Infómorzsák az iOS 12 és iOS 13 kapcsán

A Bloomberg News írt az idén érkező iOS 12-ről és a jövőre érkező iOS 13-ról is, valamint az Apple-ön belüli változásokról.

Mark Gurman általában megbízható információkat szolgáltat az Apple-ről, így ha ő ír a Bloomberg News-nak, arról érdemes beszámolni.

Gurman egy korábbi hírét folytatta most, melyről mi is beszámoltunk. A lényege az, hogy az Apple-nél is rájöttek, hogy újabban egyre több probléma van az iOS-szel és a macOS-szel és javítani akarják felhasználói megítélésüket.

A cikkéből sok érdekesség kiderül, de leginkább az lesz meghatározó az Apple jövője kapcsán, hogy stratégiát váltanak az évente bemutatásra kerülő szoftverekkel.

Megbízható források szerint ahelyett, hogy a mérnököket egy könyörtelen éves ütemtervvel terhelnék és az összes újítást egy frissítésbe tennék, az Apple a következő 2 évre koncentrál az iPhone és iPad operációs rendszere kapcsán. A cég továbbra is évente ad majd ki nagyobb frissítéseket, de a mérnököknek lesz beleszólása a funkciók eltolásába, ha nem készülnek el.

John Gruber blogján véleményezte Gurman cikkjét és szerinte közel sem változik olyan nagyot az Apple fókusza:

Ez a legjobb Gurman cikk az utóbbi időben, de nem vagyok biztos benne, hogy ez tényleg egy új stratégia lenne vagy csak a hallgatólagos beismerése a elmúlt évek történéseinek. Vegyük példának az Üzenetek iCloudban funkciót, melynek az iOS 11-gyel (és azt hiszem a macOS 10.13-mal) kellett volna megérkeznie, de még mindig nem elérhető. Jelenleg az iOS 11.3 béta tartalmazza, de még akkor is, ha ebben a hónapban megérkezik az iOS 11.3, közel fél évet késett. Számomra úgy tűnik, hogy az Apple egyszerűen reálisan látja a helyzetet és elismeri, hogy néhány projektet nem lehet egy év alatt befejezni. Nem számítok kevesebb iOS 12 újdonságra a WWDC-n, legfeljebb arra, hogy több kerül majd tényleg [a bemutatottak közül] az őszi frissítésbe.

Gurman cikkéből az is kiderül, hogy a békésebb fejlesztési ritmus miatt az iOS 12 kódneve jelenleg “Peace” (Béke) lesz és az alábbi újdonságok kerülnek bele:

  • Animojik használata FaceTime hívás alatt
  • Jobb Siri integráció a főképernyő widget oldalán
  • Javított Ne zavarjanak mód, ami hívások elutasítására is képes
  • Egy új Részvények alkalmazás
  • Többjátékos módos kiterjesztett valóságot használó játékok lehetővé tétele

Emellett arra is kitért, hogy mely funkciók NEM kerülnek be az iOS 12-be a nyugodtabb fejlesztés miatt, csak a 2019-ben érkező iOS 13-ba:

  • új főképernyő iPhone-on, iPaden és CarPlay felületen
  • füles alkalmazások iPaden (hasonlóan a macOS Sierra füles megoldásához)
  • egy alkalmazás két felületének futtatása osztott képernyős módban iPaden

Bár ezek a funkciók sokkal érdekesebbek, mint az Animojis FaceTime, Siri vagy a Részvények alkalmazás, üdítő lenne egy olyan szoftverfrissítés is, amit nyugodtan telepíthetnénk idén ősszel.

Szerinted jól döntött az Apple, ha tényleg lassítottak?

2 hozzászólás
TM@ci
2018. 02. 13. @ 16:05
TM@ci képe

Öszintén szolva szivesen belenyomnam az arcat annak a felelösnek egy sz@arkupacis animoji-ba, aki ezt igy eldöntötte és az animojis vonalat nyomatja mar évek ota a valodi fejlesztések, rendszerstabilitas, felhasznaloi igényekre valo valaszok helyett. Miközben még High Sierra alatt sincs egy normalis, folyton a képernyö felett rögzihetö, allandoan lathato minimalis felület, amiröl az ember az idegen karaktereket könnyen, siman elérhetné. De ugy latszik még arra is (még legalabb mégegy) 10 évet kell varnom, hogy a karaktereket vizualizalo felület ablaka legalabb egy "leküldést" lehetövé tévö sarga pontban "-" funkciot kapjon a bal felsö sarokban, mint a többi Finder ablak...

paulstarr
2018. 02. 13. @ 22:47
paulstarr képe

Eddig sem értettem az erőltetést.
A Tiger és a Leopard kiadása között két és fél év telt el!
Lemaradt valaki valamiről? (April 29, 2005-October 26, 2007)
Nem is volt gond a rendszerrel.
Nem baj, ha divatos, de jól használható kellene legyen.
MacPro 5 éve ugyan az. Tudjuk, nem abból van a hatalmas haszon, nem divatcikk.
Kár érte.
Olcsóbb lenne, több fogyna.
A pénz tényleg elveszi az emberek eszét.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!