Hogyan száll szembe az Apple a Spotify-jal?

Régóta foglalkoztat sokunkat a kérdés, hogy vajon az Apple mit fog tenni, hogy megállítsa a Spotify térnyerését az online zenei bizniszben?

A választ természetesen tudtuk valamilyen szinten: a Beats fog nekik segíteni.Már tavaly is egyértelmű volt, hogy az Apple-nek nem a fejhallgatók tetszettek meg a vállalatban, hanem a Beats Music zenei szolgáltatás.

A 9to5Mac információi szerint az Apple mérnökei az elmúlt 6 hónapot azzal töltötték, hogy a Beats Music alkalmazást átdolgozták és integrálták az Apple ökoszisztémájába.

Az új zenefolyamot biztosító szolgáltatás, melynek neve még nem ismert, szembe fog szállni az Spotify-jal, az Rdio-val és a többi népszerű szolgáltatással is. A szolgáltatást teljes egészében az Apple fogja tervezni, de technológiáiban és zenei tartalmában fel fogja használni a Beats által elért fejlesztéseket is.

Az oldal számára több forrás is megerősítette, hogy az Apple ilyesmin dolgozik és néhány új, pikáns részletet is elárultak a szolgáltatással kapcsolatban.

Jelenleg a Beats Music alkalmazást manuálisan telepíteni kell az iPhone-okra. Az új Beats-alapú szolgáltatással nem ez lesz a helyzet, az Apple úgy döntött, hogy a szolgáltatás mélyen integrálva lesz az iOS-be, az iTunes-ba és az Apple TV-be is. A vállalat jelenleg a Beats-szel átitatott Zene alkalmazásokon dolgozik, ami fut majd az iPadeken és iPhone-okon, valamint egy iTunes alkalmazáson, ami majd az új szolgáltatás minden funkciójához hozzáférést biztosít majd. Természetesen az Apple TV is kap majd valamilyen alkalmazást a szolgáltatáshoz.

Mivel a szolgáltatás felhőalapú lesz, így a felhasználók zenei gyűjteményét állítja majd a központba. Egy újfajta kereső segítségével könnyedén megtalálhatnak majd bármilyen dalt az iTunes és a Beats katalógusában és utána azt azonnal meghallgathatnak és hozzá is adhatnak személyes könyvtárunkhoz.

A felhasználóknak arra is lesz lehetősége, hogy teljes zenei kollekciójukat kizárólagosan csak a felhőben tartsák vagy az eszközeiken is. Az Apple integrálni fogja a Beats Music lejátszási listáit, aktivitásait és mixeit is. Ezek segítségével a felhasználók mások által összeállított lejátszási listákat is megismerhetnek majd, amik passzolhatnak az éppen általuk végzett tevékenységhez.

Meglepő módon az Apple meg szeretné tartani a Beats megosztási és szociális hálót érintő funkcióit is, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy kövessék ismerőseiket és megnézhessék mit hallgatnak. A Ping kudarca után ez egy bátor lépés lenne az Apple-től.

A Beats technológiák a felszínen nem fognak látszani. A fekete és piros színek helyett az alkalmazások a Zene és iTunes által megszokott színekben fognak pompázni. A könnyű átjárhatóság érdekében az Apple majd nyújt eszközt a felhasználók számára, hogy egyesítsék Apple ID-jüket Beats Music kontójukkal. Az Apple emellett nem tervezi megszüntetni jelenlegi szolgáltatásait, mint például az iTunes Match-et, az iTunes Radio-t és az iTunes Store-t, annak ellenére, hogy ez az új szolgáltatás néhány téren átfedést mutat majd velük.

A Beats Music sem volt ingyenes és az Apple-nek sincsenek ilyen tervei. A Beats Music jelenleg 9,99 dollár havonta vagy 99,99 évente. Ennél az Apple olcsóbbat szeretne, hogy letarolhassa a piacot, de a kiadók most is kemény diók. Állítólag jelenleg 7,99 dolláros havi ár mellett állapodtak meg, ami egy kicsit jobb, mint a riválisok árai.

Összehasonlításképp a Spotify Premium és az Rdio Premium is 9,99 dollár havonta. A Google Play Music kezdetben 7,99 dollár volt, de azóta már ők is megemelték az árat 9,99 dollárra.

A Beats Music jelenleg rendelkezik Windows Phone és Android alkalmazással is. Az igazi érdekesség az, hogy a jelenlegi tervek szerint az Apple utóbbi megszüntetését nem tervezi. Az új zenei szolgáltatással az Apple-nek lenne egy alkalmazása a Google alkalmazásboltjában is.Az androidos alkalmazás megmarad, de a Microsoft mobil platformjára írt nem marad velünk. Az Apple, feltehetően a Windows Phone alacsony részesedése miatt, nem fogja frissíteni a Beats Music WP alkalmazását.

A Beats megvásárlásával az Apple sok tehetséges emberhez jutott, ennek ellenére a fejlesztés nem problémamentes. A projekt élén állítólag a nemrég iTunes csoportvezetővé kinevezett Robert Kondrk, és a Beats Music korábbi dolgozói, mint Ian Rogers, Jimmy Iovine és Trent Reznor is részt vesznek. Egy forrás szerint a “Beats integrációja nem túl jól halad”, míg másik forrás szerint a szolgáltatás fejlesztése egy káosz.

Ennek az is lehet az oka, hogy Bobby Gaza, a Beats Music egykori csapatának vezetője decemberben elhagyta az Apple-t.

Az Apple felső vezetése eredetileg már márciusban be szerette volna mutatni az új szolgáltatást, de a fent említett problémák miatt valószínűleg júniusra csúszik a bemutatás. Ekkor tartja ugyanis az Apple éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, melyen már korábbi években történt új zenei szolgáltatás bemutatása (2011-ben az iTunes Match és 2013-ban az iTunes Radio).

Te várod már az Apple új zenei szolgáltatását?
2 hozzászólás
FooLman
2015. 02. 05. @ 13:16
FooLman képe

A gond csak az, hogy az Apple eddigi osszes felho alapu cucca hiresen megbizhatatlan.
Ha ezt nyujtak itt is -marpedig ugy tunik, hogy ezt akarjak-, akkor egy ujabb szog a "simply works" koporsojaban. Bar lassan mar az inkabb sundiszno...

yudansha
2015. 02. 06. @ 15:11
yudansha képe

Ez vicc ugye? Az Apple-nek mostanáig nem sikerült egy queue (sorban hallgatá) funkciót beleraknia a IOS-be, vagyis zenehallgatás közben nem tudom kiválasztani, mi legyen a következõ szám. Ehhez jelen pillanatban egy lejátszási listát kell létrehozni, amit menet közben kell szerkeszteni (megkeres, megnyit szerkesztésre, kikeres, elment, stb)
2015-ben! Amíg ez az ALAP funkció nincs, addig hallani sem akarok fizetõs zenei szolgáltatásról.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!