Hamarosan Micro-USB csatlakozóval tölthetjük az iPhone-unkat

Micro-USB A 10 legnagyobb mobiltelefon gyártó vállalat megegyezett abban, hogy az EU-n belül eladott smartphone-okat Micro-USB csatlakozóval fogják ellátni. Ennek köszönhetően a smartphone-okat egységes kábellel lehet majd tölteni. A jövőre megjelenő, adatátvitelre is alkalmas készülékek már igazodni fognak ehhez a megállapodáshoz.

Eleinte minden k;sy-l;ket töltővel fogjnak árulni. De 3-4 éven belül a legtöbb mobil tulajdonosnak már lesz új típusú töltője és az újabb készülékeket már töltő nélkül fogják árulni. Természetesen lehetőség lesz az "univerzális" töltők megvásárlására készüléltől külön is.

Az EU ezzel szeretné csökkenteni a sok különféle töltő miatt évente felhalmozódó hulladék mennyiségét.

Valószínűnek tűnik, hogy ezt a megállapodást a világ többi részén is be fogják vezetni.

Link: http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE55S1XZ20090629
17 hozzászólás
treffhetes
2009. 06. 30. @ 11:57
treffhetes képe

Egyébként az az érdekes, hogy ez ügyben tavaly februárban az egyik magyar EP képviselõ(Hegyi Gyula) kérdést intézett Verheugenhez, aki azt válaszolta, hogy már dolgoznak az egységes töltõk bevezettetésén, de a technikai problémákat meg kell oldani . Ehhez képest azért annyira nem kapkodnak.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2008-0934&language=HU

másrészrõl, meg kíváncsi leszek, hogy mennyiért árulják majd a töltõket.

Hurkatolto
2009. 06. 30. @ 14:44

Én ennek nagyon örülök, mert eddig minden telómhoz más volt.
Amikor megvettem az egyik Samsungom és rá fél évre újítottam ahhoz majdnem ugyan az volt egy minimális változtatással. Ezért lett még1 feleslegessé vált töltöm.

"treffhetes": Szerintem nem lesz drágább, mint a mostaniak. Szóval olyan 3-4 környékén lesz. Többet nem is kérhetnek el, mert van aki ritkán cserél telefont és akkor megint közfelháborodás lenne.

kiskacsi
2009. 06. 30. @ 14:55

"k;sy-l;ket"

Arra meg kíváncsi vagyok, hogy fogom ilyennel tölteni az iphone-omat :)

on
2009. 06. 30. @ 15:32
on képe

A cikkben lévõ fotón mini usb csatlakozó van. A micro usb még ennél is kisebb:

Handras
2009. 06. 30. @ 16:11
Handras képe

Hat az kizart, hogy a dock csatlakozot megszutesse az Apple.

norek_
2009. 06. 30. @ 17:14

csinálnak egy szép fehér átalakítót :)

MAndras
2009. 06. 30. @ 20:04

Nem ertem a hirt:

Most 10 mobilgyarto megegyezik es akkor abbol torveny lesz az EU-ban? milyen k..va jo demokracia ez.

Ha az EU hozta a rendeletet akkor miert csak a smartphone-okra vonatkozik? nem tunik fel, hogy az osszes telefonok max. 10%-a smartphone? miert nem a tobbit szabalyozzak?

Es miert kell mindenbe beleszolnia az EU-nak? Miert nem a fontosabb kerdesekkel foglalkoznak?

Fejlodest ez nem oli meg? Mi van ha lesz egy jobb szabvany mint az USB? Akkor az, hogy fog elterjedni?

Az specko nem tunik fel, hogy akinek iphone-ja van annak altalaban nincs Samsung, Nokia, Sony, HTC, stb. stb. keszuleke, hanem minden kutyuje iphone, ipod, stb. ezert ok mar eleve egyseges toltot hasznalnak? En pl. ugyanazzal a toltovel toltom az osszes ipodom, iphone-om.

Szerintem ertelmesebb lenne azokat megbuntetni akik cegen belul allandoan valtoztatjak a tolto kabelek csatlakozoit (pl. anno Nokia).

Mike T.
2009. 06. 30. @ 20:31
Mike T. képe

bizony,a micro USB kisebb.

link

Mike T.
2009. 06. 30. @ 20:34
Mike T. képe

Reb
2009. 07. 01. @ 01:18
Reb képe

"MAndras
mondta:

Nem ertem a hirt:

....

Fejlodest ez nem oli meg? Mi van ha lesz egy jobb szabvany mint az USB? Akkor az, hogy fog elterjedni?"

Ez nézõpont kérdése. A fejlõdés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kompatibilitást ki kell dobni az ablakon, mint ahogy azzal sem igazán ekvivalens, hogy évente új eszközzel lehet megoldani ugyanazt a feladatot, ami nem feltétlenül mutat jelentõsen nagyobb hatékonyságot.

Az ilyen évenkénti upgradek csak arra jók, hogy a termékéletciklust jól kitolják további ("új") verziókkal és minimális ráfordítással gyûjtse a profitot.

vAfotóriporter
2009. 07. 01. @ 03:16
vAfotóriporter képe

Minden relatív. Relatív próbálkozások eddig is voltak a szabvány használatra. Pl a Nokia elég régóta szabványosan 2,5-ös Jack headset csatit használ, és amennyire a készülékeimen látom kb 10 év alatt 2 féle töltõt hozott ki, amit el udok fogadni, hogy a kb fele akkora telefonon már nincs annyi hely, hogy nagyobb legyen. Egyébként pont a Nokia már használja adatkábelként a Micro USB-t, és bár mióta megvettem a madzagot, nem használtam, de lefogadom, hogy mûködik most is töltõként.
A Motorola több telóján is az eddig is szabványos Mini USB-vel (ami nagyobba Micronál) töltött, és a headset/adatkábel is ez volt. Sõt mostanra kb kezd az is kompromisszummá válni, hogy MicroSD kártyát használnak, mert kisebbet már nem lehet csipesszel sem megfogni fizikailag, hogy betolja az ember a készülékbe, így nincs tovább miniatürizálás.
Egyébként ez a szabványosítás szerintem üdvözletes, és nem egészen értem, miért ne lehetne egy csak Call/SMS képességû telefonnak (létezik még ilyen?) is ilyen töltõje. De tegyük hozzá, hogy a megtévesztõ címmel ellentétben az eredeti hírben nincs említés az iPhone-ról, mivel ez nyilván az EU-hoz közvetlen kötõdõ gyártók megállapodása. Jelenlegi formájában ez egyébként még csak nem is elõírás, csak egy megállapodás, vagy irányelv, amit önként vállalnak a gyártók...

kapor
2009. 07. 01. @ 03:36
kapor képe

az iphone-nál én pl hiányolnám a dock-olás lehetõségét, hangfalaknál eléggé necces lenne a téma, de biztosan megoldódik majd valahogyan, ha itt is bevezetnék ezt a szabványt.

vAfotóriporter
2009. 07. 01. @ 04:02
vAfotóriporter képe

Amúgy érdekes, hogy miért pont a Micro USB, mikor az összes fényképezõgép, videókamera, kártyaolvasó, de még a 3G modemek is Mini USB-t használnak. Ráadásul a Micro nem is annyira sokkal kisebb.

kapor
2009. 07. 01. @ 04:05
kapor képe

a képen mini-usb van és annó a TV-ben is mini USB-rõl hallottam beszélni a népet...

vAfotóriporter
2009. 07. 01. @ 04:51
vAfotóriporter képe

A hírekben határozottan Micro szerepel eredetiben is, itt is meg máshol is. És a Nokia most is használ Micro USB-t több készüléken. Igaz a Motorola meg Mini USB-t használ, de õk nem Európai gyártó, így nincsenek is valszeg ebben a buliban benne.

Tzupi
2009. 07. 01. @ 19:23
Tzupi képe

en ebben a hirben hallottam eloszor, h csak a smartphonek toltoi lesznek egysegesek. en ugy olvastam eddig,h minden telefonnak.
mi lehet az igasssag? :D

(nem neztem utana, az eddigi 4-5 hirbol vettem az infokat)

Tzupi
2009. 07. 01. @ 19:28
Tzupi képe

pontositanek, ugy olvastam, hogy adatatvitelre kepes telefonok, csak sms, es telefonalasra kepesek nem.
ez alatt jo kerdes, h mit ertenek. ha arra, hogy adatot tudsz masolni a telefon es a gep kozt, akkor kb a mostaniaknak a 80%at (mp3 lejatszas szinte mar alap). no m1, majd kiderul :3

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!