Hogyan tovább Apple?

Tim Cook kedden a D10 konferencián másodszor adott interjút, amióta az Apple vezérigazgatója. A Gizmodo szerint Tim Cook egyelőre nagyon ügyesen egyensúlyoz Steve Jobs öröksége és a jövő kihívásai közt. Ami az egész interjúból elsőre is kitűnik, hogy a múlt erősen rányomja a bélyegét az Apple jelenére, amit a legtöbben nem is bánnak. Steve Jobs hagyatéka továbbra is él az Apple termékeiben, és az új vezérigazgató is inkább Jobs árnyékában jár, legalábbis egyelőre. 

A vállalat pontosan ezért nehéz helyzetben van jelenleg. Az Apple-nél valószínűleg az emlékét is ki akarják törölni annak a csúfos időszaknak, amikor Steve Jobsot elküldték a cégtől, a vállalat pedig a csőd szélére sodródott.

Valószínűleg senki nem felejtette el, hogy mi történt mikor Steve Jobs utoljára ott hagyta a céget, de sokan dolgoznak azon, hogy ez ne történhessen meg újra. 

A kérdés, hogy meddig lehet Steve Jobs lábnyomait követni? Egyértelmű, hogy a legfrissebb Apple termékek korai fejlesztési szakaszának aktív részese volt Jobs, ráadásul látnok volt, és mint a Siri is bizonyítja, akár a jövő fogyasztói igényeit is képes volt előre látni.

Ezen túl viszont az Apple-nek demonstrálnia kell, hogy Jobs nélkül is képes az újításokra, hiszen az Apple legendás alapítója, sajnos már nem lehet ott, hogy segítsen. 

Mi lehet ebben a helyzetben a megoldás? Hogy lehet kilépni úgy Jobs árnyékából, hogy az ne okozzon újra katasztrófát?

Jelenleg senkinek nincs fogalma arról, hogy mik is az Apple jövőbeni termékei, legfeljebb egy maroknyi embernek Cupertinoban, és néhány Foxconn alkalmazottnak. Ennek ellenére tételezzük fel, hogy a két leggyakrabban felmerülő pletyka mögött van némi igazság. Konkrétan a kisebb, olcsóbb iPadről és az iPhone nagyobb kijelzőjéről beszélünk. 

Egy dologban biztosak lehetünk, ezt a két ötletet Steve Jobs utálta. Jobs már 2010 októberében rossz ötletnek tartotta a kisebb méretű táblagépeket, és hasonló véleménnyel volt az iPhone kijelzőméretének megváltoztatásáról is. Jobs szerint mindkét termék mögött több évnyi kísérletezés áll, és azok úgy tökéletesek, ahogy vannak. 

Márpedig nagyon valószínűnek tűnik, hogy a cupertinoi főhadiszállás néhány eldugott szobájában tesztelik mindkét emlegetett terméket. Vajon Tim Cook végre elhagyja a fészket, és megkezdi az első szárnypróbálgatásait? Nos, a dolog nem ilyen egyszerű.

A probléma mélyebb annál, minthogy csak Steve Jobs örökségéről beszéljünk. Az iPhone és az iPad mostanra kiforrott termékek lettek, és nem egyértelmű, hogy a jelenlegi méret és forma mellett, milyen irányban fejleszthetők tovább. 

Mit lehetne tenni ilyen esetben? Erősebb processzor, még több RAM? Esetleg egy vízálló iPhone? Ezek az apró fejlesztések nem tükröznék azt, amiért az Apple a világ leginnovatívabb vállalata jelenleg. Erre bárki képes lenne. 

Az Apple tehát járhat még egy ideig Steve Jobs nyomában, de a végtelenségig biztos nem, már ha fenn akarják tartani azt a felhajtást, ami a korábbi termékbemutatóikat övezte. Valószínűleg egy kisebb Dock konnektor miatt ugyanis nem állnak majd kígyózó sorok az Apple üzletek előtt. 

Nehéz feladat előtt állnak tehát Cupertinoban, úgy kell továbbfejleszti az Apple termékeit mind belsőleg mind külsőleg, hogy azokon azért még ott legyen Steve Jobs hagyatékának a nyoma. 

Nem véletlen egyébként, hogy Steve Jobs halála után rögtön megérkeztek az első pletykák arról, hogy a volt vezérigazgató jó előre kijelölte az Apple számára a követendő utat.

Mindenképpen éreztetni kellett a rajongókkal, hogy ha az iPhone legújabb, hatodik generációja első ránézésre teljesen szembe is megy Jobs elveivel, mégis az alapjai, az ő ötleteire épülnek. 

Tim Cook az All Things D-nek adott interjújában már lefektette a közelgő változás alapjait:

„Hihetetlen gyorsan képes volt megváltoztatni valamiben az álláspontját. Szinte el sem lehetett hinni, hogy ő volt az, aki tegnap még ennek az ellenkezőjét mondta.” – meséli Cook Jobsról. „Naponta láttam ezt. Sőt, még csak nem is emlékezett rá.”

Más szóval ez annyit jelent: nem kérhetnek számon minket azért, ha nem azt csináljuk, amit Steve Jobs mondott, mert sokszor még maga sem tudta, hogy mit is akar pontosan. 

Cook vezetési stílusa sok mindenben eltér a Jobs által képviselttől. Osztalékot fizet ki, tárgyalásokat kezd a szabadalmi ügyekben, és látott már annyi sikeres, nagyobb okostelefont, hogy talán ő is fontolgatja egy nagyobb iPhone piacra dobásának ötletét. Tiszteletben tartja Jobs hagyatékát, de nem érzi úgy, hogy ez kötelezné bármire. 

A kisebb iPadet és a nagyobb iPhone-t említettük már ugyan, de kimaradt egy másik gyakran előkerülő pletyka, ami talán a leglényegesebb az összes közül: az Apple HDTV-je.

Walter Isaacson életrajzi könyvében Steve Jobs azt állítja, hogy végre „megoldotta a HDTV problémáját”. Sokan az iTV-t Steve Jobs utolsó nagy dobásának tartják. 

Márpedig ha ez így van, valószínűleg Jobs nem hagyott választási lehetőséget, el kell készíteni az Apple első HDTV-jét. 

Tim Cook az interjúban nem említette a készülő HDTV-t, mindössze annyit volt hajlandó elmondani, hogy a cég set-top boxát, az Apple TV-t továbbra is fontos termékként kezelik Cupertinoban.

Ha a HDTV ezek után mégsem készül el, az egyértelművé teszi, hogy az Apple nem tud, vagy nem akar Steve Jobs nyomán járni, ha viszont mégis piacra dobják, az Jobs érdeme lesz, és bebizonyosodik, hogy nélküle nem ér semmit a cég. 

Meg kell csinálniuk Jobs miatt, de be kell bizonyítaniuk, hogy nélküle is megy. Meg kell találniuk az egyensúlyt a fejlődés és a múlt követése között. 

Ráadásul az Apple választási lehetőség előtt áll. A világ legértékesebb és leggazdagabb cégéről beszélünk, és nem kétség, hogy ugyanez a siker még évekig fenntartható lenne a jelenlegi termékek apró fejlesztéseivel is. 

És itt a jövő nagy kérdése. Melyik út járható? Maradjon a cég azon a vonalon, amit Steve Jobs megkezdett, és válassza a biztosnak tűnő bevételeket, a kiforrott termékeket, vagy kezdjen valami újba, innovatívba, ami igazán illene az Apple múltjához?

Vajon az első alternatíva meddig tartható fenn, és az utóbbi esetben mekkora problémát okozna, ha az Apple eltávolodna Steve Jobstól? Egy biztos, idén még nem fogunk tudni egyértelműen válaszolni ezekre a kérdésekre. 
8 hozzászólás
trumi
2012. 05. 31. @ 20:30

"A kérdés, hogy meddig lehet Steve Jobs lábnyomait követni?"

Nagyon egyszerû: addig amíg úgy gondolkodnak, hogy: "mit tenne most Steve?". Csakhogy az elején megmondták, hogy így nem fognak gondolkodni, ami ugyebár elég lutri. Jó esetben Cook is egy zseni, csak kevésbé harsányan az. Vagy Ive. Vagy egy harmadik új.

Vagy nem, és akkor bizony fel kellene tenni a kérdést: "Mit tenne most Steve?"

lll
2012. 05. 31. @ 20:51
lll képe

"Valószínûleg senki nem felejtette el, hogy mi történt mikor Steve Jobs utoljára otthagyta a céget, de sokan dolgoznak azon, hogy ez ne történhessen meg újra. "

Szerintem nem fog.

Drakk
2012. 05. 31. @ 21:46
Drakk képe

Nagyon jó cikk!

tnacsak
2012. 05. 31. @ 21:56
tnacsak képe

Ha ezt a növekedési pályát akarják folytatni, akkor az eddigi termékek nem lesznek elegendõek. Ahogy az iPhone majd az iPad új piacokat nyitott, úgy kell új termék a drasztikus növekedéshez. Ha megnézük a Mac termékvonalat, az látszik, hogy szépen nõ (ne firtassuk mennyire húzza az iOS), de abból nem lenne az Apple a legértékesebb cég a világon).
Ehhez a TV, ha kitalálnak valami okosat jó lehet. Jó lehetett volna az iCloud is, de igazából nem jelent sokat.
Az iBooks is jó, de láthatóan nem elég.

Tigerclaw
2012. 05. 31. @ 22:38

Ehhez csak annyit teszek hozzá, hogy sajnálom Tim Cook-ot, mert bármilyen sikeres is lesz az Apple, a "hívõk" még évek múlva is Steve Jobs-nak fogják tulajdonítani, de ha például ez a tévés biznisz nem jön be, rögtön õ lesz a hibás.

HoildUNC
2012. 06. 01. @ 08:41

"Erõsebb processzor, még több RAM? " -- ha erre az útra lépnek, végük. Sokezredik klóngyártó lenne az Apple-bõl. De ekkora ostobaságot Cook nem fog elkövetni, legfeljebb majd az utódja.

Tigerclaw
2012. 06. 01. @ 15:34

Pedig most is ezt csinálják. Minden évben erõsebb processzort és néha több RAM-ot kapnak a hardveik, és ez vonatkozik az iOS vonalra is. A lényeg, hogy ne az OS gyengeségeit akarják eltakarni az erõs hardverrel és hogy ne csak hardverben gondolkodjanak.

TomT_
2012. 06. 01. @ 17:55
TomT_ képe

@ trumi: A "Mit tenne most Steve?", mint olvashattuk, zsákutca.
A cikk (és Cook nyilatkozata) alapján csak az a kérdés, hogy páros, vagy páratlan napon? Egyik napon ezt, másik napon az ellenkezõjét. Hogy konkrét példát is említsek, egyik napon lopna, mert ugyebár a legynagyobbak úgy csinálják, másik napon dzsihádot hirdetne a tolvajok ellen.

Nagyon nem kell félni. A marketing-gépezet a régi.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!