iOS 4.1: mi az a HDR?

A jövő heti iOS 4.1-es frissítés egyik előrelátható új és remek képessége lesz a HDR (high dynamic range, azaz nagy dinamikai tartomány) opció, mely az iPhone beépített Camera alkalmazására érkezik. A használatával finoman javított és realisztikusabb kinézetű fotókat készíthetünk, ellentétben a HDR nevével korábban egybefonódott hamisítvány és túlmanipulált kinézetű képekkel.

Egy HDR kép valójában fotók sorozatát mossa össze, mindegyik kockát különböző expozíciós idővel készítve el: egy alulexponált képet, ahol minden sötétebb, egy felülexponált képet, ahol minden világosabb, és egy normál expozíciós képet. Ezeknek a fotóknak a legjobb részeit teszik össze egy képre, így jól kivehetőek lesznek a részletek mind a sötét, mind a világos részeken. Ezek a részletek általában nem kivehetők az egy lövéssel készült képeken, azonban az emberi szem érzékeli őket.

Például egy HDR-es városi látkép esetében, ahol világos az ég, és sötét az előtér , a kép úgy áll össze, hogy az alulexponált eget és a túlexponált előteret kombinálja, hogy több részletet láthassunk.


Egy rendes iPhone kép (bal oldalt) és egy HDR-es iPhone kép (jobb oldalt) összehasonlítása

A HDR Apple által használt verziója a hátoldali kamerával gyors egymásutánban készült három képet használja fel a képalkotáshoz. Az iOS 4.1 installálása után egy új gomb fog feltűnni a fényképező vaku gomjától jobbra, azt megérintve kapcsolhatjuk majd ki-be a HDR képességet. Az iPhone beállításaiban, a Photos menüben, egy új HDR pont lesz elérhető a Slideshow controls alatt. A bekapcsolásával a készülék a HDR kép mellé elmenti a rendes képet is a memóriájába, míg kikapcsolt állapotában csak a HDR fotó kerül majd mentésre. Ezen túlmenően nincs lehetőség a HDR beállításainak finomhangolására.

Számos külső cég által készített HDR alkalmazás lelhető fel az App Store-ban, de ezek általában csak két képből alkotják meg az új verziót, nem pedig háromból. Néhány, mint például az $1,99-os „HDR Camera” app, csak egy képet készít, és csak egy HDR kinézetet utánozó szűrőt használ. Ha nem bírjátok kivárni az iOS frissítést, akkor a Pro HDR, vagy a TrueHDR alkalmazásokat (mindkettő $1,99) javaslom, ezek két képet használnak, váltakozó eredménnyel.

A HDR fényképezés nem jön be mindenkinek. A végeredményül kapott kép néha igen rikító tud lenni, és mikor egy képen minden tűéles, és tökéletesen exponált, az gyakran hamisan néz ki. Az Apple HDR a visszafogott összhatásával úgy tűnik nem esik ebbe a csapdába. A hatás olyan enyhe, hogy biztosan lesznek olyanok, akik úgy fognak dönteni, hogy folyamatosan szeretnék majd használni az új lehetőséget.

Az iOS 4.1 szeptember 8-án érkezik.
13 hozzászólás
j2smith
2010. 09. 06. @ 13:01
j2smith képe

Azért tegyük hozzá, mozgó témák esetén "szellemképekes" lesz a felvétel. Merthogy a két kép elkészülte között egy pici idõ eltelik.

unregistered
2010. 09. 06. @ 13:51
unregistered képe

De miért nem úgy csinálták hogy pl készít a gép egy raw-ot (vagy hasonlót) és azon csinál egy túlexponáltat és egy alulexponáltat meg egy közepet és így készül a HDR? Így legalább nem lenne szellemkép...

JamesTKirk
2010. 09. 06. @ 14:26

az új ipod touch-on vga méretû hdr képet lehet készíteni? :-)))))

tomtyi
2010. 09. 06. @ 14:37

"a HDR nevével korábban egybefonódott hamisítvány és túlmanipulált kinézetû képekkel.">ennek nem sok köze van a hdr-hez, vagyis ehhez nem kell hdr.

@j2smith
aki mozgó tárgyról akar hdr-t, az sz@rjon sünt! :)

@unregistered
mert azért a raw képet mégis csak befolyásolják a beállítások: idõ, blende. ha alullõtted, csak a megszokottnál legfeljebb kevésbé rosszat tudsz gyártani, de jót alig hiszem. a fotósok legritkább esetben fognak iphone-nal fotózni, a iphone júzerek többsége pedig nem fog raw-konvertálással szórakozni.

unregistered
2010. 09. 06. @ 15:06
unregistered képe

tomtyi: nem nem, félre értesz, nem a profi vonalon akarom vinni a történetet hanem a technikain...
Amúgy a raw pont erre jó ha alul/túl exponáltad akkor tudsz játszani vele utólag... a raw konvertálást meg elvégezné a telefon én csak a feldolgozás idejére gondoltam a raw használatot kb így:

0. lenyomod a gombot
1. elkészül a raw kép
2. a telefon megcsinálja az alul, normálisan és túl exponált képet
3. HDR feldolgozás
4. a gép elmenti jpg-ben a HDR és a normálisan exponált képet
5. a telefon törli a raw képet

Azért ez nem hangzik szarul és a szellemkép sem jelentkezik... vagy hol a bibi?

tomtyi
2010. 09. 06. @ 18:56

unregistered
de a kettõ nem ugyan arról szól. egy rosszul exponált képbõl nem tudsz jól exponáltat készíteni, csak mert a raw-ban is elmentetted. csak kevésbé rosszat, mint amit automatikus beállításokkal csinálna a legtöbb konvertáló. sokkal nagyobb mogástered van a hdr-rel.

szellemkép ekkor valóban nem, de extrém fényviszonyok között ez is csak félmegoldás.

unregistered
2010. 09. 07. @ 02:58
unregistered képe

tomtyi:

kicsit részletesebben, szólj ha valami rosszul van:

Mostani HDR:

0. gomb lenyom
1. csinál 1 alulexponált (jpg) képet, csinál egy simát (?) és csinál egy túlexponált képet ezt mind kis idõeltéréssel
2. HDR feldolgozás
3. HDR és (opcionálisan) normál kép mentése
4. (gondolom cache ürítése)

még mindig nem értem hogy a raw ebben a felhasználásban miért hátrány... pláne úgy hogy nem profi fényképezõrõl van szó

tomtyi
2010. 09. 07. @ 13:13

nincs vele baj. csak kisebb a mozgástér.
igazából ha sem idõt, sem blendét nem tudsz állítani (és a gép sem állít magától), akkor valóban tök mindegy lehet. :)

Sumeer
2010. 09. 09. @ 02:43
Sumeer képe

Létezik, hogy ez a funkció csak az iPhone 4 készüléken mûködik csak? 3GS frissítés után semmi, Nálam...!

Karsa
2010. 09. 09. @ 22:47
Karsa képe

Szerintem csak 4-esen megy :(

Zeo
2010. 09. 10. @ 01:04
Zeo képe

Épp ez az info érdekelne(3GS tudja-e?), de eddig sehol nem írták le. Szóval aki tud valami biztosat ossza meg velünk pls!

unregistered
2010. 09. 10. @ 01:09
unregistered képe

én eddig akárhol olvastam a HDR-t "iPhone 4 only"

Zeo
2010. 09. 10. @ 01:47
Zeo képe

Szóval a 3GS tulajoknak szarra se jó az iOS 4.1 Pedig ezt a funkciót értékeltem volna, mert rendszerint vagy kiég az ég, vagy tök sötét a kép...

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!