeringésbe. Ive-re is lehet mondani egyszerûen, jók a segítõi fentrõl, és jókor volt jó helyen. Számtalan jó designer van a világon, és még is Ive-re esett a választás. Na erre mondom azt hogy tényleg..., JÓKOR VOLT JÓ HELYEN! Ive érdemei nagyok, és tiszteletre méltóak, de ne essen már rosszul neki, hogy nem Õ arat. Õ csak egy rajzolgató kreatív figura, akinek az a feladata hogy terveket rakjon ki amikor jön a Boss, mert azért fizetik. Szóval, azért arat a zászlócipelõ mert õ dönt a tervek közül, és nem utolsó sorban, Õ a megálmodó.

iRon! Egyetértek, és tetszik nekem is hogy beláthatunk a kulisszákba.;)

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!