iPhone: mint mobil internetes modem

[MacNN] Néhány hete írtunk a Netshare nevű alkalmazásról, amely az iPhone mobil internetes kapcsolatát osztotta meg számítógépünkkel. Az alkalmazást az App Store-ban lehetett megvásárolni, de aztán valami történt és az Apple leszedte. A fejleszt vállalat csak annyit válaszolt levelünkre, hogy jelenleg az Apple-lel dolgoznak azon, hogy programjuk visszakerülhessen az App Store-ba. Azonban elképzelhető, hogy teljesen másról van szó.

A problémát az okozhatta, hogy az USA-ban, az iPhone kizárólagos forgalmazója (AT&T) kifejezetten tiltja az ilyen megoldások alkalmazását. Õk ugyanis külön mobil internetes csomagokat alkalmaznak, amelyek díjszabása valószínű eltér az iPhone adatforgalmának árától. A Netshare pedig kifejezetten rontotta ezt az üzletet.

Egy amerikai iPhone tulajdonos email üzenetet küldött Steve Jobs-nak, amelyben a következő állt:
"Az At&T minden BlackBerry készülékhez ajánlja azt a csomagot, amely lehetővé teszi ezt a modemes használatot. A csomagért havonta 30 USD pluszt kell kifizetni. Azt megértem, hogyha nem akarják a jelenlegi előfizetésemben megengedni a modemes használatot, de szívesen fizetek többet ezért a lehetőségért. Egy ilyen fejlett készülékkel miért nem lehet ezt megoldani?"

A levélre a következőket válaszolta Jobs:
"Egyetértünk. Próbáljuk megoldani ezt a helyzetet az AT&T-vel."

A legújabb pletykák szerint az Apple már dolgozik egy ilyen hálózati programon és talán a Netshare is visszatérhet az App Store-ba hamarosan.
17 hozzászólás
unregistered
2008. 09. 01. @ 17:23
unregistered képe

akárcsak a mozikban: comming soon... 2009 FALL...

BandiG
2008. 09. 01. @ 17:30
BandiG képe

iPhone-nal mindennel ez van, lasd push szolgaltatas programoknak, hasznalhatobb gps,stb...

cigam
2008. 09. 01. @ 19:58

De ez a probléma csak amerikára korlátozódik. Miért nem lehet a többi store-ban megvenni. pl. az európaiaikban?!

BandiG
2008. 09. 01. @ 20:46
BandiG képe

Szerintem ha akarmelyik szolgaltatot megkerdezed hogy megengedi-e ezt akkor azt mondanak hogy nem. Az meg mas kerdes hogy a hulye exkluzivitas miatt az apple huzta most magat csove, normalis esetben le kene szarni hogy mit mondanak errol a szolgaltatok.

BandiG
2008. 09. 01. @ 20:47
BandiG képe

*csobe

Lavigne
2008. 09. 01. @ 20:57
Lavigne képe

én nem is értem. miért nem engedi? ugyan úgy az õ hálózatot használja, ugyan úgy kiszámlázhatja a plusz forgalmat. mivel az iphone szed le a biteket, nem terheli meg jobban a hálózatot, mintha magán az iphoneon netezne valaki. vagy én nem figyeltem valamire :S

cigam
2008. 09. 01. @ 21:09

Igen, de a probléma ott van, hogy míg más készülékek esetében havi 30dodo az internetelérés, addíg az iPhone-hoz alapból jár. Mégpedig azért, mert alapból nem tudja megosztani ezt az elérését, csak kihasználni. Most képzeld el, hogy ha ezt az ingyenes netelérést megtudná osztani, mennyivel jobban terhelve lenne a 3G háló, mivel mindenki ezen keresztûl (ingyen) netezne.

BandiG
2008. 09. 01. @ 21:13
BandiG képe

De jobban megterheli a halozatot, mert az iphone-nal nem tudsz kozel se akkora adatforgalmat generalni mint egy szamitogeppel. Hivatalosan nem is lesz ra pl voip kliens. Csodalkozok hogy egyaltalan a youtube kliens megy 3G-n keresztul... A vicces az, hogy az O2 halozatan a szabalyzat szerint nem lehet 3G-n at streamelni audiot, se videot, megse szolnak hogy a beepitett youtube progit ne hasznald. :) Akkor hol a hatar?

Lavigne
2008. 09. 01. @ 22:01
Lavigne képe

wtf? most nem 3g kártyáról van szó, hanem az iphone internet megosztásáról. ugyan hogy tudná jobban megterhelni a számítógép, ha egyszer az iphone tölti le, az iphone saját letöltési sebességével.

cigam
2008. 09. 01. @ 22:27

Itt nem a sebességrõl hanem a forgalom nagyságáról beszélünk. Hasonlítsd össze azt, hogy egy átlagos iphone mennyi forgalmat generál (napi 1-2 weboldal, levelezés, youtube stb). Szemben egy átlagos asztali géppel. Csak weblapokból nagyságrendel többet nézel meg egy asztali gépen mint az iphone-on. Ergo nem havi 1-2G forgalmat generálsz, hanem legalább 10-20G-t. Mint tudjuk a korlátlan (3G) internetnek is vannak korlátai :)

noir
2008. 09. 01. @ 22:53
noir képe

Azt azért hozzátenném, hogy ha kifizettetnek velem 2/4GB adatforgalmat, akkor baromira ne szabják meg, hogy én most arra használom, hogy telefonon keresztül nézem meg az e-mailjeimet, vagy arra, hogy egy OS X frissítést (netán iPhone biztonsági szoftverfrissítést) töltök le!

Lavigne
2008. 09. 01. @ 23:08
Lavigne képe

cigam, csak annyit tudok mondani, amit noir. ha kifizeted, vagy a csomagban megkapsz x idõt, akkor nem tök mind1? iphoneon is megtudsz nézni 1000 oldalt, ugyan azt töltöd le, rádasul ugyan olyan gyorsan. és értelme sincs, hisz minden második mobil tudja, szal itt valami más oknak kell lennie.

zephyr2000
2008. 09. 02. @ 00:21
zephyr2000 képe

Az, hogy vegyél a számítógépnek külön mobilnetet. Ezt szeretnék.

MAndras
2008. 09. 02. @ 00:28

Noir, Lavigne: Ugy latom egyszerubb ertetlenkedni, mint gondolkodni, meg utananezni a dolgoknak. Keveritek a szezont a fazonnal. Az amerikai AT&T;/t fikazzatok a magyar T-mobilos szerzodes feltetelei alapjan. :)))))))))))))) Lol

Nem tiszta, hogy az AT&T;csomagban az internetezes UNLIMITED? Nem 2/4GB mint a magyarban. CSEREBE viszont nem hasznalhatod a mobiltelot modemkent.

Szerintem tok tiszta amit cigam mond. Jelentkezzen aki most sem erti :)

Szerintem a maga szempontjabol az AT&T;-nek igaza van. A Netshare-t viszont havidijas szoftverkent vissza lehetne rakni szerintem es akkor mindenki jol jarna....

Lavigne
2008. 09. 02. @ 02:09
Lavigne képe

lol, már ne haragudj, de a fikázás, meg a keresem az értelmét ennek meg annak, az jelentõs különbség. mindazonáltal thx, valamiért úgy emlékeztem, hogy ott is limit van, fõleg hogy ilyem smucig egy szolgáltató D:

de azt akkor se értem, hogy mibõl gondolják, hogyha egyszer van unlimited csomagom iphonera, miért vennék mellé tõlük mobilnetet. miértnem inkább a riválistól aki elvileg sokkal jobban le van fedve.

ezért nem értem azokat a cégeket, akik olyan termékeket csinálnak ami hamar elromlik. miért gondolják, hogy tõlük fogok ujra vásárolni, és nem mondjuk elmondani mindenkinek hogy mekkora szar. ne de ez már off.

marikp
2008. 09. 02. @ 04:03

/Users/petermarik/Desktop/ScreenSend/screen_032.png

marikp
2008. 09. 02. @ 04:05

Vagyis, itt látszik: http://www.wireless.att.com/cell-phone-service/specials/iphone-info.jsp#0faqSection0

Eszerint nincs korlát náluk....

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!