Bemutató: iGo My way for iPhoneAz iGo My way alkalmazást az Apple App Store-jából tudjuk megvásárolni és letölteni. Erre akár az iPhone App Store programját vagy a számítógépen levő iTunes-t is használhatjuk.

Amennyiben itthon szeretnénk használni az iGo-t, a "Europe Edition" változatot kell megvásárolnunk, 90 Euro-ért. A programhoz ingyenes szoftveres frissítéseket kapunk, illetve 2010 végéig ingyenesen kapjuk meg a negyedévente megjelenő térképes frissítéseket. Az iGo 40 ország - köztük Magyarország - részletes térképét tartalmazza és 29 nyelven kínál hangnavigációt (beleértve cirill és görög betűs nyelveket is).
Itt megjegyeznénk, hogy a "Nyugat-Európa" kiadásban 22 ország térképe szerepel, míg az "Észak-Amerika" verzióban az Egyesült Államok és Kanada részletes térképe érhető el.

A Nav N Go az "iGo amigo" szoftverét dolgozta át az iPhone-os alkalmazásra. A felhasználók egy igazán egyszerű kezelőfelülettel és menüvel rendelkező programot használhatnak, az iPhone-on már megszokott funkciók integrálásával és trendi képi megjelenítéssel.

A jelenleg elérhető navigációs applikációk közül egyedül az iGO-ban van domborzat. De szépen megrajzolt 3D-s épületmodellek is vannak benne (természetesen Magyarországon is). Magyarország tekintetében 109.672 km-nyi úthálózatot és több mint 50.000 POI-t tartalmaz. A szoftver a Top-Map helyi térképszállító térképeit használja.

Letöltés

Az iGo letöltési mérete kb. 1.4 GB, ami még a gyorsabb internetes hálózatokon is eltart majd egy darabig. De ne feledjük, hogy a program hatalmas mennyiségű térképet és számos egyéb információt is tartalmaz, amihez bizony kell a tárhely. A térképek lefedettségének információját a ide kattintva találhatjátok meg.

Telepítés

Amennyiben a iGo-t az iPhone-os App Store alkalmazásban vásároltuk meg, a telepítés azonnal el fog indulni. Ha a programot az iTunes-on keresztül vásároltuk, akkor az iPhone-t először rá kell csatlakoztatnunk a számítógépre, majd az új szoftvert át kell másolnunk (szinkronizálnunk) a készülékre. A mi esetünkben a letöltés kb. 30 percet vett igénybe (1MB/sec. átlag), míg a telepítéshez további kb. 35 percre volt szükség az iPhone 3G-n.

A letöltést követően az iGO My way 2009 szoftvernek csupán egy GPS műholdjelre van szüksége, és máris képes a navigálásra. Tekintettel arra, hogy a térképek tárolása a készüléken történik, a felhasználókat nem érinti a mobilhálózat lefedettsége.Indítás

Telepítés után keressük meg az iGo ikonját és az ikonra bökve indítsuk el. iPhone 3G-n meglehetősen lassan indul a program, de az ilyen méretű alkalmazásoknál ez természetes. Egyébként, ha a kifejezetten csak GPS navigálásra készített készüléket vásárolunk, annak is meglehetősen lassú szokott lenni a bekapcsolása.Első indításkor, használat előtt, el kell végeznünk a beállításokat. Legelőször a program nyelvét kell megválasztanunk. Egy lista tárul elénk, amelyen ott lesz a "Magyar" felirat is.

Ezután az iGo konfigurációs varázslója jelenik meg, ami segít elvégezni a legfontosabb beállításokat. Ezeket a beállításokat később módosíthatjuk a "Beállítások" menüpont alatt.

Először a navigációs nyelvet kell megadnunk. Kettő magyar nyelvű lehetőség közül választhatunk: 1 női (Bori) és 1 férfi (Moha bá) hang áll rendelkezésünkre. Ha kiváncsiak vagyunk a többi hangra, csek érintsük meg valamelyik nevet és a program máris rövid mintaszöveggel bemutatja azok stílusát. A magyar nyelvű hangok tisztán és jól érthetőek.

Ezután az idő formátumát (12- és 24 órás), illetve a távolsági mértékegységeket (km/méter, mérföld/láb, mérföld/yard) kell beállítanunk.

Harmadik lépésben az útvonaltervezés módját adhatjuk meg. Itt beállíthatjuk a fizetős autópályák, kompok vagy mondjuk a földutak letíltását. Ugyanitt meg tudjuk adni közlekedési eszközünk típusát (személyautó, gyalogos, kerékpár, sürgősségi jármű, busz, taxi) és az útvonaltervezés módját (gyors, rövid, gazdaságos, könnyített) is.

Ha mindezzel megvagynk, akkor az iGo kezdőoldala fogad minket. Tulajdonképpen minden következő program indítás esetében ezen a képernyőn fogjuk magunkat találni először. A program indításától kb. 30-35 másodpercre van szükség a kezdőképernyő eléréséig (iPhone 3G-n).

1 térképet és 3 nagy gombot látunk majd a következő feliratokkal: úticél, útvonal és beállítások. Aki korábban már használt valamiféle GPS készüléket, annak nem lesz gondja a vezérléssel. Általában ezekkel a sztenderd gombokkal találjuk magunkat szemben mindenhol. Az elrendezésük is elég logikusnak tűnik.

Ha elforgatjuk az iPhone-t, az iGo felülete fordul vele. Ilyenkor a menük gombjai, illetve a megjelenített térkép is átrendeződik.Úticél

Az úticélra gombra kattinva további lehetőségeket kapjuk: cím keresése, hasznos helyek, keresés térképen, kedvencek és előzmények. Ezek is mind a megszokott módon működnek.

Tehát, ha egy adott címre szeretnénk eljutni, akkor a "cím keresése" gombra bökve begépelhetjük a célpontunk országát, a város nevét és a pontos utcacímet (házszámmal vagy egy másik keresztutcával). De természetesen akár megadhatjuk valamelyik település nevét (utcacím nélkül) is.

A "hasznos címek" alatt találhatjuk a többek által POI-nak csúfolt, a programban eltárolt hasznos helyeket. Ha a közelben szeretnénk benzinkutat, éttermet, szállodát vagy parkolót keresni, akkor a legjobb ha itt kezdjük. A menün belül, az "egyéb helyek" gombra kattintva kiválaszthatjuk egy bizonyos településen belül, az uticélunk körül, az útvonalunk mentén, vagy a jelenlegi pozíciónk körül kívánjuk felkutatni az érdekes helyeket.

A "keresés térképen" gombra bökve a térkép jelenik meg, az aktuális pozíciónkat mutatva. Az ujjunkkal mozgathatjuk, kicsinyíthetjük/nagyíthatjuk a térképet. A térkép bármelyik pontjára bökve egy kis piros jel jelenik meg, ami mellé az iGo azonnal kiírja az utcacímet. A "További lehetőségek" gombra bökve felkínálja POI-ok keresését vagy az adott hely mentésének lehetőségét. Ha a kijelölt helyre el szeretnénk jutni, akkor bökjünk kijelző alján látható "Választás" gombra.

A "kedvencek" menüben az általunk elmentett helyeket tudjuk megadni uticélnak.

Az "előzmények" menüben a korábban látogatott helyek közül válogathatunk.

Útvonal

Az "útvonal" menü csak akkor választható, ha már megadtunk valamilyen úticélt. Ha rábökünk, akkor a jelenlegi helyzetünk térképe tárul elénk néhány további beállítási lehetőséggel legfelül.

A "további lehetőségek" gombra bökve alternatív útvonalat kereshetünk, illetve elmenthetjük az úticélt a kedvenceinkbe.
Az "útvonal beállítások" gomb alatt megadhatjuk a járművünk típusát (személyautó, gyalogos, stb.), az útvonaltervezés módját (gyors, gazdaságos, rövid, stb.), illetve beállíthatjuk a tíltásokat (fizető utak, kompok, földutak, stb.).

Térkép

Ha kiválasztottuk az úticélunkat, az iGo fürgén megtervezi a nekünk optimális útvonalat és megjelenik előttünk a térkép.

Ha a térképet megérintjük bárhol, további beállításokat érhetünk el:
- térkép: 2D vagy 3D megjelenítés
- nagyítás: kicsi, normál, nagy
- színek: éjjeli, nappali
- kedvencek: az elmentett kedvenceink között válogathatunk
- hol vagyok? a pillanatnyi pozíciónkat jeleníti meg (szélességi, hosszúsági koordináták, magasság, idő). A "közeli segítség" gombra kattintva autószervízt, rendőrt, kórházat, vagy ATM automatát tudunk keresni.A tesztünk során a navigálás tökéletesen működött, bár az aktuális pozíció visszajelzése mintha késett volna egy picit. A magyar nyelvű hangjelzések jól érthetőek voltak. Az iGo időben jelzi a következő fordulókat.

Ha túllépjük a megengedett sebességet, a rendszer udvariasan közli velünk ezt és a kijelzőn megjelenik az általa ismert megengedett sebességhatár. A kijelző bal alsó sarkában láthatjuk az aktuális sebességünket. Ha erre a kis mezőre rábökünk, akkor megjelenik az aktuális útszakaszra vonatkozó megengedett sebesség és a pontos idő/érkezési idő.

Az iGo My way Europe Edition a következő országok térképeit tartalmazza:
Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia és Herzegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Gibraltár, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Monaco, Montenegro, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, San Marino, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság és Vatikán.

Azt itt megjegyeznénk, hogy az országok lefedettsége nem minden esetben 100%-os, de a Nav N Go majd folyamatosan bővíti a térképeket.

Beállítások

A beállítások menüben kaphatunk információt az iGo szoftver különböző beépített részeiről (térképek, POI-k) és itt végezhetjük el a szoftver működésének különféle beállításait is.
- útvonal beállítások: megadhatjuk, hogy új útvonalak tervezésekor az iGo milyen szempontok alapján készítse el az úti tervet. Beállíthatjuk a jármű típusát (személyautó, gyalogos, stb.), az útvonal típusát (gyors, rövid, gazdaságos, stb.), illetve elvégezhetjük az földutak, kompok és egyéb speciális útak tíltását is.
- hangok és figyelmeztetések: ki/be kapcsolhatjuk a billentyűzet hangját, a sebességtüllépésekre figyelmeztető hangot és bekapcsolhatjuk a "boost" fonkciót.
- térképszínek: a nappali és éjjeli térképek színeit állíthatjuk meg. Egyelőre csak az 1-1 bepített téma közül választhatunk, de ez később valószínű bővülni fog.
- területi beállítások: a program és hangos bemondó nyelvét választhatjuk meg, illetve beállíthatjuk az alapértelmezett mértékegységeket (méter, láb, yard) és a billentyűzetet.
- tartalom: a beépített térképekről, POI-ról, 3D-s objektumokról és domborzati file-okról kaphatunk információt. Átlag felhasználó számára ezek nem lesznek hasznosak, hiszen csak a file-ok verziószámát és méretét tekinthetjük meg.Akku

Az iGo My way hamar le fogja meríteni az iPhone akkuját, de ez úgyanígy igaz az összes többi iPhone-os GPS navigációs szoftverre is. Ennek pedig több oka van:
- a szoftver az iPhone-ba beépített GPS hardvert használja és állandó kapcsolatot létesít,
- a szoftver folyamatosan követi a pozícionkat és újraszámolja az útvonalat,
- az iPhone kijelzője mindig be van kapcsolva, ami a kijelző mérete rendesen zabálja az akkut.
Éppen ezért iGo használat közben az iPhone-t célszerű valamilyen autós töltőre csatlakoztatni.

Végszó

Összességében az iGo My way egy nagyon kellemes, jól összerakott alkalmazás. Néhol még érezhető, hogy ez csak a legelső iPhone-os kiadás, de ezeket a kisebb hibákat, hiányosságokat később orvosolni fogják.

Az iGo teljes Európát tartalmazó ára 90 Euro, míg a Navigon Európa változata csak 80 Euro. Viszont az iGo sokkal több beállítási és testreszabási lehetőséget kínál, ami hasznos lehet a felhasználó számára.

Az iGo-t könnyű kezelni, egyszerű megtanulni. Akinek egy jól használható GPS alkalmazást keres iPhone-ra, annak bátran ajánljuk.

További információk:
- iGo Europe Edition: iTunes App Store link
- iGo My way weboldala: http://www.igomyway.com
- használat közben készített videók: http://www.youtube.com/user/NNGglobal
124 hozzászólás
repeti
2009. 08. 06. @ 12:07
repeti képe

Csak néhány kiegészítés: a hang és a fény ereje nem állítható (hosszú próbálkozás után jöttem rá, hogy a hangerõ az iPod funkció alatt változtatható, amihez viszont ki kell lépni a programból). Ha véget ér az a zene az iPodból, amit az iGo bekapcsolása elõtt indítottunk el, akkor csak a navigációból való kilépés után választhatunk más számot. A "valamilyen autós töltõ" trükkös lehet, mert ha fm transmitteres töltõvel használjuk, akkor a telefon saját hangszórója nem választható ki, tehát kizárólag az autó rádió meghatározott hullámsávján hallgathatjuk Moha bát. Ha viszont sima töltõt használunk, nem hallgathatjuk az autórádión a tárolt zenét. Végül egy kérdés: mi az a boost funkció (értem a szó jelentését!)???

sityak
2009. 08. 06. @ 12:16
sityak képe

nálam a boost bekapcsolása után gyorsult a felület (látávnyosan kicsit recésebb lett ugyan)
de azóta teljesen mind1 hogy ki vagy be van kapcsolva, nincs változás
lehet hogy nem ezt csinálja, de én ezt vettem észre

amúgy látszólag elég fosul néz ki a program, nem nagyon méltó a névhez

attila7575
2009. 08. 06. @ 12:34
attila7575 képe

Dilettáns kis írás. Rendes tesztet is csinálhattatok volna. Kedvencem a "Telepítés után keressük meg az iGo ikonját és az ikonra bökve indítsuk el."

Pl lehetne egy olyan összehasonlítás hogy 2 navigációs program megy egymás mellett a kocsiban és valós mûködés közben lehetne összehasonlítani, akkor kiderülne hogy mennyit késik a pozíció kijelzése. Láttam egy ilyet a youtube-on a Sygic és a Navigon összehasonlításakor, na annak értelme is volt. Szvsz a program telepítésének részletes leírása meg hogy hogy kell elindítani, felesleges volt.

JP
2009. 08. 06. @ 12:55

Boost:
"Boosts the sound volume of the device. All sounds of the application
are affected. Please, note that boosted sounds may be distorted."
Vagyis megnöveli az iGo hangerejét.

pasztiz
2009. 08. 06. @ 12:55

Nincs benne fedélzeti computer? Átlagsebesség, állás idõ, menetidõ, sebesség... Mikor iGo 8-at használtam, és több száz km-t mentem autópályán, sosem a térkép nézeten volt az iGo. Ilyen a többi iPhone-ra kapható navi szoftverben sincs?

JarodFree
2009. 08. 06. @ 13:01
JarodFree képe

Szerintem jó az írás, legalább mindenki megismeri a program funkcióit. Bemutató cikknek tökéletes az iGo-ról.

Mindennel persze nem értek egyet. Kb egy órát használtam és engem nem gyõzött meg az iGo. A grafika gyengécske és tényleg nem lehet hangerõt állítani. (a csengõ hangerejét állítja) A hangok minõsége gyengécske, torzul közepes hangerõn.

Tapasztalatom szerint jobban (érzésem szerint majd dupla annyira, mint pl. a Navigon) nyeli az aksit, mint az ellenfelek. Sokkal lassabban is indul be.

A felület sok esetben nagyon kiforrott, sok esetben meglepõen használhatatlan. Pl. Poi-k esetében hiába hozzám közeli helyeket kértem, elõbb mutatott Pozsonyi hipermarketet (Óbudán), mint magyart. (nem országérzékeny a felsorolás) Emlékem szerint a kedvencekhez nem lehet a felsorolásnál hozzáadni, pedig nem nagy truváj oda egy plusz gomb.

A térképet nem érzem kiemelkedõen alaposnak. (pedig ez lenne a fõ elõnye, hiszen magyar fejlesztõk). Több nem létezõ utcát is javasolt már és volt amelyikrõl nem tudott.

A saját címem (nem az utca, hanem a házszám) jó próba szokott lenni a térképeknek, mert a 90%-uk nem ismeri. Sajnos az iGo-se... A Navigon ismerte.

Hypo
2009. 08. 06. @ 13:21

Koszi a cikket, szerintem korrekt es orultem neki, jol bemutatta a progit szoval csak gratula igy tovabb. Viszont abban meggyozott hogy 90 eurot nem adok ezert a....ert.

pontscho
2009. 08. 06. @ 13:47

A grafika gyengécske és tényleg nem lehet hangerõt állítani. (a csengõ hangerejét állítja) A hangok minõsége gyengécske, torzul közepes hangerõn.

Ez nem teljesen a iGO sara, mert az Apple a hangeroszabalyzast ugy oldotta meg, h alapban a ringtone hangerejet allitja, de ha megszolal valami (pl. Moha ba inzultal), addig amig szol a gombok azt a csatornat allitgatjak. Ez igaz a tobbi programra is.

Nekem ket problemam van:

- a GPS vetel ratyi (ez mondjuk nem az iGO sara szinten). Ha nem piszkalod meg az fw-t, akkor eleg rosszul kap GPS vetelt. Pl. tegnap este elofordult, h a Google Maps gond nelkul bemerte hol vagyok, iGO pedig nem latott holdat

- lassan indul. Apple ugy oldotta meg, h hivas fogadas eseten az eppen futo appot megoli es hivas utan ujra inditja. Ez a reload piszok lassu forgalomban. Mondjuk valoszinuleg tort telon Backgrounderrel athidalhato, de ez csak teoria.

A saját címem (nem az utca, hanem a házszám) jó próba szokott lenni a térképeknek, mert a 90%-uk nem ismeri. Sajnos az iGo-se... A Navigon ismerte.

Ezeket a gondokat az iGO support izejen lehet jelezni es szoktak oket fixalni egy-egy frissitesben.

(Nem, nem vagyok NNGo alkalmazott.:)

Attil@
2009. 08. 06. @ 13:48
Attil@ képe

A kicsit hosszabb indítás az idõben mennyit jelent? Fél perc?
Amúgy meg az én címem is jó teszt a navigációs szoftvereknek, de speciel egyik sem tudja pontosan (kivétel a Google Maps), pedig nem lakok semmiféle új építésû lakóparkban, hanem egy, a 80-as évek közepén épült panelházban.

Eddig a Garmin Mobile XT tetszett a telefonos/PDA-s navigációs rendszerek közül, ezt is használom az E51-emen. Elég gyors is (gyorsabb, mint egy PDA-m volt iGoval) és így utólag sokkal érthetõbben navigál az iGonál. Ami hiányzik belõle, hogy nem mutatja grafikusan a következõ manõvert és hogy hány méter múlva kell majd azt végrehajtani. Ez fõleg nagy városokban, sávváltásnál elõny.

Ugyan az Amigo-t még nem láttam soha, de ha az csak egy lebutított iGo, ugyanazokkal a hibákkal, vagy még többel, akkor a fizetésem majdnem 20%-át nem fogom egy ilyen szoftverre költeni. Inkább hozzáteszek 20€-t és megveszem a Garmint. (bár azt mondjuk nem feltétlenül muszáj megvenni, ami ugyancsak nem egy elhanyagolható dolog és ezzel senkit nem akarok warezolásra buzdítani)

JarodFree
2009. 08. 06. @ 14:03
JarodFree képe

Ez nem teljesen a iGO sara, mert az Apple a hangeroszabalyzast ugy oldotta meg, h alapban a ringtone hangerejet allitja, de ha megszolal valami (pl. Moha ba inzultal), addig amig szol a gombok azt a csatornat allitgatjak. Ez igaz a tobbi programra is.

Nem tudom más hogy oldja meg, de sok programnál akkor is állíthatok hangerõt, ha épp csend van.

Ezeket a gondokat az iGO support izejen lehet jelezni es szoktak oket fixalni egy-egy frissitesben.

Lehet hogy neked hülyén hangzik, de inkább megveszem azt a szoftvert amelyik bejelentés nélkül is tudja. Ha fizetek egy progiért, akkor ne én szerkesszem a térképet, hanem õk. De ennél jobban haragszom a nem létezõ utcáért, amibe be akart vezetni. Azt hittem rosszul látok...

JarodFree
2009. 08. 06. @ 14:16
JarodFree képe

A kicsit hosszabb indítás az idõben mennyit jelent? Fél perc?

gyorsan lemértem (respring után):

iGo (beindítás és klikk a térképre az kinyílt) 37 mp

Nagigon (ugyanaz, plusz az elején van egy szöveg, amit le kell okézni, magától nyílik a kilépéskor beállított útvonal.) 29 mp

a gps jelet nem vártam ki egyiknél se, mert szobában ülök.

megkövetem az iGo-t azért nem lényegesen lassabb.

solilaci
2009. 08. 06. @ 14:26
solilaci képe

Sygic 9mp alatt indul

BandiG
2009. 08. 06. @ 14:48
BandiG képe

A boost nélkül nem torzak a hangok, boost-tal meg kevésbé torzak mint a navigonnál.

BandiG
2009. 08. 06. @ 14:50
BandiG képe

Egyébként még sose volt iGO-m, mi várható 2010 dec után? Lesz valami olcsóbb térképfrissítési feláras folytatás, vagy az egészet kéne újból megvenni?

JarodFree
2009. 08. 06. @ 14:57
JarodFree képe

nem kapcsoltam be a boost-ot. úgy volt torz. Hogy õszinte legyek Navigonon nem hallgattam a hangot, nincs magyar :-) (ez a legnagyobb hátránya, de mondjuk nekem halálosan nem hiányzik)

pontscho
2009. 08. 06. @ 14:58

Nem tudom más hogy oldja meg, de sok programnál akkor is állíthatok hangerõt, ha épp csend van.

Azert mondtam, h nem teljesen. Mert a NNG rakhatott volna bele slidebart, viszont aki a hangero gonbot nyomogatja eroteljesen az ne lepodjon meg. Az meg nem az NNG sara.

Lehet hogy neked hülyén hangzik, de inkább megveszem azt a szoftvert amelyik bejelentés nélkül is tudja. Ha fizetek egy progiért, akkor ne én szerkesszem a térképet, hanem õk. De ennél jobban haragszom a nem létezõ utcáért, amibe be akart vezetni.

Az igeny jogos, viszont a terkep sajnos pont olyan dolog, hogy ket felmeres kozott siman megszunhetnek es nohetnek uj utak. Ha ilyen bugot talalsz es szolsz nekik nem csak magadon hanem masik par ezer/szazezer emberen is segitesz, mert felmerni egy kontinenst es folyamatosan karban tartani azert nem ket perc. Meg Mo. meretu teruletet sem egyszeru pont azert mert ket felmeres kozott akar par pillanat alatt is valtozhat a helyzet. Jo pelda erre, h tegnap a Tokolyn az altalam erdekelt reszen semmilyen forgalom korlatozas nem volt, ma reggelre eltunt ket sav es a helyuket egy godor vette at.

JarodFree
2009. 08. 06. @ 15:07
JarodFree képe

Pontscho, hangerõ gombbal lehet állítani sok programban. akkor is ha csend van.

5 éve létezik a házszám.

t h e | b u g (tm)
2009. 08. 06. @ 15:22
t h e | b u g (tm) képe

Köszönet az összes hozzászólónak. Az itteni tapasztalat-megosztók (jövõbeliek is) legyenek szívesek jelezzék, hogy milyen iPhone-on próbálták ki (3G/3GS)!
Nekem nem tûnt lassúnak 3GS-en. Persze asztal melletti nyomkodás alkalmával fel sem tûnhetett egy rakás lényeges dolog, amit pl. JarodFree szépen összegyûjtött.
iGo8 használó lévén nekem még egy funkció õrült módon hiányzik: köztespontok berakása akár tervezéskor, akár már tervezett útvonal esetén. Ezzel van valakinek tapasztalata NAVIGON v1.1 esetében?

Grebenár Róbert
2009. 08. 06. @ 15:23

A boost bekacsolása után hangosabb a navigáló hang. Benne van a program doksijában :)

Zene vezérlésre be lehet állítani a Settings menüben hogy a Home gomb 2x lenyomása esetén felbukan egy iPod control ablak, és nem zárja be az alkalmazást. Csak akkor jön ez fel, ha épp aktív az iPod, ha nem szól semmmi, iPod indul.

Én kifejezetten szeretem hogy zene+navigáló hangok az épp aktív audio kimeneten szólnak (nálam dokk konnektor a kocsiban).

Happymann
2009. 08. 06. @ 15:30
Happymann képe

Engem az érdekelne, hogy ismer-e valaki olyan autós kihangosítót, ami integrálja az iPhone-t a kocsi fejegységébe úgy, hogy a zenék és a telefon is a beépített hangszórókon szólal meg és közben az iGo-t vagy más navi programot is lehet használni.

A Parrot MKI9000-et nézegettem, de arról nem találtam infót, hogy a navi használható-e közben, valamint fórumokat olvasgatva kicsit bugosnak tûnik. Esetleg ha valakinek van vele tapasztalata, az is érdekelne.

Elõre is köszi!

JarodFree
2009. 08. 06. @ 15:30
JarodFree képe

Thebug, a mûködése nálam se tûnik lassúnak. (3G) Gondolom az indulás is lényegesen gyorsabb 3Gs-en :-) Nincs kedved lemérni? Kíváncsi lennék, had csorogjon a nyálam egy kicsit :-)

JarodFree
2009. 08. 06. @ 15:33
JarodFree képe

Nekem Griffin iTrip Auto van. teljesen jó, de sajnos a telefonáláskor még nem tudtam elérni, hogy onnan szóljon...

A zene és a navi onnan szól.

Grebenár Róbert
2009. 08. 06. @ 15:37

Nekem egy P.I.E. TOY-AUX egység van a toyota fejegységére kötve, cd váltót szimulál, és ad egy AUX bementet. Szépen be van fabrikáva egy dokk a kocsiba, pont kézre esik.

pontscho
2009. 08. 06. @ 15:40

Pontscho, hangerõ gombbal lehet állítani sok programban. akkor is ha csend van.

En eddig csak az ellenkezojevel talalkoztam. :)

5 éve létezik a házszám.

A Bp-Szentendrei heven a Kaszasdulo megallot nem is tudom hany eve neveztek at Koles utcarol, de a terkepek javaresze meg mindig ezen utobbi neven ismerik, pedig nem egy eldugott kis utca sarokan van.

Ez az a szitu amit emlitettem feljebb. Sajnos a terkep gyartas is profitorientalt dolog, nem fognak vesztesegesek lenni azert, h jo legyen a nepeknek. Viszont ha szolsz a gyartonak, h itt nem stimmel akkor azzal magadon es a tobbi tarsadon is segitesz es rogton "jofejleszel". :)

pontscho
2009. 08. 06. @ 15:41

Pontscho, hangerõ gombbal lehet állítani sok programban. akkor is ha csend van.

En eddig csak az ellenkezojevel talalkoztam. :)


Valoszinuleg arrol van szo, h ami folyamatosan nyitva tartja az audio csatornat (jatek hatterzene, etc) ott mukodik rendesen a hangeroszabalyozas. Mint pl. egy jatekban, iPod-nal. Ami eseti jelleggel, effektkent szolal csak meg ott pedig a hang tartama alatt tudod szabalyozni.

solilaci
2009. 08. 06. @ 15:42
solilaci képe

Happymann, nekem Dension Ice van a kocsiban, zene, navi, ok, kihangositas nem megy, de azt bluetooth-al meg lehet oldani.
Nezz ra a cuccaikra, amugy szinten magyar ceg :-)

imaginer
2009. 08. 06. @ 15:42

Azt nem értem, miért nem az alapszoftver + országtérképek konstrukciót árulják? Ha csak Magyar, Horvát és Szlovén utakra vagyok kiváncsi miért foglalja a helyet a többi, amit soha nem használok?

solilaci
2009. 08. 06. @ 15:43
solilaci képe

ja, ugyertem a telefon kihangositas nem megy

macika
2009. 08. 06. @ 15:46
macika képe

Navigon 3GS-en 6-10mp.
Engem nagyon nem gyõzött meg ez az iGo. Meg ahogy kommunikálták, illetve nem kommunikálták a dolgot. Sokáig hezitáltam én is, hogy várjak-e rájuk, de mivel semmi konkrét infó nem volt, ezért megvettem a Navigont. Ha legalább mondtak volna valamit, hogy ekkor vagy akkor lesz, sokan megvárták volna a döntéssel. Szerintem sok vásárlót vesztettek ezzel, de ez már az õ bajuk...

t h e | b u g (tm)
2009. 08. 06. @ 15:48
t h e | b u g (tm) képe

OK, megmértem.
(respring után)

iGo v1.0 Europe Edition (beindítás és klikk a térképre az kinyílt) 18 mp

Nagigon v1.1 Europe (ugyanaz, plusz az elején van egy szöveg, amit le kell okézni, magától nyílik a kilépéskor beállított útvonal.) 16 mp

a gps jelet én sem vártam ki egyiknél se, mert most én is szobában ülök.

Happymann
2009. 08. 06. @ 16:09
Happymann képe

Köszi a válaszokat!
JarodFree:
Ha jól tudom az iTrip rádiófrekis megoldással dolgozik. A hangminõsége milyen? Ugyan nem vagyok audiofil, de szeretem ha jól szólnak a zenék.

grebenar:
Azt nem mondtam, hogy nekem Renault Megane II-m van, amiben Philips a gyári fejegység.

Bosi
2009. 08. 06. @ 16:11

"- a GPS vetel ratyi (ez mondjuk nem az iGO sara szinten). Ha nem piszkalod meg az fw-t, akkor eleg rosszul kap GPS vetelt."

Pontscho, tudsz valamit ez ügyben segíteni? Lehet erre megoldást találni valahol a neten? Eléggé zavar, hogy ennyire "ratyi" a vétel.
Valahol olvastam, hogy a Nav N Go fejlesztõk szerint a rendszer késlelteti a GPS jeleket, mert a hardver amúgy gyors és pontos. Két kérdésem van. Ennek mi értelme lenne? Másrészt, pedig ha ez tényeken alapul, akkor tudják pontosan, hogy a herdver mikor adta a jelet. Miért nem használják azt? Miért kell a szoftveres jelet megvárni?

Üdv,

Happymann
2009. 08. 06. @ 16:15
Happymann képe

Solilaci:
Ha jól tudom az IceLink-hez nem lehet Bluetoothos modult csatlakoztatni, csak a Gateway 500-hoz :( Szóval ez sem tökéletes megoldás sajnos.

A végén még le kell faragnom az igényeimbõl :)

pontscho
2009. 08. 06. @ 16:20

Pontscho, tudsz valamit ez ügyben segíteni? Lehet erre megoldást találni valahol a neten?

szifon.com

Eléggé zavar, hogy ennyire "ratyi" a vétel.
Valahol olvastam, hogy a Nav N Go fejlesztõk szerint a rendszer késlelteti a GPS jeleket, mert a hardver amúgy gyors és pontos. Két kérdésem van. Ennek mi értelme lenne?


Nem tudom, nincs otletem. Alapban a daemon ami kezeli ezt a vackot 3 masodperces kesleltetesre van belove, allitolag az aksi ido miatt. De paran mar atallitottak 1 secre es nem erzekeltek akkumulator ido csokkenest. Viszont jobb lett a "vetel".

Másrészt, pedig ha ez tényeken alapul, akkor tudják pontosan, hogy a herdver mikor adta a jelet. Miért nem használják azt? Miért kell a szoftveres jelet megvárni?

Mert nem kerulheted meg az Apple altal adott API-t ha be akarsz kerulni az AppStore-ba.

JarodFree
2009. 08. 06. @ 16:21
JarodFree képe

Happyman igen rádiófrekis. Keres magának üres frekvenciát. Nekem nagyon jól szól, de egy öreg sony fejegységem van. Lehet hogy egy modernebb vason jobban kihallik. Gondolom függ a kocsitól is, hogy mennyire jut el bentrõl a jel a külsõ antennához. Egy kábellel csatlakoztatott rendszer tuti jobb.

JarodFree
2009. 08. 06. @ 16:33
JarodFree képe

valaki tud okosat, hogy rávehessem a telefont, hogy a telefonálás is kimenjen a kihangosítóra?

solilaci
2009. 08. 06. @ 16:35
solilaci képe

Happymann, ja ez igy igaz, de egy kulso bt cuccal megoldhato

Bosi
2009. 08. 06. @ 16:47

Köszi Pontscho. Megnézem a szifonon, hogy mit írnak. Az AppStore-os dolgot megértettem.

Kihangosításra. A kollegámnak a BMW gyári fejegysége van bluetooth-on összelõve a szifonnal és a kihangosítóval telefonál, a kijelzõ pedig megjeleníti a kontaktokat. Tehát valahogy meg lehet oldani.
Nekem "parasztosabb" megoldásom van, mivel nincs BMW-m. Egy közdarab, amibõl 1 méteres zsinórral kijön egy gombos mikrofon, ami fel van csíptetve az ajtó szigetelõ gumira középen fent. A közdarabba bemegy egy jack kábel, a másik vége bemegy az FM transmitterbe. A transmitter a középsõ konzolon van, a teló meg tõlem balra a szélvédõnél, hogy ne gerjedjenek egymásra. Az egész benne van kb. 6-8 ezerbe. A minõség nem a leg tutibb, de vezetés közben én úgysem figyelek annyira, hogy zavarjon.

kuka
2009. 08. 06. @ 18:16

Többen érdeklõdtek fentebb iPhone beépítésrõl, a Bury a Densionnál elegánsabb megoldást kínál szerintem, lehet bluetoothal vagy bevezetékezetten, gps jeladóval is igény szerint ha jól emlékszem, nekem is ilyen lesz (ha kifizettem a 3gs miatti adósságomat). Mûködik AUX nélküli fejegységeken is, megoldják, rákérdeztem. Több szervízben is beszerelik, ha jól láttam olcsóbb mint az icelinkes megoldás. Itt tudtok utánanézni:
http://www.bury.hu/main/main.html

t h e | b u g (tm)
2009. 08. 06. @ 18:29
t h e | b u g (tm) képe

Elõbbi kérdésemre megtaláltam a választ a NAVIGON v1.1-ben: ez TUD köztes pontot berakni egy más megtervezett útvonalba, igaz kicsit eldugták a funkciót és kérdéses, hogy úgy miként mûködik, ha eleve több köztesponttal akarom megterveztetni az útvonalat?

Attil@
2009. 08. 06. @ 18:38
Attil@ képe

Garmin Mobile XT egy Nokia E51-en, amiben egy 369MHz-es ARM11 proci dolgozik (tehát nagyságrendekkel lassabb az iPhone-nál) 15 másodperc alatt beindul, a figyelmeztetõ szöveg leokézásával együtt.
Azon kívül a telefon oprendszere nem késlelteti a GPS jelet (Bluetoothos Nokia GPS-t használok) és közben bármit csinálhatok a telefonon, tovább navigál.

Mindezt egy telefonon, amit megkapsz újonnan 55 ezerért. Plusz egy 8GB-os micro SDHC 5-6 ezer és van egy sokkal használhatóbb telefonom egy valag memóriával.

Szomorú, hogy az iPhone harmadik revíziója is szenved az elsõ generációtól jelenlévõ betegségektõl, legfõképpen a multitasking hiányától, ami szerintem alap dolog lenne egy okostelefonban. Szerintem örüljünk, hogy a háttérben lehet zenét hallgatni...

Nem vagyok elvakult Apple fan, csak az iPhone-nal vannak problémáim. Steve Jobs azt mondta, amikor bemutatta az elsõ iPhone-t, hogy "we reinvented the phone". Ahhoz, hogy valaki újra feltalálja a telefont, szerintem az a minimum, hogy az összes valamire való funkciót, amit a konkurencia kínál, belerakják a telefonba...

DrB
2009. 08. 06. @ 18:51

The Bug: A Navigon fõmenüjében jobb oldalt alul a 'More' almenüt kiválasztva találod a 'Route' opciót. Ezen belül tervezhetsz komplett útvonalat sok köztes ponttal, elmentheted s bármikor betöltheted õket.

horribleone
2009. 08. 06. @ 18:59
horribleone képe

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy Navigont vagy iGot vegyek? :) Csak Magyarországon használnám egyelõre. A Navigon igy árban jobb lenne elsõ körben, viszont késõbb Nyugat Európa is kellhet. Van upgrade lehetõség?

Attil@
2009. 08. 06. @ 19:59
Attil@ képe

horribleone: a Navigonnak jobb talán az ár/érték aránya, viszont nem tud magyarul navigálni.

JP
2009. 08. 06. @ 20:10

A Navigon 1.1-ben szerintem nagyon jó lett az útvonaltervezés.
Amellett, hogy több útvonalpontot is meg lehet adni, ezeket tetszés szerint lehet is rendezgetni drag&drop;-pal. A "Details"-ben pedig kiírja, hogy hány km az adott szakasz és mi a várható érkezés ideje.

Somez
2009. 08. 06. @ 20:13

Attil@: Plusz a Garmin Mobile XT ára, ami 35 rongy teljes Európára. Ezt valahogy kifelejtetted.

horribleone: Felejtsd el a Navigont. Az iGO fényévekkel jobb. Elég csak megnézned a Navigon vérgagyi térképét. Olvashatatlan, ronda, nem látszanak az utcanevek sem. Ráadásul nem adnak ingyenes térképfrissítést 2010 végéig, ami azért nem mindegy. Én mevettem a Navigont, mert hát cikket kellett írni róla, de az iGO sokkal jobb. Ezt is használom, amióta megvan.

Somez
2009. 08. 06. @ 20:17

Itt az elsõ teszt videóval, ha vkit érdekel: http://www.mobilport.hu/iphone/20090805/igo_my_way_-_na_ilyen_egy_igazi_iphone-os_navigacio/

Érdemes megnézni, hogy mennyire jó az iGO térképmegjelenítése, és keressetek rá egy Navigon videóra. Borzalom.

Lesz köztes útvonal az iGO-ban is, és sok feature áll fejlesztés alatt. Megoldják a zenelejátszást is a háttérben, meg a 3D gyorsítást is, mert azt még nem támogatja a progi. Ennek fényében azért elég jó, hogy mindent prociból csinál.

Attil@
2009. 08. 06. @ 20:31
Attil@ képe

Somez: 9-es hozzászólást nem olvastad, ugye?

Somez
2009. 08. 06. @ 20:37

Olvastam, csak a végét már nem. Azt nem értem, hogy ha E51-et használsz, akkor nem mindegy milyen az iGO iPhone-on? De ha van iPhone-od az E51 mellett, akkor az E51 árából megveheted az iGO-t és egy készülékkel kevesebbet kell magaddal hurcolni, plusz nem kell bluetoothos GPS-vevõ.

H:Balazs
2009. 08. 06. @ 20:46
H:Balazs képe

Pici probléma. Beállított uticélnál egyszer szól Moha bá egyszer nem, de inkább nem. Ki kell lépnem a térképrõl, beállításoknál át kell állítani valami más (nem Magyarra), aztán vissza Moha bá. Akkor megint van hang egy ideig. Ez elég bosszantó. Másnál ilyen vagy hasonló?

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!