iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X

iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X

Az Apple tegnap este bemutatta az iPhone 8-at, az iPhone 8 Plus-t és az iPhone X-et (ejtsd: tizet). Nézzük meg, hogy mi változott!

iPhone 8

Az iPhone 8 az iPhone 7 utódja és joggal kapta az iPhone 8 nevet és nem az iPhone 7s-t, mert jelentős változtatásokat hoz elődjéhez képest.

Először is nézzük meg kívülről a készüléket. A telefon egy új üveg hátlapot kapott, valamint kicsit nagyobb lett. A 7-hez képest 0,3 mm-rel szélesebb, 0,1 mm-rel magasabb és 0,2 mm-rel vastagabb lett, miközben súlya 10 grammal nőtt.

A megnövekedett súly főleg az üveg hátlapnak köszönhető, ami a legerősebb üvegből készült, amit az Apple valaha csinált. Természetesen az előlapon a kijelzőt is ugyanez az üveg védi, de a hátlapon még acél erősítést is kapott az üveg belülről, hogy biztosan ellenálljon az esések behatásainak.

A telefon széle alumíniumból készül és 3 színben érhető el: asztroszürke, ezüst és arany. A hátlapi üveg mindhárom esetben a szegélyhez passzoló színű, az előlap pedig fehér az ezüst és arany változatnál, fekete pedig az asztroszürke esetén.

Az üveg hátlapra leginkább azért volt szükség, mert az Apple beépítette az iPhone 8-ba a Qi kompatibilis vezeték nélküli töltést.

A kijelző tekintetében egyetlen változás történt, mégpedig az, hogy az Apple áthozta az iPad Pro-ból a True Tone technológiát. Ez azt jelenti, hogy mostantól az iPhone-odon minden szín jobban mutat majd, bármilyen fényviszony mellett nézel is rá.

A teljesítményben sem marad alul az iPhone 8, az Apple új, 6 magos A11 csipje került bele az M11 mozgásfigyelő segédcsippel együtt. Ezeknek köszönhetően az iPhone 8 70%-kal gyorsabb lesz. Az A11 ráadásul az első csip, amiben az Apple saját készítésű grafikus gyorsítója van (mely az A10-ben találhatóhoz képest 25%-kal gyorsabb), így az Apple most már a processzor mellett a GPU-t is házon belül készíti iOS eszközeihez.

A kamera specifikációit tekintve nem változott, de valójában sokkal jobb lett. Videorögzítéskor 4K felbontás mellett elérhetővé vált a másodpercenkénti 24 és 60 képkocka is, míg korábban csak 30 volt választható. Lassított felvételeknél a 240 fps pedig már 1080p felbontás mellett megy neki. A vaku pedig egy Slow Sync funkcióval gazdagodott, ami lehetővé teszi, hogy még jobb képeket csinálj rossz fényviszonyok között, mert a villanás addig tarthat, ameddig a kép elkészül.

Vezeték nélküli technológiák terén a Qi töltésen felül is vannak változások. Az iPhone 8 már támogatja a Bluetooth 5.0-t és olvasó módban is működik NFC csipje.

Videolejátszáskor pedig minden bizonnyal örülni fogsz neki, hogy az iPhone 8 már képes a Dolby Vision és HDR10 tartalmak helyes megjelenítésére is.

A kép mellett a hangzás is jobb lesz, mert az iPhone 8 25%-kal hangosabb, mint az iPhone 7.

Az akkumulátor üzemidő az iPhone 8 esetén nem sokkal jobb, mint az iPhone 7-nél, de a gyorstöltésnek köszönhetően mindössze 30 perc alatt 50%-ra töltheted az iPhone 8-at.

iPhone 8 Plus

Értelemszerűen az iPhone 7 → iPhone 8 változások itt is megtörténtek, így csak azt nézzük most meg, hogy miben tér el az iPhone 8 Plus.

Az iPhone 7 Plus-hoz képest az iPhone 8 Plus is nagyobb lett. A telefon 0,2 mm-rel lett magasabb, 0,2 mm-rel szélessebb és 0,2 mm-rel vastagabb, miközben súlya 14 grammal nőtt.

A kameránál jelentkeznek a látványos eltérések, mivel az iPhone 8 hátulján továbbra is egy kamera van, míg a Plus modellnél idén is 2.

Az Apple idén a portré mód mellé kifejlesztette a portrémegvilágítást is. Ez lehetővé teszi, hogy amennyiben arcot fotózol, utólag megváltoztasd a fényviszonyokat és így készíts igazán látványos felvételeket.

iPhone X

Az iPhone X, mely a 10. évfordulós iPhone, a következő lépcső funkcionalitás terén. Közel mindent tud, amit az iPhone 8 Plus, de egy kisebb házban, nagyobb kijelző mellett.

Azért írom, hogy közel mindent, mert eltűnt a főgomb, így nem lehet mondani, hogy a főgomb funkciói megmaradtak. Eltűnt például a Touch ID és a “Reachability” (Elérhetőség) is. Előbbi helyére jött a Face ID, utóbbi viszont teljesen felszívódott, ami furcsa, tekintve hogy az iPhone X kijelzője jelentősen hosszabb, mint az iPhone 7-é.

A Face ID-t nem lehet csak úgy megemlíteni, ez a funkció kifejtésért kiált. Az új TrueDepth előlapi kamerának köszönhetően az iPhone X képes feltérképezni az arcod úgy, ahogy eddig erre egyetlen telefon sem volt képes.

A telefon tetején található érzékelő 30 ezer infravörös fénysugarat bocsát ki, melyek feltérképezik az arcod és így kialakítanak rólad egy képet. Ezt követően az arcod lesz a jelkódod és nem az ujjlenyomatod.

Az Apple szerint ez a megoldás gyorsabb és biztonságosabb is. A Touch ID 50 ezer alkalomból egyszer old fel tévesen, a Face ID pedig 1 millióból egyszer. Kivétel ha van egypetéjű ikertestvéred, az ellen sajnos nem véd.

Az arcfelismeréssel történő feloldás csak akkor történik meg, ha a telefonra nézel, így más nem tudja feloldani a telefonod, ha csak eléd tartja. A feloldás ráadásul sötétben is működik az infravörös kamerának köszönhetően.

Az arcodról készített mélységtérképnek köszönhetően a Kamera alkalmazásban iPhone X-en már az előlapi kamerával is működik a portré mód és a portrémegvilágítás mód. Ez a szelfik egy új világát nyitja majd meg, főleg úgy, hogy a fejlesztők is hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz. A bemutató során láthattuk, hogy a Snapchat már készül az iPhone X exkluzív filtereivel.

Az Apple nem bírt ellenállni a kísértésnek és a TrueDepth kamerát felhasználva elkészítette az animojikat, melyek az iPhone X-en lehetővé teszik, hogy arcmozgásoddal és grimaszaiddal szabd testre az iMessage-dzsel küldött emojikat.

A hátlapi kamera még durvább. Az iPhone 8 Plus-hoz képest a teleobjektív kamera ƒ/2,4-es fényrekesszel rendelkezik a 8 Plus-ban található 2,8-ashoz képest. Ráadásul mindkét hátlapi kamera rendelkezik optikai képstabilizátorral.

A készített képek is jobban mutatnak, mert az Apple első OLED kijelzője hihetetlen ugrás a korábbi LCD-hez képest.

Ez az első HDR kijelző egy iPhone-ban, mely 2436 x 1125 képpontos felbontásával és 458 ppi-s képpontsűrűségével lekörözi az iPhone 8-at (1334 x 750 pixel és 326 ppi) és 8 Plus-t (1920 x 1080 pixel és 401 ppi) is. A kontrasztaránynál pedig nem is lehet egy lapon említeni az iPhone X-et a többiekkel. Az iPhone X tipikus kontrasztaránya 1000000:1, míg a másik két iPhone-é 1300:1. Fényerő és színtartomány tekintetében nincs eltérés.

Az új kijelző 5,8 hüvelykes, szélességében megegyezik az iPhone 8-éval, magasságában pedig az iPhone 8 Plus közelében jár.

Ez a sok újítás persze nagyobb házzal is jár. Az iPhone X 5,2 mm-rel magasabb, 3,6-tal szélesebb, 0,4 mm-rel vastagabb és 26 grammal nehezebb, mint az iPhone 8, ami már így nagyobb, mint elődjei.

Az Apple-nek viszont sikerült egy igazán menő aksit tennie az iPhone X-be. Azonos használat mellett az iPhone 8-hoz képest akár 2 órával is tovább bírja. Bluetooth-on keresztül 21 óráig telefonálhatsz vele, a netet 12 óráig böngészheted és Wi-Fi-n keresztül 13 óráig nézhetsz filmet vagy 60 óráig hallgathatsz zenét.

Elérhetőség és árazás

Az iPhone 8 és 8 Plus szeptember 29-től vásárolható meg itthon. Az iPhone X pedig október 27-től rendelhető és november 3-tól szállítja az Apple.

Az iPhone 8 két tárhellyel választható. A 64 GB-os változat 264990 forintba kerül majd, a 256 GB-os pedig 321990 forintba.

Az iPhone 8 Plus a következő lépcső, ott a 64-es modell 303990 Ft, a 256-os pedig 360990 Ft.

A legdrágább pedig természetesen az iPhone X, mely 379990-ről indul 64 GB-os kapacitással, a drágább modell pedig 436990, 256 GB-os tárhellyel.

A termékpalettán megmaradt az iPhone 7, az iPhone 6s és az iPhone SE is, itt az iPhone 7 megkapta a 6s árait, a 6s pedig a 6 árait. Az iPhone SE árazása változatlan maradt.

Te melyik új iPhone-t nézted ki magadnak?

6 hozzászólás
Giles
2017. 09. 13. @ 07:23

Kíváncsi vagyok, hogy az X esetében a 64GB mennyire lesz elég ekkora kamerateljesítmények mellett. A 128GB-ost kár volt kihagyni a palettából. Igaz így nagyobbat kaszálhatnak, mert sokan fogják inkább a nagyobbat venni.
A másik a Face ID. Mikor aktiválódik az infrás letapogatás? Ha megmozdítom a telefont? Ez félő, hogy hamar kizabálja majd az akksit. Remélem mire rendelhető, ezekről mind lesznek megosztott tapasztalatok.

bambi
2017. 09. 13. @ 14:16

Azonnal veszek egyet. Ilyen áron megéri.

atibor
2017. 09. 13. @ 14:41
atibor képe

Az iPhone 10 (a 9 valahogy kimaradt - ez a számolásbeli nehézség a microsoftra emlékeztet) a "jövő telefonja".
Ezek szerint a jövő az idiótáké, mert bármilyen gazdag is legyen valaki, szerintem idiótának kell lenni, hogy egy telefonárt valaki közel fél millió forintot kidobjon a kukába.
Enné millió számra tudnék hasznosabb célokat mondani, amire elszórhatja valaki a pénzét.
Senki sem veszi észre, az Apple szívatja a rajongóit?!

jegesmacccc
2017. 09. 15. @ 07:34

Huhhh.
Ha egy csepp eszem volna akkor azonnal mennék és vennék egy telefont, viszont ennél több ésszel áldott meg az élet, így meghagyom azoknak az ............ aki elhiszik, hogy ez ennyiért a világ legjobb lehetősége.
De most viccet félretéve ennyiért egy "csak" telefont na ne máááááá.
Nagyon el van szállva az APPLE a készülékeitől, én nagyon imádtam a termékeiket, de szép lassan szisztematikusan elérik, hogy semmit sem akarok használni ami APPLE, egyenlőre az asztali gépüknél még kitartok, de ott is kezd rezegni a léc.
Nagyon elegem van abból, hogy egyre sza.......... minden amit csinálnak, a versenytársaké, meg egyre jobb, hogy is van ez ennyi pénért?????????

bambi
2017. 09. 15. @ 07:46

Egy rendszert építettem fel belőlük. De ezen az árakon ne tudom frissíteni őket. Lehet, hogy búcsút kell vennem tőlük? Amennyiben ilyen árak lesznek, biztos!

sartarius47
2017. 09. 15. @ 10:11

Minden amiért az Iphone X (azért nem kilenc hanem tíz, mert tíz éves évforduló van) minden egyes "fícsör" ami most plusz áras benne lesz a következő éviben alapból, normál árért.

Arról nem beszélve, hogy semmi izgalmasat nem hozott. Még mindig egy látható kerettel készült telefon, csak eltűnt a home gomb sávja. Tehát egy teljes üveg előlapot keret nélkül még most sem képesek összehozni.

Én almás vagyok, de kérem! Ennél még a samsung szélénél hajlított kijelzője is izgalmasabb!
A face ID meg olyan mint a Siri és a Touch ID. Az emberek többsége nem használja. A mindennapi használati élményt semmivel sem növeli. Az emoji arcra fektetése meg - hagyjuk már! Ez komoly?

Tizenkét éveseknek késztül a 400 ezres telefon?

Az éves termékcsere alkalmával, ha egy cég elvárja hogy évente cserélje az ember a telefonját, az a minimum, hogy egy kicsit jobb kamera, egy kicsit több memória, egy ujjab proci. Minden egy kicsit jobb.

Az iiPhone X egy semmi újat nem mutató telefon, tekintve hogy a kijelzővel már évek óta kellett volna kezedenie valamit, hogy ne csak a versenytársak ügyeskedjenek.

Most csinált is meg nem is. Semmi forradalmi, de plusz pénzért.
És ez a jövő. Ez az Apple elképzelése a jövő telefonjáról.
Ha újítok is "egy kicsit", emelem az árat!

Kíváncsi leszek a másik pénznyelő cég, a RED mit fog kihozni jövőre. Mivel a videó és fénykép nekem fontos, és szivesen áldoznék egy moduláris rendszerre értelmes kiegészítőkkel, könnyen lehet hogy a túlárazott de unalmas Apple helyett egy szintén aranyárú de értelmesebb dolog lesz.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!