iOS 11

iOS 11: erre tart a világ legfejlettebb mobil operációs rendszere

Az Apple tegnap este bemutatta az iOS 11-et, az iPhone-ok, iPadek és iPod touch-ok lelkét adó operációs rendszert.

Az iOS 11 sokban hasonlít az iOS 9-re. Az Apple fogta az előző rendszer látványos és megosztó újításait, újragondolta őket, több alkalmazásra terjesztette ki őket, valamint sok iPad-centrikus funkciót adott a csomaghoz.

Nézzük meg először azokat az újításokat, melyek iPhone-on és iPaden is menni fognak.

Jobb élőfotók

Élőfotóid iOS 11 alatt megvághatod, átállíthatod a kezdőképüket vagy épp GIF-szerű animációt is készíthetsz belőlük. Utóbbi esetben választhatsz ismétlődő mozgás, oda-vissza palindrom mozgás vagy hosszú záridejű képet imitáló effekt között.

Ezekkel az újításokkal az élő fotók sokkal hasznosabbakká váltak.

Kamera

A Kamera rengeteg effekttel bővült, melyek segítségével látványosabb képeket készíthetsz. Ezek fejlettebb effektek és csak a kép készítése közben érhetőek el. Emellett a felület is kisebb átalakításokon esett át és most már felismeri az elé tartott QR kódokat is.

A kisebb tárhellyel rendelkező eszközök tulajdonosai is örülhetnek, mert az iOS mostantól egy új képformátumban készíti a képeket, melynek neve HEIF. Ennek segítségével a készült képek közel fele annyi helyet foglalnak, miközben minőségük nem romlik az eddigi sztenderd JPEG-hez képest.

App Store

Az iOS 10 egy teljesen új Zene és Térkép alkalmazást hozott, mely nagy sikereket ért el a felhasználóknál, ezért az Apple úgy döntött, hogy az azokban használt dizájnt továbbterjeszti.

Az App Store nagyon hasonlít a Zene alkalmazásra, mindenhol kártyákat, egyszerűsített felületi elemeket és barátságosabb gombokat láthatsz.

Üzenetek

Az iMessage-alkalmazások iOS 11 alatt eggyel kevesebb kattintással érhetőek el.

A másik izgalmas újítás pedig az, hogy az üzeneteid az iCloudban tárolódnak, így nem feltétlenül foglalnak helyet eszközödön és minden üzeneted minden eszközöd között szinkronban marad.

Apple Pay

Az Üzenetek alkalmazással küldhetsz pénzt barátaidnak.

Zene

Az Apple Music segítségével láthatod, hogy barátaid milyen zenéket hallgatnak. Ez új dimenziót nyit meg a zenefelfedezésben.

AirPlay 2

Az újratervezett AirPlay szabvány lehetővé teszi, hogy több hangszóróra küldj zenét. Ez hasznos lehet, ha például 2 HomePodod is van.

Vezérlőközpont

Az Apple már sokadjára gondolja újra a Vezérlőközpontot, de most végre már testreszabható is lett, szóval bonthatod a pezsgőt.

Zárolt képernyő és értesítések

Az Apple egybeolvasztotta a lezárt képernyőt és az Értesítési központot, így értesítéseidet mindenhol ugyanúgy menedzselheted.

Térképek

A Térképek alkalmazást mostantól plázákon és reptereken belüli navigációra is használhatod, valamint többsávos utakon azt is meg tudja mondani, hogy melyik sávban érdemes haladnod.

Automatikus beállítás

Az Apple egyszerűbbé tette az új iOS eszközök beállítását. Ahogy azt már az Apple Watch-nál megszokhattuk, egy pulzáló gömb lefotózásával egyszerűen költöztetheted át adataidat egyik eszközödről a másikra.

Fájlok

Az Apple bemutatott egy új alkalmazást, melynek neve Fájlok. A Fájlok a korábbi iCloud Drive alkalmazást váltja, de sokkal többet tud nála.

A Fájlokban menedzselheted alkalmazásaid adatait, belekötheted az iCloud Drive-od, a Dropboxod, a Google Drive-od vagy bármilyen más felhőtárhelyed tartalmát is.

AR alkalmazások

A kiterjesztett valóságot új API-kkal segíti majd az új rendszer, így több olyan alkalmazás érkezik majd, mint a Pokemon Go.

iPad-centrikus újítások

Az iOS 11 nagyszerű frissítés minden iPhone és iPod touch felhasználó számára, de igazán az iPaden lenyűgöző.

Dock

iOS 11-ben a Dock iPaden teljesen átalakult. Alkalmazásokon belülről is elérhető és lehetővé teszi, hogy egyszerűen tegyél be alkalmazásokat osztott nézetbe. Ráadásul jobb szélén megpróbálja kitalálni, hogy milyen alkalmazást akarsz legközelebb elindítani.

Az iOS 11-nek köszönhetően iPad sokkal jobban használható multitaskingra, mint eddig bármikor és ebben nagy része van az új Docknak.

Kombinált Vezérlőközpont

Utoljára iOS 6 alatt volt együtt a Vezérlőközpont és az alkalmazásváltó, de most iPaden újra összejött a páros.

Az Apple egy nagyszerű alkalmazásváltót tervezett, ahol íróasztalokat készíthetsz. Így különböző munkafolyamatokhoz különböző alkalmazáselrendezéseket hozhatsz létre.

A Safarit és az Üzeneteket mindig egymás mellett használod osztott képernyőben? Akkor most már össze tudod tenni őket és bármikor át tudsz váltani egy Mail + Facebook Messenger párosra.

Ráadásul a 4 GB RAM-mal rendelkező iPadeken most már 2 osztott képernyős alkalmazás mellé egy harmadik Slide Over alkalmazás is behúzható, sőt még képben kép videó is. Így már 4 ablak van a képernyőn. Hihetetlen, nem?

Áthelyezés húzással

Az osztott képernyős nézetben mindig is csábító volt, hogy egyik alkalmazásból a másikba áthúzz valamit. Ez iOS 11-ben végre lehetséges.

Ha szeretnél bedobni egy képet Safariból az Üzenetekbe, iOS 11 alatt csak fogd meg a képet és dobd át. Nincs többé szükség arra, hogy másold és beilleszd.

A húzással történő áthelyezés ráadásul a Dockkal is együttműködik, így akár alkalmazást is válthatsz húzás közben, sőt a legutóbbi dokumentumjaid is elérheted a Dockról egy hosszú nyomással, majd onnan bedobhatod az aktív alkalmazások egyikébe.

Gyakorlatilag minden dobálható lett iPaden és ez óriási ugrás.

iPhone-on és iPod touch-on is megjelent a húzással történő tartalommozgatás, de mivel ott nincs újratervezett Dock, sem pedig osztott képernyős multitasking, így ott csak alkalmazáson belül működik.

Jobb Apple Pencil támogatás

Ha van Apple Penciled, iOS 11 alatt bármire rajzolhatsz vele. A megosztási panelben a legtöbb helyen megjelenik egy PDF gomb, amivel készíthetsz PDF-et az adott tartalomból, amire utána könnyen firkálhatsz a Pencil segítségével.

Ráadásul ezek a rajzoló eszközök akkor is megjelennek, ha képernyőfotót készítesz.

Ezek persze Apple Pencil nélkül is működnek, de azzal igazán hasznos (legalábbis az Apple szerint).

Jegyzetek a lezárt képernyőn

Az Apple Pencillel elég ráböknöd a lezárt képernyőre és máris kapsz egy új jegyzetet. Ebbe bármit beleírhatsz, az megmarad a Jegyzetek alkalmazásban, hasonlóan a lezárt képernyőről elérhető kamerához.

Beolvasás és aláírás

Eddig harmadik féltől származó alkalmazás, például Scanner Pro vagy Scanbot kellett hozzá, mostantól azonban bármilyen dokumentumot egyszerűen beolvashatsz iPadeddel a Jegyzetek alkalmazásba.

A kész képet ezután egy érintéssel alá is írhatod az Apple Pencileddel. Így ki sem kell nyomtatni.

Okosabb billentyűzet

A QuickType billentyűzettel a számok és speciális karakterek bevitele sokkal egyszerűbb lett.

Ha használtad már a Swift Playgrounds alkalmazást, akkor nem fogsz meglepődni ezen a billentyűzeten.

iPhone-centrikus változtatások

Az iOS 11 persze 1-2 olyan funkcióval is bővült, ami nem elérhető iPaden, mert ott nem lenne értelme.

Ne zavarjanak… vezetés közben

Az iOS 11 képes felismerni, hogy vezetsz-e és ez alapján önműködően bekapcsolja neked a Ne zavarjanak módot. Ezt a funkciót természetesen bármikor kikapcsolhatod, ha például szeretsz veszélyesen élni vagy utas vagy.

Billentyűzet

A 4,7 és 5,5 colos iPhone-okon végre van egykezes billentyűzet. Így ha kicsi a hüvelykujjad, nem kell nyújtózkodnod.

Kompatibilitás

Ahogy azt már korábban sejtettük, az iOS 11 csak 64 bites eszközökön fut. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy iPhone 5s vagy újabb, iPad mini 2 vagy újabb, iPad Air 2 vagy újabb vagy 6. generációs iPod touch kell a futtatásához.

Neked hogy tetszik az új iOS?

1 hozzászólás
getton
2017. 06. 08. @ 08:30

Tegnap felraktam az ios 11 bétát. Ahogy az lenni szokott, még tartalmaz bugokat és kevésbé éreztem stabilnak, mint az ios 10-et, amikor az kijött bétába. 1-2 jelentősebb bugot leírok, annak, aki azon gondolkodik, hogy felrakja. Iphone 6-on azért kicsit akadozik a rendszer, az imessage icloud szinkronizálás nem megy. Zárolt, jelkódos kijelzőn az értesítések nem nyithatóak meg közvetlenül, nem lehet elhúzni őket, közvetlenül be kell lépni az appba (számomra ez a legidegesítőbb hiba). Eszi az akkumulátort és a vezérlőközpontban is vannak apróbb hibák (bluetooth nem kikapcsolható). A 3D touchról nem tudok nyilatkozni.

A szubjektív véleményem, hogy vannak jó ötletek, előrelépések mint a vezérlőközpont testre szabhatósága, de inkább az ipadeken jönnek elő a fejlesztések. Megjelenésben visszalépés számomra. A 10 egy letisztult, kidolgozott kinézetű, míg ez inkább az újdonság varázsával hat csak, ami hamar elmúlt nálam. Üdvözölendő a smart invert (dark mode), amin van még mit csiszolni. Úgy gondolom, hogy nem nagyon erőltették meg magukat a fejlesztők, az átlag felhasználóknak nagy előrelépések nincsenek benne, inkább csiszolgatások. Én downgradeltem, ami a zárt képernyőn lévő üzenetek nem megnyithatósága és a dizájnbeli visszalépések és az akkumulátor gyors merülése miatt volt.

Érdemes figyelembe venni, hogy ez developer beta, még sokat csiszolhatnak (fognak is) és remélhetően a pozitív véleményeket figyelembe veszik. A 3. vagy 4. publikus bétától érdemes elgondolkodni a felrakáson.

Krisztián

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!