iPhone X hírek: jó kijelző, népszerűbb a 8-nál, a Face ID figyel az aksira, nagy a cég haszna

A DisplayMate kiadta az iPhone X kijelzőjének értékelését. A Localytics megvizsgálta, hogy az iPhone 8 vagy az iPhone X iránt volt nagyobb az érdeklődés az árusítás első hétvégéjén. 10% akkumulátortöltöttség alatt a Face ID nem működik. A Reuters összeválogatta az iPhone X alkatrészeinek körülbelüli árát.

DisplayMate teszt

Minden iPhone bemutató után a DisplayMate teszteli az új telefon kijelzőjét, hogy elmondhassa véleményét. Idén az iPhone X-ről azt mondták, hogy szerintük az X kijelzője a leginkább színhelyes, a legfényesebb mobil OLED kijelző, a legjobb kontrasztú környezeti megvilágításban és a legmagasabb a kontrasztaránya. Ha ez nem lenne elég, még az iPhone X kijelzője volt a legkevésbé tükröződő és a legkisebb fényerő-eltérést mutató alacsony betekintési szögekből.

Új képarány és felbontás

Nagyobb kijelzőméretnek és eltérő képaránynak köszönhetően az iPhone X új 2,5K magas felbontású Full HD+ kijelzője 2436x1125 pixelével és 458 ppi-jével 2,7 megapixelt mutat, ami 32%-kal több, mint egy HDTV. A kijelző gyémánt szubpixeleket használ, és a 458 ppi szubpixel rendereléssel jelentősen jobb képminőséget biztosít, mint amit normál 20/20-as látással 30 centiméterről vagy távolabbról észre lehetne venni, vagyis tökéletesen élesnek tűnik. Ennek eredményeképp okostelefonoknál nem látjuk értelmét a további kijelzőfelbontás- és ppi-emelésnek a 4K-ig (3940x2160 pixel) csak a jól hangzó marketingszövegekért, valódi látható előnyök nélkül.

Betekintési szög

Annak ellenére, hogy az okostelefonok elsősorban egy személy által tekintettek, a kijelző betekintési szöge mégis fontos, mert az az egy személy is különböző szögekből nézi a kijelzőt használat közben. Ez a szög akár 30 fok is lehet vagy több, ha asztalon fekszik a telefon. Míg az LCD kijelzőknél a fényerő 55%-a vagy még több veszik el általában 30 fokos betekintési szögnél, az iPhone X OLED kijelzője mindössze 22%-ot csökken fényerőben 30 foknál. Ez persze akkor is előnyös, amikor többen nézik a kijelzőt, és ez az OLED kijelzők egy nagy előnye. A színtorzulás is relatíve kicsi a betekintési szög változtatásánál.

Színhelyesség és automatikus színmenedzsment

A legtöbb okostelefon és táblagép egy vagy pár rögzített színskálával rendelkezik. Az iPhone X automatikus színmenedzsmenttel rendelkezik, ami automatikusan vált a megfelelő színskálára bármely széles DCI-P3 színskálán belül található képtartalom esetén, amennyiben rendelkezik a tartalom ICC profillal. Így a képek automatikusan a helyes színekkel jelennek meg: nincsenek kevéssé szaturálva, sem pedig túlszaturálva. Az eltérő színskálák közt váltó színmenedzsment nagyon hasznos és fontos iparág csúcsán álló képesség, amit minden gyártónak biztosítania kéne a jövőben.

Az iPhone X abszolút színhelyessége igazán lenyűgöző, ahogy az itt látszik is. 1,0-s abszolút színhelyessége van JNCD-n az sRGB/Red.709 színskálán, amit a legtöbb felhasználói tartalom használ és 0,9-es INCD-je van a szélesebb DCI-P3 színskálán, amit a 4K UHD TV-k és digitális mozik használnak. Ez a leginkább színhelyes kijelző, amit valaha mértünk. Egyszerűen megkülönböztethetetlen szemmel a tökéletestől és valószínűleg jobb, mint bármely mobilkijelző, otthoni monitor, TV vagy UHD TV, amid van.

Összességében a DisplayMate megdicsérte az Apple-t a kiváló kijelző megtervezéséért, annak precíziós kalibrálásáért és szoftveres munkájáért, mely együtt egy hihetetlenül pontos kijelzőt eredményezett.

Lekörözte az X a 8-ast első hétvégéjén

A Localytics felmérése alapján az iPhone X jobban fogyott első hétvégéjén, mint a kicsivel több mint egy hónapja bemutatott iPhone 8.

Látható, hogy a hétvége után az iPhone X majdnem 1%-os (0,93%-os) részesedésre tett szert az iPhone-ok között.

Ezzel az iPhone X lekörözte az iPhone 4S-t az iPhone-ok közt:

Valószínűleg a jövőben az iPhone X még népszerűbb lesz, így érdemes lehet majd pár hónap múlva visszatérni az iPhone X részesedésére a piacon lévő iPhone-ok közt.

Face ID 10% alatt

Az Apple támogatási oldalán egyértelműen olvasható, hogy jelkódot kell használni Face ID helyett, “ha a készülék akkumulátorának töltöttségi szintje 10% alatt van”.

Ez is egy olyan paraméter, amiben a Touch ID egyelőre vezet a Face ID-vel szemben, de az Apple minden bizonnyal okkal döntött az arcfelismeréssel történő feloldás korlátozása mellett.

Komponens-árak

357,50 dollárba kerül az iPhone X alkatrészeinek ára a Reuters szerint.

Összehasonlításképp az iPhone 8 állítólag 247,51 dollárba kerül, az iPhone 8 Plus pedig 288,08-ba.

Ezekből kiszámolható az Apple bruttó árrése ezekre a készülékekre. Az iPhone 8 esetén ez 59%, az iPhone X-nél pedig 64%.

Ezek a komponensárak nem veszik figyelembe a gyártási költségeket, mint például a kutatást és fejlesztést, a szoftverek elkészítését, a hirdetéseket és a szállítási költségeket.

Szóval annak ellenére, hogy érdekes, mennyibe kerülnek az iPhone X alkatrészei, ez alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az Apple hasznáról.

1 hozzászólás
b_pit
2017. 11. 07. @ 10:20
b_pit képe

Nem "az X", hanem "a X". Mivel tennek, avagy tíznek kell ejteni!

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!